Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

O parte din familie e anti-vaccinistă, cealaltă parte a familiei, mult mai mică, a fost pe metereze într-un centru de vaccinare, de când s-a dat startul la imunizare

pat de spital

Mamaie a murit în martie. Tocmai ne lovise ultima ninsoare abundentă, schimbasem deja cauciucurile de iarnă și expirase și asigurarea. Înainte să sune telefonul, niciuna dintre ele nu era o problemă. Oricum nu mergeam nicăieri.

Am privit-o cum încearcă să-mi vorbească, șoptind când un da, când un nu, când îi repeta asistenta întrebările mele, mai încet, mai rar. Da, mă iubește. Nu, nu e supărată pe mine.

Eu te iubesc, mama te iubește, A. te iubește, C. te iubește.

Liniște.

Nu avea mască asistenta. Nu știu dacă se vaccinase. O colegă de-a ei din celălalt schimb sigur nu o făcuse și nici nu credea că o va face, îmi spusese la telefon cu vreo două săptămâni înainte. Nu știa dacă să creadă în vaccin, iar eu m-am amuzat la gândul că până și un cadru medical poate privi vaccinul ca pe Moș Crăciun. Dup-aia, din scenă stânga, simt cum intră încet dracii. Instinctiv, îmi țin respirația. Tot dăduseră la televizor și pe net atâtea, continuă ea, că nu știe ce să mai creadă, dar mai bine nu se vaccinează, că nu se știe ce bagă ăștia în el. Oricum, în familie avusese cumnatul ei COVID și a fost rău, rău de tot, dar a scăpat, acum e bine, acasă, l-au adus de la spital, sunt toți împreună. E tot o gripă, nu? 

Expir.

M-am abținut. O voiam drăguță cu mamaie, că doar am avut noroc de școli care ne-au educat tari în gând, umili la vorbă și absenți cu fapta - clasicul nu te băga, nu e treaba ta când trebuie să iei atitudine; în plus, doar gândul de a trage de mânecă un cadru medical mi-a lăsat un gol în stomac, ăla care apare când știi că e posibil să fii nesimțită. Nu i-am zis decât că cel mai bine ne informăm din surse sigure, că nu toți cei de la televizor sau de pe net care vorbesc despre vaccin au competențe în domeniu și că eu îl voi face când mi-o veni rândul. Vaxalbina.

Mamaie se chinuie să respire. Abia se aude. Apoi, ca să parafrazez pe conf. univ. dr. Simin Aysel Florescu și probabil pe mulți dintre cei 4,55 milioane de morți la nivel mondial din primăvara lui 2020 până acum, horcăie. Încet. Avea ochii abia crăpați, crustă alb-galbenă de lacrimi uscate împrejur. Întotdeauna i-a fost frică de moarte. Nu asta avea să se întâmple acum, eram sigură. Nu ei. Voi n-o știți pe mamaie. Tun. Nu carne de. A mai avut ea căderi, avea și o bronșită cronică, dar avea să își facă antibioticul efectul. Avea să fie bine. Avea să moară peste câteva ore.

Ultima întâlnire, ultimele vorbe, într-un apel video pe WhatsApp. Momentul de care mi-a fost cel mai frică, motivul pentru care am învățat să mă rog când eram mică. Cauza decesului, oficial, nu a fost COVID.

Măcar de m-ar fi lăsat să o țin de mână.

O parte din familie e anti-vaccinistă. Înțeleg. Acum că va apărea articolul ăsta, îmi vor spune, cum au mai făcut-o, că nu am văzut bine, că exagerez, că oricum era bătrână și că e mai bine că a murit (odată). Sau nu-mi vor spune nimic, ca să nu se enerveze că n-are rost și vor vorbi între ei despre asta, cam până la Crăciun. Cealaltă parte a familiei, mult mai mică, a fost pe metereze într-un centru de vaccinare, de când s-a dat startul la imunizare. 

Nu-i compar, nu arăt cu degetul. Iubirea are multe forme, la fel și frica, iar oamenii procesează diferit suferința, ne zic psihologii pe Tik Tok. Nu neg. La fel de bine pot respecta și faptul că mulți se ascund în spatele unor afirmații generale, perfecte pentru a-i absolvi de umanitate și de responsabilitățile-i aferente, lucru care se manifestă adesea într-o părere diferită de mea. E OK. Nu suntem noi vaccinații mai catolici decât Papa, mai buni, mai deștepți, mai frumoși (mai intoleranți, mai demni de a trăi în pădure, pentru a lăsa dreptul la lipsa de credință în vaccin neatins), cum anti-vacciniștii ne acuză că încercăm să părem, în cadrul Festivalului Marea Schismă 2.0. Aici nu-i despre a-l distinge pe ăl deștept de ăl prost, pe bun de rău. Nu-i momentul să înotăm în abstract- este despre faptul că avem cu toții datoria concretă de a-i proteja pe cei din jur și avem și mijloacele să o facem.

Putem intui, însă, de ce această idee este respinsă de mulți. Cu câteva săptămâni înainte de înmormântare, pe Instagram, unii influenceri se lăudau pe story că au luat, în sfârșit, COVID. Bineînțeles, lauda venea după ce le trecuse. În timpul bolii pozau lasciv, dar cam transpirate și trase la față pe canapea și vorbeau mai puțin. De mult îi ocolea virusul ăsta, dar uite că în sfârșit l-au luat și au scăpat- și chiar le-a prins bine, se bucură, datorită lui au și slăbit câteva kilograme pe care se chinuiau să le dea jos de ceva timp, că dacă tot nu aveau gust, de ce să mai mănânce? Acum arată super bine, le vin și blugii ăia mărimea S de dinainte de sarcină. Culmea, o dată cu ei au luat și toți cei din jur, toți prietenii, antrenorul de la sală, mama, copilul de un an, numai soțul e încă asimptomatic. El poate să iasă, să meargă la cumpărături. Ce chestie, cum i-a luat pe toți odată. Nu că respectivul influencer și alte colege de breaslă merseseră până atunci în toate spațiile publice fără mască, filmându-se în oglinzi prin mall, iar în spatele lor, vânzătoarele grăbind pasul afară din cadru. Nu că tocmai au mărturisit în detaliu sutelor de mii de urmăritori cum au încălcat legea, cu poze și filmări trase zilnic, pe o perioadă de luni de zile, recunoscând că i-au îmbolnăvit grav pe alții, probabil, ducând la spitalizarea și poate chiar și moartea multora, fără să fie măcar trase de mânecă de autorități. Pentru că asta, când o comiți cu bună știință, cumva nu e crimă (plângerile cu probe sub formă de poze și clipuri care demonstrează încălcarea legii sunt respinse).

De ce mă uit dacă nu-mi convine? Pentru a scrie despre asta. Conținutul produs de mulți influenceri autohtoni de modă și frumusețe - aparent considerați inofensivi prin trivialitatea subiectelor pe care le abordează - nu a promovat doar șampon în ultimul an și jumătate, ci și atitudini de respingere a măsurilor de sănătate împotriva răspândirii virusului, atitudini pe care și le apără ori lamentându-se de cât de rea e lumea, ori agresiv, cu amenințări de plângere penală pentru defăimare. 

Îți recomandăm

E greu de demonstrat intenția din spatele comportamentului etalat, pentru că acest segment de persoane juridice nu își exprimă păreri politice în mod direct, nu îndeamnă pe nimeni, uitându-se în cameră, să nu poarte niciodată mască atunci când li se cere, ci modelează un comportament antisocial mascat ca dezirabil, care arată toate acestea și este foarte ușor de copiat. Urmăritorii încep să se uite din varii curiozități, apoi mulți rămân fideli, datorită noțiunii de comunitate care le este repetată ad nauseam. Cum nu te alături niciodată unui cult, ci unui grup de prieteni, sunt urmăritori care aderă la percepția de apropiere emoțională; avizi de modele educaționale accesibile, copiază cu pixul în caiet ce spun influencerii cuvânt cu cuvânt, apoi le mulțumesc înzecit pentru ce fac pentru ei. Însă într-o astfel de comunitate, beneficiile nu se împart în mod egal între membri. Ba mai mult, cele primite de influenceri pe seama celor care îi urmăresc sunt adesea ascunse.

De ce ne-ar îngrijora? Cifrele: un studiu HypeAuditor & MOCAPP arată că, în octombrie 2020, 23,5% din populația României avea cont de Instagram, adică 4.539.000 de utilizatori. Mai mult de 47% dintre creatorii de conținut de pe Instagram din România au fost implicați în fraude, manipulându-și numărul de aprecieri și urmăritori. Peste 15% au anomalii de creștere în mediul online. 60,4% dintre ei sunt femei.

Dacă numărul real de urmăritori este greu de determinat, atunci gradul în care influențează populația în mod pozitiv sau negativ e și mai și. Asta nu înseamnă, însă, că nu este evident când influencerii vorbesc și acționează în cunoștință de cauză limitată, comportându-se adesea de parcă pandemia nu există pentru a crea aspirații și a genera vânzări de produse neesențiale unei populații care, în mare, încă trage din greu. Dureros, când te gândești că de COVID au murit aproape treizeci și cinci de mii de oameni în România, iar rata de vaccinare e doar de 31%, în parte și din cauza dezinformării.

În Uniunea Europeană, conform Reuters, cinci oameni au murit din cauza efectelor adverse avute asupra inimii ale vaccinurilor ARN mesager Pfizer și Moderna, din 200 de milioane de doze administrate. În Statele Unite au fost raportate 2.574 de cazuri de miocardită sau pericardită, din 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BionTech și Moderna administrate. Cifrele au fost înregistrate până la 9 iulie 2021. 

Acum, o pauză de la cifre, pentru o rundă de adevăr sau provocare: dați un exemplu de un argument a cărui rostire este mai ipocrită și mai dureroasă ca ușurința cu care mulți oameni trec de la n-au murit de COVID, că oricum mureau la au murit de la vaccin, erau perfect sănătoși, în lipsa oricărei dovezi care să le sprijine afirmațiile. Puncte bonus dacă puteți demonstra că cei care spun asta sunt dintre aceia care au rupt și rafturile de hârtie igienică în martie 2020.

Îți recomandăm

Există un argument bine consolidat de dovezi concrete cum că ignoranța și lipsa de încredere în abilitatea de a ne cultiva propria capacitate intelectuală naște monștri. Bineînțeles, metaforele nu își au rostul în studii științifice, dar nimic din acest text nu este știință, în afara numerelor de mai sus - pentru că dacă ar fi știință, nu ar fi scris aici, ci în jurnalele pe care nu aveam bani să mi le iau în facultate. Acolo apare de obicei munca de zeci de ani a cercetătorilor, ale căror metode sunt disecate și ras-disecate, pieptănate cu pieptăn rar, să prindă toți păduchii informaționali care s-ar putea strecura printre rânduri- nu așa, ia să vedem ce mai zice o oarecare Andreea azi. Dar nah, jurnale scumpe înseamnă că sunt și plătiți acei cercetători (nu cât să-și ia ML, ci de regulă doar cât să acopere încă o lună chiria).

Deja nu prea se mai încadrează în viziunea consumatorului de rând, căruia i se cuvine și conținut de calitate, și gratis și fără reclame. Scumpe mai înseamnă și că nu toți le pot accesa, citi și înțelege limbajul, că la noi nu prea sunt în română și nimeni nu are vreun interes să dea alți bani să le traducă (acum, nu vă lansați în argumente cum că toată lumea vorbește engleză în ziua de azi și ar trebui să caute și să cerceteze, până nu vă analizați cu sinceritate propria reacție atunci când trebuie să alegeți între un articol de 3000 de cuvinte sau o carte scrise în engleză, și un paragraf de trei rânduri aparent despre același subiect în română, pe Facebook. Bun. Nu presupun că reacția vă e bună sau rea, presupun doar că există).

În era gratificării instante, dacă zice unul ceva și e scurt și înțelegem din prima, ăla are dreptate. Mai mult, putem fi tentați să credem că avem capacități intelectuale mult superioare celor din jur, ba chiar clarvăzătoare, dacă informația e de nișă și parcă nouă ni s-a năzărit printre primii, știam noi ceva, ne-a venit așa un mesaj și uite acum zice și ăsta la fel în postare. Să nu credeți că ironizez o astfel de gândire sau oamenii care o (re)produc; să nu citiți pe un ton sarcastic nimic din ceea ce am scris, vă rog - n-aș putea să fac asta. Pe unii i-am întâlnit, am stat de vorbă cu ei, am împărțit aceeași sufragerie și farfurie cu telemea și roșii, le știu transpirațiile, aspirațiile și fricile, de unde le vin traumele și lipsa de flexibilitate, iar aceste gânduri sunt cât se poate de reale și concrete pentru ei. Însă, nu ar recunoaște o relație de cauzalitate între frica de necunoscut și afinitatea pentru conspirații; poate cel mult o corelație, dar nici ăla nu-i genul de gând care-ți vine imediat în minte la bere, cel puțin nu fără un anumit antrenament în gândire, formal sau nu. 

Nu suntem roboți - pe fond de oboseală și surmenaj, fizic și psihic, care sunt mai reale astăzi ca propria reflexie în oglindă, orice părere în situații de criză, neinformată dar fermă, ne e ancoră și scut, știm ceva; credem, când să mai și cercetăm? Chiar dacă nu este cunoaștere în sensul perceput de academicieni, este ceea ce ne face intrarea și ne asigură locul într-o tabără, protecție și confort. A ne auto-examina și a extinde mai apoi acest proces atât asupra bulei, cât și asupra societății din care facem parte, e o mișcare continuă de dat din colț în colț. Durează și e epuizant. Adaugă tu asta peste cele opt ore de muncă, două de navetă, alte două de teme, trei de curățenie și mâncare și câte au mai rămas de somn. Nu-i de mirare, teoriile conspirației prind teren fertil acolo unde inegalitatea socială este atât de mare încât altă realitate decât cea care este cel mai simplu de înțeles este complet pierdută din vedere- și din speranță.

Acum, de ce vă spun toate astea, trecând de la una la alta? Pentru că, în general, poveștile cu ceva teorie merg cel mai bine. Oi fi naivă, dar poate și a mea va avea o tracțiune similară prin coaforuri ca cea a asistentei care o știe pe altă asistentă a cărei cumnată i-a făcut nepotului vaccinurile când era mic și acum are ceva, deci gata, nu-i mai vaccinăm nici noi pe ai noștri cu nimic și nici pe noi înșine anti-COVID. Bine, e atât de departe povestea mea (sau a asistentei) de realitatea științifică, încât simpla menționare a amândurora în același paragraf nu-și are locul, dar poate ne dă totuși de gândit- poate ceva nu ne zic vecinii, cunoștințele sau influencerii de bine, poate le scapă și lor din vedere ceva esențial. De ce să credem doar despre ăia care se zbat în spitale să mai scoată încă o suflare din pacienții de la ATI că au un interes să ne cipeze? Ne-am gândit la asta?

Știu că la influencer în casă arată cum mi-aș dori să arate și la mine când oi avea bani, știu că are rujul ăla scump cu textura nelipicioasă și saboți de la Paris și păr cu volum de la peria aia de 15 milioane, știu că are Seria 5, știu că nu poartă centură la volan și mă regăsesc în asta, că și pe mine mă jenează pe piept când conduc și dacă ei văd că îi merge, hai c-o fac și eu- poate bag și o filmare live pe autostradă, la volan, cât doarme copilul în scaun, ce poate să se întâmple? Totuși, când vorbește cu atâta venin despre oameni în general, când recunoaște că a îmbolnăvit atâția cu bună știință, când se pune pe ea însăși și pe copilul ei în situații periculoase pentru trei like-uri în plus și ar mai face-o o dată și-nc-o dată, chiar pot crede că îmi vrea binele- mie?

Știu, atunci când oamenii de știință ne vorbesc în termeni concreți, reali, greu de înțeles, ni se pare că ne vorbesc de sus, fac pe deștepții, ne umilesc și ne mint. Dacă ar colabora și comunica mai bine, lăsând uneori orgoliile la o parte, s-ar face și ei cu siguranță mai înțeleși. Dacă și presa le-ar scoate constant munca în față, nu doar senzaționalul sau cazurile de corupție, am avea și noi șansa de a ne forma o părere informată mai echilibrată. Însă sentimentul de inferioritate resimțit de public, marcă înregistrată la noi, care în gât ni se înnoadă când îi ascultăm și nu înțelegem nimic din ce zic, nu știința în sine îl cauzează. Hai să nu mai fugim de ce și de cine nu trebuie. Pe de altă parte, dacă ne vorbesc colocvial, clar ne simțim lezați, ne jignesc, ne fac proști pe față. Așa să fie? Sau poate ne dăm seama că postarea conf. univ. dr. Simin Aysel Florescu pe Ro Vaccinare nu e o insultă, ci un strigăt de ajutor către noi și instinctul de apartenență la o comunitate reală, pentru bunăstarea căreia cu toții trebuie să ne aducem contribuția și pe care trebuie să o apărăm, fără a continua să plătim o rată de sute sau mii de vieți omenești pe lună?

E 2021. Nu au inventat vaccinul peste noapte. Din punct de vedere al evoluției vaccinurilor, ne-au trebuit 225 de ani de la prima inoculare făcută de Edward Jenner împotriva pojarului, ca să ajungem aici. Lui Kati Karikó i-au luat 50 de ani de muncă pe brânci, ca să cerceteze potențialul terapeutic al ARN mesager, pentru a se putea pune bazele a două dintre vaccinurile anti-Covid. De-aia se poate.

Hai, mai gândiți-vă, vă rog!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Fiecare pasare pe limba ei piere.

  Eu sunt disperata sa ma vaccinez, dar nu am CASS (SSN) in Spania, doar asigurare privata. Am card de rezidenta, si la asigurarea privata platesc de doua ori mai mult decat as plati la stat. Nu am medic de familie, ca nu am avut nevoie.

  L-am facut pe Covidutza deja de doua ori, nu mai am chef de runda trei.

  Ma gasesc in situatia opusa autoarei; sunt sfatuita sa nu ma vaccinez, ca nu se stie ce e in el. Il testeaza pe noi, NU te vaccina. Si e un asalt.

  Imi vine, des, sa le spun - ati vazut cum este cand il ai? Cand ai febra 40 si de la ambulanta ti se spune - fa baie cu gheata, ca locuri la ATI nu mai sunt? Ne sunati numai daca nu mai puteti respira.

  Si daca nu mai pot sa respir, cum va sun?

  .........

  Nu va vaccinati, dar nu mi-l dati mie.

  Sunt satula de el, si de restrictii, si nici mie nu imi place sa port masca.

  • Like 0
  • @ Maria Zamfir
   Delia MC Delia MC check icon
   Valul 4 e brutal dar (sper că) trece repede: e un val al nevaccinaților, crește abrupt și apoi se duce la vale. Infectează tot ce prinde și scade când nu mai are ce infecta. Sper măcar ca România să meargă după exemplul Kosovo și nu Serbia. Rata mică de vaccinare și faptul că românii nu au grijă de nici o culoare, mă fac să cred asta.

   Mă mir, în România nu cere nimeni dovada de asigurare. Trebuie doar act de identitate. S-au vaccinat moldoveni de peste Prut rezidenți în România iar sistemul nu acceptă CNP-urile alea ale lor. S-au vaccinat mulți străini iar datele s-au introdus manual în sistem. Înainte de val ar fi fost o opțiune, un concediu de 3 săptămâni în România, știu caz. Acum e riscant. Poate după val. Dacă mai trebuie. Am speranța secretă că asta e ultima izbucnire dacă nu apare o altă variantă.
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Vorbiti foarte, foarte frumos, mi-a mers la suflet. Dar prea lung.
  Știți că și persoanele inteligente pot fi conspiraționiști? Am în cercul meu: unul care a studiat matematică, de exemplu. Fiica a studiat medicina. Fiul e diabetic, conspiraționist și antivaxx convins. Altul, pe care-l știu doar tangențial, cu bani grămadă fiindcă a înființat o firmă și i-a mers grozav, deci minte are. Și exemple sunt multe. Nu-s numai analfabeți funcțional ori oameni nedreptățiți de soartă.
  Haideți să vă spun la ce concluzii am ajuns după ani în care am vrut să înțeleg fenomenul: pentru aceia care n-au timp ori metodă să verifice, care cad în plasa șoșoacelor, mda, ar fi lipsă de educație. Dar la cei cu capul pe umeri? Manipularea emoțională și asta funcționează la TOȚI. Chiar când au văzut camioanele cu morți din Italia, au respins realitatea ( numai italienii nu, că nu prea a fost familie să nu fi pierdut pe cineva). Fiindcă în sufletul lor și-ar fi dorit să fie altfel, au căutat dovezi că ar fi cum ei și-ar fi dorit. Dacă mai vin niște antivaxxeri și le spun că vaccinul așa și pe dincolo, se ridică revolta în ei. Emoția. ĂIA vor să ne omoare! Dacă mai întâlnesc și pe alții care simt la fel, se întărește. Când emoția a slăbit în intensitate, convingerea e deja formată prin emoții care au șuntat mintea. Nu i-o mai zdruncini cu nimic. Se întâmplă și în politică, mecanismul e același. Omul nu mai vrea să audă argumente, ori când le aude, râde fără să verifice. Omul își astupă urechile și țipă. Dacă ar recunoaște că a greșit ar scădea în propriii ochi și asta nu admite. Toate ca toate până la stima de sine. Plus că acei influenceri antivaxx ori conspiraționiști exercită o magie aparte, pozează în Mesia pe cale să fie răstigniți, ce dețin adevărul suprem. Un mecanism psihologic care are la bază frica și speranța, cumva distorsionate.

  Comunitate? Păi v-au luat-o alții înainte. Ei aparțin deja uneia, celei a antivaxxerilor.

  Așa-i că-i simplu? Dar ce faci împotrivă? Din păcate nu-i nimic de făcut. Cei care se întorc din drumul antivaccinismului o fac doar dacă drumul ăla trece pe la ATI. Sunt nesemnificativ de puțini.
  Se poate face ceva doar pentru noua generație și anume educație.
  • Like 5
  • @ Delia MC
   Eu aș avea o explicație a înclinației unor minți care au realizat ceva spre atitudini obtuze în alte domenii. O explicație sub forma unei legi, sau chiar axiome (cine știe?).
   Fiecare este analfabet funcțional în cel puțin un domeniu.

   Eu, de pildă, sunt analfabet funcțional în domeniul mecanicii cuantice. E un exemplu, dar sunt multe alte domenii la care nu mă pricep. Dar nici mă avînt într-o discuție de specialitate, datorită faptului că sunt conștient de limitarea mea.

   Dar ar putea fi unele de care nu sunt conștient și în care mă avînt. Posibil ca unul să fie politica. În general aprecierile mele sunt confirmate în timp, dar judec doar pe baza informațiilor de largă circulație și deci aș putea fi manipulat de tendințele media, care numai imparțială nu e. Dacă aș dispune și de informații confidențiale poate că opțiunile mele politice ar fi altele.
   Cu alte cuvinte, s-ar putea să fiu analfabet funcțional în domeniul politicii.

   Sau al vaccinurilor. Au fost cazuri cînd unele argumente ale anti vaxerilor m-au pus pe gînduri. Ce știu ei și nu știu eu?
   Dar mi-am păstrat poziția pro, deci aș putea fi, potențial, analfabet funcțional. Dacă nu eu, atunci oponentul meu.

   Dar să dau un exemplu de la case mai mari, foarte mari. Academicienii care au dat ucaz să ne întoarcem la scrierea cu î din a. Sunt, după opinia argumentată a lui George Pruteanu, analfabeți funcțional în domeniul lingvistic, cu atît mai mult cu cît tocmai lingviștii s-au opus acestei aberații, dar au fost în minoritate.
   Argumentația lui Pruteanu m-a convins să revin la scrierea fonetică, cu î din i, deși mă adaptasem imediat la găselnița academicienilor non-lingviști.

   Asta e. Citesc acum „Lauda prostiei” de Erasm din Rotterdam. Cît de actuală e.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Postare dublă. Nu știu de ce
   • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  In Austria la alegerile locale din weekendul acesta a castigat peste 5% partidul MFG (oameni-libertate-drepturi fundamentale) infiintat acum o luna.

  O buna parte din acestia sunt vaccinati.

  Problema in conflictul vaccinati versus nevaccinati e ca ambele tabere au in aceiasi proportie bigoti. Vaccinatii au doar impresia ca au inteles cum functioneaza acest vaccin si se ancoreaza de ideea pozitiva a cuvantului "vaccin". De fapt ei nici nu isi pun intrebari ci vor sa rezolve o problema rapid iar vaccinul le satisface dorinta/nevoia de siguranta. Pe de alta parte politicienii, media chiar si o parte a oamenilor de stiinta, nu vor sa nuanzeze discursul pe tema vaccin ca nu cumva oamenii sa "intre la idei" si sa refuze vaccinarea.

