Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O practică în corporații: întâlniri în care nu te întâlnești cu nimeni

Ședință în corporație

Foto - Profimedia

Dacă participi des la astfel de întâlniri, cel mai probabil lucrezi într-o corporație. Dar nu în orice corporație, ci în una în care managerii sunt foarte preocupați de sisteme și de exercitarea explicită a autorității formale și mai puțin de oameni.

Exemplul clasic al întâlnirilor din organizație în care nimeni nu întâlnește pe nimeni și nici nu învață nimic îl reprezintă sesiunile de inducție destinate noilor angajați și mai ales instruirile SSM în care participanții nu fac decât să semneze „ca primarii” fișa de prezență.

Oamenii au nevoie de comunicare și de empatie, au nevoie să simtă ca sunt conectați cu cei din jurul lor.

Martin Buber – filozoful care a inagurat „filozofia dialogului" spune că în drumul vietii, orice om (Eu) este menit unei relații-întâlnire cu altul (Tu). Ca să ne întâlnim cu adevărat însă, este nevoie ca eu să mă las pe mine la o parte și să ajung într-un punct în care te întâlnesc pe tine, iar tu trebuie sa te lași pe tine la o parte, și să faci pași spre un punct în care ne întâlnim. 

Întâlnirea cu oamenii presupune să intri în dialog cu ei, să îți suspenzi propria agendă și să îi inviți să îți spună povestea lor. În lumea de astăzi, și mai ales în mediul profesional, este din ce în ce mai greu; schimbările tehnologice au determinat și modificări semnificative ale relațiilor sociale.

Probabil că ai și tu cunoscuți pe care nu îi vezi foarte des și care, după ce tu îi întrebi despre cum sunt și ce mai fac, vorbesc doar despre ei până la finalul conversației.

Daca te uiți în jurul tău la restaurant, observi tot mai mulți prieteni și familii care își privesc ecranele telefoanelor, o bună parte a timpului. Progresul tehnologiei nu este însoțit de disciplină și discernământ. Eu unul, am pierdut și pierd în acest fel incredibil de multe ore valoroase din puținul timp pe care îl petrec alături de copiii mei, de prieteni și de familie.

Puterea ierarhică nu ajută întâlnirile dintre oameni, ba din contră, creează distanță. În organizații, distanța este creată și întreținută de mulți factori: de numărul de trepte ierarhice, de raportul dintre salariul directorului general și cel al celorlalți angajați, de birocrația care trebuie urmată, de ședințele derulate on-line și eventual și cu camera închisă, de distanța și modul de organizare a birourilor etc.

Cu cât distanța impusă intre oameni este mai mare, cu atât dialogul și relația sunt mai slabe.

Se spune că definiția nebuniei este să faci la nesfârșit același lucru și să aștepți rezultate diferite. Din păcate multora dintre noi nu ne este confortabil să ne întâlnim cu cei de lângă noi. Evident că avem și tot felul de explicații pentru asta: „nu am timp”, „nu se dorește”, „șeful meu nu vrea”, „în organizația asta este imposibil”, „cultura firmei”, „e un ciudat” etc.

Pentru cei interesați de schimbare, cuvintele cheie sunt: oameni, relații sociale, empatie, ascultare, dialog, învățare, grijă și ajutor reciproc.

Te aștept oricând la o cafea și la o discuție; dacă ne vedem, poate ne și întâlnim. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Comunicarea digitală tinde să înlocuiască întâlnirile clasice. Tânăra generație, cel puțin, trăiește într-o cu totul altă lume. S-au obișnuit de mici cu acest gen de comunicare și apare din ce în ce mai evident că mulți au probleme la întâlnirile face-2-face. Este o schimbare majoră la nivel neuro-afectiv, cu implicații asupra întregului comportament al indivizilor. Ei nu mai sunt pregătiți să privească interlocutorul în ochi, să empatizeze, să își găsească ușor cuvintele într-un dialog, iar vocabularul lor este din ce în ce mai sărac (asta și din cauza lecturilor reduse la minimum minimorum). Pentru ei, principala natură a devenit butonatul unor mesaje minimale, presărate eventual cu emoticoane.
    E suficient să facem o călătorie cu metroul. Nimeni nu mai comunică verbal cu nimeni. 9 din 10 călători sunt cu telefonul în mână, scrolând sau butonând de zor. La al 10-lea, probabil s-a terminat bateria...
    Acum vedem doar vârful icebergului relațiilor inter-umane generat de revoluția digitală. Nici nu pot să îmi imaginez ce o să fie peste 10-20 de ani.
    • Like 2
  • Nume check icon
    Si totusi in ciuda multor probleme sistemice din corporatii - care in opinia unora ei chiar reprezinta unealta diavolului pe pamant - acestea inca sunt populate cu multi, foarte multi oameni. Oare de ce?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon