Foto - zixia/ Alamy / Profimedia
Pantofii fură startul în campania electorală. Dar sunt un subiect neașteptat de serios.
Spre amuzamentul opiniei publice au apărut niște contre între politicieni cu privire la pantofi, la încălțăminte în general, care aparent, la prima vedere, indică la ce nivel de campanie electorală trebuie să ne așteptăm.
Tema pantofilor, a încălțămintei în general, este mai de actualitate decât ne-am aștepta, nu ar trebui s-o tratăm cu superficialitate, pentru că în afara de modelele de pantofi, de preferințele politicienilor și de prețul încălțămintei, subiectul are implicații foarte adânci pentru economie. Și același lucru se poate spune și despre îmbrăcăminte. Este cu adevărat un subiect de campanie electorală.
Astfel, dacă vrem să ducem mai departe în campanie electorală tema pantofilor, a încălțămintei în general, iată câteva puncte care ar putea fi analizate în dezbaterile electorale de anul viitor.
- Câte fabrici de încălțăminte mai are România?
- Numiți 5 fabrici de încălțăminte care au fost închise după 1990 și ce s-a construit în locul lor;
- Numiți 5 fabrici de încălțăminte care s-au construit după 2000;
- Numiți 5 orașe din România unde se află fabrici de încălțăminte;
- Numiți 5 antreprenori români pasionați și curajoși care au înființat fabrici de încălțăminte, când ar fi putut mult mai simplu aduce totul din import;
- Câți angajați lucrează în domeniu încălțămintei în Romania și care este media salariului plătit?
- Câte perechi de încălțăminte aveți acasă care să fie fabricate în România?
- Numiți 5 retaileri din mallurile din marile orașe care vând încălțăminte fabricată în România;
- Numiți 5 mărci renumite de încălțăminte care sunt fabricate în România, sub contract, și unde;
- Care este balanța comerciala în domeniul încălțămintei, cât se importă față de cât se exportă?
Singurul lucru cu privire la încălțăminte care probabil ar trebui să-i preocupe pe politicienii care se gândesc la viitorul României este ca aceasta să fie fabricată în România, de mâini romanești, indiferent de capitalul companiei care o fabrică. Singurul lucru cu privire la încălțăminte pe care ar trebui să îl facă românii este să cumpere pantofi fabricați în România, există modele și prețuri pentru toate preferințele. Fiecare pereche de pantofi fabricați în România care este cumpărată va păstra joburile la noi în țară și va crea joburi noi în această industrie. Banii din taxele, impozitele și contribuțiile plătite de această industrie rămân în țară, pentru școlile, străzile și spitalele din România.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ca să mă refer doar la încălțăminte, pe mine mă interesează să fie modele confortabile, frumoase, rezistente (durabile) și convenabile ca preț. Mă uit la etichetă să văd unde sunt fabricate, doar așa, de curiozitate, nu pentru a face din asta un criteriu de achiziție.
Legat de produsele românești, o să vă dau un exemplu din experiența personală: la sfârșitul anilor ’90 aveam o mașină Dacia Nova cu care rămâneam mereu în drum. Efectiv, în timp ce mergeam, i se oprea motorul. Am chemat o echipă de service de la Dacia care a tras de toate firele, a făcut-o cu greu să pornească dar a doua zi iar nu a mai pornit. Am făcut reclamații peste reclamații și am ajuns să vorbesc cu o doamnă director de la Dacia, o impertinentă care în loc să rezolve situația m-a obrăznicit la telefon. O lună mai târziu primeam scrisoare cu sigla Guvernului României – Autoritatea Națională pentru Protecția Clientului, care îmi făcea dreptate și îi punea pe cei de la Dacia să îmi deconteze inclusiv cheltuielile cu transportul mașinii pe platformă. Și în condițiile astea credeți că am mai cumpărat vreodată o mașină produsă în România? Pot, de asemenea, să dau și un contraexemplu: am un rotopercutor Makita fabricat sub licență în România, de care sunt foarte mulțumit. Deci nu pot face nicio regulă, fiecare achiziție în parte suportă o analiză individuală.
Am citit un comentariu cum că românii sunt interesați de cantitate, nu de calitate. Eu aș zice că suntem prea limitați financiar pentru a achiziționa produse ieftine și de o calitate îndoielnică. Preferințele noastre ar trebui îndreptate către un raport maxim calitate/preț când vine vorba de achiziții de orice fel.
Iar deficitul balanței comerciale nu se va regla din cumpărăturile casnice, când la orizont sunt pregătite achiziții de F35, submarine și multe altele de acest fel, care au prețuri cu mai mult de 9 zerouri.
Nici pe vremea lui Ceausescu nu stiam cate fabrici de pantofi sunt in tara.
Ce pot sa spun este ca firma ALDO, cu magazine peste tot in lume, comercializeaza pantofi romanesti - eu am o pereche, sotia mea doua. Cumparate in Canada.
Iar bocancii mei de schi (Lange) sunt si ei fabricati in Romania - nu stiu la ce fabrica, si nu ma intereseaza,
De multe ori ne taiem singuri craca de sub picioare, nu trebuie neaparat sa vina un strain rau se ne invete acel lucru.