Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O firmă de construcții din Italia, care a câștigat un contract în România, și-a adus la Iași cei mai buni 20 de muncitori. Zece dintre ei sunt români

„- Cât de mult te doare România? Cezar Baciu, cât de mult te doare că ai plecat din țara ta?”

La patetismul întrebării de reporter, bărbatul puternic de 34 de ani nu zâmbește. Dacă ar putea, ar construi cu brațele lui, puse acum în slujba altora, toată România.

Cezar Baciu și-a luat lumea în cap când a văzut că nu scapă de sărăcie. Nu e prea vorbăreț. L-am întâlnit pe Cezar Baciu la Iași. E angajat al unei firme de construcții din Italia. Firma, specializată în refacerea monumentelor istorice, a câștigat licitația pentru refacerea Băii Turcești din Iași. Va fi Centru Internațional de Artă Contemporană. Italienii și-au adus cei mai buni 20 de muncitori. Zece dintre ei sunt români. Cezar Baciu e unul dintre ei.

„Când am hotărât să plec din România? Când am văzut că este greu să faci ceva în România. Era greu să faci ceva în România! Când vezi că alții se descurcă mai bine… Poate muncesc mai mult, poate au luat credite de la bancă, poate s-au descurcat! Eu nu reușeam!” așa descrie Cezar Baciu, momentul în care a decis să plece. 

A plecat singur. Familia - soția și cei doi copii - a rămas aici. A bifat aproape toate țările din Uniunea Europeană. De trei ani, e în Italia. Merge unde are firma lucrări. „Sunt mulți băieți din România în Italia”, povestește Cezar Baciu. Au învățat meserie. Și spun că afară se lucrează altfel. Acum lucrează „ca afară” pentru țara lor. Se simte bine acasă, cum spune el. „Rău în România, rău fără România! Sunt acasă! E altfel. Aici e viața, familia, prietenii. Aici îi cunoști pe toți”, râde Cezar Baciu cu ochii. Nu vrea să se gândească la momentul în care oficialii vor tăia panglica clădirii. Atunci va trebui să plece din nou.

În prag de rectificare bugetară, Cezar Baciu radiografiază scurt economia țării: „Salariile nu sunt balansate cu prețurile. Salariile sunt mici. Prețurile și impozitele sunt mari. După o săptămână lucrată afară, poți trăi bine o lună. După o săptămână lucrată în România trebuie să mai lucrezi o săptămînă ca să trăiești 7 zile”.

Își va aduce familia în momentul în care Baia Turcească va fi refăcută. Se va întâmpla anul viitor. Să vadă și copiii ce face tatăl lor. Apoi Cezar Baciu, cetățean român, angajat al unei firme din Italia, va pleca unde va cere patronul. Nu s-a descurcat în țara lui, cum au făcut alții. Ce știe să facă? Să muncească cinstit!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Republica, pe cand o analiza comparativa serioasa a salariilor si costului vietii in Romania si Italia ? Sunt multi romani care traiesc in conditii precare in Italia sau Spania. Astfel de informatii false nu servesc la nimic: "După o săptămână lucrată afară, poți trăi bine o lună. După o săptămână lucrată în România trebuie să mai lucrezi o săptămînă". Unde traiesc ei bine o luna, daca muncesc incontinuu ? Pe de alta parte se castiga bine in constructii si in Romania si cel mai important, sunt impreuna cu familia si construiesc ceva impreuna.
    • Like 0
    • @ Alexandru Lefter
      Probabil se câștigă bine și în România, dar se pare că nu e suficient doar asta pentru a ne convinge să ne întoarcem într-o țară incivilă și periculoasă.
      • Like 0
    • @ Romeo C.
      In afara de faptul ca sunt multe crime si accidente si in Italia, cine ar trebui sa faca tara civilizata si mai putin periculoasa ca sa va convinga sa va intoarceti ? 'Fraierii' care au ramas in tara ?
      • Like 0
    • @ Alexandru Lefter
      Hai sa fim serioși, rata criminalității în Italia e în continuă scădere de câteva decenii, iar accidente sunt, desigur, dar dacă ești într-adevăr în pericol, vine elicopterul, chiar dacă nu ești un deputat pălit de cufureală.
      Cât despre cine ar trebui să schimbe lucrurile în România, e lungă povestea și nu cred că soluția este o polemică "fraieri" Vs diaspora.
      • Like 0
  • Ma iertati, dar voi pune sub semnul intrebarii afirmatia "si-a adus cei mai buni 20 de muncitori". De ce i-ar fi adus pe cei mai buni pentru un contract in Romania si i-ar fi lasat pe ceilalti, mai putin buni, nu?, la celelalte contracte? I-a adus pe cei care si-au dorit sa vina, in primul rand, si dintre acestia e cumva normal ca romanii s-au inscris primii pe lista.
    In rest, sigur, sunt de acord ca avem o problema. Oamenii pleaca. Dar sa stiti ca sunt oameni care castiga si aici. Cunosc o echipa de 4 persoane, care mi-a lucrat ceva de curand si care are contracte aproape tot anul. Au fost plecati dar au ajuns la concluzia ca le e mai bine aici.
    Pe de alta parte sunt unii care vor sa plece cu orice pret. Carora nu le place in Romania (sunt de inteles). Cezar Baciu e un exemplu fericit. Lasandu-si familia in tara probabil ca viseaza sa revina. Acum doua saptamani am aflat ca un baiat pe care-l stiam din copilarie (dar pe care nu l-am mai revazut de atunci) a murit in Italia. Am postat un mesaj pe pagina de Facebook a mamei lui, aflata si ea tot acolo, si am aflat ca in Italia a fost si inmormantat. Mi-a prilejuit cateva reflectii pentru ca ma asteptam sa-l aduca "acasa". Dar n-am inteles prea bine ce inseamna "acasa". Pentru sotia lui si cele doua fete acolo e acum casa lor. Deci acolo era normal sa-si ingroape barbatul pe care l-au iubit pentru a-l putea plange. Si sunt, din pacate, multi cei care considera asta. Sunt romani care, in ciuda vorbelor frumoase, nu vor mai reveni. Iar copiii lor cu atat mai putin - pentru ei Romania e doar o tara in care traiesc rudele lor, dar nu e si nu va fi niciodata casa lor. Cu asta va trebui sa ne obisnuim.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult