Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

New Europe 100: Românii care apar pe lista liderilor în inovație din Europa Centrală și de Est

Inventatorul ArcaBoard, consilierul premierului Dacian Cioloș care se ocupă de proiectul GovITHub, fondatorii unei companii care oferă servicii de monitorizare cu ajutorul dronelor și directorul tehnic al unui startup cumpărat de Facebook în 2014 sunt câțiva dintre românii care apar pe lista din acest an a proiectului New Europe 100 (NE100), potrivit Financial Times.

Proiectul New Europe 100 are ca scop sprijinirea inovării în Europa Centrală și de Est prin recunoașterea liderilor schimbării pozitive. NE100, proiect realizat de fundația Res Publica, împreună cu Fondul Visegrad, Google și Financial Times, în colaborare cu mai multe instituții notabile din regiune, a ajuns la cea de-a treia ediție.

Pe lista selectată de cele patru organizații apar și numele a 13 români.

Andrei Dunca - director tehnic și co-fondator al LiveRail, o companie de publicitate online achiziționată în 2014 de Facebook cu 500 de milioane de dolari.

Dumitru Popescu - directorul executiv al ARCA Space Corporation, care a dezvoltat ArcaBoard, o mașină de zbor electrică disponibilă în comerț.

Raul Popa - co-fondator și director executiv la TypingDNA, o companie de date biometrice bazate pe modul de utilizare a tastaturii.

Dan Nechita - consilier al premierului Dacian Cioloș și coordonator al proiectului GovITHub.ro care își propune creșterea calității serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei.

Mihai Raneti, Claudia Dehelean, Adina Brutaru, Kacper Gogol (Polonia) - fondatorii Clepsisoft CyberFog, o companie de „ethical hacking”, care ajută organizațiile să se protejeze prin crearea a mii de computere și servicii false, ascunzând astfel echipamentele reale de potențiale atacuri.

Andrei Avădanei - directorul executiv al Bit Sentinel Security, o companie de securitate cibernetică.

Roxana Rugină - Fondator al Fundației Simplon, care organizează cursuri de programare pentru adulți și copii.

Andreea Hanganu - co-fondator IDG (Institute for Digital Government), o organizație care își propune să susțină adminstrația publică și ONG-urile în folosirea noilor tehnologii de comunicare pentru creșterea transparenței în administrația publică.

Radu Puchiu - secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului, coordonatorul echipei de „Servicii online și design”. Radu Puchiu este responsabil printre altele şi de Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă, un plan de acţiuni la care au aderat 70 de ţări, inclusiv România.

Attila Bustya, Andras Lenard - co-fondatorii Spider Drone Security, o companie care oferă servicii de monitorizare și securitate cu ajutorul dronelor.

Inovatorii din lista NE100 au fost selectați de organizatori pe baza propunerilor și sugestiilor venite de la organizațiile partenere în acest proiect. Categoriile nominalizărilor sunt: afaceri, știință, media și cultură, societate și politică. Lista completă a celor 100 de inovatori din Europa Centrală și de Est poate fi consultată la http://ne100.org/.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Mă bucură de cele mai multe ori astfel de știri, dar, ca să-mi continuu poziția de gică-contra pe care mi-am asumat-o de cele mai multe ori pe acest forum, în locul „inventatorului” cutiei cu ventilatoare - Dumitru Popescu (un mesia în țara lui, după spusele sale, odată ajuns în America tuturor posibilităților) l-aș fi propus mai degrabă pe „canadianul” Cătălin Alexandru Duru, poate și pentru că nu a benficiat încă de sprijinul Ministerului Apărării, ori sponsorizarea vreunei bănci sau cine știe câtor instituții naive.
  https://www.youtube.com/watch?v=AUq3mBuENiw
  • Like 0
  • @
   check icon
   am vrut să scriu „profet în țara lui”
   • Like 0
  • @
   Casargoz check icon
   Multumesc mult, daca nu era treaba cu contactele/contractele cu armata, nu intelegeam de ce s-au aliniat planetele.
   Dar acum totul are sens, inclusv govithubporn.
   • Like 0
  • @ Casargoz
   check icon
   Știu că de multe ori comentariile mele capătă accente paranoice, dar când văd astfel de nominalizări, cu acces la bani publici, îmi aduc aminte de niște expresii cu care nu am fost niciodată de acord: „Celui care țipă mai tare i se acordă microfonul” cu ascendent în ”Copilul care nu plânge nu primește lapte”
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult