Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Le urez părinților de azi să fie foarte atenți să nu își "ajute" prea mult copiii să crească

Părinte și copil costumați

Foto: Guliver/ Getty Images

Sună clișeic, dar chiar suntem cam ce s-a pus la temelie în copilărie.

De aceea, le urez părinților de azi să fie foarte atenți să nu își "ajute" prea mult copiii să crească. Ei cam știu s-o facă singuri, dacă e măcar un adult pe lângă ei care știe să respecte asta. Sau care știe să nu se toarne pe sine în paharul celuilalt.

Pentru cititorii de literatură de parenting, există numai o singură idee în toate cărțile bune: veghează numai ca ăsta micu' să nu piardă darul pe care l-a primit inițial, la naștere: sentimentul ăla bun că el își este suficient, că lumea e plină de lumină care n-are niciun alt scop decât să curgă prin el și pentru el.

"Educația" noastră cam pune radarul lor pe frecvențe ale fricii, concurenței, îndoielii de sine, nevoii de a se dovedi, reflexului nefericit de a contesta la infinit ceea ce este deja. Deși, vedem bine, că în primii ani de viață, până ne băgăm noi "pe recepție", niciun copil n-are instinctul ăsta. Toți sunt sănătoși, în afară de noi, care simțim compulsia de a-i "ajuta să se adapteze" - de cele mai multe ori și la disfuncții de tot felul, create de somnul nostru adult.

Cred că sensul venirii pe lume a noi și noi generații este încercarea conștiinței acestui univers de a își da un din ce în ce mai bun "tuning" de sus în jos, până când omul învață cu adevărat să se joace aici, pe Pământ, din tot sufletul și cu toată încrederea.

De aceea avem copii și de aceea îi sărbătorim: pentru că ei sunt încă o șansa a noastră de a ne pune radiourile pe frecvența care trebuie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tuningul se face de jos in sus, asa privesc copii la adulti ca la un dumnezeu mai mic iar noi la randul nostru ar trebui sa privim ca niste copii la Dumnezeu.
  • Like 0
  • @ Victorin Borsciov
   Nu. Ar trebui sa lasam religia in trecut unde ii e locul si sa ne apucam sa chiar rezolvam niste probleme.
   • Like 3
 • Valentin check icon
  Bătaia e ruptă din rai, burta pe carte, milităria jos din pod, eu te-am făcut... şi tot restul.
  • Like 0
  • @ Valentin
   A fost pe undeva vorba de bataie?
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   Clişeul în sine e o formă de violenţă.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Asta e noua. O simpla idee e o forma de violenta acum?
   • Like 2
 • Stimată doamnă. Intervin aici în urma unui cuvânt folosit de Dv. „Clișeic”. Este un barbarism. Cuvântul corect este clișeu. Constat o alterare uneori grosolană a limbii române. Mă enervează folosirea greșită, frecventă, a numeralului 12. chiar dacă nu cunoști regula gramaticală că acest numeral se acordă în gen și număr cu substantivul, instinctiv se folosește corect. Este ora douăsprezece nu ora doisprezece, etc. Nu mai vorbesc de „ca și” folosit totalmente aiurea. Exemple sunt multe. De multe ori aceste barbarisme lingvistice vin dintr-o traducere brută din limba engleză, de fapt americană. Îmi cer scuze. Nu am avut intenția să vă moralizez.
  • Like 3
  • @ Ion Podocea
   Mentiune : a lucrat ca profesor de română și învățător..Si continua sa dea lectii. E bine.
   • Like 0
 • ""Educația" noastră cam pune radarul lor pe frecvențe ale fricii, concurenței, îndoielii de sine, nevoii de a se dovedi, reflexului nefericit de a contesta la infinit ceea ce este deja. Deși, vedem bine, că în primii ani de viață, până ne băgăm noi "pe recepție", niciun copil n-are instinctul ăsta. " - am si eu o sugestie. Ce-ar fi sa nu includeti publicul cititor in povestea asta? Nu de alta dar nu cred ca stiti cum isi educa fiecare parinte copilul sau daca ceea ce ati descris se aplica majoritatii. Analog pentru educatia primita in scoala, daca (si) la asta va refereati: nu cred ca stiti cum educa fiecare invatator/profesor sau daca ce ati descris se aplica majoritatii. Daca dvs. personal ati facut asemenea greseli, OK, asumati-vi-le daca doriti, dar nu-i includeti aiurea si pe altii.
  • Like 2


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult
sound-bars icon