Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

New Europe 100: Românii care apar pe lista liderilor în inovație din Europa Centrală și de Est

Inventatorul ArcaBoard, consilierul premierului Dacian Cioloș care se ocupă de proiectul GovITHub, fondatorii unei companii care oferă servicii de monitorizare cu ajutorul dronelor și directorul tehnic al unui startup cumpărat de Facebook în 2014 sunt câțiva dintre românii care apar pe lista din acest an a proiectului New Europe 100 (NE100), potrivit Financial Times.

Proiectul New Europe 100 are ca scop sprijinirea inovării în Europa Centrală și de Est prin recunoașterea liderilor schimbării pozitive. NE100, proiect realizat de fundația Res Publica, împreună cu Fondul Visegrad, Google și Financial Times, în colaborare cu mai multe instituții notabile din regiune, a ajuns la cea de-a treia ediție.

Pe lista selectată de cele patru organizații apar și numele a 13 români.

Andrei Dunca - director tehnic și co-fondator al LiveRail, o companie de publicitate online achiziționată în 2014 de Facebook cu 500 de milioane de dolari.

Dumitru Popescu - directorul executiv al ARCA Space Corporation, care a dezvoltat ArcaBoard, o mașină de zbor electrică disponibilă în comerț.

Raul Popa - co-fondator și director executiv la TypingDNA, o companie de date biometrice bazate pe modul de utilizare a tastaturii.

Dan Nechita - consilier al premierului Dacian Cioloș și coordonator al proiectului GovITHub.ro care își propune creșterea calității serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei.

Mihai Raneti, Claudia Dehelean, Adina Brutaru, Kacper Gogol (Polonia) - fondatorii Clepsisoft CyberFog, o companie de „ethical hacking”, care ajută organizațiile să se protejeze prin crearea a mii de computere și servicii false, ascunzând astfel echipamentele reale de potențiale atacuri.

Andrei Avădanei - directorul executiv al Bit Sentinel Security, o companie de securitate cibernetică.

Roxana Rugină - Fondator al Fundației Simplon, care organizează cursuri de programare pentru adulți și copii.

Andreea Hanganu - co-fondator IDG (Institute for Digital Government), o organizație care își propune să susțină adminstrația publică și ONG-urile în folosirea noilor tehnologii de comunicare pentru creșterea transparenței în administrația publică.

Radu Puchiu - secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului, coordonatorul echipei de „Servicii online și design”. Radu Puchiu este responsabil printre altele şi de Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă, un plan de acţiuni la care au aderat 70 de ţări, inclusiv România.

Attila Bustya, Andras Lenard - co-fondatorii Spider Drone Security, o companie care oferă servicii de monitorizare și securitate cu ajutorul dronelor.

Inovatorii din lista NE100 au fost selectați de organizatori pe baza propunerilor și sugestiilor venite de la organizațiile partenere în acest proiect. Categoriile nominalizărilor sunt: afaceri, știință, media și cultură, societate și politică. Lista completă a celor 100 de inovatori din Europa Centrală și de Est poate fi consultată la http://ne100.org/.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Mă bucură de cele mai multe ori astfel de știri, dar, ca să-mi continuu poziția de gică-contra pe care mi-am asumat-o de cele mai multe ori pe acest forum, în locul „inventatorului” cutiei cu ventilatoare - Dumitru Popescu (un mesia în țara lui, după spusele sale, odată ajuns în America tuturor posibilităților) l-aș fi propus mai degrabă pe „canadianul” Cătălin Alexandru Duru, poate și pentru că nu a benficiat încă de sprijinul Ministerului Apărării, ori sponsorizarea vreunei bănci sau cine știe câtor instituții naive.
    https://www.youtube.com/watch?v=AUq3mBuENiw
    • Like 0
    • @
      check icon
      am vrut să scriu „profet în țara lui”
      • Like 0
    • @
      Casargoz check icon
      Multumesc mult, daca nu era treaba cu contactele/contractele cu armata, nu intelegeam de ce s-au aliniat planetele.
      Dar acum totul are sens, inclusv govithubporn.
      • Like 0
    • @ Casargoz
      check icon
      Știu că de multe ori comentariile mele capătă accente paranoice, dar când văd astfel de nominalizări, cu acces la bani publici, îmi aduc aminte de niște expresii cu care nu am fost niciodată de acord: „Celui care țipă mai tare i se acordă microfonul” cu ascendent în ”Copilul care nu plânge nu primește lapte”
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult