Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Litoralul românesc în 2023: tarife estimate cu cel puțin 15% mai mari față de anul trecut

litoral romania

Foto: Negoi Cristian / Alamy / Alamy / Profimedia

V-ați făcut planuri pentru vacanța de vară? Călătoriți cu avionul în străinătate sau cu mașina? Rămâneți în România? De câteva săptămâni, tot văd aceste întrebări pe diverse forumuri și grupuri de vacanță. Singurii convinși că vor rămâne în România sunt cei de la privat sau stat care primesc tichete de vacanță.

Paris 2022 vs. Paris 2023, diferențe de preț

Înainte să răspundeți voi la această întrebare, vă spun ce analize de cost îmi fac eu și de ce nu am luat încă o decizie. În primul rând ca să-mi dau seama cu cât au crescut, în realitate, prețurile, pun în oglindă tarifele pe care le-am plătit cu un an înainte în anumite destinații. În cazul acestui articol mi-a fost ușor să folosesc datele de la Paris, iulie 2022. 

În 2022, în perioada 14-17 iulie, o cameră la Mercure Paris Montmartre Sacré Coeur ne-a costat 399 de euro. Biletele de avion, am folosit compania TAROM, au costat 525 de euro pentru amândoi, dus întors.

Iată cum arată costurile dacă am replica în 2023 experiența de la Paris, folosind aceleași date de plecare, tot cu compania TAROM și am alege același hotel. Cazarea este mai scumpă cu 87 de euro (486 de euro iulie 2023), iar biletele de avion sunt cu 62,8 euro mai mult față de 2022. Dintr-un foc, doar cazarea și biletele ne vor costa cu 150 de euro mai mult (734 de lei la cursul BNR de astăzi).

Turcia și Grecia cele mai mari scumpiri pentru 2023

Potrivit ziare.com, dintre destinațiile favorite ale românilor pentru concediile de vară, Turcia înregistrează cele mai mari scumpiri. Prețuri piperate se simt și în Grecia sau Bulgaria. Marile orașe europene sunt, de asemenea, pe listă. ”S-au simțit majorările de exemplu în Turcia. Acolo tarifele sunt oricum mai mari, dacă ne referim la Antalya în special, cu resorturile all inclusive. În marile orașe aveam oricum tarife mari și s-au majorat și mai mult, mai ales Londra, Paris, Barcelona. Acest lucru are două cauze: în primul rând, și-a revenit industria evenimentelor, iar primăvara și toamna mai ales sunt prețurile mai mari deoarece e grad de ocupare mai mare. În al doilea rând au majorat încercând să acopere rata inflației și alte scumpiri. Scumpiri se simt de exemplu și în Bulgaria, doar că acolo erau tarifele ceva mai mici. Și acolo sunt hoteluri care au majorat cu 15-35%. Exact așa cum se întâmplă și la noi. Și în Grecia este aceeași tendință de scumpire”, spune consultantul în turism, Traian Bădulescu. 

2023, șansa turismului și litoralului românesc (dacă chiar își doresc)

Litoralul românesc nu va fi mai ieftin în 2023 față de 2022, iar estimarea este un plus de cel puțin 15% față de tarifele din sezonul trecut. Și atunci care ar fi plusul? De ce ar alege mai mulți românii să meargă pe litoralul românesc ? Totul ține de costuri. Conform unui studiu internaţional realizat de reprezentanţii momondo, pentru 54% dintre respondenţii din România, preţul este decisiv în alegerea hotelului.

Costul pentru transport este mult mai mic față de deplasările internaționale și chiar dacă am pune în calcul că tariful la hotel va fi la fel ca în Grecia sau Bulgaria, o diferență de 150 de euro nu este de neglijat.

Cine trebuie să se lupte să aducă din nou românii pe litoral? Toți cei implicați în această industrie. Autoritățile centrale care nu ar mai trebui să se mai joace cu licitația plajelor (90% dintre plajele din Mamaia și Constanța nu sunt concesionate, iar licitația va fi organizată …cândva și undeva), cele locale care trebuie să se implice în promovarea destinațiilor (că doar câștigă din taxe), iar unii hotelieri și proprietari de restaurante să nu mai considere că turistul este doar o vacă de muls.

Articol preluat de pe Funky Travel 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    15% acum si pentru cine cumpara acum si doreste sa stea o saptamana pe litoral. Dar cum 50% din litoralul romanesc este ocupat in week-end atunci tarifele o sa explodeze pentru ca cererea va fi mai mare decat oferta.
    Trecand peste preturi care oricum vor fi astronomice, trebuie sa intelegem ca la mare nu se schimba nicioadata nimic, sau cel putin nu in bine. Aceleasi discutii in fiecare an: ca sezlongul este mai scump decat in Spania, ca plaja este prea lata pentru romanii care si cand duc gunoiul folosesc masina, ca impinge tava sunt scumpe si insipide, bineinteles tarifele de parcare in Mamaia si serviciile proaste si scumpe, cat costa o roaba cu sampanie, ce bacsisuri fabuloase au primit unii si altii, etc. etc. etc.. Prin urmare pentru ce sa merg lamare in Romania cand este la fel ca acum 30 de ani?
    • Like 1
  • Marius check icon
    Litoralul romanesc?

    O gluma macabra....... Smecherie in Nord (aka Mamaia Nord) si totala delasare (aka Mamaia sud).

    Vedeti ce preturi sunt acum la cazarile pe litoral in sezonul care nici n-a inceput..... Si luati-va bilete de avion catre alte zari!
    • Like 1
  • Haha sa ma plateasca, de fapt sa-mi plateasca concediul pentru toata familia si nu m-as duce pe litoralul romanesc!
    • Like 0
  • Alde Sankitravàl, sà và mai amintesc cà astà toamnà ati publicat un articol in care spuneati cà in 2023 preturile vor ramâne la fel ? Si cà v'am spus atunci cà e mai bine sà'l publicati pe 1 aprilie ?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon