Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Profesorii sunt azi singura contraputere la puterea repetentă care domină România

Protest al profesorilor

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Profesorii sunt astăzi singura contraputere la inepta și abuziva putere dominantă din România. Este pentru prima oară după foarte mulți ani când puterea din România se clatină și se simte amenințată de o forță a cărei ascensiune n-a anticipat-o.

Nu știu dacă profesorii români sunt conștienți de forța lor și de importanța crucială a mișcării lor pentru întreaga societate. Nu știu nici dacă liderii sindicali au suficientă inteligență și suficient curaj pentru a transforma revolta salarială a profesorilor într-o revoltă socială.

Dar starea insurecțională din societate e reală și e justificată. Categoria socială cea mai umilită în ultimele trei decenii, cea mai desconsiderată și mai manipulată, găsește printre membrii săi suficientă hotărâre să iasă în stradă și să-și ceară un drept, nu mai multe: dreptul de a fi salarizată decent. Iar asta pentru a reabilita nu doar o meserie vitală pentru mersul înainte al societății, ci și valoarea însăși a învățării și a cunoașterii pentru aceeași societate căzută astăzi pradă conspiraționismului, jocurilor de noroc și diverselor pseudoștiințe și pseudomodele.

Da, printre profesori e posibil să fie conspiraționiști, simpatizanți ai extremismului, iubitori de numerologie sau de practici bigote. Cu siguranță printre ei sunt mulți depășiți de vremuri, ocoliți de vreun dar al educării, înnegriți de viața grea și vulnerabilizați de confruntarea dificilă cu prezentul. Dar această profesie, cu toți cei nemerituoși dintre ei, a menținut în treizeci de ani societatea pe o linie de plutire. A continuat să educe oameni și să formeze cetățeni chiar și atunci când școala a ajuns ea însăși să fie condusă de impostori și fraudatori.

Numai că astăzi „harul” dascălului nu mai poate menține societatea pe linia de plutire. Pentru că „harul” e o ficțiune și un șantaj, în vreme ce ratele în bănci sunt o realitate brutală. Pentru că prin termenul de „dascăl” sunt șantajați peste 200.000 de absolvenți de învățământ științific din România pentru a face din „vocație” opiumul menit să le ascundă grijile vieții de zi cu zi care le-au măcinat tinerețile și le otrăvesc bătrânețile. Ajunge cu „harul”, ajunge cu „dascălii”.

Nu, profesorii din România nu mai sunt, nu mai pot fi dascălii de acum o sută de ani. Iar asta deoarece de atunci și până acum societatea nu mai e aceeași, cunoașterea nu mai e aceeași. „Dascălii” sunt produsul (reușit la vremea lui) al unei lumi care nu mai există și un produs pentru acea lume. Dar la ea, cu toate nostalgiile, nu ne putem întoarce. A fi cu fața la prezent și la viitor înseamnă a lăsa cu totul în urmă „sufletismul”, „pasionalismul”, „harul” și alte forme de presiune afectivă care fac din profesor un apostol gata să-și dea viața pe altarul educării noilor generații. Un apostolat care, cu toată frumusețea și cu tot tragismul său de sacrificiu, nici măcar nu garantează reușita școlară dincolo de cei câțiva dintre copii care își vor găsi vocația grație lor profesorilor lor.

Profesorii trebuie să fie atât managerii cunoașterii, predicatori ai adevărului științific, cât și modele de atitudine civică. Nu doar pentru că predau despre lume și societate, ci și, mai ales – prin forța exemplului personal – pentru a orienta elevii să devină cetățeni integrați într-o societate democratică.

Astăzi, profesorii sunt în postura onorantă și ingrată de a trebui să demonstreze tuturor că ei sunt veritabilele modele de civism. Nu e sigur că le va reuși. Nu e sigur că după ce vor negocia cu puterea și vor primi ce și-au dorit nu se vor întoarce pentru încă vreo 15-20 de ani în confortul lor minimal, populat de tot felul de dihonii, de griji și epuizări.

Dar acum e momentul lor. Ei sunt cetățenii, ei par să înțeleagă faptul că am devenit o societate a ignoranței, nu a cunoașterii, a lașității, nu a curajului.

Acest protest se va încheia, dar el trebuie să păstreze ca moștenire a lui, dincolo de el, acest curaj al profesorilor de a se împotrivi puterii. Un curaj pe care mulți dintre ei și-l descoperă chiar acum și de care sunt mândri.

Așadar, dragi profesori, nu mai dăscăliți, ci profesați: profesați cunoașterea și rațiunea, dar profesați și curajul și integritatea. Fiți modele pentru propriii copii, pentru elevii și studenții voștri, pentru orice categorie socială care își vede drepturile și libertățile încălcate de minoritatea aflată vremelnic la putere. Fiți conștienți că vocile unite și curajoase fac puterea, iar voi ați demonstrat în aceste zile că sunteți o putere care merită urmată și cu care merită să ne solidarizăm.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu unul nu știu UN lider sindica cu suficientă inteligență și suficient curaj pentru a transforma revolta salarială a profesorilor într-o revoltă socială. Poate prin provincie, cei din linia a 2a, a 3a... că ăștia de la centru s-au lipit care mai de care de tot soiul de indemnizații și salarii, de zici că ziua are 40h la ei!
  • Like 1
  • @ Ionut Catalin Dimache
   IRV check icon
   Sigur, toti cei din invatamant merita mai mult. Dar...am o intrebare - unde au fost sindicatele, profesorii, medicii si altii cand s-a protestat impotriva lui Dragnea? Daca bine tine minte s-au facut niste promisiuni banesti atunci - si toti au tacut complice. Au iesit fraierii de 'corporatisti' sun avalansa de mistouri cu #rezist.Atunci nu exista etica, profesionalism? Atunci era un guvern eficient? Hah...
   • Like 1
  • @ IRV
   Marina check icon
   De unde știți cine a fost și cine nu a fost atunci la proteste? Nu au fost doar "fraierii de corporatiști", vă asigur. Și nu-mi amintesc despre promisiuni bănești și tăceri complice. Ar fi bine să detaliați. Miștourile cu #rezist vin din diverse categorii sociale și sunt expresia incapacității de a argumenta; mai bine spui că e un #rezist și nu te mai bâlbâi în explicații conspiraționiste.
   • Like 1
  • @ Marina
   IRV check icon
   https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/dragnea-legea-salarizarii-este-gata-ce-salarii-ar-putea-avea-medicii-profesorii-si-militarii-700306. A promis banuti in stanga si in dreapta. Cu siguranta au fost si profesori, invatatori (individual) la proteste - dar nu am vazut o atitudine comuna, publica si raspicata.

   Sigur ca nu au fost doar corporatistii. Dar majoritatea protestatarilor a fost formata din cei din mediul privat (asumat si transparent, incluzand aici corporatistii. Afirmatia nu este falsa, chiar da partial incorecta:). Surprinzator am avut discutii foarte frumoase cu oameni la varsta senectutii si am fost surprins sa aflu cat de mult aveam in comun.
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Probabil că așa e situația cu liderii de sindicat, cum spuneți, dar din fericire cei mai înverșunați sunt acum nu liderii de sindicat, ci chiar marea masă de profesori aflați în grevă și la proteste. Ce îmi place e că însuși Vodă Johannis simte un pic de fiori reci pe șira spinării. E ceva nou pentru el. Nu mai știu alt președinte care să fi avut parte de atâta liniște și pace socială la adresa lui, în atâția ani de ”domnie” jalnică. Să nu-i spună nimeni din societate, niciodată, nici ”pâs”. Iar asta în condițiile în care e de departe cel mai ”BOLOVAN”, cel mai rece, cel mai incompetent, cel mai nepăsător, cel mai comod, cel mai arogant fără motiv etc etc președinte pe care l-a avut țara asta... Mă bucur mult că la protestul de azi profesorii au început să strige și împotriva lui. Mă mir doar că e prima oară când i se întâmplă minunea asta, de la alegerile din 2014. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.
   • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult