Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Olandezul din Cârlibaba: Paralizat am fost în săptămâna asta, abia am putut să scriu ceva – în Cârlibaba dl Georgescu, un tip despre care nu știam nimic, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale

protest anti cg

Foto Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Paralizat am fost în săptămâna asta, abia am putut să scriu ceva – în Cârlibaba dl Georgescu a câștigat alegerile, un tip despre care nu știam nimic, în ciuda faptului că soția mi-a spus să mă uit la niște clipuri. Clipurile le-am văzut acum, după alegerile de duminică, din lene, recunosc, și, într-adevăr, dl Georgescu vorbește despre teme care sunt relevante pentru mine – viața simplă, de țară, fără corupție, familia tradițională, cu Dumnezeu, cu natura, cu pădurea în picioare, dintre care sunt și motivele care m-au făcut să plec din Olanda ca să mă stabilesc în Cârlibaba.

Eu, bineînțeles, la vârsta mea, nu am TikTok. Studiez interviurile cu dl Georgescu pe YouTube, ca să înțeleg mai bine fenomenul. Am observat două cuvinte-cheie cu care dl Georgescu s-a dat de gol – compasiune și îngenunchere. El vorbește despre alți lideri precum dna Merkel, patriarhul României, dl Obama – e clar că dl Georgescu nu este deloc de acord cu modul în care ei au condus lumea și spune: „am o mare compasiune pentru ei...”. Dar compasiunea lui are forma unei desconsiderări totale, sau, mai bine spus – ură. Al doilea cuvânt este îngenunchere – el tot repetă că poporul român este îngenuncheat și că trebuie să se ridice (bineînțeles, la mâna dlui Georgescu). Deși eu nu vreau să fac abstracție de durerile prin care a trecut poporul român, iubirea pentru poporul român cu care dl Georgescu se laudă nu este iubire, este sete de putere. Dacă apelezi la sentimentele de victimă ale unui popor „îngenuncheat”, nu este vorba de compasiune, din contră – este vorba de dezbinare. Un popor „îngenuncheat” necesită un „îngenuncheator”. Încerci să creezi un țap ispășitor, un dușman comun, cum a găsit Hitler evreii. Georgescu i-a găsit pe occidentali. Și da, eu personal mă simt atacat! Am învățat limba română, am investit tot ce am avut în țara asta, trăiesc aici, și acum veniți cu asta?

Nu pot să spun decât că am și eu o mare compasiune pentru cei care l-au votat pe dl Georgescu. În primul rând, pentru că încă aveți de votat pentru parlament, iar dl Georgescu nu are un partid. Ce e de făcut? Pe cine să votați? Pe dl Simion nu, el l-a scos pe dl Georgescu din partidul AUR. Pe dna Șoșoacă nu, e femeie, din start s-a descalificat. Pe PSD e clar, nu! Ei sunt cei mai corupți. PNL, nu! Ei cumva au fost complici. Dna Lasconi, nici nu mai spun... Ea ar invita toți homosexualii în România, Doamne ferește... Compasiunea mea pentru votanții dlui Georgescu îmi aduce, în final, și o consolare – dl Georgescu, până la urmă, o să fie bine și fără votul dvs. Mai bine vă rugați pentru el – un Mesia nu are nevoie de un parlament, el singur o să vă rezolve!

Dl Georgescu e fan al liderilor puternici – Putin este idolul lui, pe care l-a copiat meticulos, călărind, înotând sub gheață, jucând judo – un bărbat așa cum a creat Dumnezeu bărbatul cândva! Eu, în schimb, l-aș alege pe Navalnîi, chiar dacă a murit. Și dacă dl Georgescu se afișează ca un credincios ortodox, din nou mă întreb – cum poți să fii fan al lui Putin, prea-cinicul care trimite coreeni să îi atace pe ucrainenii ortodocși...? Cum, aș vrea să-l întreb pe dl Georgescu – cum vă rugați la Dumnezeu, ca român? Nu înțeleg. Eu, dacă mă pun în genunchi, nu mă prezint la Dumnezeu ca olandez. Vin în fața Lui ca om, cu toate slăbiciunile și durerile mele. Dvs. cum vă raportați la El?

Și despre Rusia – eu admir înțelepciunea rusească, Dostoievski, Tarkovski, Nabokov – dar ei nu erau parte a sistemului de putere. Ei luptau, ca haiduci, cu puterea Kremlinului. Dl Georgescu vrea să se prezinte ca un Putin, dar aș face mai degrabă comparația cu Rasputin. Apariția dlui Georgescu acum nu este întâmplătoare. E ca o ciupercă pe un sistem în descompunere, o ispită foarte grea de recunoscut. Țarina Rusiei a crezut că Rasputin o salvează și salvează țara ei – dar știm cum a murit, împreună cu fetele ei. Ignoranța câteodată se plătește foarte scump!

Eu sper să nu fie aruncați 35 de ani de libertate la gunoi. Chiar și cu toată confuzia și o dezvoltare prin multe obstacole, sper că și cei care au lăsat să intre calul troian în cetatea noastră o să-l expedieze înapoi la TikTok, unde să poată continua cu predicile lui, în liniște.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    astept suveranistii din tinutul secuiesc sa aiba ceva de spus. pai cum? daca suntem suveranisti suntem pana la capat, nu?
    • Like 1
  • Domnle Cojocaru, cand vorbiti despre ,,ingenuncherea unui popor de catre occidentali,, va referiti, dupa spusele dvs, la ,,competitia acerba si uneori nedreapta,, intre membrii UE. Ca UE este un spatiu economic concurential nimeni nu neaga. Ca romanii au considerat UE si o mai considera drept un club select, ca romanii ,,s-au dat de ceasul mortii,, in anii 90 ca sa intre in acest club select dar concurential sunt lucruri arhicunoscute. Ca UE a sesizat corect faptul ca Romania nu este suficient de bine pregatita pentru aderare nici economic, nici soci-opolitic si s-a aratat reticenta, ca romanii au promis si s-au angajat sa remedieze lipsurile, sunt fapte cunoscute. Ca dupa doua decenii de ajutorare si monitorizare pe probleme de justitie si afaceri interne mai exista serioase nerealizari este, de asemenea, un lucru cunoscut. Pentru toate aceste nerealizari, suveranistii romani ar trebui ar sa ia la puricat politica si politicienii din Romania care nu au facut nimic in directia pregatirii tarii pentru a face fata concurentei intracomunitare. In timp ce suveranistii occidentali au anumite obiectiuni care se incadreaza intr-o anumita logica (doresc sa controleze fluxurile de migranti), suveranistii romani protesteaza in Parlamentul European agitand icoane fara a preciza scopul. Ori e o marturie de credinta care n-o cere nimeni, ori e o amenintare la adresa necredinciosilor. Interzice cumva UE cultul icoanelor si este nevoie sa protestam? Ne tine UE in detentie si vrem sa ne eliberam implorand interventia divina? Ramane totusi o intrebare: ,,Ce e suveranistii romani si ce vrea ei?,,
    • Like 1
    • @ Anton Gheorghe
      Vă răspund bucuros. Suveraniștii nu sunt un grup compact, cu exact aceleași idei. Astfel printre ei regăsim și extremiști isterici până la demență (Șoșoacă) și extremiști mai nuanțați, cu spect de intelectuali eleganți (Călin Georgescu) și tipi energici și de bună credință, deși subțiri intelectual (George Simion), dar și alții care sunt și echilibrați și moderați și intelectuali și patrioți și sufletiști și eleganți (Mircea Diaconu, Dorel Vișan, Florin Zamfirescu, Gheorghe Piperea etc etc) sau mai puțin eleganți dar tot de bună credință (Mugur Mihăescu etc). Deci o mulțime de oameni de toate felurile și calibrele intelectuale și sufletești, ca în toate zonele politice de fapt. Deci nu e corect să echivalăm suveraniștii doar cu CG, Simion sau - ferească Dumnezeu - Șoșoacă.
      Acum că am stabilit cam cine sunt ei să revenim la ce ”vrea” ei. Păi, în marea lor majoritate, cu excepția extremiștilor dintre ei, ei nu vor nici ieșirea din UE, nici din NATO și nici puparea în dos a Rusiei. Singurii rusofili pe față sunt Șoșoacă și într-o anumită măsură și CG. Ceilalți, adică Simion cu AUR-ul lui și ceilalți, intelectualii (și nu numai) din societatea civilă sunt doar patrioți și atât. Ce înseamnă concret acest patriotism? Înseamnă să aperi interesul României în fața intereselor altora, chiar dacă acei alții sunt partenerii din UE sau NATO. Sper că sunteți conștient că relațiile internaționale, inclusiv între partenerii din UE și NATO, nu se bazează pe romantism și fluturași roz, ci pe interese economice și strategice clare. De multe ori pro-europenii noștri cred că a fi pro-european înseamnă să satisfaci interesele altora și să le neglijezi pe ale noastre naționale. Dar și celelalte state (TOATE!!!) țin la propriile interese și negociază la sânge. Numai noi, proștii satului spunem ”da, să trăiți ” la absolut orice. Conducătorii noștri de până acum au fost mereu ghiocei. Unii din lașitate, alții din servilism, alții din interese proprii sau chiar de partid(!!!). Am căutat ca pe vremuri arbitraj la Înalta Poartă pentru luptele politice interne. Nu de puține ori reprezentanții USR sau PNL au votat contra intereselor României pentru a se face ei frumoși și a avea un ascendent în occident asupra adversarilor politici de la intern. Oribil! De aia acum câțiva ani era PSD-ul ”nefrecventabil” în occident, fiindcă a fost săpat de către adversarii de dreapta, dar și fiindcă Dragnea avea niște poziții care uneori nu dădeau satisfacție unor interese de afară, ci ale unora interne. Și de aia a ajuns Dragnea la bulău, nu fiindcă ar fi angajat fictiv 2 speriate la o instituție de stat; hai să fim serioși. Aici e o discuție lungă, n-are rost să detaliem. Deci situația e așa: țările bogate și influente din UE cam își impun către CE interesele, apoi CE sau chiar direct unele companii puternice occidentale, își impun voința asupra conducătorilor noștri jalnici. Dar probabil nu degeaba. E o frăție a furtișagului și a stoarcerii de resurse la nivel mare, între cei din afară și cei din interior. Iar instituțiile de forță (justiția și serviciile) sunt băgate până în gât în asta. Ei veghează ca lucrurile să meargă unse și să avem, cum zicea Ciolacu ”STABILITATE”. Adică lucrurile să rămână așa și să nu existe nicio ”defecțiune”. Dacă nu sunteți de aceeași părere cu mine, probabil o să vi se pară abracadabrante zicerile de mai sus, dar vă asigur că exact așa stau lucrurile. Iar suveraniștii sunt exact antidotul la situația asta mafiotă. Ei prin natura și însuși felul lor de a fi își propun să rupă sistemul ăsta mafiot pe axa intern-extern. Ei vor ca țara să beneficieze de propriile resurse și să ia propriile decizii, în interesul nostru național. Deci nu ieșirea din cluburile selecte internaționale, ci șederea la masă cu ei, pe aceeași poziție, fără să fim subjugați de mafia descrisă mai sus, și la care e părtașă inclusiv Comisia Europeană (direct sau indirect). Ceea ce ar fi excelent. Singura întrebare care rămâne în cazul ideologiei suveraniste este ce se va întâmpla cu mafia internă, care poate merge și fără spolierea externă. Asta rămâne de văzut. Oricum ar fi o schimbare în bine, findcă decât 2 spoliatori (unul intern și altul extern) care lucrează concertat mai bine rămâne doar cel intern. Și poate ne vom descurca și cu el mai târziu. O să ziceți că dacă ne supunem orbește reglementărilor europene asta e și în interesul nostru că asta mai pune frână derapajelor, furtișagurilor și ezitărilor interne. Ați fi candid să susțineți asta. Reglementările de la CE de multe ori satisfac tocmai interesele altora, nu ale noastre. De exemplu: închiderea minelor, pe viitor interzicerea centralelor pe gaz sau a motoarelor termice, reducerea efectivelor zootehnice și a cultivării pământului, impunerea altei morale, neconforme cu morala noastră (căsătorii homosexuale și adopții, educație sexuală ”cu dedicație” în școli etc). Sunt câteva exemple, foarte puține. Se pregătesc multe altele, total aberante, nu mai insist că înțelegeți ce vreau să zic. Iar din punct de vedre economic, practic nu mai producem mai nimic în țară, cumpărăm totul de afară. Inclusiv energia. Vă dați seama? Producem energie ieftină, o punem în piață, apoi o cumpărăm (cel mai) scump de pe bursă. Tot ce facem, facem în folosul altora, nu al nostru. Eu sunt pentru relații economice internaționale echitabile, nu sunt nicidecum un izolaționist, avem nevoie unii de alții țările între ele și companiile între ele, numai că la noi se întâmplă ”ciudățenii” economice care vin din zona mafiei descrise mai sus și care trebuie rezolvate. Asta ”vrea” suveraniștii moderați și raționali, nimic altceva. Pe ceilalți, care sunt cu rușii și cu izolarea țării, dă-i încolo, nu merită atenție, oricum nu vor avea câștig de cauză.
      • Like 0
  • Bla, bla, bla….
    “ cinicul care trimite coreeni sa-i atace pe bieții ucrainieni “
    Ați fost acolo ?
    V-ați uitat la BBC sau la CNN ?
    Nu mai tin demult dezinformările astea…..
    Cam de când Antena 3 arata filme cu rachete coreene care atacau Ucraina, dovedite a fi computer games generated images.
    Cam de când susțineați sus si tare ca Rusia a distrus NordStream…..
    Realitatea e ca oamenii au votat ceva, iar TOATA media acum nu face altceva decât sa îi admonesteze si sa-i jignească.
    Romanii nu sunt in 2024 nici mai tâmpiți, nici mai antisemiți, nici mai prosti, nici mai anti LGBTQ ca in ultimii ani.
    Doar ca nu vor război.
    Nu vrem sa ajutam Ucraina.
    Punct.
    Nici cu arme, nici cu oameni, nici cu nimic.
    Știți de ce ?
    Pt ca vrem oprirea războiului, spre deosebire de guvernul dvs., care nu-si va trimite niciodată copiii sa lupte cu Rusia.
    Poate doar mercenari din familiile de marocani pt care i-ați invitat in anii 50-60 sa va slugareasca.
    Ucraina vs Rusia are tot atâtea sanse ca Mexic vs USA…
    Poate schimbați placa.
    Faptul ca nu știați nimic despre CG va face incompetent sau dezinteresat total de Romania.
    Calin Georgescu virează spre Ungaria lui Orban, mai degrabă, nu spre Rusia lui Putin….
    Iar oamenii saluta acest lucru.
    Uitați un scenariu interesant : Georgescu președinte cu guvern condus de Bolojan….
    Am fi cu toții puțin mai liniștiți, înainte de sărbători.
    • Like 0
    • @ Margot Fenring
      Wow, deci
      Vladimir Vladimir ici (urmașul lui Ulianov)
      Stâlpul păcii de pe glob
      • Like 0
  • mg check icon
    ..și ați fost stupefiat, ca noi toți, că un anonim (până mai-ieri) a ieșit pe primul loc.
    Cum să fi devenit el peste noapte favoritul celor din Cârlibaba ? Și-a făcut campanie prin sat, A lipit cineva vreun afiș pentru el ?
    Veți spune desigur că nu și așa și este. Și la fel e-n toată țara.

    Care să fie misterul ? Ce are el în plus față de ceilalți ?
    Pe lângă filmulețele, în care viața idilică, sănătoasă, cu frica lui Dumnezeu, este combinată abil cu ura față de UE, NATO și civilizația occidentală în general, dl.Georgescu a beneficiat și de o manipulare masivă pe Tiktok.

    Filmulețele de pe Youtube au fost "aluatul", iar manevra de pe Tiktok a fost drojdia care l-a făcut să crească până a ieșit din lighean, surprinzându-i chiar și pe bucătari..

    Cum se poate face asta, explică (parțial..) un influencer (Silviu Cenușă), aici pe Republica, în postarea "Experienţa mea la primul tur al prezidenţialelor sau naivitatea unui influencer de bună credinţă".

    O firmă fantomă care plătește publicitate electorală, fără să marcheze conținutul corespunzător, conform legii. În felul ăsta algoritmii Tiktok nu i-au diminuat vizibilitatea ca în cazul celorlalți candidați care și-au postat reclamele electorale. Avantaj Georgescu..
    Apoi celebrii (de acum) boți, care au luat ca țintă niște cuvinte cheie ascunse (tag-uri), au plast acolo "Votați Georgescu" și au multiplicat mesajul (peste 120 milioane de vizaualizări pe Tiktok în ultima lună)

    Chestia asta a fost reclamată la CCR de câtre un candidat independent, dar nu a fost luată în seamă.. Se putea lua urma banilor, aflând cine și ce a plătit.

    S-a mers în schimb pe cealaltă reclamație, care vizează o chestiune minoră ca amploare, dar care poate duce la schimbarea ierarhiei sau chiar la anularea turului întâi. Și am serioase dubii că asta e-n interesul poporului român.

    Revenind la dl.Georgescu, cred că habar n-are cine și în ce l-a băgat..
    Cineva l-a ales, a plătit reclame/boți și s-a ales cu cozonac foarte bine crescut. E un fel de "Marele Blond cu un pantof roșu".
    Eu unul îl aștept cu nerăbdare pe Andre Rieu.
    • Like 1
  • Silver check icon
    Stați liniștit Domnule Daniel, că mai suntem și noi ăștialalți,care avem și noi un cuvânt de spus .
    Veți fi întotdeauna prietenul nostru.
    • Like 3
  • Domnule van Soest, să știți că nu trebuie să vă simțiți Dvs atacat de efervescența turbulentă de acum din România. Chiar nu e vorba despre Dvs. Dvs sunteți un om primit cu brațele deschise de societatea românească (sper că sunteți de acord că românii sunt ospitalieri și prietenoși de felul lor) și sunteți favorabil felului de viață de aici, altfel n-ați fi venit aici. Nu are nimeni nimic cu Dvs. Când e vorba de ”îngenuncherea” unui popor de către occidentali nu e vorba de persoane particulare ca Dvs, care trăiți în aceeași paradigmă cu noi, alături de noi. E vorba de competiția acerbă și adeseori nedreaptă între țările partenere din UE, care, în mod nedrept favorizează (chiar la nivelul conducerii UE) țările puternice și defavorizează țările slabe atât economic cât și ca reprezentare de către clasa politică. Nu sunt un adept al lui Călin Georgescu, dar nu fiindcă nu aș fi suveranist (dimpotrivă, chiar sunt suveranist), ci fiindcă el, ca persoană, nu e ce ne trebuie, deși pare că este. În privința caracterizării lui, sunt de acord cu Dvs. dar vă rog, lăsați și Dvs ura și desconsiderarea la adresa celor care l-au votat (și cu siguranță îl vor mai vota), fiindcă ei sunt acum parte a unei mișcări de ”trezire” a conștiinței naționale, benefică în sine, chiar dacă persoana care coagulează această tendință, Călin Georgescu, nu e soluția potrivită și ar fi fost bine să fie altcineva în locul lui. Tendința la nivel național rămâne însă și ea este benefică, iar mai devreme sau mai târziu se vor găsi și persoane mai potrivite de a o coagula și susține. Sintagma ”deșteaptă-te române” e una fundamentală pentru noi românii, e și în imnul nostru național. Ideea e că românii stau în amorțire, nepăsare sau acceptare mai mult timp, dar la un moment dat se produce o ”trezire” a spiritului național. Asta se întâmplă acum cu nația noastră, domnule van Soest, cu toate bunele și relele asociate și chiar dacă nu puteți înțelege acest lucru, din diverse motive, că sunteți de altă naționalitate sau că pur și simplu aveți altă opțiune politică, vă rugăm să nu ne stricați bucuria acestei deșteptări. Nu participați la festivalul urii și dezbinării care se manifestă inevitabil acum, în această perioadă sensibilă și inevitabil tulbure. Iubiți-ne pe toți, indiferent de coloratura politică, așa cum vă iubim și noi. Și sper că ați simțit asta, că așa suntem noi românii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult