Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În timp ce România se împrumută la dobânzi cămătărești, politicienii inventează sporuri „de condiții vătămătoare” pentru mii de bugetari

politician - Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia)

Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia 

Întrucât se apropie alegerile din 2024, iar teama politicienilor de la putere de a fi trimiși în tribune este mare, populismul cu apret electoral a sprintat din nou. Și cum era bătător la ochi să majoreze salariile loialiștilor bugetari, s-au gândit să mai inventeze niște condiții vătămătoare în seraiul bugetar, unde se horește pe bani publici. Astfel sunt promovate sporuri de 15% pentru mii de bugetari pentru condiții vătămătoare sau sporuri pentru încărcare neuropsihică. Aceste condiții de stres par de domeniul Times New Roman, într-un ambient paradisiac, așa cum este cel de la stat. Recompensele pentru votanți au ieșit din nou din lampă, punând în evidență un pregnant egoism alocațional, chiar un conflict distribuțional, hălci întregi din buget sunt alocate unui singur segment profesional.

Cred că avem de-a face cu ceea ce academicianul Dăianu Daniel numește „elită extractivă”, când politicile publice nu lucrează pentru majoritatea populației, ci numai pentru un anumit segment, în cazul de față, administrația publică.

Apropiata campanie electorală aduce din nou o mană de bani peste sectorul bugetar care se comportă ca o pâlnie de absorbție a banului public. Răsfățul bugetar capătă noi valențe în anii electorali, clasa politică este, iarăși, un supernanny pentru administrația publică pe care o mângâie părintește pe creștet. Astfel, viața în administrația publică a devenit o succesiune de momente Evrika, generate de majorări salariale fără nicio noimă.

Și toate acestea se întâmplă în timp ce România este pusă la colț de către piețele financiare, este dijmuită cu dobânzi nemiloase (în decembrie 2022, 7,7%) de către finanțatori, din cauza deficitului de imagine pe care îl are economia românească în ochii investitorilor. Orice împrumut obținut de pe piețele financiare internaționale seamănă mai mult cu o înfrângere sau cu o victorie à la Pirus. Dobânzile plătite în 2023 vor fi cu 80% mai mari decât dobânzile plătite în 2022, iar datoria externă a crescut în ianuarie 2023 cu circa 7,5 miliarde de euro, depășind 150 de miliarde de euro, adică jumătate din PIB. Poate recenta revizuire a perspectivei de țară a Agenției Fitch, de la negativ la stabil, va avea tracțiunea necesară pentru a mai reduce dobânzile împrumuturilor contractate. Dar pe cine interesează toate acestea, atât timp cât campania electorală bate la ușă, iar spirala recompensării loialiștilor a fost activată?! Se construiesc turnuri de datorii, fără să-i pese cuiva. Teama de votul pedepsitor i-a determinat să forțeze nota sporurilor, în lipsa oricărei idei creative. Bugetul, deși prea firav pentru ambițiile politicienilor, a rămas calul de bătaie al tuturor celor ajunși la putere. Politicianul a devenit admin pentru bugetul statului, vătaf peste banul public. Deficitul bugetar a fost lăsat în paragină, doar pentru a-și salva viitorul politic.

Se zvonește că în Parlament sunt mai multe inițiative populiste prin care partidele, cu ochii țintiți pe sondaje, vor să fie trecute la categoria „noi am dat”. Politicianul s-a trezit cu șansa extraordinară de a împărți banii națiunii, este jandarmul dijmuirii banului public, ceea ce îi generează o trufie fără margini: „noi suntem acum la putere”.

Matricea me first a devenit dominantă. Politica s-a transformat într-o activitate de împărțire a sinecurilor pe criterii bizantine. Facem politică doar pentru a planta oameni nepotriviți, dar loialiști, la: ANRE, ASF (da, la ASF), ADP, ICR.

Și a mai apărut o veste trăsnet în acest context de cheltuieli cu sporurile inventate: România are peste 200 de secretari de stat, după principiul dați să ajungă la toată lumea, surclasând, de departe, țările din Europa. Probabil, din teritoriu, fiecare baron local a avut un protejat, garantat politic, pe care a vrut să-l promoveze și a sunat liderul de partid precum mămicile sună la doamna învățătoare să-i bage copilul în serbarea de sfârșit de an, dar cu un rol mai bun.

Îmboldirea cu bani a rigidului și inertului aparat bugetar se face în scopul obținerii unei mase critice (și sigure) de votanți care să-i mențină la putere. Nu s-a luat în calcul faptul că spațiu fiscal nu mai este, că inflația este în creștere, că o recesiune economică mondială este iminentă. Cât despre nota de fundamentare (de unde luăm banii) a cheltuielilor, nici nu se pune problema. Această cheltuială nejustificată seamănă mai mult cu o delapidare instituțională. Politicienii se comportă ca o organizație opacă, nu dau socoteală nimănui pentru deciziile pe care le adoptă. Politicienii, în timp ce rulează pe catwalk cu năzdrăvănii salariale, aruncă sub trenul datoriei externe generațiile viitoare, căci cambiile acestor împrumuturi vor fi la acestea. Deficitul bugetar de azi este, indiscutabil, taxarea de mâine.

Mașina populistă „dot.bugetarism” merge pe drumul spre prăpastie, dar niciun politician nu are curajul să tragă frâna cumpătării și a bunului simț și culmea, toți vor să fie văzuți la volan, pentru a fi remarcați de electorat. Din această mașină transmit bezele celor care populează funcțiile publice, în speranța că vor fi (iarăși) votați. Toți politicieni sunt în întrecere, hiper-axați pe creșterea veniturilor votanților, doar pentru a fi remarcați de alegători. Turbobugetarismul se reactivează în preajma fiecărei campanii electorale, alimentând și mai mult debandada salarială. Poate unii ar fi în stare să facă și videochat, doar pentru a trezi atenția celor care votează.

Recent am vizionat un film românesc foarte contestat, din care am reținut o replică plină de învățăminte. Într-o secvență,  o persoană îi propune unui taximetrist să-i doneze suma de 1.500 de euro, după care revine și spune că nu e bine să dea ceva gratis, pentru că „strică ordinea naturală a lucrurilor”. Cei care au aruncat, din nou, cu bani în cei ce lucrează în clientelara și hipertrofiata administrație publică au stricat ordinea naturală a lucrurilor, au distorsionat piața muncii, au introdus un clivaj între nivelul de salarizare din mediul privat și cel din administrația publică, cel din urmă fiind mai mare cu circa 38 %, după ultimele date.

Într-un articol publicat în ZF în data de 28 iunie 2010, profesorul Lucian Croitoru afirma că problema sindromului restricțiilor bugetare slabe este foarte toxică pentru mediul economic și administrativ. Cred că în ultimii ani ne confruntăm cu sindromul lipsei restricțiilor bugetare. Fiecare politician ajuns la putere a confundat bugetul cu cămara proprie și a făcut ce a vrut, încercând să satisfacă urzeala deasă a lumii bugetare. Politica salarială din administrația publică este conductivă nemuncii.

