Foto: Inquam Photos
Războiul Rusiei împotriva sistemului energetic european, continuă. Da european, nu doar ucrainean. În Ucraina, Putin a luat decizia să acționeze ca un terorist și să lase populația în frig și întuneric, dar această strategie nu poate da rezultatele anticipate decât dacă sprijinul european este puternic șubrezit. Rusia va face tot ce-i stă în putință ca să pună pe butuci sistemul energetic al Uniunii Europene și astfel să facă cât mai mult rău consumatorilor și companiilor. Am mai spus-o și repet. Nu urmează vreo apocalipsă energetică, dar urmează o perioadă în care solidaritatea ne va fi testată la maximum.
Fiecare MW în minus în Ucraina și Moldova trebuie suplinite din Europa. Asta este prima formă de presiune și Rusia va încerca să distrugă toate capacitățile de producție din Ucraina. Mai mult, trebuie să putem trimite către Ucraina în cantități cât mai mari generatoare, cabluri, cupru, transformatoare și toate cele necesare repunerii în funcțiune a sistemului energetic după fiecare bombardament. Ucrainenii sunt dispuși să rămână în frig și întuneric ca să lupte pentru libertate și pentru țara lor. Noi trebuie să facem tot ce putem ca frigul și întunericul să fie cât mai scurte.
Eu unul mă aștept și la evenimente neașteptate sau diverse sabotări ale infrastructurii europene. Nu cred că vor fi masive fiindcă asta ar determina un răspuns ferm din partea NATO, dar cu o împunsătură aici și cu una dincolo Rusia va încerca să crească la maximum prețurile la energie și nivelul de frustrare al europenilor. Cel mai eficient răspuns este solidaritatea europeană și nu 27 de cazemate. Energia trebuie să curgă liber în Uniune ca să se ducă acolo unde este cea mai mare nevoie de ea.
Solidaritatea este cuvântul cheie. Solidaritatea cu Ucraina. Solidaritatea cu Moldova. Solidaritate între statele membre. Solidaritate între consumatorii care pot economisi energie și cei care nu pot. Solidaritatea fiecărui european sau român care înțelege în momentele de tensiune maximă că un bec stins în Germania sau România poate fi un bec aprins în Ucraina și Moldova și că la ei e posibil ca acela să fie singurul bec aprins. Va fi iarna solidarității europene și eu sunt convins că în ciuda unor căpcăuni care vor scoate inevitabil capul, vom reuși să o trecem cu bine.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Despre solidaritatea în interiorul UE, aici avem o nuanță. Sigur, trebuie să fim toți ca unul, să suportăm toți penuria. Deocamdată noi stăm mai bine la acest capitol, iar alții ne cer să fim solidari. Mă întreb însă cum ar fi fost într-o situație inversă: când noi am fi fost în nevoie, iar alții ar fi trebuit să fie solidari cu noi. Din păcate, în UE până acum s-a dovedit că există o hegemonie a statelor puternice și bogate asupra statelor mai slabe și mai sărace. În aceste condiții cei puternici par a conduce după principiul ”ce-i al tău e și al meu, ce-i al meu nu te interesează”. Poate vom avea ocazia vreodată să verificăm că lucrurile s-au mai schimbat în bine. Să sperăm.