Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Înapoi la aerul de odinioară. Un grup de arhitecți salvează o vilă veche de 120 ani, în stațiunea care acum un secol se promova drept „orașul cu cel mai bun aer din Europa”

Vila Ivanovici

Foto: Vila Ivanovici

Pe lângă calitatea indiscutabilă a beneficiilor balneare, orașul Băile Govora se deosebește de alte destinații din țară prin numeroasele clădiri istorice valoroase, majoritatea într-un stadiu avansat de degradare. Cele mai multe sunt proprietate privată, doar două monumente istorice fiind în proprietate publică: Cazinoul, reabilitat acum 5 ani prin Compania Națională de Investiții, și Vila Ivanovici, declarată de 15 ani pericol public de prăbușire. Istoria de aproape 120 de ani și starea vilei au motivat apariția primei inițiative comunitare care să sprijine efortul viitor de restaurare, prin punerea în siguranță a monumentului istoric și stoparea degradării, până la momentul găsirii resurselor pentru viitorul ei. Restaurarea necesită fonduri și expertiză profesională, ambele aflate pe lista de nevoi ale orașului. 

Vila Ivanovici este în pericol de prăbușire

Remarcabilă prin dantelăria de lemn a fațadei și prin verandele sale generoase, Vila Ivanovici este strâns legată de Govora, mai ales că stațiunea a prins viață abia atunci când Colonelul Ivanovici a construit clădirea, în jurul anului 1900. Vila Ivanovici a fost recunoscută legal ca parte din patrimoniul național abia în 2009, odată cu finalizarea procedurii de clasare începută în 2007. De atunci, vila este monument istoric de importanță locală și este protejată de lege. 


Astăzi, vila are plafoane căzute, părți din învelitoare lipsă, zone de verandă prăbușite, pereți fisurați, planșee de lemn deformate. Degradările majore sunt la corpul secundar, mai puțin vizibil de la stradă și care a fost acoperit de vegetație până recent. În cazul în care acesta va ceda, există riscul ca și o parte din corpul central să se prăbușească. Așadar, pentru evitarea unui probabil colaps, primul pas este punerea vilei în siguranță.


Aceste lucrări de primă necesitate sunt urgente, iar grupul de iniţiativă Studio Govora are un plan pentru a le realiza. Echipa este formată din arh. Radu Tîrcă, arh. Ştefania Hîrleaţă, arh. Raluca Zaharia – Atelier RIDA, care, alături de inginerul de structuri Horia Mihnea – Cross Structural Design, au propus soluțiile tehnice, și ing. Marian Rădoi – International Partner Buro S.R.L., care a scanat 3D clădirea, oferind în timp record informații esențiale despre clădire.

Soluțiile propuse de specialiști includ sprijiniri și eșafodaje de lemn, desfacerea controlată a unor elemente constructive, un acoperiș de protecție nou pentru corpul secundar, repararea învelitorii, montarea de jgheaburi și burlane, un șanț pentru redirecționarea apei pluviale, evacuarea molozului, și montarea de martori pentru a monitoriza fisurile. „Govora pare un oraș oprit în timp. Toate aceste clădiri frumoase, pline de amintiri și semnificații, așteaptă… însă anii care trec le slăbesc strălucirea și rezistența. Acum, Govora are o șansă – Vila Ivanovici ar putea deveni un exemplu pentru întreg orașul și totodată o speranță. Ceea ce încercăm prin strategia noastră, în care Vila Ivanovici este un element-cheie, este să creăm un model de bună practică. Într-un oraș atât de bine conceput și așezat în peisajul natural, nu este nevoie de intervenții radicale pentru ca el să renască – tot ceea ce el are nevoie este o justă măsură a restaurării. Credem că este un moment cheie pentru viitorul Govorei.”, spun Radu Tîrcă și Ștefania Hîrleață, arhitecții inițiatori.

Istoria Băilor Govora

Acum un secol, Govora era promovată ca locul cu cel mai bun aer din Europa. Odată cu descoperirea aici a apelor benefice sănătății, stațiunea s-a dezvoltat în timp record – în doar 30 de ani – cu aportul a numeroși arhitecți celebri în epocă. Gândită după modelul stațiunilor balneare din Occident și cu un concept urbanistic special – cel al orașului grădină – Govora a devenit în primele decenii ale secolului XX o destinație a elitelor. Însă așa cum Băile Govora a fost construită dintr-un avânt acum 100 de ani, stoparea turismului de masă din ultimii 10 ani a declanșat procesul invers – declinul. În ultimii ani, locuitorii orașului au plecat, din lipsa locurilor de muncă, iar majoritatea clădirilor au devenit nefuncționale. Azi, activitatea economică s-a restrâns în jurul a doar patru hoteluri și câteva afaceri mici. Băile Govora este un oraș oprit în timp ce trebuie să își pregătească viitorul, iar bogatul său patrimoniu cultural poate fi baza pentru consolidarea unei noi identități.

Primul pas pentru salvarea Vilei Ivanovici

Profitând de premiera Apelului de proiecte lansat de Institutul Național al Patrimoniului, o echipă interdisciplinară de specialiști își propune să ajute autoritățile locale, administratorul imobilului, să desfășoare intervenția de urgență pentru punerea în siguranță a Vilei Ivanovici. Succesul apelului de finanțare ar putea aduce 200.000 lei, completați de alți 20.000 lei contribuție proprie. Pentru această sumă, s-a lansat o campanie de strângere de fonduri care oferă doritorilor beneficii legate de turismul cultural în Băile Govora și împrejurimi, oferite de Castle Break: tururi ghidate, experiențe gastronomice, degustări de vin – și șansa să se implice în cunoașterea, păstrarea și dezvoltarea patrimoniului cultural din România. Campania Sprijină Vila Ivanovici este descrisă pe www.govora.studio. De asemenea, proiectul este sprijinit de Fundația Comunitară Vâlcea, care administrează donațiile din partea sponsorilor. 

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca o renoveaza ca sa fie de folos pentru tratament in folosul oamenilor ,,se justifica ,Daca numai asa de dragul de a mai avea ceva la ,,activ ,,fara sa fie utila ,,,bleahh ,in zadar se cheltuie ,caci la asa ceva ,,suntem priceputi !!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult