Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tinerii au generat creșterea economică a României! Lăsați-i să consume!

Generația tânără reprezintă motorul oricărei economii. Majoritatea companiilor își definesc produsele și politicile comerciale în funcție de preferințele tinerilor.

Aproape toate reclamele prezintă tineri care folosesc un produs sau un serviciu. În general, tinerii consumă aproape orice. Pentru ei nu conteză că produsele junk food nu sunt sănătoase sau că ultima versiune de telefon este identică cu penultima.

Majoritatea tinerilor pornesc în viață aproape de la zero. Fiecare tânăr trebuie să muncească din greu pentru a ajunge la confortul avut la părinți.

Generația tânără dorește să i se ofere posibilitatea de a munci și de a-și demonstra valoarea. Nu dorește protecție socială și nici un anumit nivel al salariului minim.

Tinerii de astăzi înțeleg foarte bine nevoia de a fi competitivi. Pentru fiecare job există zeci, poate chiar sute de aplicanți.

În fiecare dimineață, metrourile, tramvaiele și autobuzele sunt pline de tineri care merg la job. Având în vedere că media de vârstă în companiile multinaționale este în jur de 30-35 de ani, probabil peste 50% din PIB-ul României este generat de tinerii sub 40 de ani.

Țările dezvoltate au înțeles că un procent ridicat al generației tinere reprezintă garanția pentru prosperitatea viitoare.

Spre deosebire de România care își permite luxul să piardă sute de mii de tineri care își încearcă norocul în alte părți, țările occidentale au programe speciale pentru atragerea populației tinere, bine educate.

Țările care au un procent important al populației tinere în structura demografică se bucură de creșteri economice.

Țările cu o medie de vârstă ridicată se confruntă cu stagnare economică și deficite mari în bugetele de asigurări sociale.

Tinerii reprezintă cel mai important segment de clienți pentru multe industrii

Probabil, dacă pe vremea lui Cristofor Columb ar fi existat economiști care considerau consumul un lucru rău, nici până în ziua de azi nu am fi descoperit America.

Multe dintre produsele bancare sunt destinate nevoilor de consum ale tinerilor: creditele de consum, cardurile.

În prima jumătate a perioadei de rambursare a creditului, dobânzile au o pondere mare în rată. De aceea un tânăr reprezintă o sursă de venit mai importantă pentru o bancă, în comparație cu o persoană din generația a doua care a luat creditul de 20 de ani, chiar dacă valoarea ratei plătită la bancă este egală.

Tinerii sunt un vector de creștere și pentru piața construcțiilor. Vedem efectele pieței imobiliare în orașele din care tinerii au plecat.

Nevoia de comunicare a generație tinere a determinat creșterea accentuată a industriei de telecomunicații.

Este bun consumul?

În ultima perioadă asistăm la dezbateri privind importanța consumului în dezvoltarea sustenabilă a economiei României.

Factorii de decizie au păreri diferite, fie că vorbim de Guvern, Parlament sau BNR. Argumentele sunt de cele mai multe ori îmbrăcate într-un limbaj de lemn, din care majoritatea populației nu înțelege nimic.

Pentru a înțelege importanța consumului trebuie să analizăm efectele acestuia în dezvoltarea omenirii.

Focul, roata, fierul au fost descoperite de oameni din nevoia de a-și asigura sursa de hrană.

Marile descoperiri geografice au fost determinate din dorința de a ajunge mai ușor la mărfuri. Cristofor Columb a descoperit din greșeală America, scopul călătoriei fiind acela de a aduce mai repede alimentele din Asia.

Revoluția industrială, cea care a avut cel mai important rol în dezvoltarea omenirii, a avut la bază descoperirea motorului cu abur. Acesta a fost construit cu scopul de a fi folosit de vapoare sau locomotive pentru transportul mai rapid al bunurilor.

Nevoia omului de a consuma a stat la baza dezvoltării omenirii.

De aceea, consumul este un lucru bun. Probabil, dacă pe vremea lui Cristofor Columb ar fi existat economiști care considerau consumul un lucru rău, nici până în ziua de azi nu am fi descoperit America.

Din punct de vedere al economiei unei țări, este important ca produsele să fie fabricate în interiorul țării. Este normal ca țările producătoare să aibă cel mai mult de câștigat din creșterea consumului mondial, pe când țările consumatoare să beneficieze într-o proporție mai scăzută.

În România, problema este că această creștere a consumului este alimentată de produsele importate. Vânzările produselor importate din alte țări are un impact scăzut la dezvoltarea economică a țării.

Sesizând creșterea accentuată a importurilor, guvernanții au votat legea prin care obligă magazinele ca 50% din mărfurile afișate să fie de proveniență românească.

Dar oamenii nu pot fi obligați să cumpere bunuri produse în România, prin limitarea accesului la produsele dorite.

Statul ar trebui să încurajeze productivitatea producătorilor români prin alte metode: reducerea birocrației, eliminarea abuzurilor fiscale, scăderea taxelor aferente salariilor.

În prezent, România trece printr-o perioadă de consum emoțional, chiar isteric. Astfel de creșteri ale consumului cu 20% nu s-au mai întâlnit în Europa ultimilor 10 ani.

Creșteri asemănătoare ale consumului au fost prezente în țări ca Turcia, China, Brazilia, dar acestea au la bază o creștere demografică a populației, fapt care nu este valabil și în cazul României.

Această creștere a consumului ar putea fi explicată mai bine de un psiholog, decât de un economist.

Este posibil ca românii să mai aibă încă reacții emoționale legate de consum. Aceste acțiuni vin din perioada comunistă. În aceea perioadă statul la cozi era sport național, iar lumea cumpăra orice.

În perioada comunistă succesul se măsura în numărul de relații pe care le aveai cu vânzătoarele din magazine, iar capacitatea de adaptare era dată de rezistența de a sta ore întregi la coadă.

Având în vedere că este un consum emoțional, acesta va dispărea la fel cum a venit.

Ce este îngrijorător pentru economia României este faptul că guvernanții consideră că vom avea aceeași creștere spectaculoasă a consumului, care va genera o creștere economică solidă.

Pornind de la această premisă au crescut cheltuielile administrative și salariile.

Același lucru l-au făcut și în 2008, doi ani mai târziu fiind nevoiți să taie abrupt salariile bugetarilor, deoarece consumul scăzuse accentuat. 

Din păcate, guvernanții României nu respectă niște legi economice simple folosite de țărani. În momentele de creștere economică, în loc să mărească economiile statului și să investească în proiecte pentru viitor (infrastructură, școli etc), guvernanții cresc cheltuielile administrative generând noi datorii ale statului, care vor fi plătite în câteva generații.

În schimb, țăranii gospodari muncesc vara de dimineața până seara, pentru a avea provizii pentru iarnă. De asemenea, folosesc banii câștigați pentru a-și plăti datoriile.

În loc să le mulțumească tinerilor că au generat creșterea economică prin consumul lor și să investească acești bani pentru o dezvoltare sănătoasă a țării, guvernanții României risipesc inconștient banii statului, jucând cu brio rolul greierului din fabula „Greierele și furnica”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tinerii isi vad de treaba in tara lor, langa familia lor, au invatat si invata sa munceasca, incet-incet isi gasesc drumul! Cei educati, scoliti, cei care doresc sa invete vor afla si multumire si vor castiga si bani daca vor fi pregatiti si vor avea experienta!!!! Cei care pleaca sunt cei care-si imagineaza ca banii se castiga mai usor prin alte tari, nu-i adevarat, oriunde in lumea asta nu te poti imbogati imediat, un comfort se castiga greu, pe la 40 de ani in cel mai fericit caz....
    • Like 0
  • Articolul e cat se poate de adevarat. Cam asa se pare ca merg lucurile din pacate. Generatia tanara greseste cu multe lucruri pe care le-ai prezentat : ca nu are nevoie de protectie sociala, si ca nu doreste un anume nivel al salariului minim. Asta e o mare problema in opinia mea. Se complac in a fi sclavi pe 1000 de lei pe luna si nu numai ca nu contesta aceasta mizerie de salariu dar se mai si inghesuie la metrou si sunt competitivi pentru a-l obtine. E deprimant ca lucrurile merg mai departe asa cand am putea sa ne ridicam toti, sa ne oprim din munca si sa cerem pana cand salariile ar fi la un nivel decent. Atunci toata lumea ar fi atenta la ce cerem. In schimb generatia tanara se multumeste cu foarte putin, si apoi evident consuma credite ca nu-si permit nimic, decat poate sa manance din banii castigati SAU sa achite chiria. Bancile sunt foarte fericite ca si-au facut clienti pe urmatorii 20 de ani si din generatia asta si urmatorea generatie vine in aceeasi saracie si roata merge mai departe. Oare numai eu vad chestia asta ca in acest articol generatia tanara a fost intruchipata ca o gaina fara de cap caruia ii pasa doar sa consume pe moment(nu conteaza daca e fast food), sa primeasca orice salariu (nu conteaza ca e mic ne batem pe el oricum ca suntem "competitivi"), si apoi sa ceara credite (nu conteaza ca ti-ai sapat groapa pe urmatorii 20 de ani). Se inhama de bunavoie la propria saracire si mi se pare trist ca e prezentata ca o mare izbanda. Da intr-un fel vad si cum e de apreciat ca in pricina tutoror greutatilor tinerii isi fac o viata in conditiile care sunt, insa cred ca se complac in aceste conditii mai mult decat isi doresc schimbare
    • Like 0
  • Am citit pana la sfarsit in cheia ironiei. M-am inselat. Omul vorbeste serios. Trist.
    • Like 1
  • check icon
    România are guvernanți și administrație?Să fim serioși. hoții nu pot și nu vor să guverneze.ei vor doar să se îmbogățească de pe urma fraierilor care îi acceptă și votează.
    • Like 3
  • Tinerii din ziua de azi sunt mai deschisi, mai receptivi si mai motivati. Insa cum sistemul educativ este la pamant, acestia invata din mers cum sa se adapteze la cerintele de pe piata de munca. De asemeni multi cred ca daca termini o facultate vei fi mai bine platit. Stim cu totii ca universitatile produc in masa someri cu diploma. Asadar daca tinerii consuma mai mult decat produc, este clar ca vom avea probleme. Cum natalitatea din Romania este in scadere, putem spune ca tinerii de azi vor fi pensionarii de maine. Speram ca sistemul educational se va adapta pentru a ii aduce pe tineri in domenii in care exista deficit de personal. Altfel vom ajunge sa consumam mai mult decat producem.
    • Like 1
  • amuzant este ca in jur colegii mei au devenit mai cumpatati si unii anti-consumeristi. Am colegi ce nu au trecut pe la supermarket de o luna (merg la piata), ce cumpara haine facute local ( sa le zicem blackmarket), ce au inceput sa isi faca meniu si lista stricta de cumparaturi, sa isi produca, care au vandut masina si merg pe bicicleta sau pe jos etc.
    Plus cei ce au renuntat la fumat, vreo 2 ce si-au luat acasa instalatie de facut alcool ( unul rachiu si unu bere! ), iar petrecerile s-au mutat in curte la alt coleg si nu in baruri, cu farfurii de moda veche.
    • Like 3
  • Valentin check icon
    Totuşi n-ar trebui să existe o balanţă între consum şi producţie? Am senzaţia că nu prea producem.
    • Like 2
  • Stefania check icon
    Bine scris! De acord. Aceasta generatie este mult mai desteapta, infomata si libera decat generatia mea!O singura problema are generatia tanara si aceea ca nu stie sa spuna guvernantior STOP ne-am saturat! Este o generatie cuminte la fel ca si a mea iar asta nu va aduce schimbarea.
    Poate trebuie mai mult implicata, in sensul ca acolo unde nu pot patrunde sa-i invatam sa preseze mai mult establishmentul politic.Politicul trebuie sa vada in ei o forta, iar acesta forta trebuie sa o arate in proteste facute la ordinea zilei.Ei sunt cei care trebuie sa explice celor mai batrani cum ar trebui sa mearga Romania.
    Dar din pacate, cei din generatia mea, care stau cu fundul pe scaune pe care nu le merita, nu se dau la o parte pentru a-i lasa sa ne scrie viitorul!
    • Like 1
    • @ Stefania
      check icon
      Cei din generația dumitale (nu știu care e aia) nu trebuie să se dea la o parte. Cei tineri, dacă n-au scaune, trebuie să lupte să-și construiască. E ca și cum i-ai spune unui pensionar dintr-un tramvai ruginit și jegos, băi dă-te jos că eu sunt tânăr și n-am loc. Păi tânărule, tu ce ai construit, ce ai muncit ca să ai drept pe scaunul ăla? Îți pute tramvaiul că e din anii 80, e ruginit și nu are aer condiționat? Pensionarul ăla a muncit toată viața aia că să construiască tramvaiul ăla ruginit și jegos. A fost sclav în comunism tocmai d-aia, să aibă loc într-un tramvai cumpărat din banii lui munciți cu greu. Dacă tânărul vrea loc în tramvai, să fabrice altul, nou și frumos, cu aer condiționat, nu să meargă în altă țară și să înjure țara că e de căcat. Vrea să aibă unul nou, trebuie să construiască, nu să se "implice". Implicarea de tipul "jos ăla" , "hai să ieșim în stradă", "suntem nemulțumiți" nu are nici un sens dacă nu CONSTRUIEȘTI. Asta se vede de 27 de ani.
      • Like 0
    • @
      Stefania check icon
      Sunt multi tineri care sunt competenti, au experienta, au muncit poate mai mult decat cei mai batrani intr-un timp mult mai scurt, vor sa schimbe lucrurile, merita sa ocupe acele locuri si care nu pot lucra chiar si pe bani putini din cauza celor care stau pe scuanele din institutiile minunatului stat roman si care sunt de o incompetenta crasa.
      Acesti omeni ocupa locurile din tramvaiul despre care vorbesti si carora, uneori trebuie sa le spui sa se ridice si sa coboare.
      • Like 2
    • @ Stefania
      Valentin check icon
      Tramvaiele noi sunt construite totuşi de oameni tineri...
      • Like 3


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult