Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ion și Gheorghe, doi ardeleni, despre Raportul Mario Draghi: „No! Nu așa am tăt spus și noi? Mintenaș să avem fabrici și uzine peste tot!”

Mario Draghi

Foto: Profimedia

Un comentariu la cald, înainte ca fiecare politician să spună că el s-a gândit primul la Raportul/ Planul Mario Draghi cu privire la viitorul competitivității europene și înainte ca fiecare analist și comentator să interpreteze Raportul/ Planul Mario Draghi în funcție de cum crede de cuviință, să scoată din raport / plan ce-l interesează și să declare ”de mult v-am spus eu astea!”

Nu știu dacă a citit cineva (în engleză) toate cele 900 de pagini, așa că să mai stăm, să ne mai gândim, să nu ne grăbim. Dar un lucru este clar: pentru prima dată după criza din 2010, când Statele Unite, China, India, Țările Arabe, Rusia (înjurați-mă) și alte țări au avut proiecte țintite de industrializare prin programe naționale care se concentrează pe domeniile absolut esențiale mâncare, chimie, energie și apărare, iată că Uniunea Europeană, în 2024, triumfalist, s-a gândit să facă la fel - coincidență sau nu, după declarația (citește ”revolta”) de la Anvers. Așadar, fabrici și uzine pe tot cuprinsul continentului, dar nu oricum, ci cu o tușă sofisticată de inovare, economie socială, competitivitate industrială și decarbonizare. Și alți termeni înțelepți pe care, pentru ca am luat 8 la bacalaureat, nu i-am înțeles în context.

Mai bine mai târziu decât niciodată un Raport/ Plan Mario Draghi cu privire la viitorul competitivității europene. Să nu uităm însă să le spunem despre el și americanilor, chinezilor, indienilor, arabilor, rușilor (înjurați-mă...) și altora, să-i rugăm s-o lase mai încet, să introducă munca de acasă, de la distanță și săptămâna de lucru de 4 zile și work-life balance-ul, să producă mai puțin și eventual mai scump ca să lase Europa să fie mai competitiva, să închidă sweatshop-urile din Asia, să dea poluarea la minimum și să renunțe la controlul lanțului de aprovizionare de combustibili, materii prime și materiale.

Cu un pic de efort, determinare, focus și, desigur, cu 800 de miliarde, Raportul Planul Mario Draghi poate fi implementat cu succes.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Privind spre noi, Romania, sa nu uitam ca toate aceste planuri sunt aplicabile repede tocmai in domeniul bugetar, unde noi deja excelam. Tot ceea ce apartine statului in economia nationala s-a dovedit a fi ineficient, prost, condus de nepriceputi numiti pe criterii politice sau de clan/familie.
    Sa vedem cum vor reusi sa sprijine cu acest plan mediul privat, acolo unde primeaza eficienta, costul, competenta.
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Cele 900 de pagini de maculatură (noroc că e PDF, nu omoară niște arbori nevinovați) nu spun nimic, doar platitudinile clasice "să fie bine ca să nu fie rău". Europa continuă să se mintă frumos că ar fi relevantă și că tâmpeniile sale verzi ar fi băgate i de seamă de cineva altfel decât ca subiect de bășcălie:"uite proștii de europeni cum își închid fabricile, lasă că le vindem noi tot!"
    Atât și nimic mai mult.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult