Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Noutăți în domeniul construcțiilor: Mai multe activități pentru care se vor acorda facilitățile fiscale și mai mulți angajați care vor beneficia de acestea

Șantier investiții - Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Angajaților care activează în domeniul construcțiilor li se aplică, de la începutul anului, prevederi speciale, una dintre acestea fiind scutirea de impozit pe veniturile din salarii pentru cei cu venituri brute lunare cuprinse între 3.000 și 30.000 lei. În curând însă, scutirea va fi extinsă și se va aplica și acolo unde veniturile brute lunare sunt peste 30.000 lei sau, din anumite motive, sub pragul de 3.000 lei, salariul minim stabilit de Guvern pentru acest domeniu de activitate. Totodată, va fi mărită lista activităților pentru care se aplică facilitățile fiscale din construcții, urmând să fie modificată și condiția referitoare la cifra de afaceri ce trebuie realizată.

Noile prevederi sunt incluse într-un proiect de ordonanță de urgență aprobat recent de Guvern și care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a produce efecte. 

Potrivit documentului, taxele salariale reduse se vor aplica mai multor persoane, având în vedere că limitele de venituri vor fi modificate. Astfel, facilitatea va fi valabilă atât pentru veniturile lunare brute ce depășesc 30.000 lei, cât și pentru cele sub limita de 3.000 lei.

Totuși, scutirea de impozit și, parțial, de contribuțiile sociale se vor aplica numai pentru partea de până la 30.000 lei a venitului, urmând ca pentru partea ce depășește acest plafon să se aplice taxele salariale integrale, adică:

 • impozit pe venit: 10%;
 • contribuția la sănătate: 10%;
 • contribuția la pensii: 25%;
 • contribuția asiguratorie pentru muncă: 2,25%.

În același timp, taxele salariale reduse se vor aplica și acolo unde, din diferite motive, venitul lunar brut nu ajunge la 3.000 lei, inclusiv pentru salariații part time. Conform documentului aprobat de Executiv, vor beneficia de scutiri inclusiv angajații care în timpul lunii obțin un venit brut lunar mai mic de 3.000 de lei, cauzat de concediu medical, protecție socială, suspendări – concedii fără plată, absențe nemotivate, contracte cu timp parțial, angajări în timpul lunii sau încetări de activitate în timpul lunii.

Totodată, proiectul de OUG mai prevede modificări și la alte două condiții pentru aplicarea facilităților fiscale – cea referitoare la activitățile de construcții și cea referitoare la cifra de afaceri a companiei.

În legătură cu prima dintre acestea, documentul citat prevede completarea listei pentru care se aplică taxele salariale reduse cu următoarele activități:

 • fabricarea cimentului – cod CAEN 2351;
 • fabricarea vărului și ipsosului – cod CAEN 2352;
 • extracția cărbunelui inferior – cod CAEN 0520;
 •  fabricarea altor produse din minerale nemetalice – cod CAEN 2399.

De la începutul anului 2019, taxele salariale reduse se aplică următoarelor domenii de activitate:

 • activitatea de construcții definită la codul CAEN 41.42.43 – secțiunea F – Construcții;
 • domeniile de producere a materialelor de construcții, definite de următoarele coduri CAEN:
 • 2312 – Prelucrarea și fasonarea sticlei plate;
 • 2331 – Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramic;
 • 2332 – Fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții din argilă arsă;
 • 2361 – Fabricarea produselor din beton pentru construcții;
 • 2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții;
 • 2363 – Fabricarea betonului;
 • 2364 – Fabricarea mortarului;
 • 2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos;
 • 2370 – Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei;
 • 2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții;
 • 1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcții;
 • 2512 – Fabricarea de uși și ferestre din metal;
 • 2511 – Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice;
 • 0811 – Extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, creței și a ardeziei;
 • 0812 – Extracția pietrișului și nisipului;
 • 711 – Activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică.

În ceea ce privește condiția referitoare la cifra de afaceri pe care trebuie să o îndeplinească firmele din construcții pentru a beneficia de facilitățile fiscale, regula din prezent este ca angajatorii să aibă lunar o cifră de afaceri de 80% din construcții. Concret, scutirea de impozit pe veniturile din salarii, în cotă de 10%, se aplică numai dacă angajatorii activează în domeniul construcțiilor și realizează cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile din domeniul respectiv.

Potrivit documentului așteptat să apară în Monitorul Oficial, firmele care deja există pe piață cel puțin din 2018 se vor raporta la cifra de afaceri din anul fiscal anterior pentru a vedea dacă se încadrează la aplicarea facilităților fiscale. Astfel, dacă în anul precedent au realizat cifra de afaceri de 80% din construcții, acestea vor aplica facilitățile fiscale în tot anul curent. Firmele nou-înființate și cele care nu au atins pragul de 80% cifră de afaceri din construcții în anul fiscal anterior vor fi cele care vor aplica sistemul de calcul lunar al cifrei de afaceri. 

Facilitățile fiscale din construcții sunt stabilite pe o perioadă de 10 ani, din 2019 până în 2028 și sunt reprezentate de scutirea de la plată a impozitului pe venit (cota de 10%), scutirea completă de la plata contribuției la sănătate (cota de 10%), plata în cuantum redus a contribuțiilor la pensii pentru condiții normale (21,25% față de 25% cota obișnuită) și a contribuției asiguratorii pentru muncă (0,34% față de 2,25% cota obișnuită).

Din 2019, în domeniul construcțiilor a fost stabilit un salariu minim brut de 3.000 lei, care va fi păstrat de Guvern și anul viitor. Măsura este inclusă într-un proiect de OUG aprobat recent de Guvern și care urmează să apară în Monitorul Oficial.

În 2019, legislația prevede trei salarii minime diferite. Astfel, avem salariul minim brut pe țară, în cuantum de 2.080 lei, cel pentru studii superioare (angajatul trebuie să aibă cel puțin un an vechime în domeniul studiilor superioare), în cuantum de 2.350 lei, și salariul minim din construcții, despre care am vorbit. În 2020 vom avea cel puțin două salarii minime diferențiate (cel minim și cel din construcții), urmând să vedem dacă va fi păstrat și cel pentru studii superioare. 

Articol publicat și pe contexpert.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • raimond check icon
  Jos IT-istii. Sus constructorii!
  De la anul vom dubla pensiile speciale.
  • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult