Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O să avem cele mai scumpe sărbători din ultimii ani

Supermarket - creșterea prețurilor

Foto: Profimedia

O să avem cele mai scumpe sărbători din ultimii ani. De aceea e nevoie să ne punem centurile de siguranță: Rata inflației în noiembrie a ajuns la aproape 17% (16,8%), față de doar 15,3% cât  era în luna precedentă, conform Institutului Național de Statistică.

- De asemenea, preţurile de consum au crescut cu 1,3% în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2022.

- Banca Naţională a României a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate în noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

- Separat, Guvernul României a proiectat o inflație de doar 8% în proiectul bugetului de stat pe 2023.

- Zahărul, energia electrică, untul și uleiul conduc în topul scumpirilor, adică exact produsele cele mai căutate pentru a pregăti masa de Sărbători. Un asemenea nivel al inflației nu a mai fost întâlnit din 2002 încoace.

- Inflația în Europa a înregistrat, de asemenea, o creștere foarte mare. Însă există diferențe între țări, iar acestea au legătură cu ponderile coșurilor de consum, mixul energetic, reglementările privind prețurile și măsurile politice.

- Conform unui raport publicat luni de BRD, inflația a ajuns în zona euro la un nivel de 10,6% în octombrie, iar Europa centrală și de Est începe să se obișnuiască cu rate ale inflației de 20% până la 25%.

- Prețurile la alimente și energie sunt principalii factori ai inflației globale în acest an, pentru că războiul din Ucraina a amplificat tensiunile care existau deja pe piețele de mărfuri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult