Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Zeci de mii de oameni au strigat „Demisia!” în fața Guvernului. După excesul de zel de vineri noapte, jandarmii au fost mai moderați

Protest 11 august - Dan Mihai Balanescu

(Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Aproape 40.000 de persoane au protestat pașnic sâmbătă în București și mari orașe din țară, cerând demisia Guvernului. Mulți dintre ei au fost în Piața Victoriei și cu o seară înainte când, în urma violențelor, peste 450 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 70 au fost transportate la spital. Poliția a anunțat că a audiat până acum 19 persoane în legătură cu incidentele de la mitingul de vineri seară din Piaţa Victoriei. 

La protestul de sâmbătă seara a luat parte și filosoful Mihai Șora, în vârstă de 101 ani. Mihai Șora a fost prezent în Piața Victoriei, alături de soția sa, și vineri seara.

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

UPDATE: După ora 23:00 lumea a început să plece din Piață.

UPDATE: 35.000 de oameni protestează pașnic în Bucureşti şi în marile oraşe (sursa Digi24).

UPDATE: La ora 21:00 cei circa 20.000 de oameni adunați în fața Guvernului și-au aprins luminile telefoanelor. Oamenii cer demisia Executivului.

UPDATE: Peste 10.000 de oameni sunt în Piața Victoriei. Lumea continuă să vină. Mii de oameni sunt în stradă şi în alte oraşe - Cluj-Napoca 3.000, Braşov 1.500, Timişoara 300, Constanţa 700, Iaşi 2.000. (sursa Digi24)

UPDATE: În Piața Victoriei erau în jurul orei 19:30 câteva mii de oameni. Politiștii au închis circulația pe mai multe artere care ajung în zonă, o măsură care diferă față de cum au procedat autoritățile la protestul de vineri. Atmosfera este pașnică. Oamenii au venit cu steaguri și vuvuzele.

UPDATE: 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că femeia-jandarm care a fost lovită de huligani nu a avut coloana fracturată așa cum Jandarmeria a anunțat vineri noapte că există această suspiciune.

„Are un hematom aici (indică zona cefei - n.r.). Este foarte bine fizic. Nu este la terapie intensivă”, a spus ea, potrivit Hotnews.

„Nu, nu are coloana ruptă... este bine, comunică, se ridică din pat (...) dar este foarte bine fizic, mă așteptam la cu totul și cu totul altceva”, a subliniat Pintea, care a fost sâmbătă la Spitalul de Urgență Floreasca, pentru a vedea care este starea celor răniți la protestele de aseară.

UPDATE:

PSD îi cere preşedintelui Klaus Iohannis „să îşi ceară scuze imediat pentru afirmaţiile sale iresponsabile împotriva Jandarmeriei, care a acţionat legitim şi legal”, potrivit unui comunicat de presă.

„Este inacceptabil ca preşedintele României să facă o astfel de declaraţie prin care subminează autoritatea statului şi îndeamnă la reluarea agresiunilor împotriva ordinii şi instituţiilor publice.

PSD respectă libera exprimare şi dreptul cetăţenilor de a demonstra în mod paşnic, dar respinge categoric intervenţiile politice prin care se încearcă deturnarea manifestaţiilor în acţiuni violente, cu scopul răsturnării Guvernului şi pentru înlăturarea puterii politice stabilită în mod legitim, prin alegeri libere şi corecte”, se scrie în comunicatul citat.

Partidul Social Democrat mai susține că de vină pentru violențe sunt liderii opoziției:

„Partidul Social Democrat dezaprobă categoric actele de violenţă care au deturnat demonstraţia din 10 august 2018 şi solicită autorităţilor statului să-i ancheteze de urgenţă pe cei care au incitat la violenţă şi pe cei care au comis actele de agresiune. De asemenea, autorităţile statului trebuie să stabilească în ce măsură actele de violenţă din Piaţa Victoriei, care s-au soldat cu răniţi şi pagube materiale, au fost determinate de declaraţiile, îndemnurile sau chiar implicarea directă a unor partide şi lideri politici din opoziţie.”

STIREA INIȚIALĂ:

”Astăzi vom ieși din nou, pentru libertate, pentru România! Nu scăpați!”, spune anunțul postat pe pagina de Facebook a comunității Corupția Ucide. Evenimentele organizate pe rețeaua de socializare anunțau încă dinaintea mitingului de vineri că proteste vor avea loc și astăzi. 

Între timp, președintele Iohannis a condamat din nou violențele de noaptea trecută, cerându-i ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru gestionarea situației. 

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis „condamnă cu fermitate actele de violență, indiferent de cine le comite și împotriva cui sunt îndreptate”.

„Sub nicio formă și nicio circumstanță nu poate exista justificare pentru lovirea cu bestialitate a unui alt om, iar cei care se fac vinovați de asemenea comportamente de o brutalitate excesivă trebuie aspru pedepsiți. Românii au demonstrat în ultimii ani că au simț civic și protestează pașnic pentru apărarea democrației și susținerea statului de drept”.

Potrivit șefului statului, protestul masiv de vineri a fost anunțat cu săptămâni în urmă, „așadar a existat un timp suficient pentru structurile specializate ale Ministerului de Interne să pregătească din punct de vedere operativ desfășurarea și acțiunea forțelor de ordine”.

„În același timp, numeroase informații publice induceau ideea pregătirii unor provocări, cu accente de violență stradală, de către persoane sau grupuri organizate. Este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat și reținut grupurile de indivizi cu atitudine huliganică și violentă, permițându-le acestora să deturneze protestul cu consecințe dintre cele mai dramatice. Jandarmii știu foarte bine că violența generează și mai multă violență, iar odată declanșată o asemenea spirală este aproape imposibil de controlat sau de stopat. Jandarmii trebuie să aibă o atitudine defensivă, nu ofensivă, misiunea lor fundamentală este aceea de a proteja instituțiile statului, ordinea constituțională, dar în primul rând cetățenii, inclusiv cei care protestau într-un număr foarte mare în mod eminamente pașnic”, precizează președintele.

Șeful statului face un apel la toate forțele de ordine ca pe viitor să urmeze cu strictețe procedurile, să nu răspundă disproporționat și mai ales să nu pună în pericol viața cetățenilor.

„Instituțiile statului, inclusiv Jandarmeria, au suficiente resurse și experiența necesare pentru a izola elementele agresive, astfel încât evenimente precum cele de seara trecută să nu se mai repete pe viitor. Totodată, Președintele Klaus Iohannis solicită Ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situația din timpul protestelor și să prezinte un raport detaliat privind modul în care forțele de ordine au acționat și mai ales la ordinul cui. Din nefericire, se dovedește, din nou, că acest Guvern este irațional și acționează împotriva intereselor propriilor cetățeni și fac un apel la membrii PSD care nu vor să fie părtași să se debaraseze de această conducere nocivă, care duce țara spre haos și dezordine”, se mai spune în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De curiozitate, Serban Nicolae si-a cerut vreodata scuze pentru mizeriile pe care le-a spus?
    • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult