Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Prima amendă dată unui restaurant din București pe legea antifumat. Lista numerelor de telefon din Capitală unde se pot face sesizările

Un restaurant din sectorul 2 a fost amendat joi de poliția locală cu 5.000 de lei, după ce o familie a făcut o sesizare la dispeceratul Direcției Generale de Poliție Locală și Control. 

„Ajunși imediat la fața locului, reprezentanții Serviciului Control Comercial din cadrul Poliției Locale a Municipiului București au constatat că reclamația se adeverește - în restaurantul respectiv nu se respecta nicio prevedere a noii legi antifumat”, potrivit reprezentanților Poliției locale. 

Inspectorii au văzut că locul în care se fuma era o construcție închisă, aflată în curtea unui imobil, aceasta fiind formată din doi pereți ficși și doi pereți din poliplan transparent, acoperită cu tavan retractabil închis. Înăuntru mesele erau dotate cu scrumiere, iar unii clienți ai restaurantului fumau în momentul sosirii echipajului de control al Poliția Locală a Municipiului București (PLMB).

Potrivit Legii 15/2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun, acest tip de terasă este definit ca fiind spațiu public închis unde fumatul este interzis. Fiind la prima abatere, societatea comercială a fost amendată contravențional cu 5.000 de lei. Tot în această săptămână, patrulele Serviciilor Circulație și Ordine Publică din cadrul P.L.M.B. au aplicat mai multe avertismente și sancțiuni contravenționale unor persoane care nu au respectat prevederile Legii antifumat și au fost surprinse că fumau în mașinile de serviciu sau în stațiile închise ale R.A.T.B.

Dispeceratul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a aplicat până acum opt amenzi unor persoane fizice care au incălcat prevederile legii antifumat.

Din 17 martie românii nu mai au voie să fumeze în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii - inclusiv în cele din parc - , în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Țigările sunt interzise în baruri, restaurante și cafenele. Cei care vor dori să își aprindă o țigară trebuie să iasă afară. Nici în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, nu se mai poate fuma.

Despre țigările electronice legea prevede doar că vor fi interzise în mijloacele de transport în comun.

Potrivit noii legi, nu se mai poate fuma nici în stațiile de transport în comun, pentru că legea publicată în Monitorul Oficial prevede că un spațiu public închis este format din minimum doi pereți și un acoperiș, indiferent de natura lor, fie că sunt construcții temporare sau permanente.

Telefoanele poliției locale din București unde pot fi făcute sesizări pe legea antifumat:  

Poliția Locală a Municipiului București 

Dispecerat: 021.9752 

Poliția locală din Sector 1

Telefoane Dispecerat: 021.224.28.87, 021.232.28.87

Telefonul Cetateanului: 021.9540

Poliția locală Sector 2

Dispecerat : 021 252 57 70

Poliția locală Sector 3

Dispecerat: 021 9543

Poliția locală Sector 4

Dispecerat : 021.9441

Poliția locală Sector 5

Dispecerat: 021.312.28.81

Poliția locală Sector 6

 021.413.16.20, 021.220.18.61, 021.434.10.97

Dispecerat: 021.9546

Află și:

Guvernul a prezentat ghidul antifumat. Unde se va mai putea fuma, ce trebuie să facă asociațiile de proprietari și cine poate aplica sancțiuni

M-am dus la „Fumătorii Anonimi” și mi-am notat următoarele sfaturi ca să mă las de fumat

„Pot să mai fumez la terasă? Sau pe balconul de la serviciu?” Lista locurilor unde (nu) se mai poate fuma din 16 martie

Scuzați-mă, fumătorilor, știu că vă simțiți discriminați, dar mie îmi lăcrimează ochii de la fum

Dragă nefumătorule, recunosc, păcătuiesc, dar este dreptul meu constituțional!

EXCLUSIV. Guvernul, prima zonă „smoke free”. Premierul Cioloș le va solicita expres miniștrilor să nu mai fumeze când vin la Guvern

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cricos73 check icon
    Este o lege absolut tampita. Sa nu uitam ca barurile si cafenelele au aparut ca o nevoie de socializare, socializare care implica si fumatul, bautul cafelei sau a bauturilor alcoolice. Daca o veti lua la picior intr-o oarecare seara si veti colinda prin diferite cafenele si baruri, veti observa cu surprindere ca in multe din ele se fumeaza la liber. Daca va veti interesa mai indeaproape veti afla ca multi din patronii respectivelor localuri au diverse relatii la institutiile care ar trebui sa-i amendeze. In consecinta ori sunt anuntati de vreun eventual control ori nu sunt deranjati de nimeni. In cazul acesta ce facem cu ceilalti proprietari de baruri si cafenele care nu au relatii si in ale caror locatii nu intra aproape nimeni fiindca se stie ca la ei nu se poate fuma comparativ cu celelalte locatii mai permisive in aceasta privinta? Daca sunati la Politia Locala sa reclamati un local in care se fumeaza la liber, vi se cer toate datele de identificare, mai putin nr de la pantofi. Si daca dati aceste date ce garantie aveti ca nu va cauta cineva din partea respectivului local? Nu era mai simplu sa se poata amenaja spatii pentru fumatori astfel incat sa fim toti egali in fata legii? Dar la noi se fac legile cu picioarele nu cu capul.
    • Like 0
  • check icon
    De ce oare nu s-a apelat la soluția de bun simț: ”În acest restaurant SE FUMEAZĂ” ? Atunci nefumătorii nu vor mai avea nimic de spus: se duc la altul. Sau ”Local NUMAI pentru fumători”. O lege dementă care nu va putea fi respectată. Mai mult, ea provoacă lume ala delațiune. Urît. Comparația cu raportarea violențelor domestice este cel puțin deplasată.
    • Like 0
  • check icon
    Niște pîrîcioși. Turnători jegoși.
    • Like 0
  • CitizenA check icon
    Mi-am facut cont special pentru comentariul lui Cristian de mai jos.
    Cristian a spus exact ceea ce gandesc si eu. Observ cu regret de la o vreme incoace, ca sunt extrem de putini cei ce-si dau seama ca statul se baga din ce in ce mai mult in vietile noastre. Cat de parsiv poate fi statul, cetatenilor li se ia cate un drept, culmea, chiar cu ajutorul lor, iar pe deasupra facandu-i sa se si toarne intre ei.
    Turnatori avem cu duiumul, altceva in viata nu au stiut, ei si parintii lor, decat turnatoria, "datu-n gat". Acum ei, iar in trecut parintii lor au fost cozile de topor ai sistemului securist, cei ce au facut exces de zel cu paraciunea, din cauza carora avem inimile grele fiindu-ne rusine ca facem parte din acelasi neam cand auzim de "Fenomenul Pitesti", Jilava, Gherla, Sighet, Lagarele de munca de la Canal etc etc si multe multe alte inchisori sinistre. De-aia si comunismul a avut asa mare succes la noi, toti se parau intre ei, iar cand le spui ca suntem neam de ratati, sar toti in sus ca arsi. Se dau neam de daci, se mandresc cu strabunii, dar nu-s in stare sa vada ce au devenit.
    Nu sunt fumator, nu tin partea nici fumatorilor, nici nefumatorilor, dar ma cuprinde asa o sila fata de maimutele astea paracioase.
    Sper sa inteleaga in cele din urma ca prin aceasta lege nu am castigat nimic ci am mai pierdut un drept.
    Da, am pierdut de fapt un drept, si nu, nu am castigat nimic, nici pentru fumatori, nici pentru nefumatori, nici pentru copii, indiferent de spalaturile pe creier ce au fost turnate pana acum pe diferite canale. Statul a mai castigat ceva, nu tu cetateanule, statul a castigat dreptul de a mai face un abuz cand vrea muschiul lui, de a mai lua o spaga, de a te incaleca un pic mai mult, cetateanule.
    • Like 2
    • @ CitizenA
      Tudor check icon
      Romanii astia pe care ii privesti cu dispret si ii numesti turnatori sunt mult mai civilizati ca tine, avocatul lui "lasa ca merge si asa". Cum nu te lasa unul sa-ti faci jocul, cum e "paracios", "turnator" etc. Si apoi mai vorbesti de drepturi. Dreptul fundamental de a-i enerva pe altii, alt lucru extrem de drag romanasului.
      • Like 1
  • check icon
    Sunt de acord ca nefumatorii au dreptul sa inhaleze un aer liber de fumul de tigara si parintii au dreptul sa poata sa-si scuteasca copii de exemplul fumatului. Daca drepturile astea sunt insa absolute mai ramane de stabilit fiindca legea asa cum este ea formulata interzice fumatul si nu interzice incalcarea drepturilor de mai sus. Daca terasa aia unde se fuma nu era vizibila copiilor si daca nu obliga pe nimeni, nici macar indirect sa inhaleze fumul de tigara, atunci as intreba ce apara legea asta? Parerea mea este ca ne gasim in situatia in care statul ne apara pe noi de noi. Statul ne ajuta asa cum ajutam si noi o batranica sa treaca strada. Corect. Lipseste insa acordul batranicii de a fi ajutata sa treaca strada. Metoda ajutorului nedorit este de factura bolsevica, autoritarista si abuziva. Lipsa acordului batranicii face din ajutorul dat o siluire, la fel ca ajutorul pe care ni-l da noua statul, printr-o lege. De fapt cineva de la Bucuresti, din parlament, ne spune cum sa gandim. Dincolo de benficiile pe care legea le aduce, incontestabile, ramane problema de principiu a drepturilor individului care este restrans pentru o categorie chiar si atunci cand nu aduce nici un prejudiciu altuia. Si asa, exersam din nou ura intre noi, dupa o distinctie formala, neesentiala in contextul tonelor de mizerii pe care le traim, parte din ele cauzate tocmai de stat. Legea asta ii pune pe fumatori in opozitie cu nefumatorii.
    • Like 2
  • Zilele trecute a fost o vreme tare dificila. A fost, rece, ploaie si vant puternic. Nici un caine nu ai fi lasat afara. Iata ca cei care isi educa copii in restaurante exulta acum.
    Cred ca in curnad fumatul va fi permis numai noaptea, intre orele 2 si 4. vor fi exceptii doar daca temperaturile sunt mai scazulte de -4 grade Celsius iar vantul va bate mai tare de 60 km pe ora. Ar putea sa propuna ca exceptie, ca fumatorii au voie sa fumeze in timpul verii, doar afara, in spatii neacoperite si numai cand este grindina cu boabe mai amri de 1,5 cm. Daca se constata de organele abilitate ( ce aiurea suna ! ) ca nu este respectata dimnesiunea boabelor, infractoru' trebuie prezentat la teveu ca fiind unu' care nu-i lasa pe copii sa traiasca precum in tarile civilizate.

    PS: In tarile alea civilizate mai vezi si barbati tinandu-se de mana si privindu-se duios... cand nu se saruta. Nu-i bai, ne civilizam si noi.
    • Like 0
    • @ Cristian Vieti
      Cat dramatism... cata suferinta...
      • Like 0
    • @ Stefan Balan
      Dramatismul e in mintea dumitale!
      • Like 0
    • @ Stefan Balan
      Dramatismul e in mintea dumitale!
      • Like 0
    • @ Stefan Balan
      Dramatismul e in mintea dumitale!
      • Like 0
    • @ Stefan Balan
      Dramatismul e in mintea dumitale!
      • Like 0
    • @ Cristian Vieti
      cred ca totul pleaca de acasa, de la cei 7 ani. daca nu i-am trait degeaba, stim si fara sa aplicam legi ca daca cineva mananca langa noi, nu fumam, ca deranjam. sau macar cerem voie. stim ca nu e un exemplu bun mai ales daca langa noi sunt copii. si daca suntem adulti responsabili si maturi, putem avea rabdare sa fumam peste 15 minute cand nu mai deranjam pe nimeni.
      cred ca ne place mult rasfatul si pozitia de victima. ma insel?
      • Like 0
    • @ Sorin Soanca
      Sorin, sunt enuntate 2 idei in expunerea ta. Da-mi voie sa-ti explic de ce te inseli: oamenii care fumau, erau pe o terasa si fiind zile ploioase si cu vant au cautat un adapost in afara restaurantului. Repet: din text inteleg ca nu erau in restaurant. Inteleg ca erau pe o terasa. Categoric in restaurant era mai cald si nici curent sau rafale de vant nu aveau cum sa fie si logic era ca locul copiilor sa fie in restaurant si nu pe o terasa cu acoperis retractabil si pereti improvizati.

      Astfel, din punctul meu de vedere a fost doar aplicarea unei legi foarte prost facuta, chiar daca intentia este laudabila.

      PS 1: da, de acord, cand cineva mananca nu fumezi, chiar daca si el e fumator. asta e o regula de bun simt. Adesea m-am ridicat de pe banca pe care fumam, pentru ca parinti/bunici cu copii se asezau langa mine.

      PS 2: consider ca un copil este mai protejat de tentatia de a fuma incurajandul sa aiba o viata sportiva. Este mai usor sa incurajezi un stil de viata sanatos decat sa creezi tentatii prin interdictii sau prin excluziunea sociala a unora. De ce ? ghici ce for face copii cand vor deveni adolescenti rebeli? Ok. Asta este insa un alt subiect de dialog, pentru un alt articol.
      • Like 0
    • @ Cristian Vieti
      Tudor check icon
      Asa de tare te-a enervat ca ai simtit nevoia sa scrii de 4 ori?
      • Like 0
    • @ Tudor
      am scris o data. era site-ul blocat si am dat "enter" de mai multe ori.
      • Like 0
  • Helău, reclamanții nu erau clienți ai restaurantului, locuiau in apropierea localului! Va cam repeziti sa dati replici si sa dati cu îndatoririle civice de pereti, dar habar nu aveți despre ce vorbiți. In locul ala unde se fuma, politia a gasit angajati ai restaurantului pe care patronul nu s-a îndurat sa ii lase sa fumeze in ploaie si evident ca era o anexa exterioara restaurantului. Of, of, măi, măi!
    • Like 3
    • @ Daniela Dumitru
      Da. Iar daca patronul va renunta la restaurant, locatarii blocului se vor mira ca de ce contributia lor la fondul de rulment creste asa mult dintr-o data.
      • Like 1
    • @ Daniela Dumitru
      Am citit acelasi articol? "Înăuntru mesele erau dotate cu scrumiere, iar unii clienți ai restaurantului fumau"
      • Like 0
    • @ Stefan Balan
      Imediat dupa citatul cu care ma onorati scrie: "Potrivit Legii 15/2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun, acest tip de terasă este definit ca fiind spațiu public închis unde fumatul este interzis".

      Hai sa traducem: este vorba de o terasa. .. era doar o terasa ce nu corespundea definitiei "inteligente" din lege. O terasa in care niste oameni se fereau de vantul si de ploaia de afara. Vad insa ca unii aveti orgasme numa' cand unii sunt amendati ca nu stau in ploaie si nu puteti citi mai departe.. Ce viata trista trebuie ca aveti...
      • Like 1
    • @ Cristian Vieti
      Tudor check icon
      Saracii oameni, nu puteau sta fara sa-si ia doza zilnica. Cum sa-i trimiti in ploaie? Pai esti om?
      • Like 0
    • @ Tudor
      si tu ai doza ta zilnica. poate ca nu face fum. ..si inca nu ai ocazia sa faci asta in ploaie. e ok... e doar o chestie de timp :D
      • Like 0
    • @ Cristian Vieti
      Tudor check icon
      Oare unde am mai auzit retorica asta? A da, la Antena 3 cand cu "Azi l-au inchis pe Voiculescu, maine urmeaza telespectatorii." Mda.
      • Like 0
  • Ion N check icon
    Va scriu aceste rânduri din poziția de fost fumător (cca 20 de ani) iar acum aniversez 25 de ani de când m-am lăsat de fumat. M-am născut nefumător, la fel ca si părinții mei. M-am apucat de fumat din teribilism, apoi am ajuns sa practic acest viciu cu pasiune, trecând prin toate fazele. Dar nu asta este important, important este ca m-am lăsat de fumat, așa pur si simplu, numai si numai pe baza unei decizii ferme; familia mea s-a prins ca eu nu mai fumez după cca 10 zile. Deci se poate, totul este sa știi ce vrei si daca te decizi sa te lași de fumat atunci trebuie sa o faci conștient de un obiectiv ca oricare altul. Așa cum iți dorești o familie, sau sa îți faci o casa, tot așa trebuie procedat si cu acest viciu.
    Odată cu apariția acestei legi au apărut tot felul de comentarii, pro sau contra, dar ca sa afirmi ca o comunitate, in cazul de fata a fumătorilor, este discriminata mi se pare este o abordare strict unilaterala sau ca sa zic așa, ca la noi la romani, sau ca in povestea cu legea si bariera. In mod natural ne naștem nefumători, prin urmare aici este normalitatea, restul sunt manifestări ale voinței strict personale a individului. Cum ar trebui sa-i consideram pe cei din comunitatea corupătorilor? Când aceasta lege a fost adoptata in Irlanda, in 2004, pe 1 aprilie, comunitatea celor care își petrec timpul in PUB-uri au respectat o lege la fel de dura ca a noastră (amenzile acolo sunt de 20 de ori mai mari, iar salariile de cca 5 ori mai mari decât la noi), nu au am auzit sa se fi închis vreun PUB sau sa dea faliment. S-au necăjit un pic, si-au stins amarul cu o bere in plus si gata. Eu cred ca trebuie sa ne respectam unii pe alții, sa nu uitam ceea ce este normal pe lumea asta si încercăm sa ne exprimam personalitatea prin cu totul si cu totul altceva. Eu sper ca aceasta lege sa ne facă sa înțelegem ca orice lege in tara asta ar trebui respectata. Ar fi primul pas spre normalitatea acestui popor. Altfel, întrebam peste tot, pe la colturi, prin fata camerelor de luat vederi, pe scene, prin ziare ce este de făcut cu Romanica noastră. Pai, simplu, sa ne educam, sa ne educam, sa ne educam si sa respectam legile, in felul acesta ne respectam unii pe alții.
    • Like 4
    • @ Ion N
      Era sa-ti dau like la comentariu (chiar daca nu sunt de acord cu legea), pana am vazut cuvantul "Romanica".
      • Like 2
    • @ Dan Martin Maghiar
      Ion N check icon
      Niciodata nu este prea tarziu!
      • Like 0
  • Va felicit pe toti cei care puneți o caramida la temelia turnătoriei, e clar ca nu ati inteles nimic din experienta comunismului.
    • Like 4
    • @ Daniela Dumitru
      Tudor check icon
      Pai de-aia am murit noi la revolutie? Sa nu ne lase astia sa fumam cand nu e voie?
      • Like 1
    • @ Tudor
      Nooo, ati murit la revoluție ca sa va turnați in continuare unul pe altul! Bravo, bravo, foarte buna intervenția.
      • Like 3
    • @ Daniela Dumitru
      otheh check icon
      Se pare ca delatiunea este una dintre pasiunile noastre cele mai sincere...Cand cade un om pe strada, cand o femeie este abuzata in public, nu mai suntem asa sensibili... Ne facem ca nu vedem, ne bagam scafarlia intre umeri si mergem mai departe. Ne deranjeaza doar fumul, focul se pare ca ne lasa indiferenti.
      • Like 7
    • @ Daniela Dumitru
      Adica daca eu iti fur telefonu si tu suni la Politie se cheama ca esti turnatoare? Toate societatile civilizte se bazeaza pe cooperarea cetatenilor cu autoritatile in scopul impunerii legii. In Occident reclamatiile facute de cetateni sunt baza impunerii regulilor fiindca Politia nu poate fi peste tot. La noi insa consideram turnatorie daca anuntam Politia ca ni se cere mita, ca cineva ne polueaza ilegal plamanii cu fumul lor etc. Intreaba-ti parintii ce e ala turnator. O sa aflii ca nici pe vremea aia nu se chema turnator cineva care reclama o hotie. Se chema turnator cel care spunea tot ce vorbeste x cu y la birou sau acasa, ce glume cu Tovarasu a facut unu sau altu etc. La tine insa cred ca si aia care suna la Politie sa anunte taierile ilegale de copaci sunt turnatori. Cel putin dupa logica ta asa ar trebui sa fie.
      • Like 5
    • @ Daniela Dumitru
      Andrei check icon
      Sa inteleg ca datoria civica e turnatorie?
      Si daca reclam vecinul ca isi bate nevasta e tot turnatorie? Dar daca semnalez o groapa in asfalt catre Primarie?
      • Like 2
    • @ Daniela Dumitru
      Tudor check icon
      Da, exact, ca ce turnau aia la securitate inainte de '89 era fix fumatul. Esti desteapta.
      • Like 0
    • @ Daniela Dumitru
      Oamenii au facut reclamatia pentru ca atat pe ei cat si pe copiii lor ii deranja fumul de tigara. Daca tu vii sa ma bati si eu sun la politie, nu se cheama ca "te torn", se cheama ca imi folosesc dreptul legal de a raporta o infractiune in care eu sunt victima.
      • Like 1
    • @ Daniel Flamaropol
      Dumneata, Daniel Flamaropol stii sa citesti si sa interpetezi un text?
      Oamenii aia fumau AFARA! Numai ca spatiul de afara era delimitat de 2 pereti si nu de unul cum spune legea. In zilele alea ploioase nici un caine nu ai fi lasat afara, asa ca NU aveau cum sa fie deranjati copii.
      Repet inca o data pentru neuronii tai: oamenii fumau AFARA intr-un spatiu care nu corespundea EXACT definitiei din lege.

      PS: te vad peste ani sunand la politie ca vecinu' fumeaza pe buda! Ce viata trista! Pffff :((

      • Like 1
    • @ Ghibu Dani
      foarte tare asta cu impunerea legii. repet intrebarea, al carei raspuns il evitati cu grija: cum ramane cu femeile abuzate si pentru care nu intervine nimeni? cum ramane cu oamnii cazuti pe strada , din cauza unei boli, si mai si scuipati de trecatori, pe motiv ca sunt betivani? ah, da, noi nu suprtam fumul.... vaaiii , sa vina legea sa ma apere!
      • Like 2
    • @ Cristian Vieti
      Dar cum ramane cu copii flamanzi si abandonati? Voi dati 15 lei pe un pachet de tigari carora le dati foc in loc sa ajutati un nevoias! Huuuuo!
      • Like 1
    • @ Cristian Vieti
      Pai da, sa vina legea sa ma apere, ca nu e corect sa-mi fac singur dreptate. Avem o lege, o respectam. Da, saracu, mergea cu 200km/h, dar desi e ilegal, el chiar trebuia sa ajunga la spital sa isi vada nevasta cum naste.. Daca am respecta legile doar atunci cand ne e comod sa o facem, unde am ajunge? :) Nu poti sa imi dai un argument bun sa nu respecti o lege in vigoare.
      • Like 1
    • @ Stefan Balan
      Ce-ar fi sa vezi matale de felul in care iti administrezi banii si sa dai lectii din astea fuamtorilor din familia ta?? Mmmm?
      • Like 0
    • @ Daniel Flamaropol
      Vorbim de o lege prost scrisa. Este nevoie de o schema?
      Subiectul era o terasa din afara unui restaurant care nu corespundea definitiei tampite din lege, pentru spatiul deschis.

      PS: hai sa fiu si eu in tonul argumentatiei aberante: ce parere avem despre legea prin care Ceausescu interzicea cotraceptia? cate persoane s-au chinuit? cati copii au fost abandonati? cate femei au murit in chinuri?
      • Like 1
    • @ Cristian Vieti
      Nu am fumatori in familia mea. Noi tinem la sanatatea noastra si a celorlalti. "Matale" ii spui lui bunica-tu. Mie poti sa-mi spui pe nume, ca nu m-am nascut in 1900. :) Nu poti sa-mi argumentezi ca exista legi care "trebuie" incalcate. Daca fiecare ar lua justitia in propriile-i maini, nu am mai avea societate civilizata.
      • Like 0
    • @ Cristian Vieti
      Ipocrizia este maxima la voi astia orbiti de drog... Ne cereti noua socoteala ca de ce ne deranjeaza fumatul si ca mai bine ne preocupam de amarati si sarmani si poluare... si de "femeile abuzate" dar voi... voua sa nu indrazneasca nimeni sa va ceara nici o socoteala si sa nu va reproseze nimeni nimic... voi sunteti ocupati sa va fumati creierii si banii.
      • Like 0
    • @ Daniel Flamaropol
      nu imi spui matale cum sa vorbesc. ai dovedit aroganta, primesti ce ai oferit.
      nu spune nimeni ca trebuie incalcate legi. sunt legi prost scrise chiar daca au intentii binevenite. ce este asa greu de acceptat ca este o lege prost scrisa?
      toti care bombane legea asta o bombane pentru ca e prost scrisa. o societate civilizata se bazeaza pe legi bine scrise si fara sa fie contradictorii.
      • Like 1
    • @ Stefan Balan
      Spune-mi te rog: Churchil era orbit de drog?

      Nu am cerut socoteala pentru ca deranjeaza fumatul pe nefumatori. Afirm doar ca deranjeaza faptul ca lipseste un loc destinat exculsiv fumatorilor, altul decat in ploaie si alte delicii meteo. Asta vad ca deranjeaza cel mai tare cand se discuta subiectul asta.
      • Like 1
    • @ Daniela Dumitru
      check icon
      Nu are nici o legătură cu comunismul, Daniela. Delațiunea este încurajată și în Elveția, de exemplu, unde trebuie să raportezi la poliție dacă ai un musafir peste noapte. Dacă nu, o vor face vecinii....
      • Like 0
  • Asta-i tare cu 100 numere de telefon. Nu se putea un singur numar de tip telverde, la care sa fii directionat automat la dispeceratul sectorului in care te afli?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult