Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Războiul Rusiei împotriva sistemului energetic european continuă. Cel mai eficient răspuns este solidaritatea europeană și nu 27 de cazemate

energie electrica - Foto: Inquam Photos

Foto: Inquam Photos

Războiul Rusiei împotriva sistemului energetic european, continuă. Da european, nu doar ucrainean. În Ucraina, Putin a luat decizia să acționeze ca un terorist și să lase populația în frig și întuneric, dar această strategie nu poate da rezultatele anticipate decât dacă sprijinul european este puternic șubrezit. Rusia va face tot ce-i stă în putință ca să pună pe butuci sistemul energetic al Uniunii Europene și astfel să facă cât mai mult rău consumatorilor și companiilor. Am mai spus-o și repet. Nu urmează vreo apocalipsă energetică, dar urmează o perioadă în care solidaritatea ne va fi testată la maximum.

Fiecare MW în minus în Ucraina și Moldova trebuie suplinite din Europa. Asta este prima formă de presiune și Rusia va încerca să distrugă toate capacitățile de producție din Ucraina. Mai mult, trebuie să putem trimite către Ucraina în cantități cât mai mari generatoare, cabluri, cupru, transformatoare și toate cele necesare repunerii în funcțiune a sistemului energetic după fiecare bombardament. Ucrainenii sunt dispuși să rămână în frig și întuneric ca să lupte pentru libertate și pentru țara lor. Noi trebuie să facem tot ce putem ca frigul și întunericul să fie cât mai scurte.

Eu unul mă aștept și la evenimente neașteptate sau diverse sabotări ale infrastructurii europene. Nu cred că vor fi masive fiindcă asta ar determina un răspuns ferm din partea NATO, dar cu o împunsătură aici și cu una dincolo Rusia va încerca să crească la maximum prețurile la energie și nivelul de frustrare al europenilor. Cel mai eficient răspuns este solidaritatea europeană și nu 27 de cazemate. Energia trebuie să curgă liber în Uniune ca să se ducă acolo unde este cea mai mare nevoie de ea.

Solidaritatea este cuvântul cheie. Solidaritatea cu Ucraina. Solidaritatea cu Moldova. Solidaritate între statele membre. Solidaritate între consumatorii care pot economisi energie și cei care nu pot. Solidaritatea fiecărui european sau român care înțelege în momentele de tensiune maximă că un bec stins în Germania sau România poate fi un bec aprins în Ucraina și Moldova și că la ei e posibil ca acela să fie singurul bec aprins. Va fi iarna solidarității europene și eu sunt convins că în ciuda unor căpcăuni care vor scoate inevitabil capul, vom reuși să o trecem cu bine.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pana acum, noi romanii, nu am platit pretul pietei la energie nu de altceva dar suntem in linia a doua si nu-i nevoie de tulburari in drumul trupelor NATO spre est. Vesticii platesc 16 lei pe metrul cub de gaz, romanii 3 lei, electricitatea la fel. Aia trebuiesc indarjiti, noi linistiti. Simplu, nu-i vorba de profit ci de convigerea maselor ''haida-ti ba la razboi, nu vedeti ca abia mai razbatem cu facturile''. Solidaritatea e vrajeala momentului, atat. Am trait destule vrajeli in 33 de ani de democratie si capitalism. Privatizare, transparenta, descentralizare, economie de piata, lustratie, atatea tepe incat asta mare cu ''rusu-i dracu'' ma face sa suflu si in iaurt.
  • Like 1
  • @ Ciobanu Florin
   pahod na sibir, troll putinist
   • Like 2
  • @ Ciobanu Florin
   e 0,250 lei/KWh la hidroelectrica. iti ia o ora de efort sa schimbi furnizorul.
   • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   Multumesc. La cei 100-150 de kwh consumati lunar nu simt un efort financiar deosebit, in hol, si baie becul sta mereu aprins. Aia cu sa stingem becul e o mare vrajeala. In hol am 2 becuri de 3w x 24 de ore=144w x 30 de zile=4,32kw x 0,68 de lei=2,93 de lei. Deci holul ma costa 3 lei lunar sa fie iluminat non-stop. Aia, saracii cu un calorifer electric intr-o singura camera sufera. Bine, nici nu le spune nimeni ca cel mai ieftin aparat de aer coditionat inverter le reduce consumul la o treime. Eu am vorbit cu oameni normali si tot nu reuseau sa inteleaga ca la -5 grade aparatul da mai multa caldura decat consuma.
   • Like 0
 • Suntem de acord cu conceptul de solidaritate pentru tari atacate, dar se pare ca solidaritatea este ceruta numai la nivel de individ, Politicienii , producatori si traderi de energie au vazut in razboi NUMAI profitul ! Acestia ar trebui sa manifeste in primul rind solidaritatea....Suntem de acord cu solidaritatea, DAR sa participe TOTI !
  • Like 1
  • @ cetateanul turmentat
   Corect, trebuie să fim solidari TOȚI. Nu unii să facă profituri uriașe și alții să sufere. În aceste vremuri, de penurie energetică ar trebui ca piața energiei să fie strict reglementată. Cum să ai piață liberă de energie în interiorul UE, dar să direcționezi înspre Ucraina și Moldova o parte din ea la prețuri mici? Păi în UE va fi penurie, ceea ce va duce prețurile aberant în sus. Trebuie să dăm energie țărilor lovite, dacă e cazul chiar gratis, însă prețul în UE trebuie obligatoriu reglementat, pentru a acoperi doar costurile de producție și transport, plus un profit MINIM.
   Despre solidaritatea în interiorul UE, aici avem o nuanță. Sigur, trebuie să fim toți ca unul, să suportăm toți penuria. Deocamdată noi stăm mai bine la acest capitol, iar alții ne cer să fim solidari. Mă întreb însă cum ar fi fost într-o situație inversă: când noi am fi fost în nevoie, iar alții ar fi trebuit să fie solidari cu noi. Din păcate, în UE până acum s-a dovedit că există o hegemonie a statelor puternice și bogate asupra statelor mai slabe și mai sărace. În aceste condiții cei puternici par a conduce după principiul ”ce-i al tău e și al meu, ce-i al meu nu te interesează”. Poate vom avea ocazia vreodată să verificăm că lucrurile s-au mai schimbat în bine. Să sperăm.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   UE ; Eterna problema a tarilor estice = bogatul vrea sa ii fure saracului izmenele murdare....
   • Like 0
  • @ cetateanul turmentat
   du-te fa ceva pe stoc, tocmai la Vladivostock
   • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult