Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Marea despărțire. Cu mâinile-n șold

Miting PSD Târgoviște

Cu mâna-n șold, crucea la vedere pe bluză, buzele țuguiate și vocea ascuțită, vă-ntreabă: eu știu să pierd demn, am dovedit-o, dar dacă eu vă vreau, voi de ce nu mă mai vreți?

E ca-n relațiile terminate de câteva luni și îngropate în care el sau ea insistă: cum, nu mă mai iubești?/ sigur nu ți-e dor de mine? mai ții minte cum ne iubeam?/ de ce taci?/ știu că te gândești la noi.

Doamna nu înțelege că s-a rupt/ terminat/ încheiat. Că e gata, că el/ ea a divorțat, că nu mai vrea să-l/ o vadă, că povestea s-a sfârșit, orice ar face.

A trecut prin toate stările - furie (mai să spargă televizorul stimabilului stăpân de submarin), a aruncat flăcări spre toată lumea (colegii ar fi trădat-o, membrii familiei ar fi înjunghiat-o pe la spate, oglinda-oglinjoară care-i spunea că e cea mai frumoasă din țară, până ieri corectă și fidelă, azi e parte a conspirației universale, guvernele toate, de la primul, la ultimul, i-au făcut rău, chiar dacă purtau aceleași haine cu ea).

A dat în oponenți, a dat și-n oamenii răi de la conducte care le-au stricat intenționat ca să nu ajungă apa caldă la supuși, special ca să o saboteze pe ea. 

I-a luat pe toți în coarne.

Altfel, ca să ne înțelegem, ea a dovedit că știe să piardă. 

Când? Numai ea ne poate arăta.

Bate în continuare din toculeț și toată lumea ar trebui să fie aliniată, în fața ei, dar nu-i. 

Ar vrea ca mai marii bărbații să o apere, să spună că trebuie să o primim din nou, că a fost o greșeală, o neînțelegere, că e plină de calități. Că dacă nu-i observăm bunătatea, frumusețea, intelectul, anvergura, credința, sufletul de înger blând nu e pentru că ele nu se văd, ci pentru că noi suntem fie strâmbi, fie orbi.

Doamna a-nțeles că a primit tot. Chiar și când nu a meritat să ia, ea întins ambele mâini. Nu i s-a cuvenit, dar i s-a dat și a luat. 

Acum tot nu merită, dar ce s-a schimbat acum, de ce de data asta ba chiar i se ia?! 

Așa rușine o singură dată a mai pățit, pe ditai stadionul, când oameni fără minte au huiduit-o. Sau de fapt au huiduit-o pe campioană (?!). Că ea tot cu impresia asta a rămas.

E ca o elevă care pică examenele că nu o duce capul sau nu a învățat, dar spune că vinovați sunt părinții (că nu i-au gătit ce a vrut ea de mâncare), profesorii (că nu i-au predat destule), colegii (că de ce ei au luat testele și ea nu), vecinii (că de ce se uită seara la televizor), magazinul din colț (că de ce nu avea suc verde în seara de dinaintea examenelor), șoferul de taxi (că de ce avea mașina galbenă și nu cu picățele galbene).

Ură deloc creștinească, victimizare, țipete, flăcări, icnete, strigături, momente de furișare cu spatele lipit de ziduri, aruncând priviri paranoice spre orice umbră. 

Așa știu unii să piardă. E ca o exorcizare.

La sfârșit, se așterne o lungă și meritată liniște. 

Pe străzi se poare respira din nou, după atâția ani de impostură, gălăgie, claxoane, praf, țățisme de piață urlate la goarnă de sub rochii cu paiete.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Super articol, o infatisare exacta a tzatzei Firea.... Din pacate, chiar daca s-a asternut linistea, imbecila asta lasa in urma un Bucuresti devalizat, bani publici aruncati in dreapta si in stanga, fara rost, numai pe ce trebuie cu adevarat nu!!! DNA-ule, dormi??? Tipa at trebui sa compara in fata justitiei pentru bataia de joc la adresa banului public....
    • Like 1


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult