Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Probabil cel mai important sfat de educație financiară: plătește-te pe tine primul

tanara la laptop

Majoritatea celor care își fac un buget de venituri și cheltuieli probabil au obiceiul de a vedea câți bani rămân pentru ei la finalul lunii. Asta după ce au plătit cu prioritate rata la bancă, sau chiria, facturile la utilități sau poate avansul pentru următoarea vacanță.

Greșit! Bugetul este necesar să te asiguri în primul rând că te plătești pe tine și, funcție de asta, să vezi ce cheltuieli îți permiți. Unii spun că sunt plătiți în ziua salariului. Greșit, acelea sunt venituri încasate, care se pot duce pe cheltuieli și poate tu nu mai rămâi cu nimic la final. Degeaba faci bani, dacă tu nu ai bani și nu te plătești pe tine prima dată. Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când intră salariul este să te plătești pe tine într-un cont separat, adică înainte de a plăti facturi, rate și alte servicii necesare, este important să pui un procent din venituri deoparte și abia apoi să plătești restul. 

David Bach, autorul cărții de educație financiară „The automatic millionaire”, care s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare, ridica o întrebare foarte interesantă: Tu pe ce loc ești în viața ta? Te provoc să-ți centralizezi toate cheltuielile pe ultimele 3 sau 6 luni. Dacă nu ai o evidență clară, este momentul să începi și să listezi descrescător cele mai importante categorii de cheltuieli. Dacă faci asta, probabil o să regăsești în capul listei banca, supermarketul, utilități, vestimentație, cheltuieli pentru copii sau pentru divertisment.

Scrie-ți numele cu litere de tipar în capul listei. Oricât de puțin ai reuși să te plătești, e un pas important și obiceiul contează enorm. Aplică această regulă sfântă, încât să devină un automatism natural.

Crezi că nu poți? Sau că nu ai de unde? Dacă mâine copilul tău se îmbolnăvește și are nevoie de medicamente pentru următoarele 3 luni, oare o să faci rost de bani? Eu cred că da, pentru că o să faci o analiză mai strictă a cheltuielilor, o să strângi cureaua și o să economisești. Dacă, de luna viitoare, guvernul ar majora impozitul pe venit sau taxa pe valoare adăugată cu 10%, ce crezi că se va întâmpla? Cu siguranță ai fi nemulțumit, dar vei strânge din dinți și vei plăti. Dacă îți vei plăti furnizorii de utilități sau banca cu întârziere, ce crezi că se va întâmpla? Imediat după scadență vei primi telefoane și notificări privind întârzierea de plată. Probabil primești de la aceștia notificări chiar înainte de scadență, astfel încât să nu uiți.

Tu ce faci? Ești revoltat când te uiți în oglindă, pentru că nu te-ai plătit. Trimiți notificări către propria conștiință dacă nu ai pus bani deoparte pentru tine?

Probabil cel mai important sfat de educație financiară: plătește-te pe tine primul. Odată dezvoltat acest obicei, apar o serie de beneficii. Pe termen scurt, constrângerea! Cum, constrângerea este un beneficiu? În acest context, da. Prima dată te plătești pe tine, iar apoi apare constrângerea de a acoperi restul cheltuielilor. Această constrângere te va determina să muncești mai mult, să cauți soluții, să fii mai activ și mai atent în privința banilor. Dacă investești inteligent fondurile tale, beneficiile pe termen mediu-lung sunt independența financiară. Poți avea grijă de sănătatea și educația familiei tale, indiferent de alte probleme mai grele în viață: o boală, divorț sau decesul partenerului. 

Cu alte cuvinte, dacă te plătești pe tine primul, în timp o să devii mai puternic din punct de vedere financiar și mental. În schimb, dacă te plătești ultimul sau deloc, devii tot mai slab. Deoarece nu acumulezi economii și investiții diversificate, timpul trece, iar corpul devine din ce în ce mai slab, adică capitalul uman și capacitatea de a face bani se diminuează. De aceea, poți deveni vulnerabil în fața problemelor, iar eșecul va fi de nesuportat, pentru că realizezi că puteai face ceva, dar nu ai făcut: să te plătești pe tine mai întâi!

Muncești pentru angajator, pentru stat, pentru bancă, pentru mâncare, pentru haine și pentru confort. Dar pentru tine nu muncești? Din cele 8 – 9 ore de muncă pe zi, te provoc să muncești măcar o oră pentru tine!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Să te platești pe tine în primul rând, înseamnă în principiu să economisești.
    Când rata inflației pentru luna martie a depășit 10 %, unde poți economisi să ieși în câștig sau cel puțin să nu pierzi prea mult?
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon