Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Partizanii din Lugansk au emis un „ultim avertisment” pentru ocupanți

Partizanii din Luhansk

Foto: Flickr Common Creative

Teritoriul separatist Lugansk, a cărui independenţă a fost recunoscută de Moscova, ar putea organiza în curând un referendum asupra aderării la Rusia. Republicile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova se află în bazinul minier Donbas din estul Ucrainei. Majoritatea locuitorilor sunt vorbitori de limbă rusă. Cele două regiuni se sustrag din 2014 autorității Kievului. Războiul în care autorităţile de la Kiev se confruntă cu separatiştii din Doneţk şi Lugansk s-a soldat până acum cu peste 14.000 de morţi. Independenţa lor, proclamată în urma unor referendumuri, nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională.

Pe 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin le-a recunoscut independenţa şi a răspuns cererii lor de a stabili o „cooperare în materie de apărare”. Aceasta a constituit preludiul pentru invazia rusă în Ucraina, declanşată pe 24 februarie.

Partizanii ucraineni din Lugansk ocupat au emis un „ultim avertisment” pentru ocupanții ruși. De asemenea, au cerut locuitorilor din Lugansk să boicoteze „referendumul” privind aderarea la Federația Rusă

Acest lucru a fost raportat în mișcarea partizană ucraineană „Panglica Galbenă” pe 20 august. „Oamenii din Lugansk sunt împotriva referendumului!”, se arată în comunicatul mișcării de rezistență pe canalul Telegram.

Se remarcă faptul că activiștii, cu mesajele lor sub formă de panglici galbene, transmit îndemnuri ocupanților să fie atenți și „să se uite sub picioare”.

„Panglica galbenă este ultimul avertisment. Știți ce să faceți? Acoperiți cu ei tot orașul. Să știe că în curând vor fi ghemuiți și nu se vor ridica. Haideți. Luhansk este Ucraina!”, au declarat partizanii.

Rusia a forțat locuitori din Donbas să se înroleze în armata rusă

În războiul împotriva Ucrainei, Moscova vrea să completeze golurile din armata rusă. Încă nu a fost decretată mobilizarea generală, dar există indicii că se recrutează soldaţi pe diferite căi. Aceștia au fost ridicați de pe stradă. Misiuni de luptă execută şi bărbaţi recrutaţi în Donbas de auto-proclamatele “Republici Populare Doneţk şi Lugansk”. În loc să cheme la arme printr-o mobilizare generală, centrele de încorporare din Rusia caută mai activ decât oricând oameni dispuşi să devină militari cu contract temporar, încercând să-i convingă şi pe cei care-şi efectuează stagiul militar obligatoriu să semneze un astfel de contract, potrivit unor informaţii provenite din diverse cercuri.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult