Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

La Lugoj, Biserica rupe „tradiția” și îi îndeamnă, în premieră, pe credincioși să renunțe la obiceiul de a aduce coroane de flori în cimitire

coroane - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Enoriașii din Lugoj sunt îndemnați de preoții din oraș ca, atunci când vin la înmormântări, să renunțe la coroanele de flori și mai degrabă să ajute cu bani familia îndoliată.

„De multe ori se întâmplă ca persoana care a decedat să se confrunte cu o boală care necesită un tratament costisitor și de lungă durată, așa că familia acesteia are mare nevoie de ajutor. Cei care doresc să aducă un omagiu pot renunța la coroanele funerare, ajutând în schimb cu bani familia îndoliată. Am discutat și cu celelalte culte și încercăm să vorbim cât mai mult cu oamenii, pentru a produce o schimbare”, a spus Zoltán Gáll, preotul Bisericii Reformate din Lugoj, scrie Redeșteptarea.

Coroanele confecționate din plastic produc mari cantități de deșeuri care se acumulează în timp, mai explică preoții. 

„Inițiativa aceasta am avut-o de acum 2-3 ani, însă e foarte greu. Aici trebuie să lucrăm cu mentalitatea omului, adică să îl convingem. Eu am spus și la întâlnirile noastre, nu putem lua o măsură radicală, să punem pază la cimitir. Sunt și cetățeni care vin din alte părți și nu au cunoștință de intenția noastră. Trebuie să lămurim oamenii, să vorbim cu ei în permanență. Eu le-am spus și în biserică, la botez sau la cununie când mergem ca invitați venim cu plicul cu bani, iar la înmormântare cheltuim pe coroane din plastic ce se aruncă. Am văzut înmormântări și cu peste 100 de coroane, ori dacă socotim câți bani s-au cheltuit pe acestea, vedem că am fi putut ajuta cu mulți bani familia aflată la necaz”, spune preotul Ioan Cerbu, protopopul Lugojului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu mai aruncati cu pietre, please. Coroanele cu flori din plastic si/sau hartie aduc o multime de beneficii pentru ca dinamizeaza economia nationala, asigura locuri de munca, revigoreaza industria petroliere si chimica pusa la pamant de clasele politice post-decembriste.
  De exemplu florile din/de plastic revigoreaza industria extractiei de petrol, revigoreaza industria chimica de producere mase plastice, revigoreaza manufacturile locale ce prelucreaza foliile de plastic si creaza flori de plastic, flori eterne,este o munca manuala importanta care da de lucru la multime de oameni care altfel nu ar avea unde lucra. Basca intreprinzatorii care vand coroanele, basca taxele si impozitele platite de acesti truditori care asigura sursa eficace la bugetele locale si la bugetul national. Basca locuri de munca de gunoieri si femei de serviciu care trebuie sa stranga coroanele deteriorate, sa le incarce in carute sau masini pentru a fi transportate la destinatie. Deci si soferii sunt in castig ca si fabricantii de carute si masini, oamenii din Service-uri care intretin aceste mijloace de transport. Ce sa mai amintim de ecologisti pentru care acest subiect este mana cereasca.
  La fel se intampla si cu florile din hartie care necesita noi impaduriri (pentru ca vechile paduri au fost taiate si exportate probabil la "prietenii" nostri austro-ungari), paduri noi care vor improspata aerul patriei nostre dragi care a fost imbacsit de miliardele de tigari consumate de conlocuitorii acestei tari.
  Este musai sa vedem si dincolo de fapte pentru a avea o imagine clara a oricarui fenomen sau fapta.
  • Like 0
  • @ Cristescu P. Radu
   Poate dinamizeaza economia dar sigur nu a Romanie... Plasticul nu se mai prelucreaza de ani buni in Romania, florile sunt importate din China iar coroanele sunt doar asamblate aici. Se poate sa nu fi inteles de unde a pornit aceasta recomandare (nu dati banii pe prostii, luati bumboane la copii..) dar parca era ideea sa ajuti familia indurerata nu neaparat sa duci coroana cea mai cea... Ideea este laudabila si macar atat putem face noi pentru noi, pentru a nu mai fi ingropati in plastic....
   • Like 0
  • @ Cristescu P. Radu
   Dacă în locul florilor s-ar da ajutoare bănești familiei decedatului, banii respectivi ar întra în economie, deci efectul ar fi același ca și în cazul banilor dați pe flori. Avantajul ar fi că sumele respective s-ar cheltui cu folos și că s-ar reduce poluarea mediului cu deșeuri de plastic. Dacă nu ești în stare să vezi lucrurile în ansamblul lor, nu îi mai acuza pe alții că nu gândesc. Sau ai cumva interese în domeniul producerii si/sau comercializării florilor?
   • Like 0
 • check icon
  Articolului i-a pierit brusc nota de inedit cînd am citit ”a spus Zoltán Gáll, preotul Bisericii Reformate”.
  Acum chiar mă simt ca un fraier că am sperat în sinea mea să fie vorba despre vreun preot ortodox!
  • Like 0
  • @
   Domnule cu nume "semn de bifa", tocmai acesta-i ineditul, ca un neo-protestant a venit cu o idee care sa iasa din tipare.
   • Like 1
 • Opinion check icon
  Va rog, nu mai puneti flori de plastic prin cimitir. Oricum e aiurea, putrezeste omul, dar nu putrezeste floarea de plastic de deasupra lui, Cred ca gasim destule flori naturale, nu trebuie sa fie si vesnice!
  • Like 4
 • Decedatii nu mai au nevoie de tratamente !!
  • Like 0
 • Dacă au fost 100 de coroane cred că au fost sute de colaci care costa și mai mult (dacă sunt aceleaș obiceiuri ca în alte zone din țară) și sunt bani cheltuiți de familie nu de cei care le sunt alături.
  • Like 0
 • Pai sigur ca esti in necaz atunci cand iti moare cineva. Dar nu necaz financiar ci emotional. In afara cheltuielilor pentru tratament pe care nu le poti evita, daca obiceiurile si constrangerile sociale te imping spre a face o nunta neagra si tu nu rezisti in a imbuiba pe cei care se bucura de pe urma acestor evenimente nefaste..cu atat mai rau pentru tine, sarman rational.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult