Foto: Evgeny Haritonov / Alamy / Alamy / Profimedia
Mărturisesc că până anul ăsta nu am auzit expresia „miroase a bară de autobuz", care, sincer, m-a dezgustat de prima dată - suna oarecum trivial, „cocălăresc". Apoi, a reapărut ca replică într-o conversație și mi-a reactivat aversiunea.
Mă gândeam cât de ipocriți sunt unii dintre noi, cât de mult ne preocupă doar imaginea, în general vorbind, ce repede îi judecăm pe ceilalți din jur după niște șabloane. Cum s-a înrădăcinat ideea că este sub demnitatea ta să circuli cu autobuzul sau tramvaiul, amestecându-te cu cei care „nu își permit". În țările vestice, pe care pe bună dreptate le apreciem, transportul cu mijloacele publice este încurajat, fiindcă este mai ieftin, descongestionează serios traficul, renunțând la autoturismul propriu, câștigi timp circulând rapid dacă infrastructura este prevăzută cu bandă specială pentru transportul public, diminuează poluarea prin reducerea noxelor și dacă este și electric, cu atât mai bine. La noi este o rușine, o decadență să circuli cu autobuzul, cu „gloata", ești considerat sărac sau zgârcit, dintr-o altă pătură socială.
Pe de altă parte, la fel de adevărat este și faptul că flotele de transport public în multe orașe sunt învechite, nu oferă condiții civilizate de transport, nu sunt conectate cu toate zonele localității, nu sunt suficiente, fiind afectat orarul de traseu și nu oferă securitate. Aici ar trebui lucrat, dar asta nu are nicio legătură cu mentalitatea colectivă despre „mirosul de bară de autobuz", care te „aruncă" într-o categorie socială inferioară.
Poate că în capitală și în orașele mari, aglomerate, percepția este alta, cu mici excepții, dar în orașele subdezvoltate, unde lipsesc investițiile, însă paradoxal străzile sunt pline de automobile luxoase, mâinile îți miros și mai pregnant când cobori dintr-un autobuz sau troleu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Prețul unui abonament pe o lună este 80 lei, mai mult decât acceptabil.
Controalele sînt foarte rare, 3-4 în ultimele 12 luni.
Ba da, este! Pentru ca niciodata in istoria lumii nu a fost mai usor decat acum sa faci bani. Am un nepot care pe la varsta de 12 ani s-a imprumutat la parinti 5000 de dolari ca sa investeasca in crypto, iar acum, la 16 ani, are cateva sute de mii in cont. In conditiile astea, da, chiar este rusine sa fii sarac! Si nu va mai cacati pe voi, pentru ca toti, oricat ati fi de saraci, tot va simtiti superiori unuia mai sarac decat voi.
După modul în care răspunde e clar că crea doar atenție
La imobiliare e la fel, daca in lumea anglo-saxona in oras stau tinerii si amarastenii iar familiile odata ce progreseaza dpdv financiar se muta in suburbii sau sate cochete de langa metropole, in Italia sau Romania esti intrebat daca stai in oras sau judet. Ca sa nu mai spun de glumele romanesti gen “vezi de la geam tarlaua, sau semnul cu numele orasului taiat” iar in Anglia platesti 30% mai mult pe o casa cu vedere la camp in loc de gardul vecinului. Dar si aici e o problema de infrastructura, suburbiile Romaniei avand inca drumuri de tara si fose septice