Am așteptat de fiecare dată, timp de 34 de ani, terminarea campaniilor electorale pentru a ne apuca serios de treabă. Și această așteptare a fost în zadar, reformele au fost criogenate în totalitate. Sau dacă s-au mai făcut ceva reforme, restaurația le-a pulverizat, instaurând vechea ordine (ex. manager privat la stat). Deciziile grele au fost amânate din teama de a nu deranja establishment-ul politic și de a nu-și compromite viitorul politic. Anul 2024 este an electoral. Poate după acest an ne apucăm, în sfârșit, de treabă. Să sperăm!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rucs Rucs check icon
    Stiti ce salariu are o femeie de serviciu la o scoala/liceu? 1700 lei în mana. Deci despre ce vorbiți?
    Nu faceți decât sa întrețineți zânzania și scindarea între oameni. Pune umărul realmente la ceva bun, nu mai critica întruna, nu mai vana vinovați! Toată lumea suferă, toată lumea încearcă Pe bucățică lui sa își facă treaba. Iar problema nu e populismul politicienilor cu așa-zisele pomeni către unii sau alții. Problema e ca unii ar trebui judecați pentru înaltă trădare. Am o cunoștință care a lucrat în SRI. A plecat scârbită de acolo, văzând cum se bat în piept cu patriotismul si patria apriori. Asta în conditiile în care ei știu cum s.a vândut tara asta. Dosare ca Microsoft, de ex. Agricultura, medicamente, resurse, împingerea romanilor în bejanie etc. Pur și simplu ignorarea interesului național. Iar în paralel apar articole ca asta are scriu ca romanii sunt hoți, pomanagii, bugetari etc. Ai amărâți de antreprenori controlați, fiscalizati si jupuiti deanaf, în vreme ce de marile corporații nu se ating. Ai tarani amendați pentru căruța cu lemne, în vreme ce shweighoffer a taiat de plângi, la Rădăuți nu se mai termina mormanele de cherestea. Și îți vine și ikea sa ia lemn, în vreme ce Austria și Germania nu mai permite la ei, decât drastic reglementat. Pai țăranul ala cu căruță cu lemn are drept sa taie, se cheamă exploatare limitrofa. Aia exploatare sustenabila. El e localnic, el trăiește acolo, nu vine venetic sa taie la ras. El sta de generații în satul ala de munte și vii tu austriac, tai mii de ha, iar politia îl amendează tot pe roman. La fel cum în delta au venit niște smecheri, au cumpărat/concesionat luciu de apa, apoi tot amărâtul de lipovean sau de roman e amendat a braconeaza câteva știuci în navod. Din nou, oamenii aia sunt localnici, ei din asta trăiesc și au avut în grija locul ala de sute de ani. Nu prin ei se duce România de râpă. Nici prin sporurile bugetarilor. Ci prin trădarea de tara, dar e ușor sa nu se vadă marile și adevăratele tunuri, când bagi bani și în manipulare publica și în întreținerea unei scindare sociale, pe baza "dezbina și stăpânește".
    • Like 2
    • @ Rucs
      Iar marii tradatori si vanzatori de tara, fosti si prezenti, se perinda zilnic pe la diversele posturi tv pe la diversi moderatori sau jurnalisti de investigatie, unii foste slugi ale borfasilor(vezi anca alexandrescu - realitatea tv) si ne "invata pe noi ce si cum". Sunt resuscitati fostii tradatori: nastase a.,mitrea m., dragnea l., androneascu e. abramburica si multi, multi altii. Si evident si cei actuali.
      • Like 1
  • Am citit de două ori articolul (recunosc, mai pe diagonală, aşa...) dar tot n-am aflat care sunt acele sporuri pe care, „în nemernicia lor, ca nişte câini turbaţi”, politicienii români sunt gata să le lanseze pe piaţă. Mă gândeam c-or să le dea parlamentarilor spor de ruşine (că tot n-au ruşine), spor de fidelitate guvernanţilor (că uită să ia impozite de la unele firme) etc. Dar nimic! Doar fraze la impersonal, printre frânturi din presă şi zvonistică, asemenea unei bârfe la o halbă cu bere.
    • Like 5
    • @ Dragoş Anghelache
      ove check icon
      Pai scrie clar ""Astfel sunt promovate sporuri de 15% pentru mii de bugetari pentru condiții vătămătoare sau sporuri pentru încărcare neuropsihică""
      • Like 1
    • @ ove
      • Prima întrebare: câte mii de bugetari? Două mii, cincişpe mii, două sute de mii? Câte?!!
      • A doua întrebare: ce fel de sporuri pentru condiţii vătămătoare sau încărcare neuropsihică? De zgomot, de toxic, de ecran, de antenă, de lucru cu nebunii, de dat cu mătura?
      • A treia întrebare: vreo sursă de unde a luat informaţiile astea? Emisiune radio sau TV, vr-un website sau vr-un e-mail?

      Concluzie: bărfă! Deja am scris prea mult pentru zero informaţie. A... că vrem să scriem aşa, ca să ne băgăm în seamă şi să mai agităm biţii prin internet... mă rog.
      • Like 3
    • @ Dragoş Anghelache
      ove check icon
      Pentru prima intrebare o sa caut sa vad daca mai gasesc unde am citit,pentru a doua ,e mult mai simplu.Ele se numesc chiar asa cum ai citit.Atat si nimic mai mult ,fara nici o alta explicatie.doar suntem in Romania,raiul bugetarilor.Era in primaria Fagaras acum cativa ani un spor care se numea -spor de conditii-atat!!!Nu stiu daca mai e,dar ma rog asta spune tot,pricepi chiar si tu.Nu inteleg de ce faceti pe miratii si revoltatii cand de fapt e suficient sa va scoateti capul din fund si sa va uitati in jur pe langa voi.Poate pentru ca sunteti si voi printre pivilegiati si nu va plac articole de genul asta?Uite in cinci secunde am gasit de exemplu asta-https://economedia.ro/noi-cresteri-de-venituri-pentru-bugetari-usr-angajatii-agentiei-nationale-de-integritate-vor-primi-sporuri-de-suprasolicitare-neuropsihica-de-pana-la-25.html#.ZCemufZBzb0.Nu asta e stirea initiala ,e ceea ce am gasit repede.Oricum sporuri de astea sunt cu zecile in institutiile statului.Le gasesti si singur,agita niste biti ,nu iti fie lene,fa-o in timpul programului tau de bugetar,oricum nu faci altceva.
      • Like 0
  • Continuam in mod iresponsabil sa intretinem si sa indopam o categorie socioprofesionala abjecta, in marea ei majoritate fara niciun merit si cu o contributie mai mult decat modesta la economia si binele natiei. In schimb acest sport national ne va indatora pe zeci de ani si va sfarsi prin a duce tara si statul insusi in colaps, ipotecând viitorul copiilor si nepotilor nostri.
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult