Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O să avem cele mai scumpe sărbători din ultimii ani

Supermarket - creșterea prețurilor

Foto: Profimedia

O să avem cele mai scumpe sărbători din ultimii ani. De aceea e nevoie să ne punem centurile de siguranță: Rata inflației în noiembrie a ajuns la aproape 17% (16,8%), față de doar 15,3% cât  era în luna precedentă, conform Institutului Național de Statistică.

- De asemenea, preţurile de consum au crescut cu 1,3% în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2022.

- Banca Naţională a României a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate în noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

- Separat, Guvernul României a proiectat o inflație de doar 8% în proiectul bugetului de stat pe 2023.

- Zahărul, energia electrică, untul și uleiul conduc în topul scumpirilor, adică exact produsele cele mai căutate pentru a pregăti masa de Sărbători. Un asemenea nivel al inflației nu a mai fost întâlnit din 2002 încoace.

- Inflația în Europa a înregistrat, de asemenea, o creștere foarte mare. Însă există diferențe între țări, iar acestea au legătură cu ponderile coșurilor de consum, mixul energetic, reglementările privind prețurile și măsurile politice.

- Conform unui raport publicat luni de BRD, inflația a ajuns în zona euro la un nivel de 10,6% în octombrie, iar Europa centrală și de Est începe să se obișnuiască cu rate ale inflației de 20% până la 25%.

- Prețurile la alimente și energie sunt principalii factori ai inflației globale în acest an, pentru că războiul din Ucraina a amplificat tensiunile care existau deja pe piețele de mărfuri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult