Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Negru pe alb. Efectul neașteptat al „non-culorilor” în amenajarea spațiilor interioare. Sau despre cât de spectaculoase pot fi rafinamentul și echilibrul- iată câteva sfaturi practice

Alb și negru în designul interior

Negrul este probabil ultimul la care te gândești în plin proces de amenajare a unei locuințe. La fel de bine, parcă-ți este greu să-ți imaginezi cum ar arăta redesign-ul livingului ori dormitorului folosind ceea ce în limbajul comun este numită „non-culoare”.

În majoritatea caselor se folosesc culori neutre care conferă senzația de loc aerisit și luminos, iar negrul se află la polul opus în ceea ce privește efectul produs. Există această percepție - uneori exagerată- că micșorează spațiul.

Numai că lucrurile nu stau tocmai așa. Din contră, această non-culoare oferă senzația de profunzime, ca în cazul unui decor de teatru, dacă este utilizată inteligent.

Proporția în care îl folosești și combinațiile pe care le realizezi sunt esențiale pentru a creiona un spațiu elegant și rafinat. Pentru că acesta este efectul pe care îl vei obține și care îți va răsplăti îndrăzneala.

DedeSign îți vine în ajutor cu prezentarea a trei variante în care poți valorifica negrul în locuința ta, de la adăugarea câtorva accente prin accesorii sau folosirea unor tușe mai groase cu ajutorul unor piese de mobilier și până la vopsirea unui perete în negru. 

1. Creează un perete de accent

Alege un perete pe care să-l vopsești direct sau pe care să aplici tapet negru. Vei obține un efect spectaculos și iluzia de profunzime. Îl poți folosi pentru a scoate în evidență o anumită zonă din încăpere: o bibliotecă, un șemineu, o mică expoziție de tablouri sau fotografii.

2. Accente de negru prin piese de mobilier

O măsuță de cafea neagră sau o consolă cu scheletul negru pot crea o zonă elegantă și modernă într-un living. De asemenea, scaunele de dining negre pot scoate în evidență și delimita vizual zona de servit masa, transformând-o în același timp într-un spațiu sofisticat.

3. Accente prin accesorii

Dacă vopsirea unui perete negru sau achiziționarea unor piese de mobilier negre ți se pare prea mult, te poți juca cu accente mai fine cu ajutorul accesoriilor: perne, covoare, lămpi, așternuturi de pat, pături.

O altă variantă este să înlocuiești ramele tablourilor sau ale oglinzilor sau să le vopsești pe cele existente în negru. Poți, de asemenea, să alegi galerii de perdele și draperii negre.

Decorațiunile, vazele, ceasurile de perete, platourile decorative, lumânările, statuetele sau ghivecele pentru plante pot fi în egală măsură valorificate în aproape orice încăpere dintr-o locuință, pentru un plus de eleganță.

Poți opta și pentru înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu unele negre: spoturi, suspensii, lustre, aplice. De asemenea, poți alege mobilier cu mânere sau picioare negre, de exemplu o canapea albă cu picioare negre sau mobilier alb cu mânere negre.

Variantele sunt practic nelimitate când vine vorba de mici accente de negru și este suficient să-ți pui imaginația la treabă în spațiul pe care vrei să decorezi sau căruia vrei să-i dai un suflu nou.

Înainte de a-ți materializa planul, ține cont de faptul că accentele în designul de interior reprezintă o proporție mică din toată amenajarea. Fă un pas înapoi din când în când și privește fiecare încăpere în ansamblu pentru a te asigura că nu exagerezi, pentru că e foarte ușor să te pierzi în detalii.

Pentru a evita ca locuința ta să devină întunecată, amintește-ți că accentele ar trebui să reprezinte cam 10-20% din toată amenajarea. Dacă totuși ai la dispoziție un spațiu luminos și aerisit și ai mai mult curaj, poți să obții un efect și mai spectaculos într-o anumită încăpere prin dublarea acestui procent.

Și nu uita cel mai important aspect. Dincolo de tendințe și reguli, ține cont în primul rând de preferințele tale atunci când îți amenajezi un spațiu, care să-ți reflecte personalitatea și în care să-ți regăsești starea de bine.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult