Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Partidele îmi cer semnătura de susținere, fără să-mi spună ce au la ofertă, iar în condițiile astea eu nu semnez!

—Și care din mioarele-astea vă ridică mai multe probleme, bade? Alea albe? —Poi, da, ălea albe! —Și-alea negre? —Poi, și-ălea negre, no, cum nu?

În aceste zile de septembrie, partidele mari și mici, vechi și noi, ne invită să fim parteneri la o mascaradă numită strângerea semnăturilor de susținere pentru candidaturile în alegerile parlamentare. Singurii candidați care-și fac treaba corect sunt independenții, pentru că acolo e clar pentru cine semnezi și ce anume susțin ei din punct de vedere politic, respectiv ce și pe cine susții tu, prin semnătură, să intre în campania electorală. Partidele, însă, nu și-au desemnat candidații, dar par să colecteze semnături „în alb.”

Anul trecut, alături de colegii din Campania Politică fără Bariere, solicitam introducerea în lege a acestor semnături de susținere, tocmai pentru ca dreptul de a candida al membrilor de partid să fie confirmat/filtrat de cetățenii din circumscripția electorală. Sigur, mai aveam și argumentul că trebuie să existe condiții egale pentru înscrierea candidaturilor, care să nu discrimineze între partidele noi și cele vechi, cele mici și cele mari. Dar ideea era ca partidul să-și desemneze candidații într-o circumscripție pe baza dialogului cu baza sa de susținători, înainte de startul perioadei electorale. Iar acum tac sau chiar ne invită la mascaradă tocmai politicienii care ne-au făcut capul calendar despre nevoia de primaries (alegeri primare) în România.

Problema este că partidele îmi cer semnătura de susținere, fără să-mi spună ce au la ofertă, iar în condițiile astea eu nu semnez! Din principiu, nu semnez în alb. Tot din principiu, nu semnez pentru partid, ci pentru candidați, luați individual. Nu în ultimul rând, tot din principiu, nu semnez liste de candidați pe care se află indivizi „cu dosare penale,” pentru că eu nu cred deloc că țara asta merită să fie furată! Și, pentru că am făcut tot ce-a ținut de mine, anul trecut, să promovez niște principii „cu mintea-n cap” în legislație, n-o să-mi bat joc de munca mea, semnând în alb!

Codru Vrabie

Astfel, în prima lună de pre-campanie electorală, partidul ar fi urmat să colecteze semnăturile de susținere de la oamenii care chiar cred că acei candidați merită să intre în campania electorală. Similar, noua legislație ne dă posibilitatea să semnăm în susținerea mai multor candidați, tocmai pentru a putea noi, cetățenii, să ne convingem, în timpul campaniei electorale, care dintre ei ne reprezintă mai bine interesele. Dar partidele încă nu și-au desemnat candidații! Pentru că n-au știut și nu s-au informat, pentru că n-au avut chef, pentru că au avut alte treburi, prea puțin contează pentru mine, câtă vreme vor, acum, să mă facă părtaș la o formă de înșelătorie publică.

Știți cine ar fi primul senator propus pe lista ALDE pentru județul Vaslui? Dar cine ar fi primii doi candidați de pe lista PSD pentru Camera Deputaților în județul Arad? Știți pe cine propune PNL deschizător de listă la Senat în județul Covasna? Dar pe cine ar dori PMP să pună în capul listei de deputați pentru județul Argeș? Pe cine propune USR pe lista de deputați din București sau pe cine susține UDMR pe lista de senatori în diaspora? Nu cred că știți nici măcar dacă sunteți membri ai acestor formațiuni politice!

Problema este că partidele îmi cer semnătura de susținere, fără să-mi spună ce au la ofertă, iar în condițiile astea eu nu semnez! Din principiu, nu semnez în alb. Tot din principiu, nu semnez pentru partid, ci pentru candidați, luați individual. Nu în ultimul rând, tot din principiu, nu semnez liste de candidați pe care se află indivizi „cu dosare penale,” pentru că eu nu cred deloc că țara asta merită să fie furată! Și, pentru că am făcut tot ce-a ținut de mine, anul trecut, să promovez niște principii „cu mintea-n cap” în legislație, n-o să-mi bat joc de munca mea, semnând în alb!

În paralel, însă, mai are loc un exercițiu electoral, de care prea puțini suntem conștienți și la care prea puțini suntem atenți. Scriam, în aprilie, despre modul în care Senatul interfera cu procesul electoral pentru CSM; noroc cu decizia Curții Constituționale care a repus lucrurile în făgașul lor firesc. Dar candidații pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii au fost deja stabiliți, în adunările generale ale magistraților, chiar săptămâna trecută. De-acum, judecătorii și procurorii care doresc să se ocupe de destinele justiției până în 2022 (pentru că au un mandat de 6 ani) intră în campanie electorală, printre colegii lor. În unele locuri, alegerile deja se desfășoară, cu nereguli terifiante!

Din păcate, procesul electoral pentru CSM este la fel de netransparent ca la politicieni; încă nu știm cine au fost toți candidații din prima etapă, nici toți candidații validați de adunările generale (aparent, Universul Juridic și Juridice.ro reflectă subiectul doar pentru publicul de specialitate). În condițiile în care UNJR acuză de mai bine de un an de zile ingerințele serviciilor de informații în „câmpul tactic” al justiției, iar țara e cuprinsă de febra protestelor în magistratură, e foarte ciudat că întregul proces electoral din justiție se ține departe de ochii cetățenilor-justițiabili.

Aproape la fel ca politicienii opaci din partidele politice, și magistrații opaci din adunările procurorilor sau judecătorilor ne cer să acceptăm în orb alegerile făcute de ei, in interior! Iar eu cred că această stare de fapt este inacceptabilă, pentru că mai ales azi, de Ziua Democrației, e dreptul meu să știu cine are de gând să ia decizii în numele meu, în beneficiul meu sau pe socoteala mea (fie în CSM, fie în Parlament), iar candidatul care dorește să mă reprezinte ar trebui să aibă bunul simț de-a mă întreba măcar ce-mi doresc, ce nevoi am, să-mi explice cum se gândește să-mi rezolve mie problemele! Asta, desigur, dacă vrea și votul meu… 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Postaci sunt oricum pe un segment sau altul. Fiecare partid cu postacii lui. Eu unul m-am scârbit şi de toate. Nu mai cred în poveşti. Nu văd pe nimeni valabil, aşa că o să stau pe-acasă. Şi dacă vin cu oferta ce? O să facem şi-o să dregem. Da, da, am mai văzut...
    • Like 0
  • check icon
    cred ca este nevoie de o aliniere, care este numarul romanilor - adica aducatorii de aport financiar la baza politicului ? care este nr membrilor stafului unui partid - adica nr de consumatori ai aportului financiar pe cap de aducator ? care este numarul de oameni necesar sa formeze o echipa, adica sa mearga intr-o directie si nu o gloata care intoarce capul dupa toti cei care fug in curul gol pe teren - adica astia trebuie sa fie in parlament ? de la ce nivel si cu ce nivela vrea poporul sa fie condus ? adica 10% gospodine, din care 8% maritate, 10% tarani neinstariti + 10% instariti, 10% reprezentantii minoritatilor (homo, lesbi, maghiari, burgari, negri, tigani, ...), 10% tovarasi de nadejde, 10% viitori chiaburi, 10% viitori pensionari penali .... - pai mai stimatilor ... eu nu ma mai urc in masina care este condusa de un sofer fara carnet valabil (iliescu vs capitalism) sau cu 5 accidente la activ (panta vs dosare), voi puteti incerca ... nu mai continui caci stiu ca nu sunteti grei de cap, ci lefteri la buzunare si daca de la psd o sa miroasa a mamaliga intrati toti sa votati, ca de la alt partid poate vine miros de ulei de motor/plastic de vw/renault, si pe voi va doare in ... de vw :) ATENTIE LA POSTACI DE SERVICIU : MUSCA TOT !
    • Like 0
  • Corect! Cei ce semneaza dau unda verde partidelor, fara sa le pese de ce vor urma acestea sa faca prin prisma semnaturii lor! Ca si cum te-ai duce la notar sa ii faci unui om dubios procura, ca sa poata intreprinde orice in numele tau!
    • Like 0
  • check icon
    „Partidele îmi cer semnătura de susținere, fără să-mi spună ce au la ofertă, iar în condițiile astea eu nu semnez!” // Vorba asta, întreg articolul de aici în general îmi amintesc de pasele prestidigitatorului. Privind dincolo de acestea, nu uit că huliții politicieni, pînă să ne prezinte vreun candidat ori altul, au ingrata sarcină de-a crea o punte între spiritul infantil al electoratului și realitatea guvernării.
    • Like 0
  • Exista un procent important de candidati care au fost si in actuala legislatura parlamentari. Ia sa facem noi o lista da motive pentru care ei considera legidlatura ce tocmai se termina un succes.
    Incepem cu pensiile speciale si puneti pe lista ce mai stiti ca si-au facut cadou.
    Asa, si acum nu numai ca avem motive sa le dam semnaturi, dar trebuie mers la TOATE intalnirile electorale si intrebati insistent de ce le trebuie banii mei pentru pensia lor, s.a.
    • Like 0
  • check icon
    Alegerile pentru CSM trebuie să fie publice, intens televizate, ele fiind – la urma urmelor – mai importante decît o campanie normală. Faptul că NU este așa arată clar mecanismul corupției interne și profunde. Dacă autorul scrie „nereguli terifiante”, brrr..., de ce se mai fac aceste alegeri? Ca să se aduce la zi faimoasa zicere a lui Stalin: nu contează cine ce votează, contează cine numără voturile.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Hopa, aproape că uitasem: începe campania electorală. N-am să votez pentru că n-am cu cine. Cu ăştia cu câinii în niciun caz (USR fost USB), iar dacă vin pe la mine la uşă îi pun în legătură cu vecinii care nu puteau dormi nopţile de hărmălaie, să-i voteze ei. În rest, alegerile nu mai pasionează pe nimeni prea tare. Am pătimit multe încât să ne dăm seama cum stau treburile cu politica.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult