Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Israelul a trecut de cealaltă parte a istoriei

Imagine cu distrugerile provocate de israelieni în Gaza. Foto: Fatima Shbair / AP / Profimedia

O hotărâre istorică luată vineri de instanța supremă a ONU într-un caz de genocid împotriva Israelului a fost salutată de cele trei părți principale implicate: Israelul, Africa de Sud și palestinienii. Dar, în același timp, nimeni nu a primit ceea ce a cerut.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga (CIJ) a ordonat Israelului să „ia toate măsurile” pentru a preveni genocidul din Gaza, după ce Africa de Sud a acuzat Israelul că a încălcat legile internaționale privind genocidul în războiul pe care îl duce în acest teritoriu.

CIJ a respins cererea Israelului de respingere a cazului, dar nu a ordonat Israelului să oprească războiul, așa cum a cerut Africa de Sud.

„Mi-aș fi dorit o încetare a focului”, a declarat ministrul sud-african de externe Naledi Pandor după pronunțarea hotărârii de la Haga. Ea a precizat că este totuși mulțumită de rezultat. Separat, Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, s-a adresat Curții Internaționale de Justiție spunând că Israelul „nu are nevoie să îi fie predate lecții despre moralitate” în timp ce luptă împotriva Hamas în Gaza, iar Autoritatea Palestiniană spune că decizia ar trebui să facă tot posibilul pentru a preveni orice acte de genocid în Gaza și arată că „niciun stat nu este deasupra legii”

Pentru cine încă nu știe, Israelul a intrat în război cu Hamas în Gaza după ce gruparea teroristă a lansat un atac brutal asupra țării pe 7 octombrie, ucigând circa 1.200 de persoane și luând peste 250 de persoane ostatice.

Israelul a răspuns disproporționat, așa cum au precizat în repetate rânduri aliații săi, de la SUA la UE, iar atacurile ca reacție la ororile din 7 octombrie s-au soldat cu moartea a peste 26.000 de persoane în Gaza, potrivit organizațiilor umanitare internaționale și Ministerului Sănătății condus de Hamas. Mai mult, o mare parte din Gaza este în ruine, iar Israelul s-a angajat să nu-și oprească campania militară până când toți ostaticii rămași nu vor fi eliberați și până când Hamas nu va fi distrus.

Israelul, adus pentru prima dată  în fața instanței internaționale sub acuzația de genocid

Cazul de la CIJ marchează prima dată când Israelul a fost adus în fața instanței sub acuzația de încălcare a Convenției ONU privind genocidul din 1948, care a fost elaborată în parte din cauza uciderii în masă a evreilor în timpul Holocaustului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, mulți israelieni au salutat decizia de vineri ca pe o victorie pentru statul evreu. Eylon Levi, un purtător de cuvânt al guvernului israelian, a declarat că instanța ONU „a respins cererea ridicolă (a Africii de Sud) de a spune Israelului să înceteze să-și mai apere poporul și să lupte pentru ostatici”. În plus, Avi Mayer, fostul redactor-șef al Jerusalem Post, a numit decizia „o lovitură devastatoare pentru cei care acuză statul evreu de genocid”.

„Cel mai dramatic lucru este că nu s-a ordonat nicio încetare a focului”, a declarat pentru CNN Shelly Aviv Yeini, șeful departamentului de drept internațional de la Universitatea Haifa din Israel, adăugând că un potențial ordin de încetare a focului a fost cea mai mare temere a Israelului, mai ales că ar fi venit în condițiile în care peste o sută de ostatici rămân în Gaza. Discursul din Israel s-a concentrat până acum doar pe încetarea războiului odată ce ostaticii sunt eliberați.

Prin urmare, experții consideră că rezultatul era destul de așteptat și ceva cu care Israelul va putea să se conformeze. De ce? Pentru că ordinul instanței ca Israelul să livreze ajutor umanitar și să raporteze la CIJ cu privire la acțiunile sale este fezabil.

În ciuda faptului că rezultatul a fost perceput de unii ca fiind în favoarea Israelului, experții au avertizat cu privire la daunele de reputație cu care se confruntă statul evreu.

„Nu aș spune că a fost o victorie, dar aș spune că ar fi putut fi mai rău. Faptul că în ochii publicului va exista o asociere că actele Israelului ar fi putut duce la genocid, în mod clar este vorba de relații publice dăunătoare”, a declarat Robbie Sabel, profesor de drept internațional la Universitatea Ebraică din Ierusalim, pentru CNN.

Hotărârea de vineri este o măsură provizorie luată de CIJ, în timp ce instanța ONU ia în considerare o hotărâre completă cu privire la faptul dacă Israelul este vinovat de încălcarea Convenției privind genocidul. Numai că această hotărâre ar putea dura ani de zile.

Pentru unii palestinieni, însă, decizia instanței nu a mers suficient de departe, iar mulți activiști palestinieni din Israel au declarat că CIJ a eșuat în ceea ce privește „cea mai importantă cerere” a Africii de Sud, adică aceea de a suspenda operațiunile militare.

Justiția cu standarde duble nu face niciodată dreptate

Jurnalistul britanic Steve Crawshaw, fost director la Human Rights Watch și autor al unei cărți despre crimele de război și luptele pentru justiția internațională, spune în The Guardian că justiția cu standarde duble nu face niciodată dreptate.

Concret, cerința ca Israelul să ia măsuri pentru a preveni actele de genocid, să prevină și să pedepsească incitarea la genocid și să prezinte un raport cu privire la acțiunile sale în termen de o lună, toate acestea vor avea implicații răsunătoare nu doar în săptămânile, ci și în anii care vor urma.

CIJ are puține puteri de aplicare a legii, așa cum Rusia și alți actori internaționali au ținut să demonstreze. În măsurile sale provizorii privind un caz intentat de Ucraina în 2022, CIJ a cerut Rusiei să suspende imediat operațiunile militare, probabil cu puține speranțe de a fi ascultată. Rusia a răspuns la rândul său prin a cere ca instanța ONU să respingă cazul, despre care a spus că este „iremediabil viciat”. Această lipsă de aplicare nu diminuează disconfortul politic pentru Israel sau pentru cei care au părut atât de dispuși să protejeze Israelul de orice critică.

Până de curând, CIJ a lucrat în umbră. Alte instituții juridice de la Haga, precum Tribunalul pentru crime de război din Balcani, care l-a judecat pe liderul sârb Slobodan Milošević, și Curtea Penală Internațională (CPI), care l-a pus sub acuzare pe Vladimir Putin, s-au bucurat de lumina reflectoarelor. Cu toate acestea, până acum, chiar și atunci când instanța mondială s-a ocupat de probleme precum genocidul din Bosnia sau legalitatea „barierei de separare” israeliene, hotărârile sale abia dacă au ținut prima pagină a ziarelor.

Acest lucru s-a schimbat acum, poate pentru totdeauna, crede Steve Crawshaw. Hotărârile, toate adoptate cu 16-1 sau 15-2 (chiar și judecătorul israelian desemnat, Aharon Barak, s-a alăturat de două ori majorității) sunt devastatoare pentru Israel, deși o hotărâre finală este încă departe de a fi pronunțată, așa cum am spus și mai sus.

Între timp, guvernele care au susținut că dosarul Africii de Sud a fost gol și ilegitim trebuie acum să se scoată singure din groapa pe care și-au creat-o singure.

Deosebit de convingătoare au fost dovezile de incitare la genocid, un element central al convenției din 1948. Un fost director general al Ministerului israelian de Externe și alții au vorbit, chiar înainte de prezentarea Africii de Sud, despre „incitarea extinsă și flagrantă la genocid, expulzare și purificare etnică”. Dar a fost remarcabil cât de multe guverne au fost reticente în a se confrunta cu acest adevăr evident.

Lui Netanyahu și guvernului său le place să folosească atacul ca fiind cea mai bună formă de apărare

Crawshaw mai observă că lui Netanyahu și guvernului său le place să folosească atacul ca fiind cea mai bună formă de apărare. Când secretarul general al ONU, António Guterres, a criticat atât crimele „îngrozitoare” comise de Hamas, cât și decesele civililor din Gaza, afirmând în același timp că primele nu au avut loc „în vid”, ambasadorul Israelului la ONU i-a cerut demisia. Când CPI a anunțat, în 2021, că este gata să investigheze presupusele crime din Gaza, Netanyahu le-a spus telespectatorilor israelieni că „Statul Israel este atacat”.

Un astfel de limbaj va continua, fără îndoială. Dar o problemă pentru Netanyahu și, prin extensie, pentru multe guverne occidentale este că milioane de oameni din întreaga lume văd acum ipocrizia și standardele duble în altă parte, într-un context foarte diferit.

În 2021, Boris Johnson a criticat decizia prudentă și mult întârziată a CPI de a examina Gaza, pe motiv că o instanță internațională nu ar trebui să investigheze prietenii Marii Britanii. Casa Albă pare la fel de hotărâtă ca un aliat al SUA să nu fie niciodată criticat, la fel cum Rusia a fost întotdeauna hotărâtă să blocheze orice acțiune privind crimele de război din Siria.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională al SUA nu a așteptat decizia provizorie a judecătorilor înainte de a descrie cazul Africii de Sud la CIJ ca fiind „contraproductiv și complet lipsit de orice bază”.

Reticența Washingtonului de a condamna crimele și suferința umană a fost, în mod evident, o veste proastă pentru palestinieni. Deși Netanyahu refuză să recunoască acest adevăr evident, este, de asemenea, o veste proastă pentru Israel, a cărui securitate viitoare va fi probabil afectată pentru mulți ani de ceea ce se întâmplă acum.

În orice caz, implicațiile depășesc cu mult acest conflict, iar abordarea selectivă a justiției este periculoasă pentru justiția de pretutindeni.

Un pas mic, dar important, către o lume mai legală, în care se respectă drepturile

În mod evident, decizia CIJ pune presiune asupra Israelului. Aceasta subliniază, pe bună dreptate, crimele odioase comise de Hamas, pe care cei care critică Israelul sunt uneori prea dornici să le ignore. Dar ea servește, de asemenea, ca o reamintire a punctului de plecare al justiției însăși. O justiție inegală nu înseamnă justiție și nimic nu poate fi mai destabilizator decât lipsa de justiție.

Acest lucru este important pentru Gaza, este important pentru Ucraina și este important în zonele de conflict din Etiopia până în Myanmar. Dacă hotărârea Curții de la Haga ajută guvernele occidentale să înțeleagă necesitatea unei abordări mai echilibrate, acest lucru va fi valoros. Dacă vor privi în altă parte, nu doar palestinienii, ci lumea întreagă va pierde.

Kenneth Roth, un alt fost director al Human Rights Watch, spune că decizia CIJ arată că chiar și guvernele cu prieteni puternici pot fi trase la răspundere și oferă speranță pentru civilii palestinieni din Gaza, care suferă profund. Este, de asemenea, un pas mic, dar important, către o lume mai legală, în care se respectă drepturile.

Între timp, mai mulți angajați ONU din cadrul Agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA) sunt suspectați de implicare în atacurile teroriste din Israel din 7 octombrie. S-a deschis o anchetă, iar SUA au anunțat că opresc finanțarea agenției până la finalizarea investigației.

Israelul trebuie să decidă acum cum va răspunde. Hotărârile CIJ sunt obligatorii, dar nu există un mecanism de executare. Israelul ar putea alege să ignore cu totul judecătorii.

Având în vedere că eforturile diplomatice se concentrează acum pe posibilitatea unei încetări a focului de două luni și se fac încă eforturi pentru a îmbunătăți fluxul de ajutor în Fâșia Gaza, Israelul ar putea argumenta că ia deja măsuri pentru a satisface cerințele instanței.

Dar chiar dacă situația se atenuează, însă nu există încă niciun semn în direcția asta, rămâne faptul că Israelul este încă acuzat de genocid, un caz pe care CIJ îl consideră plauzibil și, prin urmare, merită o analiză mai detaliată, după cum consemnează și BBC.

Israelul, o țară născută din cenușa celui mai grav exemplu de genocid din lume, trebuie să trăiască acum sub această umbră legală până când instanța își va pronunța verdictul final.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Până una alta curtea internațională de "justiție" ar trebui să dea o hotărâre împotriva ipocriziei...
    Începând cu ea însăși.
    Ce au făcut arăbeții pe 7 octombrie merita pe deplin un răspuns mult mai drastic, Israelul a dat dovadă de foarte multă moderație, era perfect îndreptățit să șteargă complet gaza de pe hartă! Iar tot acest "pupinarăbism" al lumii occidentale nu face decât să confirme din nou și din nou impotența și deplina cucerire a Eurabiei!
    • Like 2
  • Chestiunea islamica este nodul gordian... Si o sa fie mereu.
    Se nasc pentru jihad si mor, foarte multi pentru asta. Se omoara neincetat, chiar intre ei. Ma irita serios ca nimeni nu-i intreaba pe palestinieni de ce vor cu orice pret sa omoare evreii. Atentie, nu e vorba de teritoriu. Pentru ca islamul este anterior (640 dc) infiintarii statului Israel... Deci scopul oricarui palestinian nu este altul decat eliminarea evreiilor. Cititi Coranul si o sa vedeti care sunt cei 5 stalpi ai religiei lor. Cel mai important este extinderea islamului pana la disparitia oricarei alte religii.
    Apoi , amestecul Africii de Sud... pur si simplu cu tupeu. Si bani rusesti...
    In rest, sa auzim numai de bine.
    • Like 3
    • @ George Bucsan
      Islamul anterior statului Israel? Te referi la cel înființat în 1948 .Caci regatele Israel și Iudea existau din sec.11 î Hr.Evreii au existat pe acele pământuri de 3000 de ani.Palestina se numea toată regiunea ,nu un anumit stat.Romanii o numeau așa ca să distrugă identitatea statului Israel.
      • Like 1
  • Este uimitoare si revotatare aceasta atiudine ambigua, aceasta "corectitudine politica", in realitate o ipocrizie, la scara mondiala, a liderilor lumii. La ce bun sa intretinem oranizatii si foruri internationale inutile? Nu sunt capabie sa conduca si sa hotareasca nimic. In afara cazurlor unor tari mici, nesemnificative, oricum conduse din afara lor. Cazul serbiei. In cazul rusiei si acum al israelului sunt ridicole. Valabil si in cazul chinei. Palestinienii sunt o natie de teroristi. Pretutindeni pe unde se pripasesc aduc teroare si moarte. Sunt atat de indobitociti incat se sinucid, cu buna stiinta, pentru cauze ce nu-si au locul in prezent. Sunt inapoiati si manipulati de conducatori sadici si anacronici. Valabil pentru o buna parte a arabilor, fie ei si persi. Vor sa detina suprematia si a tina lumea in timpurile evului mediu intunecat. Mai exact conducatorii lor. Iar mare parte a poparelor arabe, cu exceptia unor alesi din randul bogatilor care sunt trimisi la studii in marile scoli din vest, sunt niste lenesi, fatarnici si periculosi prin primitivismul lor. Cum ar fi reactionat rusia, china, chiar africa de sud daca ar fi trait ce au trait evreii la 6 octombrie 2022? La asemenea acte de terorism sabatic, irational cum ar fi raspuns? Cainii turbati trebuie eradicati. Sunt identici cu isis si trebuie sa aiba aceeasi soarta. Sa dispara.
    • Like 6
    • @ Zugravu Mircea
      Radsub Radsub check icon
      esti confuz, si faci confuzii.
      "terorism sabatic" - adica are loc sambata sau impotriva sambetei?
      "buna parte a arabilor, fie ei si persi" esti sigur ca stii ce spui, confunzi persii cu arabii, sau arabii cu musulmanii? la cum generalizezi, banuiesc ca ultima
      • Like 2
    • @ Radsub
      "Terorism sabatic" trebuia sa fie terorism salbatic. Este o scapare. Nu ma scuz si-mi asum eroarea. In acest caz chiar ca se produce o deruta in intelegere
      "Buna parte a arabilor, fie ei si persi" - referire la faptul ca iranienii nu se considera arabi ci persi. Deci nu confund persii cu arabii, iar buna parte a arabilor sunt cu alah si mahomed, deci idem musulmanii.
      Mai ai si altceva de spus? Cred ca nu caci a fi spus-o. Si mai cred, pana la proba contrarie, ca ai inteles ce am vrut sa spun in esenta in postarea mea. Nu pretind ca sunt specialist in domeniile cupinse de evenimentele din subiectul articolului. Imi spun parerea personala in urma observatiilor facute in timp.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Radsub Radsub check icon
      "iar buna parte a arabilor sunt cu alah si mahomed, deci IDEM musulmanii."
      IDEM la tine nu este acelasi lucru cu LA FEL? adica putem inlocui arabi cu musulmani in propozitie, si ne iese "iar buna parte a musulmanilor sunt cu alah si mahomed" mare adevar graiesti. daca nu ii confunzi, incearca si in limba romana - Buna parte a arabilor, si persilor.
      Din postatrea ta, am inteles ca nu esti specialist, si atunci nu poti sa generalizezi la modul cum o faci tu. si ma indoiesc ca este parearea ta personala (adica pe care ti-ai format-o tu si nu preluata de la "ceilalti" extremisti). Incearca data viitoare sa scrii in limba ta materna, poate eviti si folosirea lui "caci" (nu prea se foloseste in scris, mai ales daca nu ai diacritice). In rest tine-o asa cu desfiintarea intitutiilor internationale si mult succes cu tribul tau in evul mediu ala intunecat (unde altii sunt de vina ca te-au dus, si nu gandirea ingusta)
      • Like 1
    • @ Radsub
      RazvanP check icon
      Adevărul e că "instituțiile internaționale" sunt o fantastică poveste de succes, începând cu Liga Națiunilor ("Peace in our times", ring a bell?), continuând cu atât de eficienta Organizație a Națiunilor Unite (zisă și "USSR's-now-China's-playground") și culminând apoteotic cu legendarul răspuns al Organizației Mondiale a Sănătății la Covid ("Măștile nu sunt utile, nu ajută! " /"Purtați-le în permanență, fără ele muriți")
      Nu merită menționate "succesurile" Uniunii Europene, pur și simplu nu are rost să "omorâm" atâți electroni nevinovați enumerădu-le!
      Într-adevăr, "Trăiască Organizațiile Internaționale" (care sponsorizează teroriștii islamici...)
      Cât despre Curtea de "justiție", vorbim despre aceeași instituție înverșunată împotriva "criminalilor de război" din războaiele Balcanilor care i-a făcut scăpați pe Ante Gotovina, Franjo Tudjman și Alia Izetbegovici, da?
      • Like 0
    • @ Radsub
      As avea multe lucruri de spus, dar cu dta. este inutil.
      Numai bine!
      • Like 0
  • Bine zis:
    "Dacă vor privi în altă parte, nu doar palestinienii, ci lumea întreagă va pierde."
    Sau si mai la obiect:'
    A vazut cineva sau auzit ca un israelian,unul singur,sa fi aruncat bombe in vreo tara,in afara de GAZA acum cand ei au fost primii cu genocid la oamenii de la festivalul de muzica,???
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult