Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Nebunia a început când mi s-a declanșat alarma de gaze în casă. „- Nu am voie să intru, doamnă, dacă s-a declanșat electrovalva. Mă duc să vă sigilez gazele”

femeie acasa

(Foto: Guliver/Getty Images)

Miercuri dimineață a pornit alarma de gaze din casă. Evident că am zis că e ceva în neregulă cu senzorul de gaze, pentru că nu făceam nimic, în niciun caz nu fierbeam țuică, așa cum ne avertizase cel care îl montase acum aproape jumătate de an. Pentru că nu era pornit aragazul, centrala nu încălzea, nu mirosea deloc a gaze, am resetat senzorul. După câteva minute a pornit din nou. Evident că ne-am panicat un pic.

Am închis centrala, am deschis geamurile, am oprit orice altă activitate și am sunat la urgențe gaze Engie, așa cum știam și mi se părea normal. Un domn a răspuns, am explicat. Mi s-a spus: „Stați liniștită, nu faceți nimic, vine echipa. Și a venit”.

Un nene cu mâinile în buzunar:

„Ce ați pătit, doamnă?” (îi explic, deși mă îndoiesc că nu avea raport de la telefon) și îmi răspunde, din curte, cu mâinile în buzunare: 

„Bine, dacă vi s-a declanșat senzorul, vă sigilez gazele și dumneavoastră căutați o firmă agreată ANRE să vină să vă remedieze defecțiunea.” 

„Ok....whaaaat? Adică, mătăluță de ce ai venit?” 

„Să vă dau primul ajutor, să opresc gazele” (el tot în curte, eu în hol cu copilul de mână). 

„De ce nu intrați să verificați?” 

„Nu am voie să intru, doamnă! Dacă s-a declanșat electrovalva, eu nu am voie să intru!!!” 

„Pe bune, zic, nici să vedeți dacă nu suntem intoxicați cu gaze, poate eu, poate copilul. Vă e frică să nu săriți cu noi în aer?!”, zic eu plină de nervi.

„Nu am voie, doamnă! Mă duc să vă sigilez gazele”. 

Și s-a dus. Nu înainte de a-mi spune că, dacă nu am internet, să caut lista agreată de ANRE mă pot duce în Bdul Mărășești, la sediul Engie, să consult firmele care pot veni să facă remedierea. 

Nu știu dacă e de râs sau de plâns, dar sigur e ceva între bătaie de joc, exces de zel și lipsă de interes.

Episodul 2. 

Sun la firma care a fost în 7 octombrie 2017 să facă revizia scadentă la 2 ani. Mi-au spus că vin a doua zi, pentru că nu aveau echipe pentru atunci, m-au anunțat că sigur mă costă cam 800 de RON, să îi am pregătiți și că trebuie să fac revizia instalației care este obligatorie la 10 ani, deși instalația are doar 8. Altfel nu ne dau drumul la gaze.

Între timp, înțeleg ca piața de gaze e liberalizată, că Engie nu mai are voie să aibă monopol pe distribuție și servicii, dar știu bine să aplice așa niște proceduri stupide care nu au niciun sens, decât să te pună să pierzi timp, bani și să stai pe telefoane ca să cauți firme, probabil tot de-ale lor.  

Episodul 3.

După trei zile, adică vineri spre seară, avem din nou gaze. A fost așa: joi a venit o altă firma decât cea chemată inițial, pentru că primii s-au dovedit foarte neserioși. Apoi vineri după-masă a binevoit și echipa Engie să vină să desigileze. Off the record au recunoscut că au avut un coleg care a făcut exces de zel când a sigilat, fără sa verifice dacă e scurgere de gaze. Ce să zic...sunt foarte „încântată" de această recunoaștere care m-a costat până la urmă 400 RON (noua firmă a fost mai ieftină) și 3 zile de stat la mama. Să privim partea bună a lucrurilor: nu era nicio problemă la instalația de gaze, senzorul este doar cam sensibil și evident că există pe piață unele mult mai bune la de trei ori prețul, aflu tot de la angajații Engie.

Instalarea senzorului de gaze a devenit obligatorie după Colectiv, e o măsură de prevenție binevenită, dar oare mă întreb cât de mulți „băieți deștepți” profită la maximum de toate aceste proceduri noi puse și impuse.

Vreau să vă zic doar că în cele trei zile pe nimeni nu a interesat de unde este scurgerea, dacă pot sta în februarie fără căldură în casă, dacă îmi permit să dau bani la firme ca să remedieze/să verifice, mai bine zis dacă e de fapt o problemă. Pe nimeni. Am devenit cu toții niste roboți supuși procedurilor. Sau nu…

Cum ziceam, băieții deștepti rămân deștepți...iar noi cei care plătim, continuăm să plătim. Și iar să plătim.

PS: Și totuși am o dilemă: data viitoare cum procedăm? Căci pe factură scrie: „Aveți o urgență tehnică de gaze? (incendii, explozii, miros de gaze, lipsă accidentală gaze) Serviciul Urgențe Gaze nonstop: 021/9281*; TELVERDE:0800 877778 *Apel taxabil, conform tarifelor stabilite de către operatorii de telefonie”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am patit-o si eu. Apoi am chemat direct firma "acredita", care a remediat problema.
  • Like 0
 • Daca cineva este atat de naiv incat sa creada ca primaria sau Politia Locala se implica in rezolvarea eventualelor reclamatii impotriva excrocilor, fie ei presedinti, cenzori sau administratori sarlatani, care merg mana-n mana cu" firmele " de apartament care monteaza celebrele detectoare de gaze natural, pe sume exorbitante, atunci este chiar de rasul curcilor !
  • Like 1
 • O situatie asemanatoare mi-a deschis si mie ochii asupra unui aspect necunoscut dintr-o realitate paralela cu cea in care traiesc eu. Bref: simt miros inecacios de gaze in buctarie ( bloc vechi, din '70), caut pe net un numar de urgenta la distrigaz unde imi raspunde o voce foarte politicoasa "da, doamna. Venim imediat" . Si a venit, intr-adevar in 15 minute, desi era trecut de 9 seara. A intrat, i-a piuit aparatul si mi-a zis calm:" Chemati administratorul sa va inchid gazul pe coloana. Nu ii dam drumul pana nu va montati detectorul. Aduceti firma agreata si dupa aceea dam drumul. Adica peste vreo saptamana". Si pleaca. Eu insist: atunci de ce ati venit? Doar sa constatati si sa ne lasati fara gaze? Nu se poate repara pe loc? Ba da, raspunde domnul cu pricina. Se repara in cel mult 15 minute. Dar eu nu am voie , numai firma agreata de distrigaz poate sa o faca". Nu conta ca era o situatie de urgenta Ce daca saream in aer cu bloc cu tot? Trebuie sa vina firma cu pricina, firma creata prin desprinderea unui departament din colosul distrigaz , care sa preia lucrarile de pe teren . Adica , reparatii si montarea detectoarelor de gaz , operatiune devenita obligatorie, desigur. Alti bani, alta distractie. Asa se traieste in Absurdistan!
  • Like 1
 • Centrala pe curent si cuptorul electric nu declanseaza senzorul de gaze ;)
  • Like 0
 • Am avut o experienta interesanta cu un astfel de senzor care se declansa la urme de vapori de alcool in aer.
  Era montat in bucatarie, de cate ori puneam vin in friptura din cuptor, senzorul ala incepea sa tiuie. Il opream, aeriseam, dupa cateva minute iarasi pornea sa urle precum trompetele judecatii de apoi.
  Azi asa, maine asa... S-a pus problema unei optiuni.
  Am ales friptura.
  • Like 0
 • check icon
  Ce este de mirare totuși...într-o țară în care însăși guvernanții legalizează hoția și formele ei diverse? Logic că și în „jos„ toată lumea cu asta se ocupă.
  • Like 2
 • Corneliu check icon
  Am patit acelasi lucru cu observatia ca d-l de la Engie mi-a verificat instalatia si mi-a spus unde e problema (era) inainte de a-mi sigila. Firma chemata a venit repede si a remediat; . Concluzie: Se cheama direct firma care repara, ca oricum verifica. Nu e nevoie de Engie pe acest lant. E adevarat ca trebuie cautat o firma serioasa. Review-urile de pe internet mi-au permis sa o gasesc din prima.
  • Like 0
 • Eu tind sa cred, fara a fi misogin, ca este vorba de o familie monoparentala, care in general este victima sigura pentru orice meserias, fie el autorizat sau nu, la orice fel de reparatii sau avarii. Mi-e foarte greu sa cred ca episodul cu primul mester ar fi putut fi acceptat de un barbat, fie el si cu minime abilitati tehnice. Despre ce vorbim? Centralele termice nu sunt bombe cu ceas, au propriile sisteme de protectie. Gazul metan are incorporat mercaptani, tocmai ca sa se simta prezenta lui, pur si simplu ii mirosi, put. Oricat ar parea de hilar si primitiv orice instalatie de gaze se poate verifica daca scapa gaz prin badijonare cu solutie de apa si sapun. Nu e rocket science. Sunt chestii banale, simple, eficiente care te feresc de posibilitatea ca unul sau altul sa-si bata joc de tine si sa-ti ia banii. Viata e o jungla, nu te adaptezi te mananca cainii, ca sa inchei cu un sfat din batrani.
  • Like 4
  • @ Adrian Ionascu
   Dar, mă întreb eu, de ce credeți dumneavoastră că TOȚI BĂRBAȚII se pricep la toate câte ni le-ați spus mai sus?
   • Like 0
 • george check icon
  Nu stiu de ce introduceti terti in relatiile dv. cu operatorii de gaze.
  puteti cere acestuia sa va achizitioneze senzorul(daca nu creti sa-l cumparati personal) sa va monteze senzorul,Daca vreti sa faceti prin asociatie, suportati consecintele alegerii.
  Cat priveste contoarele, aceste sunt proprietatea operatorului si nu le poate monta decat un autorizat (respectiv operatorul sau firma agreata, care de obicei e tot a operatorului).

  Am spus, ca sunt un platitor corect desi nu am simpatie deosebita pentru furnizorii de gaze.
  Dar nici nu puneti in sarcina lor ceeace nu fac.
  Asociatiile nu au legatura, decat in intermedierea platiui facturilor.Dar la cei ce nu au centrale, ceilalti nu au treaba cu asociatia.
  • Like 0
 • As vrea sa exemplific adevarurile din postarea d-lui Zugravu Mircea, caruia ii multumesc si sa exemplific la randul meu, excrocheriile smecherilor cu firme de apartament in cardasie cu administratotori si presedinti de asociatii de proprietari necinstiti. .
  Anul trecut, in Ianuarie, o firma de...apartament, ne-a facut o oferta scrisa pentru instalarea unui Kit detectie scurgeri gaze naturale ( pretul include materialele si manopera )
  Detector Inogas - 262,50 Lei + TVA ( plata in 6 rate lunare de 45,75 + tva/apt. ) sau
  Detector Prevent- 292,50 Lei + TVA ( plata in 6 rate lunare de 48,75 +tva/apt.
  ( ambele chituri de detectie au aceleas caracteristici prtul difera in functie de producator.
  In Ianuarie 2018, administratorul-presedinte al asociatiei noastre de proprietari, ne anunta ca suntem obligati sa ne montam aceste detectoare, cu aceias firma de apartament, dar cu pretul de 450 Lei./ in 6 rate.
  Considerand cei 312 lei ( 262+19% ) din 450 un plus de 138 lei, inseamna ca la cele 271 de apartamente, acesti smecherasi, ne usureaza dintr-un foc cu 37,398 lei. ( treizecisisapte de miitreisutenouazeci siopt lei )
  Pentruca atat administratorul/presedinte cat si baietii destepti ai firmei respective, in loc de explicatii m-au tratat cu amenintari,, astept sa vad reactia atat a ANRE-ului dar mai ales a organelor de ancheta : POLITIE si PROCURATURA.
  Documentele ( ofertele carevasazica ) le pun la dispozitie,,, oricui.
  I
  • Like 1
  • @ Ioana Lungulescu
   "Președintele" și/sau administratorul asociației de proprietari/locatari nu au niciun drept și niciun drept instrument de pedepsire/coerciție. Ei sunt mai mult butaforie. Dacă își găsesc prostii și si-i găsesc, fac ciubucuri pe buzunarele locatarilor. Din păcate, așa pretinșii cenzori sunt mana-n mâna la împărțirea furtului. Se poate solicita: 1. devizul definitiv din partea firmei care se ocupă de lucrare; 2. un audit din partea primăriei de sector. Rămâne însă de văzut cat de repede se mișcă primăria! Actualii primari, fiind de la psd, sunt slabe speranțe să se miște in timp util. Comitetul de bloc ARE OBLIGAȚIA ca lunar, alaturi de listele de întreținere să afișeze contractele, devizele, cheltuielile cu reparații/ intervenții. Dacă faceți o mică reclamație către primăria de sector aceștia vor cere socoteală "președintelui" de asociație. Sper să nu aibă neamuri in primărie. Vorbesc argumentat, sunt membru in comitet, responsabil de scară. Trebuie numai să aveți curaj să-i înfruntați. Ei sunt, in mare majoritate foști milițieni, subofițeri de securitate/armată și, obișnuiți cu o viață parazitară continuă, cu acceptul proștilor și al celor care sub motiv ca "sunt foarte ocupați" nu se interesează de nimic, nu participă la adunări generale sau de scară. De aceea acced hoții in asemenea funcții. Pe lângă că își montează respectivele contoare gratis mai vor și bani in plus. Și la noi s-au montat contoare de gaz. Au fost,pe scara mea, 5sau6 din 40 care au refuzat, din diverse motive. S-a vehiculat că și furt, la umbra unor legi intenționat proaste, care nu se aplică și de multe ori sunt doar un proiect rămas in suspensie, de care se prevalează jigodiile hoațe.
   • Like 2


Îți recomandăm

Banca Transilvania-logo

Finanțăm spitale, fabrici, şcoli, universități de stat şi private, baraje şi hidrocentale, autostrăzi şi cabinete veterinare, dar şi sute de mii de oameni. Susținem tot atâtea planuri şi vise ale românilor. Suntem cel mai mare finanțator instituțional al Statului prin impozite şi titluri de stat, precum şi al mediului de business românesc. Facem asta cu capitalul şi datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani, aici, în țara noastră.

Citește mai mult

Café Istanbul

Boabe de cafea Arabica Mocha din Yemen se adaugă boabelor din India și Indonezia și te poartă cu simțurile într-un bazar oriental din alte vremuri. Amestecul exotic, intens, cu ale sale note condimentate, ce amintesc de piperul negru, te invită într-o călătorie prin istorie al cărui punct terminus este veacul în care Istanbulul, numit pe atunci Constantinopole, era cel mai bogat și mai populat oraș din lume și forfotea de viață și de tentații.

Citește mai mult