Foto: Daria Drăgușin, Proiectul Merito
Ancăi Mezei i-a plăcut mereu să învețe, deși școala a fost multă vreme și o mare sursă de suferință. Născută într-o familie de romi cu 5 copii, ea a fost supusă discriminării atât de către colegi, cât și de către unele cadre didactice.
„Eu vin dintr-un sat sat numit Purcăreni, de lângă Brașov. Într-adevăr, nimeni nu mi-ar fi dat nicio șansă ca eu să ajung cadru didactic. Am fost foarte discriminată, atât în școala gimnazială, cât și în liceu, am avut parte de multe momente foarte, foarte grele, care la un moment dat m-au făcut cumva să vreau renunț. Dar apoi, desigur, a venit și un ajutor, au mai venit profesori care au știut să mă motiveze și să vorbească cu mine atunci când am avut nevoie mai mare.
Eu provin dintr-o familie de romi și pe vremea aceea discriminarea era foarte mare, deși cuvântul discriminare nu exista în public. Am vrut să renunț la școală, deși îmi plăcea foarte mult școala, deși îmi doream sa merg și eu la facultate.
De cele mai multe ori colegii mi se adresau foarte urât, îmi spuneau mereu „țiganca lui Mezei” sau „iar ai venit cu velurii nu știu care”, mereu se purtau foarte, foarte rău cu mine. Am avut un moment în care am fost și plesnită, așa de rău a fost în liceu, de exemplu”, a povestit în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 Anca Mezei, care acum este educatoare într-o școală din Săcele.
Una dintre persoanele care au discriminat-o a fost chiar învățătoarea sa. „Pe mine învățătoarea mea m-a făcut să nu simt că sunt și eu copil ca toți ceilalți copii. M-a discriminat, vorbea destul de nepotrivit pentru un copil de vârsta mea cu mine, iar eu acum cu copiii mei încerc să fac total diferit. De asta m-am și dus ca educator, învățător la școala, că am vrut să fiu opusul doamnei mele. Și eu consider cu toată sinceritatea că fac tot ce pot pentru copii”, a spus educatoarea.
Șansa ei în liceu a fost profesoara de limba română, care a observat că era jignită și izolată de colegi. „Ea a discutat cu colegii mei, nu știu ce fel de dialog au avut și lucrurile s-au schimbat foarte mult, Îmi amintesc că în clasa XII-a chiar mi-au sărbătorit ziua de naștere. De la bătaie și ruptul caietelor, am ajuns ca colegii să vorbească cu mine, să-și dorească să stea în bancă cu mine și să chiulim câteodată împreună”, a rememorat ea.
În timpul școlii s-a confruntat nu doar cu discriminarea, ci și cu sărăcia, așa cum se se confruntă mulți copii din mediul rural. Își amintește cum în liceu se ducea la școală fără pachet și cum într-un an a fost în pericol să abandoneze liceul pentru că părinții nu-și mai puteau permite să-i cumpere abonament. „În liceu am mers patru ani fără pachețel la școală și de multe ori, la ora de matematică, nu mă mai puteam concentra efectiv. Eu îmi doream foarte mult să fiu atentă și să înțeleg, dar nu mă mai puteam concentra. Nu reușești. Când îți este foame, chiar îți este foame și chiar trebuie să mănânci”, spune educatoarea, laureată a Galei Merito din acest an.
Experiența ei de viață a făcut-o să lupte pentru a le face viața mai bună copiilor de la sat și pentru a-i aduce la școală. Împreună cu colegii săi a atras finanțări și donații și a creat la subsolul școlii un spațiu de depozitare de unde elevii își pot lua haine și încălțări atunci când au nevoie.
„Am reușit să luăm contact cu anumite ONG-uri, am reușit să aduc foarte multe materiale, rechizite și tot ce aveau nevoie, inclusiv hăinuțe. Pentru că de cele mai multe ori părinții invocau acest motiv, că nu-i aduc pentru că nu au cu ce să-i îmbrace, nu au cu ce să-i încalțe”, a explicat Anca Mezei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Realitatea e ca romanii sunt rasisti. Rasisti cu noi, cu tiganii, moldovenii, basarabenii, glumele cu lentoarea unor ardeleni, despre bozgori, sau cat de superficiali sunt miticii etc . Si tot rasismul asta si aerele de superioritate ce le-am prins in comunism ca suntem cei mai cei ni se intoarce cand venim in contact cu alte natii /altii mai destepti /mai cititi / mai diferiti, . Dovada? In multe locuri din lumea asta romanii, cu unele exceptii, au probleme de conviețuire cu restul comunitățilo, pt ca asa vor sa traiasca.
Si arabii au probleme asemanatoare - vezi comunitatile rigide din Franta. Si negrii din Bronx. Si chinezii din China Town. .
Problema ramane in Romania si colcaie. Am ascultat de curand cum o invatatoare la clasa a 3a jignea o eleva. ACUM!! in 2022 ! e inacceptabil sa jignesti un copil si umilesti in fata intregii clase.... bine, e inacceptabil pt mine sa jignesc un om asa de rau dar mai ales un copil ce nu se poate apara si nici nu stie cum sa reactioneze la asa abuz.