Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Marcel Ciolacu a divorțat de Meghan Markle

O imagine trucată, înfățișându-i pe Meghan Markle si Marcel Ciolacu

O imagine trucată, înfățișându-i pe Meghan Markle si Marcel Ciolacu

Citind o gazetă online, dau peste o reclamă pe care am mai văzut-o de câteva ori. O poză cu Meghan Markle, soția prințului Harry, la braț cu un bărbat căruia îi fusese editată fața, adică fusese lipită altă mutră peste cea originală. Dar nu i-a fost dat orice chip, ci chipul lui...Marcel Ciolacu. Sub poză avem scris frumos „Căsătoria s-a destrămat. Cine a primit ce, procesul de împărțire a proprietății”.

Dacă aș fi văzut asta pe vreun site obscur, care îți spune cum să tratezi diabetul cu două lingurițe de sare pe zi, aș fi înțeles. Totuși, e vorba de unul dintre cele mai mari ziare din România. Pentru că trăim în ceea ce am putea numi epoca neadevăr, știrile false circulă pe net la viteză maximă, fie că sunt prostii de tipul ăsta, fie că sunt texte interminabile pe Whatsapp despre cum vine Îngerul Morții și ne hăcuiește – am primit așa ceva în pandemie –, plus propagandă pentru partidele noastre dragi. Îmi aduc aminte cum PSD plătise niște anunțuri prin care spunea că dacă PNL câștigă alegerile locale, revine starea de urgență, adică „ne închid ăștia în case”. 

Întrebarea este cum convingi oameni să aleagă creierul în dauna naturelului simțitor, pentru că toate formele de propagandă, indiferent dacă sunt despre Zelenski care mănâncă copii sau cine știe ce altceva, sunt scrise sau spuse într-un ton în care datele nu mai contează. Am văzut demersuri din partea mai multor jurnaliști. Ei încearcă să combată informațiile false cu texte lungi prin care analizează la firul ierbii. Este foarte bine, numai că un jurnalist de acest tip ar pierde o dezbatere politică dacă ar fi împotriva Floricicăi Dansatoarea. O știți, nu-i așa? Acum câțiva ani s-a dus la emisiunea IUmor, acolo a avut un dialog cu Mihai Bendeac:

- Eu am venit pentru țara noastră, să ne împăcăm bine și să avem pace în țara noastră!

- Dar pacea nu e cu „Huo!”

- Huo?! Am dat pe președintele țării, că ne-a vândut țara!

- Cui a vândut-o, doamnă?

- În țările străine europene!

- Și a luat bani pe noi?

- NE VINDE, O SĂ NE OMORÂM ÎNTRE NOI!

Cu scuzele de rigoare pentru chinul de mai sus, să ne gândim câți oameni s-au uitat la asta și au spus răzând „Să știi că așa e!” Doamna în cauza nu a spus absolut nimic, dar multă lume a fost de acord cu ea. Acum în locul ei a venit altă doamnă, Șoșoacă pe numele ei. În acele transmisiuni în stilul OTV, de zece ore, pe care le ține pe Facebook, ați văzut să spună vreodată ceva concludent? Și, dacă analizați, veți vedea că asta e abordarea pentru toți propagandiștii de pe aici. E un stimabil care e prezentat drept „profiler, analist, jurnalist”, pseudonimul său este H.D. Hartmann, dar numele real pare să fie altul, unii spun că ar fi Ioan Raus. Nu prea se știe ce e cu el și de unde vine, dar a ieșit la o cârciumă cu Sorin Roșca-Stănescu, Cozmin Gușă, Adrian Severin și alte nume mari, ca să ne facem o idee. Atunci când nu vorbește de OZN-uri sau „umanoizi” care au nu știu ce mutație genetică prin care pot simți adrenalina emanată de oameni – a declarat asta la televiziunea lui Pandele – domnul Hartmann vorbește de „dictatul” Maiei Sandu sub care stă Republica Moldova și, evident, jos cu UE, că nu ne place.

Repet, oamenii ăștia, cu retorică de Floricica Dansatoarea, nu spun absolut nimic concludent, acuzațiile lui Șoșoacă nu sunt bazate pe nimic, ea doar zbiară. La fel și analizele domnului HD, 4k sau cum îl cheamă.

Iar mulți, foarte mulți, sunt de acord cu ei. Am cunoscut și eu oameni care mi-au spus despre Hartmann că e „un pește mare” și că știe el ce știe. Cineva mi-a spus că „Șoșoacă are dreptate, o să ajungem să plătim și apa de la noi din curte. Tot au vândut ăștia!”

Adică nimic. Oameni care dau aprobator din cap în fața unora care de cele mai multe ori nu spun nimic, iar cu ajutorul nimicului fac propagandă pentru știți voi cine.

Asta se întâmplă în timp ce foarte mulți jurnaliști cu intenții bune sunt prinși într-o retorică ruginită, care se adresează doar oamenilor din mediul urban, cu studii superioare și venituri peste medii.

În restul țării, cititorii și telespectatorii care vor vota de patru ori anul ăsta se întreabă ce se va alege de partajul dintre Meghan Markle și Marcel Ciolacu.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult