Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O să avem cele mai scumpe sărbători din ultimii ani

Supermarket - creșterea prețurilor

Foto: Profimedia

O să avem cele mai scumpe sărbători din ultimii ani. De aceea e nevoie să ne punem centurile de siguranță: Rata inflației în noiembrie a ajuns la aproape 17% (16,8%), față de doar 15,3% cât  era în luna precedentă, conform Institutului Național de Statistică.

- De asemenea, preţurile de consum au crescut cu 1,3% în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2022.

- Banca Naţională a României a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate în noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

- Separat, Guvernul României a proiectat o inflație de doar 8% în proiectul bugetului de stat pe 2023.

- Zahărul, energia electrică, untul și uleiul conduc în topul scumpirilor, adică exact produsele cele mai căutate pentru a pregăti masa de Sărbători. Un asemenea nivel al inflației nu a mai fost întâlnit din 2002 încoace.

- Inflația în Europa a înregistrat, de asemenea, o creștere foarte mare. Însă există diferențe între țări, iar acestea au legătură cu ponderile coșurilor de consum, mixul energetic, reglementările privind prețurile și măsurile politice.

- Conform unui raport publicat luni de BRD, inflația a ajuns în zona euro la un nivel de 10,6% în octombrie, iar Europa centrală și de Est începe să se obișnuiască cu rate ale inflației de 20% până la 25%.

- Prețurile la alimente și energie sunt principalii factori ai inflației globale în acest an, pentru că războiul din Ucraina a amplificat tensiunile care existau deja pe piețele de mărfuri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult