Foto - Inquam Photos/ Casian Mitu
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, e din nou subiect de știre după o altă declarație controversată. După ce a promovat mesajele propagandistice ale lui Putin, după ce a hrănit pozițiile misogine ale conservatorilor români, de la Mihai Neamțu la Cezar Ionașcu, și după ce i s-a deschis un dosar penal pentru cumpărare de influență, cel cunoscut drept „Mache“ pe numele de colaborator al fostei Securități ceaușiste a declarat că bărbatul adevărat trebuie să aibă barbă. „Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi”, a spus ÎPS Teodosie. Cu alte cuvinte, aceasta e cea mai nouă „poruncă“ a lui Teodosie.
Cele „10 porunci“ ale lui ÎPS Teodosie
1) Să porți barbă
Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat marţi seara, la Radio Dobrogea, de ce poartă barbă slujitorii Bisericii Ortodoxe. „Aşa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbaţi. Sunt şi excepţii, oameni spâni cărora nu le creşte barba şi sunt trişti unii dintre ei care ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe. Ei trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. Au purtat şi apostolii şi toţi părinţii Bisericii noastre. Barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, citat de News.ro.
În mai 2021, Teodosie spunea că femeia nu are roluri importante în Biserică, așa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei şi că femeia „nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”. „Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă”, mai declara arhiepiscopul Tomisului, la emisiunea Dialog duhovnicesc de la Radio Dobrogea. ÎPS Teodosie a afirmat că acest lucru nu este o discriminare, ci este vorba despre statutul bărbatului şi al femeii.
2) Să nu ai relații trupești după bobotează
În 2022, în Ajunul Bobotezei, atunci când a sfinţit apele suit pe cisternă, ÎPS Teodosie a menţionat că aghiasma mare nu poate fi băută de femeile aflate în perioada „neputinţei”. „Femeile care sunt în neputinţă nu pot să o ia, dar ceilalţi pot să o ia. Şi cele care au fost în neputinţă în perioada aceasta, când îşi termină perioada de neputinţă, le dau această blagoslovenie să ia trei zile la rând aghiasmă mare, ca mângâiere”, a spus ierarhul. El şi-a întărit declaraţiile şi într-o emisiune difuzată în aceeaşi zi la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, spunând chiar că femeia aflată în perioada „neputinţei” nu poate lua nici aghiasmă, nici anafură, nu poate să meargă la altar, nu poate săruta icoanele, dar poate merge la biserică deoarece „nu este interzis să te rogi”.
În vara lui 2022, ÎPS Teodosie îi transmitea primarului Constanței Vergil Chițac o scrisoare deschisă prin care îl ruga să nu demoleze o biserică construită fără autorizație, pe trotuar. „Ne despart câteva ore de cel mai infam moment din istoria ultimelor decenii, prin care se pare că trebuie să treacă credincioșii din străvechiul Tomis, acela al demolării unei biserici, motiv pentru care mă adresez domniei voastre în numele clerului și al poporului (celor peste trei sute de mii), care prin mila Domnului ne-au fost încredințați spre păstorire”, spunea Arhiepiscopul Tomisului.
3) Să nu porți cercei
„Cerceii sunt un surplus, găsim în multe cărți pioase, sunt o podoabă folosită de femei pentru a fi mai interesante, mai elegante. Sfântul Pavel se leagă chiar de părul este prea mult împopoțonat, să nu vă faceți podoabe din păr împletit. Drept să vă spun, cerceii nu prea își au locul. Dacă nu puneți, este mai bine. Nu le faceți un serviciu fetițelor cărora le puneți cercei. Nu sunt o necesitate, se vor obișnui cu ei și pot fi o pricină de a se lăuda sau de a nu fi de acord Dumnezeu cu acest lucru“, a mai spus Teodosie în trecut.
4) Să nu ridici glasul împotriva lui Putin
În februarie 2022, în preajma invaziei ruse pe scară largă în Ucraina, Arhiepiscopul Tomisului îi lua apărarea lui Vladimir Putin. Acesta spunea că Putin nu e atât de negru cum îl prezintă toată lumea în această perioadă și că este cel mai mare ctitor de biserici de la muntele Athos şi Ierusalim. ÎPS Teodosie spunea și că Putin a făcut mai multe jertfe şi nu trebuie judecat ca un răufăcător.
După ce Putin a invadat Ucraina și a pornit războiul, Teodosie a afirmat că nu este un război de apărare a credinţei şi a gliei, ci unul în care nu a fost destulă diplomaţie. El a susţinut că nu s-ar fi ajuns aici dacă nu s-ar fi produs tensiuni între cele două părţi.
Ulterior, la două luni după 24 februarie 2022, Arhiepiscopul Tomisului își menținea declarațiile în ceea ce îl privește pe Vladimir Putin, spunând că nu îl consideră răufăcător, pentru că „nu a mitraliat ctitoriile”.
Violuri, crime, refugiați, copii și adulți distruși psihic și fizic; gropi comune; blocuri, șosele, spitale și biserici ciuruite, nivelate, îngropate; risc de accident nuclear, având în vedere bombardamentele din zona centralelor atomice ucrainene; amenințări de la Kremlin cu războiul nuclear. Aceasta este azi Ucraina reală, Ucraina ortodoxă, Ucraina vecină Rusiei. Dar pentru Teodosie pare că un astfel de tablou nu pare a fi nici mișcător și cu atât mai puțin cutremurător, scrie Universul.net.
5) Să nu ridici glasul împotriva Gabrielei Firea
Arhiepiscopul Tomisului a intervenit și în scandalul azilelor groazei și i-a luat apărarea primarului din Voluntari, Florentin Pandele. ÎPS Teodosie a susținut că „un om nu poate să facă totul” și că pentru asta există „niște subalterni care au responsabilități”, precizând că soțul Gabrielei Firea este „un om care face foarte mult bine”. „Monștrii sunt aceia care și-au bătut joc de bătrâni, nu cei care apar la televizor”, a spus acesta.
6) Să nu te vaccinezi
La finalul anului trecut, Teodosie a declarat că „a fost o presupusă pandemie”, susţinând că nu se aştepta ca „atât de repede să se dezvăluie aceste forţări de pandemie care au dus la nişte privilegii pentru unii şi necazuri pentru alţii”, referindu-se la ancheta DNA în cazul achiziţiilor de vaccin anti-Covid. În 2021, acesta s-a lansat într-o pledoarie împotriva vaccinării anti-COVID, într-o emisiune la Radio Dobrogea, susținând că vaccinul „nu este asumat de nimeni și sunt atâtea urmări negative”. El i-a îndemnat pe oameni „să se adreseze în masă justiției” privind restrângerea unor drepturi pentru cei nevaccinați și a făcut un „apel la juriști să se mobilizeze și să îi apere”.
7) Să nu dai agheasmă femeilor la menstruație
La începutul anului, Arhiepiscopul Tomisului a vorbit la Radio Dobrogea despre rânduieli care trebuie respectate la început de an. Întrebat dacă este bine că fie citite acasă moliftele Sfântului Vasile, preotul a răspuns: „Doamne fereşte! Au citit unii şi au înnebunit!”. Teodosie a vorbit şi despre apa sfinţită de Bobotează, spunând că din această agheasmă nu pot bea „femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie”, dar nici fumătorii, dar şi despre faptul că „nu s-ar cuveni” relaţiile trupeşti dintre soţi după Bobotează, cât timp se ia agheasma mare.
8) Să nu fumezi
La începutul lunii februarie, Todosie a atacat din nou femeile, de data aceasta pe cele divorțate. Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că nu este normal ca un preot să împărtăţească persoanele care fumează sau care trăiesc în concubinaj. „Doamne fereşte”, a fost reacţia prelatului.
9) Să nu te însori cu femei divorțate
De asemenea, IPS Teodosie afirmă că bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie divorţată comite adulter. „Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.
10) Să faci avere
Înalt Preasfințitul Teodosie a avut în 12 ani venituri totale de 4,5 milioane de lei. Prelatul are 17 conturi bancare deschise pe numele său și are proprietăți imobiliare în Prahova și Suceava. ÎPS Teodosie este plătit regește de Arhiepiscopia Tomisului, aflată în subordinea Bisericii Ortodoxe Române, cu un salariu mai mare decât cel al președintelui Klaus Iohannis, câștigând 25.000 de lei pe lună.
Poruncitorul, ancehtat penal pentru „mană cerească”
În decembrie 2023, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat, în legătură că dosarul în care este cercetat de procurorii DNA pentru cumpărare de influenţă, că nu este nimic real şi că sunt numai „zvonuri şi provocări”.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au anunţat, la începutul lunii decembrie, că au dispus începerea urmăririi penale faţă de suspecţii Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului (funcţionar public în sensul legii penale), pentru cumpărare de influenţă, şi P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.
Potrivit anchetatorilor, suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
Înainte de Crăciun, Teodosie a mai spus că uciderea de prunci a devenit un produs social, consumat în văzul tuturor, cu complicitatea medicilor, taților și mamelor, referindu-se la avort.
ÎPS Teodosie se războiește cu purtătorul de cuvânt al BOR
În luna octombrie a anului trecut, ÎPS Teodosie a cerut, printr-o scrisoare transmisă conducerii Bisericii Ortodoxe Române, ca arhiepiscopia să fie ridicată la rang de mitropolie. Însă cererea i-a fost respinsă. Nu s-a lăsat, iar în urmă cu doar câteva zile, Arhiepiscopia Tomisului a emis un ordin prin care instituie perioadă de post între 26 – 28 februarie şi a precizat că în această perioadă clericii vor oficia în biserici şi mănăstiri Acatistul Bunei Vestiri şi Acatistul Sfântului Apostol Andrei, măsuri luate pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului.
În 2023, ÎPS Teodosie a pornit și un conflict chiar cu purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu. L-a acuat pe acesta din urmă de „juisare intelectualist-utopică pe gama redusă a unei terminologii (inclusiv teologice) „de budoar””, care „este principala sursă de încurajare a ideologiilor cristofobe”. Asta după ce Bănescu a spus, fără a-i rosti numele, că IPS Teodosie ajută „consistent”, în „nebunia idolatrizării ignoranței” sale, pe cei care numesc în derâdere creștinismul drept „creștinopatie”.
Anul trecut, scriitorul Andrei Pleşu spunea că este uimit de comportamentul lui Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, şi de faptul că „orice ar spune nu poate fi amendat instituţional de nimeni şi de nimic”, „Un subofiţer încruntat, îndrăgostit soldăţeşte de Putin, o versiune virilă a viguroasei doamne Şoşoacă”, mai spunea Andrei Pleșu despre Toedosie.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reuneşte în şedinţă, joi, pe 29 februarie. Una din teme va fi şi „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Probabil din mană cerească... scutită de taxe și impozite.