Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Marea despărțire. Cu mâinile-n șold

Miting PSD Târgoviște

Cu mâna-n șold, crucea la vedere pe bluză, buzele țuguiate și vocea ascuțită, vă-ntreabă: eu știu să pierd demn, am dovedit-o, dar dacă eu vă vreau, voi de ce nu mă mai vreți?

E ca-n relațiile terminate de câteva luni și îngropate în care el sau ea insistă: cum, nu mă mai iubești?/ sigur nu ți-e dor de mine? mai ții minte cum ne iubeam?/ de ce taci?/ știu că te gândești la noi.

Doamna nu înțelege că s-a rupt/ terminat/ încheiat. Că e gata, că el/ ea a divorțat, că nu mai vrea să-l/ o vadă, că povestea s-a sfârșit, orice ar face.

A trecut prin toate stările - furie (mai să spargă televizorul stimabilului stăpân de submarin), a aruncat flăcări spre toată lumea (colegii ar fi trădat-o, membrii familiei ar fi înjunghiat-o pe la spate, oglinda-oglinjoară care-i spunea că e cea mai frumoasă din țară, până ieri corectă și fidelă, azi e parte a conspirației universale, guvernele toate, de la primul, la ultimul, i-au făcut rău, chiar dacă purtau aceleași haine cu ea).

A dat în oponenți, a dat și-n oamenii răi de la conducte care le-au stricat intenționat ca să nu ajungă apa caldă la supuși, special ca să o saboteze pe ea. 

I-a luat pe toți în coarne.

Altfel, ca să ne înțelegem, ea a dovedit că știe să piardă. 

Când? Numai ea ne poate arăta.

Bate în continuare din toculeț și toată lumea ar trebui să fie aliniată, în fața ei, dar nu-i. 

Ar vrea ca mai marii bărbații să o apere, să spună că trebuie să o primim din nou, că a fost o greșeală, o neînțelegere, că e plină de calități. Că dacă nu-i observăm bunătatea, frumusețea, intelectul, anvergura, credința, sufletul de înger blând nu e pentru că ele nu se văd, ci pentru că noi suntem fie strâmbi, fie orbi.

Doamna a-nțeles că a primit tot. Chiar și când nu a meritat să ia, ea întins ambele mâini. Nu i s-a cuvenit, dar i s-a dat și a luat. 

Acum tot nu merită, dar ce s-a schimbat acum, de ce de data asta ba chiar i se ia?! 

Așa rușine o singură dată a mai pățit, pe ditai stadionul, când oameni fără minte au huiduit-o. Sau de fapt au huiduit-o pe campioană (?!). Că ea tot cu impresia asta a rămas.

E ca o elevă care pică examenele că nu o duce capul sau nu a învățat, dar spune că vinovați sunt părinții (că nu i-au gătit ce a vrut ea de mâncare), profesorii (că nu i-au predat destule), colegii (că de ce ei au luat testele și ea nu), vecinii (că de ce se uită seara la televizor), magazinul din colț (că de ce nu avea suc verde în seara de dinaintea examenelor), șoferul de taxi (că de ce avea mașina galbenă și nu cu picățele galbene).

Ură deloc creștinească, victimizare, țipete, flăcări, icnete, strigături, momente de furișare cu spatele lipit de ziduri, aruncând priviri paranoice spre orice umbră. 

Așa știu unii să piardă. E ca o exorcizare.

La sfârșit, se așterne o lungă și meritată liniște. 

Pe străzi se poare respira din nou, după atâția ani de impostură, gălăgie, claxoane, praf, țățisme de piață urlate la goarnă de sub rochii cu paiete.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Super articol, o infatisare exacta a tzatzei Firea.... Din pacate, chiar daca s-a asternut linistea, imbecila asta lasa in urma un Bucuresti devalizat, bani publici aruncati in dreapta si in stanga, fara rost, numai pe ce trebuie cu adevarat nu!!! DNA-ule, dormi??? Tipa at trebui sa compara in fata justitiei pentru bataia de joc la adresa banului public....
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult