Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nebunia a început când mi s-a declanșat alarma de gaze în casă. „- Nu am voie să intru, doamnă, dacă s-a declanșat electrovalva. Mă duc să vă sigilez gazele”

femeie acasa

(Foto: Guliver/Getty Images)

Miercuri dimineață a pornit alarma de gaze din casă. Evident că am zis că e ceva în neregulă cu senzorul de gaze, pentru că nu făceam nimic, în niciun caz nu fierbeam țuică, așa cum ne avertizase cel care îl montase acum aproape jumătate de an. Pentru că nu era pornit aragazul, centrala nu încălzea, nu mirosea deloc a gaze, am resetat senzorul. După câteva minute a pornit din nou. Evident că ne-am panicat un pic.

Am închis centrala, am deschis geamurile, am oprit orice altă activitate și am sunat la urgențe gaze Engie, așa cum știam și mi se părea normal. Un domn a răspuns, am explicat. Mi s-a spus: „Stați liniștită, nu faceți nimic, vine echipa. Și a venit”.

Un nene cu mâinile în buzunar:

„Ce ați pătit, doamnă?” (îi explic, deși mă îndoiesc că nu avea raport de la telefon) și îmi răspunde, din curte, cu mâinile în buzunare: 

„Bine, dacă vi s-a declanșat senzorul, vă sigilez gazele și dumneavoastră căutați o firmă agreată ANRE să vină să vă remedieze defecțiunea.” 

„Ok....whaaaat? Adică, mătăluță de ce ai venit?” 

„Să vă dau primul ajutor, să opresc gazele” (el tot în curte, eu în hol cu copilul de mână). 

„De ce nu intrați să verificați?” 

„Nu am voie să intru, doamnă! Dacă s-a declanșat electrovalva, eu nu am voie să intru!!!” 

„Pe bune, zic, nici să vedeți dacă nu suntem intoxicați cu gaze, poate eu, poate copilul. Vă e frică să nu săriți cu noi în aer?!”, zic eu plină de nervi.

„Nu am voie, doamnă! Mă duc să vă sigilez gazele”. 

Și s-a dus. Nu înainte de a-mi spune că, dacă nu am internet, să caut lista agreată de ANRE mă pot duce în Bdul Mărășești, la sediul Engie, să consult firmele care pot veni să facă remedierea. 

Nu știu dacă e de râs sau de plâns, dar sigur e ceva între bătaie de joc, exces de zel și lipsă de interes.

Episodul 2. 

Sun la firma care a fost în 7 octombrie 2017 să facă revizia scadentă la 2 ani. Mi-au spus că vin a doua zi, pentru că nu aveau echipe pentru atunci, m-au anunțat că sigur mă costă cam 800 de RON, să îi am pregătiți și că trebuie să fac revizia instalației care este obligatorie la 10 ani, deși instalația are doar 8. Altfel nu ne dau drumul la gaze.

Între timp, înțeleg ca piața de gaze e liberalizată, că Engie nu mai are voie să aibă monopol pe distribuție și servicii, dar știu bine să aplice așa niște proceduri stupide care nu au niciun sens, decât să te pună să pierzi timp, bani și să stai pe telefoane ca să cauți firme, probabil tot de-ale lor.  

Episodul 3.

După trei zile, adică vineri spre seară, avem din nou gaze. A fost așa: joi a venit o altă firma decât cea chemată inițial, pentru că primii s-au dovedit foarte neserioși. Apoi vineri după-masă a binevoit și echipa Engie să vină să desigileze. Off the record au recunoscut că au avut un coleg care a făcut exces de zel când a sigilat, fără sa verifice dacă e scurgere de gaze. Ce să zic...sunt foarte „încântată" de această recunoaștere care m-a costat până la urmă 400 RON (noua firmă a fost mai ieftină) și 3 zile de stat la mama. Să privim partea bună a lucrurilor: nu era nicio problemă la instalația de gaze, senzorul este doar cam sensibil și evident că există pe piață unele mult mai bune la de trei ori prețul, aflu tot de la angajații Engie.

Instalarea senzorului de gaze a devenit obligatorie după Colectiv, e o măsură de prevenție binevenită, dar oare mă întreb cât de mulți „băieți deștepți” profită la maximum de toate aceste proceduri noi puse și impuse.

Vreau să vă zic doar că în cele trei zile pe nimeni nu a interesat de unde este scurgerea, dacă pot sta în februarie fără căldură în casă, dacă îmi permit să dau bani la firme ca să remedieze/să verifice, mai bine zis dacă e de fapt o problemă. Pe nimeni. Am devenit cu toții niste roboți supuși procedurilor. Sau nu…

Cum ziceam, băieții deștepti rămân deștepți...iar noi cei care plătim, continuăm să plătim. Și iar să plătim.

PS: Și totuși am o dilemă: data viitoare cum procedăm? Căci pe factură scrie: „Aveți o urgență tehnică de gaze? (incendii, explozii, miros de gaze, lipsă accidentală gaze) Serviciul Urgențe Gaze nonstop: 021/9281*; TELVERDE:0800 877778 *Apel taxabil, conform tarifelor stabilite de către operatorii de telefonie”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Andreea check icon
    Buna! Cred ca e util sa facem o diferentiere. Furnizorul de gaze naturale se ocupa furnizarea gazelr naturale, adica emiterea facturilor si preluarea la adresa sa sau a operatorului de retea, fiind unul dintre posibilele canale de comunicare cu operatorul. Distribuitorul (operatorul de retea/sistem) este o entitate distincta care se ocupa de infrastructura retelei de distributie pentru clientii din aria lui de distributie. Numarul de urgente gaze din factura furnizorului apartine distribuitorului, iar afisarea lui in factura reprezinta o obligatie legala, pentru a fi la indemana clientului in caz de urgenta. Distribuitorul intervine si remediaza problema atunci cand aceasta exista inainte de regulatorul de gaz. Orice se afla dupa regulatorul de gaz, adica pe o instalatie comuna/individuala, se remediaza de catre o firma autorizata ANRE, aspect mentionat in legislatie. Angajatii operatorului nu au voie sa intervina pentru instalatiile individuale/comune, rolul lor fiind doar sa sigileze contorul de gaz ca sa nu sariti in aer pana la remediere.

    Daca s-a declansat senzorul si electrovana, se considera din start problema tehnica. Nu conteaza ca ati facut revizia acum 3 luni si ea e obligatorie, in mod normal la 10 ani. Legislatia prevede ca in aceste cazuri revizia este obligatorie dupa fiecare declansare, pentru siguranta utilizatorului.
    • Like 0
  • Aveti o eroare in exprimare .... numarul acela de urgenta nu e Engie ( desi e publicat cu nerusinare fara a specifica destinatia reala - probabil pentru a-si asuma sentimentul de siguranta). Numarul de urgenta e pentru Distrigaz - care aparent doar asta face, opreste gazul. Trec printr-o situatie similara, in momentul de fata incerc sa caut o alternativa la remedierea prin Engie (care de 5zile de candi i-am contactat nici macar nu mi-au facut legatura cu echipa din teren pentru PROGRAMAREA interventiei). In cazul dumneavoastra ati avut "norocul" de a fi alarma falsa, in cazul meu ma uit cu regret inapoi la decizia de a suna la numarul de urgenta - oprirea gazului o puteam face singur, pana venea firma autorizata sa repare scurgerea; nu aveam nevoie de o grija aditionala (sigiliul pe contuar cu tot circul ce urmeaza pentru indepartarea lui)
    • Like 0
  • Am patit-o si eu. Apoi am chemat direct firma "acredita", care a remediat problema.
    • Like 0
  • Daca cineva este atat de naiv incat sa creada ca primaria sau Politia Locala se implica in rezolvarea eventualelor reclamatii impotriva excrocilor, fie ei presedinti, cenzori sau administratori sarlatani, care merg mana-n mana cu" firmele " de apartament care monteaza celebrele detectoare de gaze natural, pe sume exorbitante, atunci este chiar de rasul curcilor !
    • Like 1
  • O situatie asemanatoare mi-a deschis si mie ochii asupra unui aspect necunoscut dintr-o realitate paralela cu cea in care traiesc eu. Bref: simt miros inecacios de gaze in buctarie ( bloc vechi, din '70), caut pe net un numar de urgenta la distrigaz unde imi raspunde o voce foarte politicoasa "da, doamna. Venim imediat" . Si a venit, intr-adevar in 15 minute, desi era trecut de 9 seara. A intrat, i-a piuit aparatul si mi-a zis calm:" Chemati administratorul sa va inchid gazul pe coloana. Nu ii dam drumul pana nu va montati detectorul. Aduceti firma agreata si dupa aceea dam drumul. Adica peste vreo saptamana". Si pleaca. Eu insist: atunci de ce ati venit? Doar sa constatati si sa ne lasati fara gaze? Nu se poate repara pe loc? Ba da, raspunde domnul cu pricina. Se repara in cel mult 15 minute. Dar eu nu am voie , numai firma agreata de distrigaz poate sa o faca". Nu conta ca era o situatie de urgenta Ce daca saream in aer cu bloc cu tot? Trebuie sa vina firma cu pricina, firma creata prin desprinderea unui departament din colosul distrigaz , care sa preia lucrarile de pe teren . Adica , reparatii si montarea detectoarelor de gaz , operatiune devenita obligatorie, desigur. Alti bani, alta distractie. Asa se traieste in Absurdistan!
    • Like 1
  • Centrala pe curent si cuptorul electric nu declanseaza senzorul de gaze ;)
    • Like 0
  • Am avut o experienta interesanta cu un astfel de senzor care se declansa la urme de vapori de alcool in aer.
    Era montat in bucatarie, de cate ori puneam vin in friptura din cuptor, senzorul ala incepea sa tiuie. Il opream, aeriseam, dupa cateva minute iarasi pornea sa urle precum trompetele judecatii de apoi.
    Azi asa, maine asa... S-a pus problema unei optiuni.
    Am ales friptura.
    • Like 0
  • check icon
    Ce este de mirare totuși...într-o țară în care însăși guvernanții legalizează hoția și formele ei diverse? Logic că și în „jos„ toată lumea cu asta se ocupă.
    • Like 2
  • Corneliu check icon
    Am patit acelasi lucru cu observatia ca d-l de la Engie mi-a verificat instalatia si mi-a spus unde e problema (era) inainte de a-mi sigila. Firma chemata a venit repede si a remediat; . Concluzie: Se cheama direct firma care repara, ca oricum verifica. Nu e nevoie de Engie pe acest lant. E adevarat ca trebuie cautat o firma serioasa. Review-urile de pe internet mi-au permis sa o gasesc din prima.
    • Like 0
  • Eu tind sa cred, fara a fi misogin, ca este vorba de o familie monoparentala, care in general este victima sigura pentru orice meserias, fie el autorizat sau nu, la orice fel de reparatii sau avarii. Mi-e foarte greu sa cred ca episodul cu primul mester ar fi putut fi acceptat de un barbat, fie el si cu minime abilitati tehnice. Despre ce vorbim? Centralele termice nu sunt bombe cu ceas, au propriile sisteme de protectie. Gazul metan are incorporat mercaptani, tocmai ca sa se simta prezenta lui, pur si simplu ii mirosi, put. Oricat ar parea de hilar si primitiv orice instalatie de gaze se poate verifica daca scapa gaz prin badijonare cu solutie de apa si sapun. Nu e rocket science. Sunt chestii banale, simple, eficiente care te feresc de posibilitatea ca unul sau altul sa-si bata joc de tine si sa-ti ia banii. Viata e o jungla, nu te adaptezi te mananca cainii, ca sa inchei cu un sfat din batrani.
    • Like 4
    • @ Adrian Ionascu
      Dar, mă întreb eu, de ce credeți dumneavoastră că TOȚI BĂRBAȚII se pricep la toate câte ni le-ați spus mai sus?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult