(Foto: Guliver/Getty Images)
Miercuri dimineață a pornit alarma de gaze din casă. Evident că am zis că e ceva în neregulă cu senzorul de gaze, pentru că nu făceam nimic, în niciun caz nu fierbeam țuică, așa cum ne avertizase cel care îl montase acum aproape jumătate de an. Pentru că nu era pornit aragazul, centrala nu încălzea, nu mirosea deloc a gaze, am resetat senzorul. După câteva minute a pornit din nou. Evident că ne-am panicat un pic.
Am închis centrala, am deschis geamurile, am oprit orice altă activitate și am sunat la urgențe gaze Engie, așa cum știam și mi se părea normal. Un domn a răspuns, am explicat. Mi s-a spus: „Stați liniștită, nu faceți nimic, vine echipa. Și a venit”.
Un nene cu mâinile în buzunar:
„Ce ați pătit, doamnă?” (îi explic, deși mă îndoiesc că nu avea raport de la telefon) și îmi răspunde, din curte, cu mâinile în buzunare:
„Bine, dacă vi s-a declanșat senzorul, vă sigilez gazele și dumneavoastră căutați o firmă agreată ANRE să vină să vă remedieze defecțiunea.”
„Ok....whaaaat? Adică, mătăluță de ce ai venit?”
„Să vă dau primul ajutor, să opresc gazele” (el tot în curte, eu în hol cu copilul de mână).
„De ce nu intrați să verificați?”
„Nu am voie să intru, doamnă! Dacă s-a declanșat electrovalva, eu nu am voie să intru!!!”
„Pe bune, zic, nici să vedeți dacă nu suntem intoxicați cu gaze, poate eu, poate copilul. Vă e frică să nu săriți cu noi în aer?!”, zic eu plină de nervi.
„Nu am voie, doamnă! Mă duc să vă sigilez gazele”.
Și s-a dus. Nu înainte de a-mi spune că, dacă nu am internet, să caut lista agreată de ANRE mă pot duce în Bdul Mărășești, la sediul Engie, să consult firmele care pot veni să facă remedierea.
Nu știu dacă e de râs sau de plâns, dar sigur e ceva între bătaie de joc, exces de zel și lipsă de interes.
Episodul 2.
Sun la firma care a fost în 7 octombrie 2017 să facă revizia scadentă la 2 ani. Mi-au spus că vin a doua zi, pentru că nu aveau echipe pentru atunci, m-au anunțat că sigur mă costă cam 800 de RON, să îi am pregătiți și că trebuie să fac revizia instalației care este obligatorie la 10 ani, deși instalația are doar 8. Altfel nu ne dau drumul la gaze.
Între timp, înțeleg ca piața de gaze e liberalizată, că Engie nu mai are voie să aibă monopol pe distribuție și servicii, dar știu bine să aplice așa niște proceduri stupide care nu au niciun sens, decât să te pună să pierzi timp, bani și să stai pe telefoane ca să cauți firme, probabil tot de-ale lor.
Episodul 3.
După trei zile, adică vineri spre seară, avem din nou gaze. A fost așa: joi a venit o altă firma decât cea chemată inițial, pentru că primii s-au dovedit foarte neserioși. Apoi vineri după-masă a binevoit și echipa Engie să vină să desigileze. Off the record au recunoscut că au avut un coleg care a făcut exces de zel când a sigilat, fără sa verifice dacă e scurgere de gaze. Ce să zic...sunt foarte „încântată" de această recunoaștere care m-a costat până la urmă 400 RON (noua firmă a fost mai ieftină) și 3 zile de stat la mama. Să privim partea bună a lucrurilor: nu era nicio problemă la instalația de gaze, senzorul este doar cam sensibil și evident că există pe piață unele mult mai bune la de trei ori prețul, aflu tot de la angajații Engie.
Instalarea senzorului de gaze a devenit obligatorie după Colectiv, e o măsură de prevenție binevenită, dar oare mă întreb cât de mulți „băieți deștepți” profită la maximum de toate aceste proceduri noi puse și impuse.
Vreau să vă zic doar că în cele trei zile pe nimeni nu a interesat de unde este scurgerea, dacă pot sta în februarie fără căldură în casă, dacă îmi permit să dau bani la firme ca să remedieze/să verifice, mai bine zis dacă e de fapt o problemă. Pe nimeni. Am devenit cu toții niste roboți supuși procedurilor. Sau nu…
Cum ziceam, băieții deștepti rămân deștepți...iar noi cei care plătim, continuăm să plătim. Și iar să plătim.
PS: Și totuși am o dilemă: data viitoare cum procedăm? Căci pe factură scrie: „Aveți o urgență tehnică de gaze? (incendii, explozii, miros de gaze, lipsă accidentală gaze) Serviciul Urgențe Gaze nonstop: 021/9281*; TELVERDE:0800 877778 *Apel taxabil, conform tarifelor stabilite de către operatorii de telefonie”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Daca s-a declansat senzorul si electrovana, se considera din start problema tehnica. Nu conteaza ca ati facut revizia acum 3 luni si ea e obligatorie, in mod normal la 10 ani. Legislatia prevede ca in aceste cazuri revizia este obligatorie dupa fiecare declansare, pentru siguranta utilizatorului.
Era montat in bucatarie, de cate ori puneam vin in friptura din cuptor, senzorul ala incepea sa tiuie. Il opream, aeriseam, dupa cateva minute iarasi pornea sa urle precum trompetele judecatii de apoi.
Azi asa, maine asa... S-a pus problema unei optiuni.
Am ales friptura.