Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La Lugoj, Biserica rupe „tradiția” și îi îndeamnă, în premieră, pe credincioși să renunțe la obiceiul de a aduce coroane de flori în cimitire

coroane - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Enoriașii din Lugoj sunt îndemnați de preoții din oraș ca, atunci când vin la înmormântări, să renunțe la coroanele de flori și mai degrabă să ajute cu bani familia îndoliată.

„De multe ori se întâmplă ca persoana care a decedat să se confrunte cu o boală care necesită un tratament costisitor și de lungă durată, așa că familia acesteia are mare nevoie de ajutor. Cei care doresc să aducă un omagiu pot renunța la coroanele funerare, ajutând în schimb cu bani familia îndoliată. Am discutat și cu celelalte culte și încercăm să vorbim cât mai mult cu oamenii, pentru a produce o schimbare”, a spus Zoltán Gáll, preotul Bisericii Reformate din Lugoj, scrie Redeșteptarea.

Coroanele confecționate din plastic produc mari cantități de deșeuri care se acumulează în timp, mai explică preoții. 

„Inițiativa aceasta am avut-o de acum 2-3 ani, însă e foarte greu. Aici trebuie să lucrăm cu mentalitatea omului, adică să îl convingem. Eu am spus și la întâlnirile noastre, nu putem lua o măsură radicală, să punem pază la cimitir. Sunt și cetățeni care vin din alte părți și nu au cunoștință de intenția noastră. Trebuie să lămurim oamenii, să vorbim cu ei în permanență. Eu le-am spus și în biserică, la botez sau la cununie când mergem ca invitați venim cu plicul cu bani, iar la înmormântare cheltuim pe coroane din plastic ce se aruncă. Am văzut înmormântări și cu peste 100 de coroane, ori dacă socotim câți bani s-au cheltuit pe acestea, vedem că am fi putut ajuta cu mulți bani familia aflată la necaz”, spune preotul Ioan Cerbu, protopopul Lugojului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu mai aruncati cu pietre, please. Coroanele cu flori din plastic si/sau hartie aduc o multime de beneficii pentru ca dinamizeaza economia nationala, asigura locuri de munca, revigoreaza industria petroliere si chimica pusa la pamant de clasele politice post-decembriste.
    De exemplu florile din/de plastic revigoreaza industria extractiei de petrol, revigoreaza industria chimica de producere mase plastice, revigoreaza manufacturile locale ce prelucreaza foliile de plastic si creaza flori de plastic, flori eterne,este o munca manuala importanta care da de lucru la multime de oameni care altfel nu ar avea unde lucra. Basca intreprinzatorii care vand coroanele, basca taxele si impozitele platite de acesti truditori care asigura sursa eficace la bugetele locale si la bugetul national. Basca locuri de munca de gunoieri si femei de serviciu care trebuie sa stranga coroanele deteriorate, sa le incarce in carute sau masini pentru a fi transportate la destinatie. Deci si soferii sunt in castig ca si fabricantii de carute si masini, oamenii din Service-uri care intretin aceste mijloace de transport. Ce sa mai amintim de ecologisti pentru care acest subiect este mana cereasca.
    La fel se intampla si cu florile din hartie care necesita noi impaduriri (pentru ca vechile paduri au fost taiate si exportate probabil la "prietenii" nostri austro-ungari), paduri noi care vor improspata aerul patriei nostre dragi care a fost imbacsit de miliardele de tigari consumate de conlocuitorii acestei tari.
    Este musai sa vedem si dincolo de fapte pentru a avea o imagine clara a oricarui fenomen sau fapta.
    • Like 0
    • @ Cristescu P. Radu
      Poate dinamizeaza economia dar sigur nu a Romanie... Plasticul nu se mai prelucreaza de ani buni in Romania, florile sunt importate din China iar coroanele sunt doar asamblate aici. Se poate sa nu fi inteles de unde a pornit aceasta recomandare (nu dati banii pe prostii, luati bumboane la copii..) dar parca era ideea sa ajuti familia indurerata nu neaparat sa duci coroana cea mai cea... Ideea este laudabila si macar atat putem face noi pentru noi, pentru a nu mai fi ingropati in plastic....
      • Like 0
    • @ Cristescu P. Radu
      Dacă în locul florilor s-ar da ajutoare bănești familiei decedatului, banii respectivi ar întra în economie, deci efectul ar fi același ca și în cazul banilor dați pe flori. Avantajul ar fi că sumele respective s-ar cheltui cu folos și că s-ar reduce poluarea mediului cu deșeuri de plastic. Dacă nu ești în stare să vezi lucrurile în ansamblul lor, nu îi mai acuza pe alții că nu gândesc. Sau ai cumva interese în domeniul producerii si/sau comercializării florilor?
      • Like 0
  • check icon
    Articolului i-a pierit brusc nota de inedit cînd am citit ”a spus Zoltán Gáll, preotul Bisericii Reformate”.
    Acum chiar mă simt ca un fraier că am sperat în sinea mea să fie vorba despre vreun preot ortodox!
    • Like 0
    • @
      Domnule cu nume "semn de bifa", tocmai acesta-i ineditul, ca un neo-protestant a venit cu o idee care sa iasa din tipare.
      • Like 1
  • Opinion check icon
    Va rog, nu mai puneti flori de plastic prin cimitir. Oricum e aiurea, putrezeste omul, dar nu putrezeste floarea de plastic de deasupra lui, Cred ca gasim destule flori naturale, nu trebuie sa fie si vesnice!
    • Like 4
  • Decedatii nu mai au nevoie de tratamente !!
    • Like 0
  • Dacă au fost 100 de coroane cred că au fost sute de colaci care costa și mai mult (dacă sunt aceleaș obiceiuri ca în alte zone din țară) și sunt bani cheltuiți de familie nu de cei care le sunt alături.
    • Like 0
  • Pai sigur ca esti in necaz atunci cand iti moare cineva. Dar nu necaz financiar ci emotional. In afara cheltuielilor pentru tratament pe care nu le poti evita, daca obiceiurile si constrangerile sociale te imping spre a face o nunta neagra si tu nu rezisti in a imbuiba pe cei care se bucura de pe urma acestor evenimente nefaste..cu atat mai rau pentru tine, sarman rational.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult