Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Partizanii din Lugansk au emis un „ultim avertisment” pentru ocupanți

Partizanii din Luhansk

Foto: Flickr Common Creative

Teritoriul separatist Lugansk, a cărui independenţă a fost recunoscută de Moscova, ar putea organiza în curând un referendum asupra aderării la Rusia. Republicile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova se află în bazinul minier Donbas din estul Ucrainei. Majoritatea locuitorilor sunt vorbitori de limbă rusă. Cele două regiuni se sustrag din 2014 autorității Kievului. Războiul în care autorităţile de la Kiev se confruntă cu separatiştii din Doneţk şi Lugansk s-a soldat până acum cu peste 14.000 de morţi. Independenţa lor, proclamată în urma unor referendumuri, nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională.

Pe 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin le-a recunoscut independenţa şi a răspuns cererii lor de a stabili o „cooperare în materie de apărare”. Aceasta a constituit preludiul pentru invazia rusă în Ucraina, declanşată pe 24 februarie.

Partizanii ucraineni din Lugansk ocupat au emis un „ultim avertisment” pentru ocupanții ruși. De asemenea, au cerut locuitorilor din Lugansk să boicoteze „referendumul” privind aderarea la Federația Rusă

Acest lucru a fost raportat în mișcarea partizană ucraineană „Panglica Galbenă” pe 20 august. „Oamenii din Lugansk sunt împotriva referendumului!”, se arată în comunicatul mișcării de rezistență pe canalul Telegram.

Se remarcă faptul că activiștii, cu mesajele lor sub formă de panglici galbene, transmit îndemnuri ocupanților să fie atenți și „să se uite sub picioare”.

„Panglica galbenă este ultimul avertisment. Știți ce să faceți? Acoperiți cu ei tot orașul. Să știe că în curând vor fi ghemuiți și nu se vor ridica. Haideți. Luhansk este Ucraina!”, au declarat partizanii.

Rusia a forțat locuitori din Donbas să se înroleze în armata rusă

În războiul împotriva Ucrainei, Moscova vrea să completeze golurile din armata rusă. Încă nu a fost decretată mobilizarea generală, dar există indicii că se recrutează soldaţi pe diferite căi. Aceștia au fost ridicați de pe stradă. Misiuni de luptă execută şi bărbaţi recrutaţi în Donbas de auto-proclamatele “Republici Populare Doneţk şi Lugansk”. În loc să cheme la arme printr-o mobilizare generală, centrele de încorporare din Rusia caută mai activ decât oricând oameni dispuşi să devină militari cu contract temporar, încercând să-i convingă şi pe cei care-şi efectuează stagiul militar obligatoriu să semneze un astfel de contract, potrivit unor informaţii provenite din diverse cercuri.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult