Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Povestea matricolei. Cum ne-au uniformizat comuniștii

Foto: Arhiva Personală/ Cristian Lică

Foto: Arhiva Personală/ Cristian Lică

O chestie care le plăcea comuniștilor era uniformizarea. Toți la fel, așa trebuia să fim. La școală, am învățat că ținuta este foarte importantă, iar regulile ei sunt foarte stricte. Să încerci să fii altfel decât ceilalți era o manifestare arogantă, care era aspru penalizată.

Uniforma era obligatorie pe toată durata perioadei petrecute în școală, mai puțin în timpul orelor de educație fizică. La băieți, uniforma consta în sacou și pantaloni standard, de culoare bleumarin, plus o cămașă bleu sau în pătrățele albastre. Cravata era și ea obligatorie, după clasa a II-a, când deveneai pionier. Inclusiv inelul special de cravată era obligatoriu, iar profesorii te certau dacă te prindeau cu cravata înnodată.

Era absolut interzis părul lung la băieți. La frizerie, copiii nici nu erau întrebați cum vor să se tundă. Pur și simplu erau tunși. Toți la fel, bineînțeles. În picioare se purtau pantofi de acasă, închiși la culoare, exclus teniși sau adidași. Fetele purtau dresuri albe, sarafan și bentiță. Am văzut multe fete certate de profesoare pentru că nu aveau bentița potrivită. “Bentița potrivită” era una din comerț, albă, semielastică, cu clemă la spate. Avea o anumită lățime, standard.

Costumul de pionier era diferit. Erau hainele "de gală" ale elevilor. Ele se purtau la diverse evenimente comuniste, numite "festivități", la paradele cu Ceaușescu și în zilele de luni. Diferența principală consta într-o cămașă albă, dar și diferite ornamente speciale, respectiv, o curea anume, trese și șnururi în piept pentru comandanți.

Un element esențial care completa uniforma unui elev comunist era matricola. Matricola era o emblemă textilă care trebuia cusută pe umărul hainei și care afișa un număr unic. Matricola trebuia purtată în permanență în școală, dar și pe drumul spre casă. Teoretic, fără matricolă pe umăr, nu aveai voie nici măcar să intri în școală. Dar nu erau nici paznici, așadar nu ne controla nimeni. Doar o dată pe trimestru îi apuca pe profesori să ne caute de matricole, iar atunci era dezastru. Jumătate dintre noi ne pierdusem matricolele de mult și încercam să ne fofilăm, cu cele mai absurde scuze.

M-am tot întrebat la ce naiba folosea porcăria aia de matricolă pe care am purtat-o 8 ani pe umăr. Cine și de ce venise cu ideea asta creață? Ulterior, m-am prins că logica existenței ei era aceeași ca și în lagărele de concentrare. În fața autorității, noi nu mai eram indivizi cu personalități proprii, ci doar niște uniforme, cu numere cusute pe umăr. Iar când vreunul dintre elevi făcea o prostie, atunci putea fi identificat, dacă cineva îl zărea și îi reținea numărul matricol. Principiul era același ca și la înmatricularea auto.

Organizarea tabelelor matricole era o tevatură foarte complicată. Matricolele se produceau tot într-o fabrică comunistă, care funcționa prost, ca toate fabricile. Uneori nu veneau toate numerele la timp, alteori se încurcau numerele între școli, alteori între clase. Iar când un copil se transfera în timpul anului, era foarte complicat să obțină număr matricol la noua școală. De matricola propriu-zisă, nici nu mai vorbesc, trebuia comandată special și era foarte complicat.

O altă situație complicată, pe care o cauzau matricolele, era datorată numărului lor redus. La începutul anului, fiecare elev primea câte două. Erau două bucăți de material negru, mici, cât un pachet de țigări, cu câte o siglă galbenă pe care era scris numărul unic. Una se cosea obligatoriu pe haina de uniformă. Cu a doua, erai în dubii, nu știai cărei haine să o aloci. Vara, mergea cusută pe umărul cămășii, pentru că vara era cald și te dezbrăcai frecvent de haină. Însă iarna, aveai nevoie să o coși pe geacă, că era frig și nu puteai merge doar cu sacoul de uniformă. Iar unii copii, nu toți, însă majoritatea aveau totuși mai multe haine de iarnă, nu doar una. Însă nu puteai purta la școală decât una singură, cea cu matricola cusută pe umăr.

Maică-mea, care se pricepea la croitorie, a inventat o chestie pentru care m-au admirat toți colegii. Mi-a cusut capse pe matricolă și pe toate hainele de iarnă. Astfel, puteam purta orice haină voiam. Dimineața, îmi alegeam ce haină vreau să port, apoi îmi prindeam matricola, în capse, pe umăr. Tot un număr eram, dar mă simțeam un număr creativ.

Notă editorială: Acesta este un Fragment din cartea „Traume Vesele”, vol 1

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Celor care nu au citit cartea "Cismigiu & Comp." a lui Grigore Bajenaru le-o recomand cu caldura. Eram elev in scoala generala la inceputul anilor '80 cand am citit-o pentru prima oara. Daca pana atunci ziceam si eu ca uniforma si matricola sunt niste prostii, dupa ce am citit aceasta carte in care autorul vorbeste de mandria de a purta uniforma unei scoli cu traditie (Lazar, in cazul sau) mi-am cam schimbat parerea. Si era perioada interbelica cea in care se petrec lucrurile.
    Faptul ca in comunism cam toate scolile aveau aceeasi uniforma i-a cam scazut valoarea, insa asta nu inseamna ca te puteai considera "injosit". Iar matricola avea un rol important, asta te diferentia fata de ceilalti. Daca erai la o scoala "buna" nu iti era rusine sa o porti, erai bine vazut.
    Desigur ca si noi aveam metode a a o face usor de detasat de pe maneca, insa nu de rusine. Mai degraba sa fim mai greu de recunoscut cand chiuleam. Desi intr-un oras mic cum e cel in care am trait atunci era o iluzie ca nu te stie lumea...
    Cred ca mai degraba trebuie sa-ti fie rusine daca ai un comportament aiurea decat de haina pe care o porti.
    • Like 2
  • Silver check icon
    Și ce să vezi stimabile,acum tot un număr ești.
    Sau nu ai CNP?
    • Like 3
  • pixel check icon
    abject.
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Culmea, multe școli cu ștaif de afară au... UNIFORME !
    Or fi comuniști...
    • Like 5
  • Dorin check icon
    Maimuțe în uniforme,ca la circ, asta au vrut șobolanii roșii de la noi,cu mulți le-a reușit ,la alții, puțini la număr nu le-a mers.
    • Like 0
  • Am stat in Anglia 2 ani, din 1990 in 1992. Si acolo scolile aveau uniforme, erau diferite in functie de scoala, dar existau si nu erau hulite. Era un mod de a disciplina unele tendinte poate prea rebele ale unor preadolescenti si adolescenti, si un mod de a arata ca apartineai acelei comunitati scolare. Fotografii vechi din Romania, care ii arata pe unchii si matusile mele ca elevi arata ca si inainte de comunism existau unforme - daca nu aveti astfel de fotografii, poate nu credeti, dar da, existau, si nu am auzit cuvinte reprobabile pentru asa ceva de la nici unul dintre unchii sau matusile mele (toti 7, in afar celui mai mic, nascut in 1944, la ceva diferenta de restul, au facut scoala in perioada interbelica sau in timpul razboiului, in orice caz inainte de comunisti....). Ce ar fi sa nu mai incriminam uniforma, ea cred ca contribuie la crearea unei discipline de grup, la generarea unui sentiment de apartenenta, pe care tinerii nostri din ziua de azi, invesmantati cum le trece prin cap (si de cele mai multe ori fara un adevarat discernamant al imbracamintii) nu o mai au.
    • Like 4
  • Cam aiurea articolul.
    "Problema" era ca toate scolile aveau aceeasi uniforma, nu uniforma in sine.
    In foarte multe tari de pe glob, capitaliste sau nu, uniforma isi face un retur spectaculos. Chiar si la scolile publice, nu mai sunt "apanajul" scolilor private. In primul rand pentru ca face sa dispara diferenta de venituri ale parintilor. Pentru ca, oricat de multi bani ai, TOTI copii vor purta aceleasi haine, de la aceeasi firma - in Romania cei cu mai multi bani cumparau baietilor costume de stofa (pe vremurile alea). Inclusiv pantofii sunt de un anumit model, cu o talpa care sa nu lase urme de cauciuc pe jos, si asa mai departe. Iar aceste uniforme nu erau la fel pentru toate scolile, fiecare scoala isi are designul ei.
    Ce te invata scoala era MAI ales respectul fata de profesori (nu te trageai cu ei de sireturi), ceea ce astazi este mai mult... lipsa.
    Doar scolile private mai reusesc astazi sa oblige (ca altfel nu poti sa spui) elevii sa vorbeasca frumos, sa nu intrerupa sau sa fie obraznici.
    Cum?
    Prin simpla amentintare ca vor fi dati afara, ceea ce la scolile publice nu exista.
    Parintii (care platesc pentru "odrasla" lor) vor lua masurile necesare pentru ca sa nu se mai intimple "cazul" respectiv, ceea ce in scolile publice nu exista - s-a ajuns ca parintele sa sara la bataie.
    Recunosc, matricola liceului meu era "mai cu mot", nu numai pentru ca avea un capitel doric pe ea, dar si pentru faptul ca era singurul liceu de profil din tara. Pot sa spun, cu absoluta incredere, ca toti absolventii acestui liceu sunt mandri de a fi purtat uniforma si matricola liceului.
    Asa cum sunt convins ca si absolventii de astazi sunt la fel de mandri de a fi elevii acestui liceu - chit ca nu poarta uniforma!
    • Like 5
  • Articol răutăcios, nu comuniștii au introdus uniforma și matricola pentru elevi de liceu. Și înăinte de 1944, exista această obligație. Am făcut liceul comercial din orașul Giurgiu intre anil ,40 și .50 și aveam matricola LC..... De asemenea și prietenii mei ce frecventau Liceu Titu Maiorescu aveau matricola LTM....și normal că uniforma era obligatorie.
    • Like 4
    • @ Gheorghe Georgescu
      Mda, sa nu uitam ca uniformele scolare , sub diferite forme , se poarta si azi in USA, Japonia , Marea Britanie , Suedia, etc.... si dau identitate scolii, liceului, multi elevi fiind mandri de uniforma lor !!!
      • Like 3
  • Nu comuniștii au inventat uniforma. Da, s-au folosit de ea.
    Primii care a introdus uniformele școlare în instituțiile de învățământ a fost englezii (pe la 155o și ceva). În prezent în multe școli și lume există uniforme (unice pentru toate insituțiile de învățământ sau fiecare scoală cu propria uniformă și simbol).
    Asta cu uniforma = comunism e o prostie rostogolită constant.
    • Like 3
  • Radsub Radsub check icon
    Genial! chiar nu stiam cine a inventat capsele la matricole. publicitatea s-a facut in scanteia sau in stiinta si tehnica? a costat mai mult decat publicarea unui articol pe republica?
    • Like 3
    • @ Radsub
      F bine zis!
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
Text: Cristian Lică/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon