Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Noi atrocități comise de ruși, semnalate în zonele ocupate din Ucraina

Cimitir Bucha

Foto: Morminte ale civililor uciși în masacrul de la Bucha. The Associated Press / Profimedia

Rusia este acuzată de noi atrocități în Ucraina. Au apărut noi videoclipuri și fotografii îngrozitoare, din zonele ocupate. Acestea par să arate capul unui prizonier de război ucrainean, înfipt într-un stâlp, în fața unei case din orașul Popasna. Localitatea este sub controlul Rusiei din luna mai.

Guvernatorul ucrainean al provinciei Luhansk, Serhiy Haidai, a postat fotografia înfiorătoare pe canalul său Telegram. Nu o vom posta din motive lesne de înțeles. De atunci, a fost distribuită însă pe scară largă pe rețelele de socializare. Ucrainenii au acuzat trupele ruse de comportament medieval barbar și au comparat imaginea cu Stăpânul Inelelor.

„Sunt cu adevărat orci. Secolul XXI, Popasna ocupată, craniu uman pe gard”, a scris Haidai. „Nu este nimic uman la ruși. Suntem în război cu non-oamenii.”

The Guardian nu a confirmat autenticitatea fotografiei. Dar instrumentele de geolocalizare sugerează că este autentică și a fost făcută la sfârșitul lunii iulie, nu departe de centrul orașului Popasna. Pe un panou aflat pe un perete scrie „21 Nahirna Street”.

Videoclipul arată corpul fără cap și fără mâini al unui bărbat îmbrăcat în uniformă militară. Un cap este înfipt într-un stâlp de lemn. Mâinile prizonierului au fost înfipte în două țevi.

Armata ucraineană s-a retras de la Popasna la începutul lunii mai. Președintele Ceceniei, Ramzan Kadyrov, a susținut că trupele sale au preluat controlul orașului. În iulie, forțele ruse au capturat întreaga provincie Lugansk.

Sâmbătă, ei încercau să ia cu asalt orașul Bakhmut, aflat la 30 km vest de Popasna, în regiunea vecină Donețk. Luptele aprige continuă, au confirmat oficialii ucraineni. În prezent, rușii se îndreaptă spre periferia de vest a orașului.

Rusia a mai fost acuzată de comiterea de atrocități. Ucraina a acuzat armata rusă și, în special Brigada 64, că au comis un masacru al civililor în Bucea. Atrocitățile rușilor au fost descoperite după retragerea armatei ruse pe 30 martie.

Fotografia cu capul înfipt este cea mai recentă imagina a atrocităților comise de soldații Moscovei de la declanșarea invaziei pe scară largă a Ucrainei

Săptămâna trecută au apărut imagini cu un luptător cecen care se presupune că a castrat un prizonier ucrainean legat, care apoi a fost împușcat.

Imaginile au fost postate inițial pe canale pro-ruse Telegram. Sâmbătă, site-ul web Bellingcat a publicat o anchetă asupra incidentului. Citând indicii vizuale și dovezi open source, site-ul web a spus că la fața locului a fost prezentă o formație paramilitară cecenă.

Aceștia au identificat un soldat rus care purta o pălărie neagră cu boruri largi, vizibilă în filmare. Soldatul a negat că a participat la mutilare și execuție, dar a confirmat că serviciile de securitate din Rusia l-au chestionat despre asta, a raportat Bellingcat.

Presupusa locație era un sanatoriu abandonat din Pryvillia, lângă orașul Lysychansk

Rusia a preluat controlul asupra zonei, la aproximativ 40 de km nord de Popasna, la începutul lunii iulie. Forțele ucrainene au ocupat anterior complexul din anii 1970, care are vedere la râul Siverskyi Doneț.

Capul înfipt într-un stâlp a provocat repulsie pe scară largă. Scriind pe Twitter, fostul ambasador al Ucrainei în Austria, Olexander Scherba, a descris-o drept o crimă de război rusă, adăugând: „Popasna ocupată în Donbas. Un cap de prizonier ucrainean înfipt într-un stâlp.”

Mihail Hodorkovski, un fost oligarh închis de Putin, care se află acum în exil la Londra, a spus că imaginea este un exemplu al lui Russky Mir sau „lumea rusă”. Fraza descrie eforturile Kremlinului de a reuni vorbitorii de rusă în domeniul cultural și politic.

El a scris pe Twitter: „Va putea Rusia să-și revină din asta și să se întoarcă în comunitatea națiunilor civilizate? Deocamdată, aduce întunericul evului mediu vecinilor și popoarelor sale de pe tot globul #russianworld a ajuns în Popasna ocupată în Donbas”.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult