
Foto: Negoi Cristian / Alamy / Alamy / Profimedia
V-ați făcut planuri pentru vacanța de vară? Călătoriți cu avionul în străinătate sau cu mașina? Rămâneți în România? De câteva săptămâni, tot văd aceste întrebări pe diverse forumuri și grupuri de vacanță. Singurii convinși că vor rămâne în România sunt cei de la privat sau stat care primesc tichete de vacanță.
Paris 2022 vs. Paris 2023, diferențe de preț
Înainte să răspundeți voi la această întrebare, vă spun ce analize de cost îmi fac eu și de ce nu am luat încă o decizie. În primul rând ca să-mi dau seama cu cât au crescut, în realitate, prețurile, pun în oglindă tarifele pe care le-am plătit cu un an înainte în anumite destinații. În cazul acestui articol mi-a fost ușor să folosesc datele de la Paris, iulie 2022.
În 2022, în perioada 14-17 iulie, o cameră la Mercure Paris Montmartre Sacré Coeur ne-a costat 399 de euro. Biletele de avion, am folosit compania TAROM, au costat 525 de euro pentru amândoi, dus întors.
Iată cum arată costurile dacă am replica în 2023 experiența de la Paris, folosind aceleași date de plecare, tot cu compania TAROM și am alege același hotel. Cazarea este mai scumpă cu 87 de euro (486 de euro iulie 2023), iar biletele de avion sunt cu 62,8 euro mai mult față de 2022. Dintr-un foc, doar cazarea și biletele ne vor costa cu 150 de euro mai mult (734 de lei la cursul BNR de astăzi).
Turcia și Grecia cele mai mari scumpiri pentru 2023
Potrivit ziare.com, dintre destinațiile favorite ale românilor pentru concediile de vară, Turcia înregistrează cele mai mari scumpiri. Prețuri piperate se simt și în Grecia sau Bulgaria. Marile orașe europene sunt, de asemenea, pe listă. ”S-au simțit majorările de exemplu în Turcia. Acolo tarifele sunt oricum mai mari, dacă ne referim la Antalya în special, cu resorturile all inclusive. În marile orașe aveam oricum tarife mari și s-au majorat și mai mult, mai ales Londra, Paris, Barcelona. Acest lucru are două cauze: în primul rând, și-a revenit industria evenimentelor, iar primăvara și toamna mai ales sunt prețurile mai mari deoarece e grad de ocupare mai mare. În al doilea rând au majorat încercând să acopere rata inflației și alte scumpiri. Scumpiri se simt de exemplu și în Bulgaria, doar că acolo erau tarifele ceva mai mici. Și acolo sunt hoteluri care au majorat cu 15-35%. Exact așa cum se întâmplă și la noi. Și în Grecia este aceeași tendință de scumpire”, spune consultantul în turism, Traian Bădulescu.
2023, șansa turismului și litoralului românesc (dacă chiar își doresc)
Litoralul românesc nu va fi mai ieftin în 2023 față de 2022, iar estimarea este un plus de cel puțin 15% față de tarifele din sezonul trecut. Și atunci care ar fi plusul? De ce ar alege mai mulți românii să meargă pe litoralul românesc ? Totul ține de costuri. Conform unui studiu internaţional realizat de reprezentanţii momondo, pentru 54% dintre respondenţii din România, preţul este decisiv în alegerea hotelului.
Costul pentru transport este mult mai mic față de deplasările internaționale și chiar dacă am pune în calcul că tariful la hotel va fi la fel ca în Grecia sau Bulgaria, o diferență de 150 de euro nu este de neglijat.
Cine trebuie să se lupte să aducă din nou românii pe litoral? Toți cei implicați în această industrie. Autoritățile centrale care nu ar mai trebui să se mai joace cu licitația plajelor (90% dintre plajele din Mamaia și Constanța nu sunt concesionate, iar licitația va fi organizată …cândva și undeva), cele locale care trebuie să se implice în promovarea destinațiilor (că doar câștigă din taxe), iar unii hotelieri și proprietari de restaurante să nu mai considere că turistul este doar o vacă de muls.
Articol preluat de pe Funky Travel
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Trecand peste preturi care oricum vor fi astronomice, trebuie sa intelegem ca la mare nu se schimba nicioadata nimic, sau cel putin nu in bine. Aceleasi discutii in fiecare an: ca sezlongul este mai scump decat in Spania, ca plaja este prea lata pentru romanii care si cand duc gunoiul folosesc masina, ca impinge tava sunt scumpe si insipide, bineinteles tarifele de parcare in Mamaia si serviciile proaste si scumpe, cat costa o roaba cu sampanie, ce bacsisuri fabuloase au primit unii si altii, etc. etc. etc.. Prin urmare pentru ce sa merg lamare in Romania cand este la fel ca acum 30 de ani?
O gluma macabra....... Smecherie in Nord (aka Mamaia Nord) si totala delasare (aka Mamaia sud).
Vedeti ce preturi sunt acum la cazarile pe litoral in sezonul care nici n-a inceput..... Si luati-va bilete de avion catre alte zari!