  Asa ca oricine are intrebari este pus la colt. Este declarat covidiot. Sa consideri un cercetator in imunologie care o viata intreaga numai asta a facut, scriind carti etc. Un covidiot fiindca are o alta opinie (pune intrebari si cere dovezi clare referitor la aspecte sensibile) despre vaccinele mRNA este atitudinea tipica inchizitiei evului mediu.

  Exact aceasta atitudine inchizitionara a unor papagali media si vaccinati care au decis sa se vaccineze fara sa-si puna intrebari, si fara sa fi analizat in detaliu e pericolul real.

  S-a nascut o noua religie. Credem in ce ni se spune de catre stiinta (de politicieni in numele stiintei) doar asa fara sa intelegem cu adevarat ce se vorbeste si fara sa vedem date clare, concrete si statistici coerente.

  Pe mine ma surprinde, chiar si pe patologi, interzicerea autopsierii celor ce au decedat la foarte scurt timp dupa vaccinare. Ce este de ascuns?

  Aceasta atitudine este una politica si nu are de a face cu stiinta. Stiinta nu se opreste in loc si cerceteaza continuu.... chiar daca rezultatele obtinute contrazic deciziile politice.

  Lucrurile sunt mai nuantate.
  • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Sub aparența unei expuneri echilibrate, comentariul dv este clar antivaccinist. Nu e prima oară cînd o faceți.
   Fiindcă ați pomenit de bigoți, cred că știți că această etichetă vi se poate pune și dv.
   Diferența față de alegațiile unui analfabet funcțional ar sta în faptul că argumentația dv este cea a unui bun avocat al cauzei antivacciniștilor.
   • Like 2
  • @ Nelu Mares
   Mr.Oh check icon
   Sunt vaccinat cu multe vaccine. Referitor la vaccinele anti CoVid acceptate in UE pot spune ca nu am gasit unul care sa ma convinga. Cand o sa apara NOVAVAX mai discutam.

   Una e sa primesti o doza fixa din Proteina Spike si alta e sa primesti mRNA care inmulteste proteina Spike in corpul matale pana ce sistemul imunitar ii vine de hac. Era vorba ca totul se petrece la nivelul muschiului dar se dovedeste ca fenomenul se extinde prin intermediul sangelui in tot corpul.

   Cum fiecare persoana e altfel riscurile sunt diferite.
   Unii nu au nici o problema, majoritatea. Altii fac tromboze pe care nici nu le observa. Unii trec la medicamentatie. Si altii scapa de CoVid dar dau de mama dracului.

   E dreptul meu personal sa ma supun unor riscuri. E viata mea si riscul meu. Nu am zis niciodata ca oamenii sa nu se vaccineze. E treaba lor. E riscul lor. Ma irita faptul ca habar nu au cum functioneaza vaccinul dar se dau mari atotstiutori si moralisti considerandu-i pe altii idioti.

   Giordano Bruno a avut dreptate si nici un om de stiinta nu l-a putut salva de la arderea pe rug fiindca fie nu au inteles ce vorbeste sau fie fiindca au fost lasi ca sa-i tina partea. Lasitatea nu are de a face cu stiinta ci cu caracterul unui om .
   Cam asa e si cu stiinta.

   Intelegi sau nu intelegi. Daca nu intelegi spune ca nu intelegi, actioneaza ca atare si nu fa pe desteptul.

   Eu recunosc ca nu inteleg complexitatea si riscurile acestei noi forme de stimulare a sistemului imunitar si tocmai de aceea nu ma vaccinez cu acest vaccin.

   Si daca altii mai destepti ca mine au dubii imi permit sa am si eu dubii.
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Și „Eu recunosc ca nu inteleg complexitatea si riscurile acestei noi forme de stimulare a sistemului imunitar”, dar mai știu că rar luăm o decizie lipsită de riscuri. Chiar și cele care pe moment par evident neriscante s-ar putea dovedi în viitorul apropiat sau îndepărtat ca nefaste.

   Nu știm și nu avem cum să știm ce ne așteaptă în viitorul mai îndepărtat, nici pe mine, care m-am vaccinat (cu Pfizer) nici pe dv, care aveți o puternică reticență față de vaccinurile disponibile acum.

   Reticența față de nou nu e condamnabilă în sine, dar vă rog să observați că tocmai ea l-a condamnat pe Giordano Bruno la ardere pe rug.
   Dacă e să facem analogia controversei vaccinurilor cu cea folosită de dv pomenindu-l pe Giordano Bruno, atunci e de observat că dv vă situați de partea majoritară, retrogradă, a societății. Tocmai omologii dv au aprins rugul care l-a mistuit.

   Sunteți sigur că nu repetați acum gestul lor?
   • Like 2
  • @ Nelu Mares
   Mr.Oh check icon
   Eu credeam ca anti vaccinistii sunt minoritari. Global privit. ~30% in Europa occidentala.

   Ce se petrece in Romania are o alta explicatie. In Romania de secole informatia ajunge cu intarziere. Aceasta are avantaje si dezavantaje. Dezanvantaj: ideile bune ajung prea tarziu. Avantaj. Ideile proaste dispar pana sa ajunga si sa prinda radacini in Romania. Bineinteles ca sunt si exceptii.

   Pe de alta parte medicina are o regula de baza. Medicul propune un tratament iar pacientul isi asuma riscul. Asa ca pacientul isi alege medicul in care are incredere si ale carui sfaturi le urmeaza.

   Politizarea vaccinarii a facut un mare deserviciu societatii.

   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Greșeala mea de a nu specifica faptul că mă refeream strict la țara noastră a fost speculată prompt de dv.

   Iar regula de bază de care ziceți se aplică practic prin alegerea medicului care îi confirmă pacientului opinia sa preconcepută. Altfel spus, credința pacientului alege medicul. Ceea ce nu e deloc sănătos.

   Iar în ultimul rînd, ce nu este politică? Cînd e vorba de mase de oameni totul este politică.
   • Like 3
  • @ Nelu Mares
   Mr.Oh check icon
   Ma indoiesc ca o persoana bolnava si suferinda mai are energie pentru pareri preconcepute. Se duce la medicul a carui veste l-a ajuns (a auzit de la altii ca tratamentul lui are rezultate) ca vindeca.

   Deci e vorba tot de incredere.

   Vaccinarea e o problema mult mai complexa fiindca persoana in cauza nu e bolnava. Deci trebuie sa faca un exercitiu de imaginatie ca sa evalueze situatia. Imagini bine alese stimuleaza fantezia/imaginatia si produce frica.

   Dar nu la toti functioneaza mecanismul acesta. Unii isi aleg vaccinul precum isi aleg medicul.

   • Like 2
  • @ Mr.Oh
   „Ma indoiesc.....Deci e vorba tot de incredere.”
   Exact ce spuneam eu: „credința pacientului alege medicul”

   Sunt de acord că „Vaccinarea e o problema mult mai complexa...”
   Dar au dreptul să refuze vaccinul numai cei care refuză și orice alt medicament. Fiindcă în prospectele oricăror alte pastile lista efectelor adverse e înspăimîntătoare. Și totuși marea majoritate le iau fără ezitare, vaccinați și reticenți deopotrivă.
   E clar că reticenții la vaccinare dar care iau alte medicamente se află într-o disonanță cognitivă manifestă. Pe care și-o justifică prin tot soiul de argumente, mai mult sau mai puțin acceptabile. Dar se mint pe ei.

   Eu mă opresc aici, fiindcă dezbaterea noastră tinde să acopere însuși articolul postării și nu merită. E prea bine scris.
   • Like 2
 • Așa e cum spune primul comentator. Articolul e excelent dar trebuie tradus, sau trebuia elaborat, la nivelul unui analfabet funcțional.
  • Like 3
  • @ Nelu Mares
   Delia MC Delia MC check icon
   Lor ar trebui să le desenezi. Sunt și oameni inteligenți în tabăra antivaxx și asta mărește complexitatea problemei.
   • Like 3
  • @ Delia MC
   Cred că analfabeții funcțional nici nu știu de existența acestei platforme, sau nu o frecventează. Așa încît cererea mea nici nu-și are locul aici. E ca un strigăt în pustiu.
   • Like 0
 • Cine intelege articolul este sigur vaccinat. Dar nevaccinatii sunt 70%. Ar trebui o versiune mai de "influencer "pentru cei 70%.
  • Like 6


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult