„- Cât de mult te doare România? Cezar Baciu, cât de mult te doare că ai plecat din țara ta?”
La patetismul întrebării de reporter, bărbatul puternic de 34 de ani nu zâmbește. Dacă ar putea, ar construi cu brațele lui, puse acum în slujba altora, toată România.
Cezar Baciu și-a luat lumea în cap când a văzut că nu scapă de sărăcie. Nu e prea vorbăreț. L-am întâlnit pe Cezar Baciu la Iași. E angajat al unei firme de construcții din Italia. Firma, specializată în refacerea monumentelor istorice, a câștigat licitația pentru refacerea Băii Turcești din Iași. Va fi Centru Internațional de Artă Contemporană. Italienii și-au adus cei mai buni 20 de muncitori. Zece dintre ei sunt români. Cezar Baciu e unul dintre ei.
„Când am hotărât să plec din România? Când am văzut că este greu să faci ceva în România. Era greu să faci ceva în România! Când vezi că alții se descurcă mai bine… Poate muncesc mai mult, poate au luat credite de la bancă, poate s-au descurcat! Eu nu reușeam!” așa descrie Cezar Baciu, momentul în care a decis să plece.
A plecat singur. Familia - soția și cei doi copii - a rămas aici. A bifat aproape toate țările din Uniunea Europeană. De trei ani, e în Italia. Merge unde are firma lucrări. „Sunt mulți băieți din România în Italia”, povestește Cezar Baciu. Au învățat meserie. Și spun că afară se lucrează altfel. Acum lucrează „ca afară” pentru țara lor. Se simte bine acasă, cum spune el. „Rău în România, rău fără România! Sunt acasă! E altfel. Aici e viața, familia, prietenii. Aici îi cunoști pe toți”, râde Cezar Baciu cu ochii. Nu vrea să se gândească la momentul în care oficialii vor tăia panglica clădirii. Atunci va trebui să plece din nou.
În prag de rectificare bugetară, Cezar Baciu radiografiază scurt economia țării: „Salariile nu sunt balansate cu prețurile. Salariile sunt mici. Prețurile și impozitele sunt mari. După o săptămână lucrată afară, poți trăi bine o lună. După o săptămână lucrată în România trebuie să mai lucrezi o săptămînă ca să trăiești 7 zile”.
Își va aduce familia în momentul în care Baia Turcească va fi refăcută. Se va întâmpla anul viitor. Să vadă și copiii ce face tatăl lor. Apoi Cezar Baciu, cetățean român, angajat al unei firme din Italia, va pleca unde va cere patronul. Nu s-a descurcat în țara lui, cum au făcut alții. Ce știe să facă? Să muncească cinstit!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cât despre cine ar trebui să schimbe lucrurile în România, e lungă povestea și nu cred că soluția este o polemică "fraieri" Vs diaspora.
In rest, sigur, sunt de acord ca avem o problema. Oamenii pleaca. Dar sa stiti ca sunt oameni care castiga si aici. Cunosc o echipa de 4 persoane, care mi-a lucrat ceva de curand si care are contracte aproape tot anul. Au fost plecati dar au ajuns la concluzia ca le e mai bine aici.
Pe de alta parte sunt unii care vor sa plece cu orice pret. Carora nu le place in Romania (sunt de inteles). Cezar Baciu e un exemplu fericit. Lasandu-si familia in tara probabil ca viseaza sa revina. Acum doua saptamani am aflat ca un baiat pe care-l stiam din copilarie (dar pe care nu l-am mai revazut de atunci) a murit in Italia. Am postat un mesaj pe pagina de Facebook a mamei lui, aflata si ea tot acolo, si am aflat ca in Italia a fost si inmormantat. Mi-a prilejuit cateva reflectii pentru ca ma asteptam sa-l aduca "acasa". Dar n-am inteles prea bine ce inseamna "acasa". Pentru sotia lui si cele doua fete acolo e acum casa lor. Deci acolo era normal sa-si ingroape barbatul pe care l-au iubit pentru a-l putea plange. Si sunt, din pacate, multi cei care considera asta. Sunt romani care, in ciuda vorbelor frumoase, nu vor mai reveni. Iar copiii lor cu atat mai putin - pentru ei Romania e doar o tara in care traiesc rudele lor, dar nu e si nu va fi niciodata casa lor. Cu asta va trebui sa ne obisnuim.