Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Reportaj TVR la Spitalul Județean din Suceava, în mijlocul celui mai mare focar de coronavirus din România: „Sunt pacienți atipici...” VIDEO

Medici ATI Suceava

Imagine: Captură de ecran TVR

600 de bolnavi de COVID-19 sunt tratați în Spitalul Județean de la Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din România. Unitatea sanitară în care au fost infectate peste 460 de cadre medicale, aproape jumătate din numărul înregistrat la nivel național, a fost pusă în urmă cu 2 săptămâni sub conducere militară în încercarea de a stabiliza situația Jurnalistul TVR Adelin Petrișor a făcut un reportaj în secția ATI, în care sunt internați 26 de pacienți în stare gravă, din care 12 sunt intubați. Întreaga capacitate este de 43 de paturi, dintre care doar 35 au ventilatoare.

Mortalitatea în spitalul de la Suceava continuă să rămână ridicată. În ziua de dinantea sosirii jurnaliștilor, aici muriseră 5 pacienți cu coronavirus. 

Nu a fost însă cea mai rea zi, precizează cei de aici, care au văzut și mai mulți oameni murind într-un interval de 24 de ore.

„Doi dintre pacienți sunt întorși pe burtă, pentru că, spun medicii, așa se ventilează mai bine. Procedura de întoarcere e extrem de complicată și la ea partcipa 8 cadre medicale. Când am ajuns noi în secția ATI, unul dintre pacienți tocmai pierduse lupta”, explică Adelin Petrișor.

Medicul Dănuț Barbunc, șeful secției ATI, spune că nimic din ceea ce a învățat în facultate nu l-a pregătit pentru felul în care evoluează această boală. 

„Sunt pacienți atipici. Sunt conștienți, vorbești cu ei și, când te uiți la monitor, observi o saturație pentru care ar trebui să îi intubezi imediat. Dar, paradoxal, ei sunt conștienți și spun că se simt bine”, a văzut medicul.

Imagine: Captură de ecran TVR

Spitalul Suceava are acum două circuite: unul pentru Covid-19, cu câteva sute de bolnavi, și unul pentru cei bolnavi, dar neinfectați, în acea zonă a spitalului fiind doar câteva zeci se oameni. În zona verde a spitalului, cea fară Covid-19, se nasc în continuare copii.

Cea mai mare problemă a unității medicale o reprezintă lipsa oamenilor. Mulți dintre cei infectați au revenit la muncă, însă ar mai trebui să se întoarcă o sută sau două de oameni. O pot face abia după două teste negative consecutive. 

Directorul militar al spitalului spune însă că în două săptămâni a avut pe masă 150 de cereri de concediu, pensionare sau demisii, se arată în reportajul TVR. 

În ciuda tuturor măsurilor de protecție, în spitalul de urgență pericolul infectării există, mai ales la Terapie Intensivă. Săptămână aceasta, un căpitan medic ATI a fost descoperit pozitiv la Covid-19.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este o situatie generala, care pot zice asa -te scoate de pe sine. E grav , e o situatie de razboi cu un inamic perfid si care te ataca nevazut .Esti in pericol cu fiecare respiratie, fiindca daca inamicul se afla in apropiere si nu ti-ai luat masurile de protectie , el, perfidul te-a invadat. Uneori chiar si cu masuri de protectie inamicul perfid reuseste si te invadeaza . Si ataca nu numai nepregatiti ci si din cei ce cunosc pericolul si stiu cum sa se apere.
    Omul traieste cu speranta unui viitor nu mai bun dar predictibil. Azi speranta se pune in gasirea unui tratament eficient, culmea apoi , dupa toate discutiile pro si contra vaccinarii, speranta intr-un vaccin .Un vaccin administrat de urgenta ,la scara planetara, ostasilor din linia intai, apoi celor cu risc si apoi celorlalti.
    Acum lupta se da cu mijloace avute in dotare sau cumparate pe bani grei , si care nu sunt totdeauna de calitatea promisa.Acum ne dam seama ca un banal combinezon de protectie, un halat de unica folosinta, o masca chirurgicala sau o viziera de plastic nu s-au mai facut la noi fiindca productia chinezeasca de acest profil a omorat prin preturi mici tot ce se putea produce aici.Nu cred ca nu este o lectie pentru cine vrea sa auda, mai ales pentru cei ce decid ca apararea sanatatii publice se face si cu asigurarea materialelor necesare ,fara a depinde de niste furnizori externi.Poate se urgenteaza intrarea in functiune a institututlui care ne asigura noua ,romanilor vaccinuri si alte produse necesare tocmai pentru preintampinarea unor situatii epidemice nedorite.As vrea sa vad un Institut Cantacuzino la nivelul cel mai ridicat, pe masura numelui sau.
    Cand s-a declansat situatia asta nenorocita, constatam cu surprindere lipsa de masti , lipsa de combinezoane, izolete si altele mai costisitoare. Toate s-a dovedit ca se pot si se puteau face si aici.La gripa spaniola din 1918-1919 se foloseau masti din panza si se dezinfecta numai cu alcool. Am constata ca noi ne-am pierdul obiceiul de a improviza o masca si am ajuns sa asteptam ca cineva sa ne livreze masca dorita de hartie. A venit cineva,totusi , si ne-a recomandat sa folosim ,in caz ca nu avem masca, oesrfa pusa in mai multe randuri.Nu vreau sa vorbesc despre testari, cate si la cine, si daca sunt suficiente fiindca o logica elementara iti poate spune cum sa se faca testele si in functie de cate kituri de testare ai, de personal si aparatura suficienta, de o organizare teritoriala a centrelor de testare. Totatat de important este disciplina si autodisciplina. Cetatenii au obligatia si nu datoria sa respecte dispozitiile si masurile luate de autoritati .Aici ,printre autoritati avem norocul sa fie si oameni de specialitate, medici epidemiologi si medici cu reale calitati organizatorice .
    Acum dispunem de o retea de spitale pentru linia intaia, cu un numar de cateva sute de paturi ATI. Paturi care cred eu sunt dotate la acelasi nivel ca cele din Franta,Italia, Spania. Pana nu demult auzeam ca sistemul nostru de sanatate nu este la fel de performant ca cel din Italia sau Franta, sau Spania.Asa o fi si este in multe privinte. Dar am constata ca in fata inamicului inamicului COVID-19 ne lipseste in primul rand organizarea,disciplina , si uneori si pe alocuri chiar abnegatia profesionala. Carentele astea vin din trecutul mai indepartat sau mai apropiat.Iar cele care vin din trecutul mai apropiat au legatura si cu o democratie originala , cu o clasa politic si clasa de privilegiati mai egali in drepturi decat cei pe care trebuie sa-i serveasca.
    Surprinzator, intr-un stat laic modern si european, deciziile autoritatilor,, care trebuie sa fie la obiect si eficiente in depasirea obstacolelor si greutailor provocate de epidemie, trebuie sa multumeasca o parte a celor ce administreaza ceea ce ei numesc spiritualitate.Daca fac o paranteza si spun ca in acest domeniu 80 % din populatie, cat reprezinta enoriasii declarati ai BOR nu reprezinta sub nici o forma natiunea romana chiar cu izul de majoritari .Mai sunt ceilalti cetateni romani de diverse etnii si foarte multi romani care au alte optiuni confesionale cu nimic mai putin importante sau de tratat . Nu este momentul ca nici acum nici altadata autoritatile laice sa aiba protocoale de colaborare prin care de comun acord in spiritul intereselor proprii a fiecarui semnatar sa dirijeze actiunile pe care trebuie luate de stat in interesul tuturor cetatenilor . Poti ,domnule ministru de interne sa-ti sfintesti masina,caruta cu boi, apartamentul propriu, dar nu biroul de ministru al tarii si al tuturor cetatenilor.
    Ce ma mai nedumareste este ca in toate institutiile exista un plan de incendiu afisat pe alocuri , dar in spitale in DSP-uri nu exista un plan pentru cazul unei epidemeii, Cu plan de actiune cu stocuri cu responsabili si in general cu organizare. Epidemia asta va trece cu victime si cu lectii. Dar putem fi siguri ca nu este un eveniment care nu se poate repeta.
    • Like 0
  • Nelu M. check icon
    Se confirmă.
    E război
    Avem în sfârșit un reporter specializat care să prezinte situația de pe linia frontului.
    • Like 0
  • Tvr l-a bagat pe Adelin in acest reportaj riscant pentru a-si mai sterge din rusinea de a fi sluga mafiotului Dragnea Cred ca Tvr este la o cota de incredere aproape de zero
    • Like 0
    • @ Usher Deen
      Ura personificată în umbra pseudonimului are suficient tupeu cât să nu se abțină nici măcar de Paști în contextul coronavirusului ! Păcat. Du-te și dă mâna cu Werner cel vopsit !
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult