Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ne e rușine. Așa, și?!...

Viorica Dăncilă, european

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Semnele sunt destul de clare că românii nu au înțeles ce înseamnă democrația. Poporul român este complice în acest moment pentru tot ce se întâmplă acum în țară la nivel politic. Pentru faptul că în anul 2019 abordăm președinția UE cu un asemenea guvern.

Poporul român este complice pentru că este condus de indivizi imorali, inculți și fără scrupule. Și nu numai în mod direct cei care au votat politicieni corupți, în ciuda tuturor evidențelor că sunt corupți. Toți românii purtăm acest blam colectiv.

Dacă acest guvern ne-ar fi fost impus de o dictatură, printr-o lovitură de stat, prin forță, am fi fost niște victime. Am fi putut să ne revoltăm și să spunem, da, nu e vina noastră.

Dar nu putem. Noi, cu acțiunile noastre, în mod democratic, am făcut posibilă această situație.

Escrocii și panglicarii de la conducere nu au scrupule morale. Au pielea tăbăcită, nu își pun probleme filosofice prea multe. 

Ei iau ce li se oferă. Dacă vidul democratic este real, ei se coalizează și îl umplu; dacă statul este slab, îl controlează; dacă oamenii sunt slabi, îi manipulează; dacă justiția este coruptă și fragilă, o transformă în caricatură. Nimic nu e prea mult pentru ei, dacă li se permite.

În lumea lor, în lumea fraierilor conduși, curge laptele și mierea rentei politice; prostia, mârșăvia, clientelismul, nepotismul, lenea, frauda, populismul, gargarismul nu mai sunt defecte, ci calități.

De aceea când ies din acest cocon călduț, de exemplu printr-un interviu la BBC, se lovesc abrupt de realitatea lumii, de întrebările reale și de ceea ce pentru oamenii din lumea civilizată pare absurd. Pentru ei însă nu pare, pare logic și normal: amnistia hoților, furtul din bani publici, cumetriile, nepotismele, toate astea sunt lucruri logice și normale în lumea lor.

Și li s-a permis democratic. Am fost slabi, neinformați, needucați. Am fost răi și imparțiali. Am dorit prea puțin și prea târziu. Am crezut că va veni BBC-ul să ne salveze, așa cum așteptăm americanii să vină să o facă. Nu a venit.

Am înțeles greșit democrația, pentru că la fiecare victorie a lor am dat vina pe pensionari și pe săraci, care au votat cu uleiul și făina. Dar noi ce am făcut? Democrația e un vid, un vid care se numește libertate, iar libertatea e incertitudine pe care o umpli cu ceva.

Și românii au stat în coconul lor prea mult timp, boscorodind. Democrația se umple cu educația fiecăruia, cu dialog, cu spirit critic și cu o disciplină de a face lucrurile mai bine în fiecare zi.

Câți dintre noi am făcut asta în mod constant? Câți dintre noi am protestat, real, în viața de zi cu zi, ca reportera de la BBC, când am văzut o stradă plină de gropi, când am văzut funcționari nesimțiți, când ni s-a cerut șpagă la medic, când am fost înjurați în trafic?

Câți dintre noi s-au dus la primarul de sector, la parlamentarul de care aparține, să-l tragă la răspundere? Cu argumente.

Câți dintre noi am fost la directorul spitalelor în care știm că s-a luat șpagă, să vorbim, să inițiem o discuție, să protestăm cumva, civilizat?

Câți dintre noi am mers să vorbim direct cu jurnaliștii care au mințit, sau care nu au spus tot adevărul? 

Câți dintre noi am observat că atunci când politicienii pe care îi simpatizam au făcut și ei greșeli și câți dintre noi au avut tăria de caracter să o recunoască?

Câți dintre noi am avut timp să umplem democrația cu fapte concrete de rezistență, cu petiții, cu proteste mici? Cu o rezistență reală.

Rezistența reală nu e să ieși după faptul împlinit în piață și să faci poze pe Facebook.

Rezistența reală se construiește în timp, de fiecare, cu fiecare petiție simplă, cu fiecare audiență, cu fiecare nemulțumire spusă. Rezistența asta crește ca un sistem imunitar, iar ticăloșii și nesimțiții se vor lovi din timp de un zid mut, dar larg, al unor cetățeni responsabili care i-au luat de guler.

Și atunci nu-și mai permit chiar orice. Nu-și mai permit să fure chiar așa ca în codru, să umilească și să distrugă statul de drept.

Ce am făcut toți până acum se numește lene democratică.

Ce putem face de acum încolo e esențial.

Așa că dacă chiar vă interesează, faceți pe reporterul BBC. Faceți un plan de acțiune și puneți-l în practică.

Planul poate arăta așa: până la sfârșitul lunii ianuarie să identific 10 probleme care nu funcționează bine în proximitatea mea și care pot fi rezolvate printr-o mai bună administrare publică și să protestez argumentat și legal către reprezentantul public cel mai apropiat: prin scrisori cetățenești, printr-o audiență privată, prin cerere de explicații oficiale, prin cerere de informații de la instituții publice, prin participarea la ședințe publice ale instituțiilor.

La treabă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa nu fiu inteles gresit.
    Norvegia a dezvoltat un sistem democratic de care poate fi mindra.
    Totusi, in privinta copiilor, sare peste cal.
    Sunt multe surse care se pling de acest lucru.
    Iar intr-un caz, a si returnat copii furati.
    Cunoasteti cazul, nu insist.
    Prin urmare, cred ca Norvegia nu poate fi campion al democratiei, pina nu rezolva acest lucru. Opinia unei reviste economice(din cate am inteles) nu poate rezolva aceasta problema.
    A apara aceasta decizie si democratia Norvegiei, fara sa pleci de la realitatea cunoscuta de toti, devine ridicol si contraproductiv.
    Nu se poate recurge la argumentul ca turnatorii nostri fac si dreg. Turnatorii sunt turnatori si sistemul bazat pe ei este odios. Indiferent unde se aplica si pentru ce motiv.
    La distinsii mei preopinenti nu am auzit nici o referire la realitate. Nici o scuza pentru ca m-au insultat cum le-a venit la gura. Si fara sa stie daca sunt vinovat de ceva. Faptul ca zic altceva decat ce spun ei, ma face automat comunist sau fascist. Oare? Poate ca ei sunt...
    Faptul ca nu agreez acest aspect din Norvegia, nu ma face aparator al dictaturii din Romania. Dar faptul ca ei fac referire la turnatorii nostri, in opozitie cu turnatorii lor, imi aminteste de argumentul des vehiculat in Romania hotilor: "Si ai lor fura!" Ati decazut atit de mult?
    Oricum, am scris mici note pe pagia mea de FB despre subiect, nu are rost sa mai deranjez aici.
    Poate cititorii dvs. isi vor limpezi mintile si se vor racori, nitel.
    Sa dea Dumnezeu, sa citim numai de bine!
    • Like 0
  • A trecut vremea cand nu trebuia sa te pui cu prostii, ca aveau mintea odihnita. Acum toti au cap. Deci, la ce le mai trebuie minte?
    Mai ales ca a gindi a inceput sa devina un delict.
    Daca X, Y etc au decis, cum putem noi sa-i contrazicem?
    Daca ziarul a scris, e hotarit. (Asa era si cu "Pravda" sau "Scanteia".)
    Mai... hm, ma rog.....
    Va rog sa ma lamuriti si pe mine.
    De ce va considerati voi democrati, daca sariti, imediat, pe cei care indraznesc sa-si exprime indoielile? Si nu cu argumente, ci cu insulte si etichete.
    (Eu stiam ca democratie inseamna pluralism politic, pluralism de idei, dialog.)
    • Like 0
  • Nu eu intru pe "Republica", "REPUBLICA" IMI TRIMITE articole pe adresa de e-mail.
    Nu ma mai deranjati inutil, prostovanilor. Sau demagogilor.
    Cititi, intii.
    In ce priveste postarile mele aici, vor fi atit timp cat "Republica" imi va trimite mesaje. Nimic in plus.
    • Like 0
  • Este adevărat că o parte din vină o purtăm noi, toți românii. Însă o vină poartă și președintele pentru că a numit acest guvern de frica suspendării. Dar problema principală este la modul de organizare și funcționare a instituțiilor statului. Câteva exemple: Curtea Constituțională, Instanțele judecătorești, Jandarmeria și Poliția și mai ales administrația centrală a statului și administrațiile locale. Aceste instituții menționate sunt pline ochi de tot soiul de neaveniți, incompetenți, inculți, agramați...care de la prima oră de servici și până la plecare nu se gândesc decât la - cum și cât să fure! Nu există niciunde un sistem de cenzură sau autocenzură pentru a nu mai plăti de la buget aceste persoane....nici măcar atunci când din prostie sau mai ales cu bună știință, prejudiciază banii sau averea statului Român.
    • Like 0
  • @Romeo
    Bati campii.
    Citeste inca odata, si o sa vezi care e problema.
    Reactia ta la dubiile unui cititor, referitor la pozitia Norvegiei, a starnit comentariul meu. Iti explic toate problemele acolo.
    Dar tu nu le stiai?
    Deci, fie nu stiai despre ce e vorba si vorbesti vorbe, fie stii si esti demagog.
    Nu se pune problema comparatiei cu ce e la noi. Am afirmat eu asa ceva?
    Nu am afirmat ca PSD sau regimul politic din Romania este democrat. Esti cu capu? De unde concluziile astea? Noi suntem printre cele mai sufocante dictaturi din lume. Dar nu despre asta era vorba.
    Doar ca pute afirmatia ca Norvegia este cea mai democrata tara din lume. Cand ai probele pe masa si le negi...
    Puteai sa lasi comentariul celui ce se indoia in pace, si nimeni nu riposta.
    Acum esti lamurit?
    ("Daca taceai, filozof ramineai.")
    Sau daca se da drumul tuturor, sa comenteze, "Sa vorbeasca si nea Ion, ca si el e om!"?
    • Like 0
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      Tovarășe (sau camarade, mă rog), scuze că mi-am permis să bat și eu câmpii pe aici. Jur că nu o să se mai repete, mai ales că dialectica lu' matale e la un alt nivel. Unul la care nu aș putea să cobor.
      Te pup dulce.
      • Like 0
    • @ Romeo C.
      tovaras sau camarad esti mata; argumentele tale... varza; de fapt, inexistente; (daca acuz Norvegia in privinta politicii copiilr, inseamna ca as apara dictatura din Romania?!!! ; faci si procese de intentie?) doar acuze si etichete.
      Ramii in corectitudinea ta politica (sinonima cu neocomunismul) si nu mai deranja!
      • Like 0
  • pentru cei ce nu ma cunosc: sunt taranist anti-Pavelescu. Am plecat din 1997 din PDSR (miscarea anticoruptie) si in 2002 am intrat in PNTCD. Dupa 5 ani de neutralitate si inactivitate politica.
    Sunt catalogat cand tradator al poporului roman, pentru ca scriu articole cu cat adevar pot cunoaste eu (preistorie si arheologie), cand comunist, nationalist etc,, pentru ca dau pe la nas liderilor "democrati" din Romania si UE cu faptele lor reprobabile.
    Practic, sunt independent si echidistant. Cei care vor sa-mi puna eticheta de postac, gresesc. Nu ma plateste nimeni. De 22 de ani nu sunt angajat. Ma descurc singurel. Cu atit mai putin pesedist... Care sunt dusmanii mei personali. (Stiu ei de ce .)
    Prin urmare, cititi de doua ori postarile mele si meditati, inainte de-a sari la etichete prostesti. Fie aratati ridicol, fie pareti trolli, cu ordinul de a distruge discutiile.
    Bye, bye...
    • Like 0
  • @Gabriela Constantinescu:
    Imi place ce i-ai replicat lui Vladut.
    Regret ca nu ai inteles ce am scris. Data viitoare voi desena.
    Felicitari partiale!
    • Like 0
  • @Gabriela Constantinescu:
    scumpici, la un comentariu ma lauzi, la altul imi faci vant; te hotarasti?
    Nu sunt pesedist. Trebuia sa realizezi asta.
    Nu am spus ca Norvegia e in UE.
    Am pomenit de ONU.
    Alta mancare de peste. Sau le confunzi?
    Mai du-te si mai citeste ce e una, ce e alta, ce documente au la baza, pe urma comenteaza. Mai ales cu "du-te de aici postacule"...
    Oh, mai ai unul cu "postac pesedos de 2 bani". Alte argumente nu ai gasit?
    Daca iau in balon conducerea UE si a PSD, inseamna ca tu esti postaca pesedista. Motostivuitorista promovata. Se vede, dupa argumente.
    Nu puteti arunca prafurile voastre?
    Scutini-ne!
    • Like 0
  • Daca ati fi facut o analiza mai atenta, ati fi observat ca in toata lumea avem de-a face cu un declin generalizat in toate ramurile vietii economice, sociale, in invatamant, etc. Asta inseamna ca sistemul este defect, democratia e o tampenie, noi am aplicat-o si acum vedem rezultatele. O lege a naturii spune ca la cresterea calitatii, cantitatea scade. Deci, intotdeauna, prostii vor fi mai numerosi. Dand drept egal de vot, rezultatul va fi dictat de prosti! Va plangeti ca multi dintre cei putini care au ramas normali nu au iesit la vot! Nu au iesit pentru ca au constientizat ca, in masa de prostime manelizata, votul lor a fost anulat! Mai ganditi inainte de a acuza!
    • Like 0
    • @ Adrian Vladut
      Spui ca ''noi am aplicat-o''(adica democratia), permite-mi sa te intreb :
      1. care ''noi'' am aplicat democratia?? In tara asta e la putere din '89 un partid autointitulat social-democrat, dar de provenienta comunista, avand o structura organizatorica de tip grup infractional organizat, dupa cum o arata foarte clar ultimii doi ani. Tendinta de a acapara si controla absolut toate institutiile statului, si distrugerea sistematica a justitiei sunt argumente evidente.
      2. unde am aplicat ''democratia''? In Romania a fost inca din '89 o ''democratie originala'', asta o spunea insusi tartorul-sef iliescu. Adica ce s-ar crede ca a fost democratie la noi, isi arata coltii si ranjeste agresiv in ultimii doi ani, cum nu a facut-o anterior, decat in momentul mineriadelor iliesciene. Actuala putere a facut si ea jandarmeriada, deci e continuatoarea spre rau a celei din '89.
      Bazandu-te pe enuntul - noi am aplicat democratia - opinezi ca, deoarece s-a vazut un declin etc, i-am vazut rezultatele, adica proaste, in consecinta "democratia e o tampenie". Nimic mai fals, si mai partizan, as zice eu. Te dai ca esti critic si revoltat, mai si acuzi jurnalistul care a scris un articol foarte bun, si sugerezi ca democratia nu e buna, in consecinta mai buna e o dictatura, si daca-i dictatura, de ce nu comunista, ca e aproape de noi, la doi pasi. Cred ca esti postac psdos, venit p-aci ca sa semeni indoiala in gandirea cititorilor acestui articol, mars la tac-tu draknea.
      Intr-adevar, d-le Catalin Bizdadea, situatia este grava, si aveti dreptate in tot ceea ce scrieti, un singur aspect as vrea sa aduc in vedere : pentru ca multi ani la rand presa nu ajunsese sa expuna clar coruptia de rang inalt, atat cea de la varful puterii centrale, cat si cea de la varful puterii locale, majoritatea nu am stiut ca este un fenomen general, nu am avut o intelegere clara asupra a ce se intampla in ansamblu. Vedeam ceva copaci la nivel local, insa era doar o piesa din puzzle, nu intuiam intregul. Nu mai discut de complicitatile din presa, ca sunt stiute, complicitatile din justitie, ca iar sunt stiute. Iar acum, pentru ca sistemul comunistoid hotesc si-arata fata fara rusine, trebuie sa reactionam si noi hotarat, pentru ca in lipsa unei reactii hotarate, devenim si noi complici, si suntem tarati intr-un comunism infractional cu voia noastra. Reactiile oamenilor sunt, ele exista, ca nu mai ies bucurestenii in strada cum au facut-o in 2017, la oug 13, nu inseamna ca a renuntat cineva la rezistenta. Insa oboseala, fatalismul, lipsa de speranta, defetismul poate au mai aparut in randul celor care ieseau. Aceste lucruri pot fi insa combatute printr-o actiune civica, ceea ce este foarte bine, pentru ca ar reprezenta exact continuarea exprimarii vocale a protestului nostru ca neam, impotriva cleptocratiei ce ne conduce. Sa stiti ca voi deveni mult mai atenta in jurul meu
      • Like 0
  • "În lumea asta cu de toate,
    Unde se-nvaţă contra cost,
    Păcat că nici o facultate
    Nu dă şi diploma de….PROST.

    Avem impozite cu carul,
    Dar înotăm în sărăcie
    şi ce buget ar avea statul
    Dintr-un impozit pe… PROSTIE.

    Ei sunt ca iarba, cu duiumul,
    Să nu-i jigneşti, să nu-i împroşti !
    O, Doamne, de ne-ar creşte grâul
    Cum cresc recoltele de… PROŞTI.

    Şi-n lumea asta răsturnată,
    Unde cei strâmbi sunt cei mai drepţi,
    Savanţii noştri mor de foame
    Şi numai PROŞTII sunt deştepţi." -pentru tot ce inseamna politic si functionari de stat! din pacate! si inca ceva: -
    "O, buget, slăvit de veci,
    Ce hrăneşti atâţia seci
    Cu-ale tale graţii…
    Tu dai bunuri răilor,
    Ranguri nătărăilor,
    Şi atârni dulăilor
    Cruci şi decoraţii…

    Prăbuşeşti creanţele,
    Turburi conştiinţele
    Numai c’o zâmbire.
    Strâmbi puterea legilor,
    Saturi pofta regilor,
    Dărui glorii blegilor,
    Hoţilor, mărire.

    Schimbi guvernele pe rând,
    Cumperi toate ce se vând,
    Într’o noapte neagră.
    Taine vinzi duşmanilor,
    Curmi avântul anilor
    Şi trimiţi ţăranilor
    Biruri şi pelagră.

    Tu tragi toate sforile,
    Plămădeşti ororile
    Şi înalţi rataţii;
    Faci apostoli din zevzeci,
    … O, buget, slăvit de veci
    Ce hrăneşti atâţia seci
    Cu-ale tale graţii…" ion pribeagu! asa au fost si inainte, asa sunt si azi, nu sa schimbat nimic. si atunci vine intrebarea fireasca: - Eu cu cine sa votez?
    • Like 2
    • @ Namor Tabor
      Sper ca s-a mai lamurit lumea cu cine sa nu voteze.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult