Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lia Olguța Vasilescu vrea „o structură centrală de IT-iști bine remunerați”. După OUG13, tinerii din GovITHub și-au dat demisia din Guvern

Lia Olguța vasilescu - Guvern

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat joi că la nivelul Guvernului se ia în calcul o structură formată din IT-işti care să deservească toate instituţiile din România, care vor avea un grad superior de salarizare.

„La ora actuală, la nivelul Guvernului se gândeşte o structură formată din IT-işti care să deservească toate instituţiile din România şi care să aibă, evident, un grad mai mare de salarizare, exact din considerentele pe care vi le-am spus: atacuri informatice, faptul că toate instituţiile au nevoie să se protejeze şi să-şi protejeze sistemele informatice. Deci, oricum, IT-iştii vor fi bine remuneraţi în cadrul unei instituţii de specialitate în perioada următoare”, a spus Olguţa Vasilescu în Comisia de muncă a Senatului, potrivit News.ro.

GovITHub sau tinerii chemați de Cioloș să scoată statul din frăția firmelor IT

În 2016 fostul premier Dacian Cioloș lansa programul guvernamental GovITHub, în urma unei inițiative de implicare civică a specialiștilor IT din mediul privat. Scopul urmărit a fost digitalizarea instituțiilor publice, prentru îmbunătățirea relației cetățeanului cu statul. Inițiativa s-a bucurat de un mare succes. În mai puţin de două săptămâni de la lansarea GovITHub, 1.070 de persoane se înscriseseră pe platformă şi își exprimau disponibilitatea de a contribui la proiecte open-source de guvernare electronică.

După adoptarea celebrei ordonanțe de urgență pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, la sfârșitul lunii ianuarie, specialiștii GovITHub au anunțat că încetează colaborarea cu Guvernul Grindeanu.

GovITHub a fost desemnat recent cel mai bun program guvernamental IT din 2016 la unul din cele mai mari evenimente internaționale de profil - Webit Festival Europe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • As vrea sa verific o informatie, poate are cineva detalii. Am aflat, întâmplător, că specialiştii GovIT nu au fost voluntari, ci au fost platiti de Guvern, cu un fel de bursă. Din informatiile mele, fiecare dintre ei a primit câte două mii de euro pe luna, pentru doua luni. Stie cineva mai multe despre acest subiect?
    • Like 0
  • check icon
    Bravo Olguta. Pana si Iohannis a dat like la initiativa ta! Ca voi habar nu aveti ce e aia calculator (pariu ca primul gand e la ala de buzunar) si ca o sa populati cu tinerii absoventi de buticuri(universitati) de calculatoare super-destepti care "stie" sa instaleze un linux/windows si de preferat pana la gradul 3 de rudenie asta e altceva (la fel cum au facut PeDeleii si Ciolosistii), important e ca avem initiativa. Noi cu virusii nu (o sa) avem probleme, ca nu au ce sa infecteze saracii.
    • Like 3
    • @
      check icon
      O sa ia IT-istii de la Academia Oamenilor de Stiinta din artcolul anterior!!! De aia le trebuia alora sediu,dar nu i-a inteles nimeni( in afara de Firea...)
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult