Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

România are un cuvânt de spus în Europa și noi avem unul de spus în România. Să-l spunem

Biden - Consiliul European

Foto - Al Drago/POOL via CNP/startraksphoto.com/ Profimedia

Trebuie să fim orbi și naivi să nu vedem că Rusia și Iranul și alte state mai mici acționează concertat pentru a slăbi țările democratice și liberale. China se preface “adultul” din cameră care îndeamnă mereu la moderație și neutralitate, dar e moderația celor care luptă cu haosul și neutralitate mereu în avantajul autocrației. 

Această axă anti-liberală a înțeles foarte bine că America este cheia de boltă a sistemului câtă vreme Europa o mai ține în mirajul birocratic al unei păci kantiene la care nimeni în afară de ea, din păcate, nu subscrie. Diviziunile interne ale Americii sunt momentul oportun pentru a încerca să-i întinzi resursele peste tot în speranța că bolta va ceda. Peste aceste ruine autocrația poate liniștită să își extindă tentaculele.

Acum ca și oricând dorința de putere pune lumea în mișcare, libertatea fiind ceva rar și fragil. Am avut un dividend de pace cu prețul zecilor de milioane de morți pe care tot autocrația i-a trimis în pământ. Ne-am îngrozit de noi înșine și de ce poate să facă puterea fără limite. Acest dividend pare epuizat.

În final despre asta vorbim, o alegere între putere absolută și neîngrădită care face orice și puterea ținută în niste chingi, al cărei potențial distructiv este limitat semnificativ. Idealiști “dezgustați” de a doua nu fac decât să ne arunce în brațele primeia. Deocamdată lumea fără putere deci fără violență și conflict nu pare nicăieri la orizont, dimpotrivă.

Și ce fac eu cu asta? Europa trebuie să se ajusteze mai repede la noua lume. România are un cuvânt de spus în Europa și noi avem unul de spus în România. Să-l spunem.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In Romania am ajuns sa nu mai avem niciun cuvant de spus. Mafia face NUMAI ce vrea ea si manipuleaza populatia cu marsavie ca, cica, noi spunem " sa traiti" Europei!!!! E revoltator de neadevarat ! Dar agentii rusilor au reusit sa inoculeze ura pe occident, cand, aici, mafia face absolut tot ce vrea ea, tragand la limita limitelor de coardele rabdarii EU, desi toate directivele acesteia fac parte din acordul semnat de Romania cu aceasta, nu vin ca niste ciocane in moalele capului, cum vor mafiotii sa credem. Mafiotii nostri ii slujesc pe rusi si vor sa submineze EU si NATO. Iar noi, masele, ar trebui sa protestam ferm si radical impotriva acestei mafii de joasa speta. Dar n-o mai facem. Am observat ca protestam degeaba. Mafia a construit aici un teatru al desertaciunii care se vrea democratie, dar, de fapt, nicio alternativa la putere fata de mafia PSD&Co nu e lasata sa se consolideze. Ei sunt stapani aici. Canalele media care vocifereaza, fac parte din peisajul mincinos al unei democratii de opereta!!!
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    România are un cuvânt de spus în Europa: "Da, Să Trăiți!" :D
    Nu era "haram" suveranismul, acum e ok?
    • Like 0
  • Nume check icon
    Si care este acel cuvant de spus?
    • Like 1
    • @ Nume
      Ei, și Dvs acuma! Expresia ”a avea un cuvânt de spus” înseamnă că poziția respectivă are suficientă greutate pentru a fi luată în seamă. Iar poziția efectivă se vrea, pe bună dreptate, una pro democrație și pro interesele noastre economice, recte anti autoritarism și anti interese asociate statelor cu regim autoritar / dictatorial. Ăsta e ”cuvântul de spus”. Într-adevăr, dacă vrem cu adevărat, noi cetățenii putem avea un cuvânt greu de spus în politica statului român. De asemenea, dacă vrea cu adevărat, România poate avea un cuvânt greu de spus în Europa. Din păcate însă, Europa însăși NU prea mai are niciun cuvânt de spus în politica mondială. Lucrurile cu adevărat serioase se tranșează între SUA, China, Rusia, Israel, chiar și Turcia. Și asta fiindcă Europa trăiește de ceva vreme într-o realitate paralelă, în care se aseamănă cu călugării din vechiul Constantinopol, care, în timpul asediului turcesc, discutau de zor despre... sexul îngerilor. Asta poate e un mit, dar sigur nu e un mit că în timp ce lumea de azi arde și e în pragul crizelor economice grave și al războaielor distructive, Europa e obsedată de ”Fit for 55”, eliminarea motoarelor termice, eliminarea plasticului, promovarea deplasării cu bicicleta și a energiei ”regenerabile” dar nefezabile la nivel general și în general tot ce ar putea reprezenta ”tăierea crăcii de sub picioare” în lumea de azi. În plus, Europa e singura structură administrativă de o asemenea mărime care NU are o armată proprie, care să reprezinte o amenințare la adresa competitorilor mondiali. În plus, statele membre nu acționează ca un tot unitar, cel puțin nu în momentele care contează cu adevărat la nivel mondial. Sunt de-a dreptul frustrat că Europa noastră a ajuns atât de impotentă și irelevantă și asta numai din vina conducerilor sale cu politici greu de înțeles și de acceptat la nivel cetățenesc. Dacă ar avea o conducere luminată, Europa ar putea fi o putere mult mai mare ca Rusia și comparabilă cu China. Deocamdată însă conducerea și politicile UE sunt jalnice și ar trebui revizuite de urgență.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      RazvanP check icon
      "Fiecare pasere pre limba iei piere" zis-a cronicarul!
      Singura vinovată pentru decăderea UE este UE însăși.
      Din dorința de a-și păstra avantajele și privilegiile, toată birocrația de la Bruxelles și-a făcut pur și simplu de lucru și treptat s-a pierdut în teme complet irelevante și rupte de realitate. De la curbura castraveților la dopurile prinse de PET, de la "genul 47" la drepturile melcilor, nici o "problemă" nu a fost "prea mică" pentru a merita aplecarea Comisiei Europene asupra sa... cu excepția celor care contează pentru europeni: prețul energiei, păstrarea locurilor de muncă din industria europeană, invazia musulmană etc.
      NIMIC din ce este important pentru cetățenii Uniunii nu se bucură de atenția conducerii, sau din contră, se bucură în sens contrar! Grija UE nu este pentru bunăstarea europenilor ci pentru cea a teroriștilor hamas! Comisia nu este interesată de decăderea producției industriale din Europa ci de impunerea a cât mai multe piedici verzi în calea acesteia. Nu este interesată de împiedicarea migrației ci doar de redistribuirea migranților în interiorul uniunii, indiferent dacă cetățenii vor sau nu!
      De asta UE nu mai valorează nimic nici pe plan internațional, nici pe plan intern.
      • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      Nume check icon
      Cand la tine acasa haos si mizerie, nu prea ai cum sa apari afara ca expert in curatenie. In loc sa ne concentram la ce putem noi sa spunem in afara ca sa multumim gatlejurile insetate de validare si recunoastere a unor oameni mici, mai bine ne apucam sa facem curatenie la noi acasa si atunci sunt sigur ca vom fi intrebati si ce parerea avem la unele subiecte mai grele.
      • Like 2
    • @ Nume
      E adevărat și că trebuie să ”facem curățenie” la noi în țară, cred că oricine e de acord cu asta. Asta e o problemă. Dar altă problemă, aceea pe care pare că nu o percepeți, este că respectul în relațiile externe în general și intracomunitare europene în special NU se câștigă numai dacă ne facem noi țara ca o floare. Respectul extern se câștigă pe baza jocurilor de putere, nu pe bază de competență care merită premiată. De exemplu dacă România și-ar folosi toate drepturile în negocierile cu celelate state și ar avea o poziție fermă. Cum ar fi chiar dreptul de veto. Sau dacă dreptul de veto e ceva exagerat, măcar să nu mai sărim din proprie inițiativă să favorizăm interesele statelor puternice ÎN DAUNA interesului nostru. Noi avem acum poziția ”prostului satului” în UE și e numai VINA NOASTRĂ. Iar vina nu e că suntem corupți, ineficienți economic etc (asta e altă poveste) ci că suntem proști și servili, cu comportament de slugă. Când tu nu te respecți pe tine, cum să te respecte alții? Când tu nu-ți urmărești interesul național (așa cum fac toți ceilalți) cum să-ți dea alții mură în gură lucrurile de care ai nevoie, dar pe care tu nu le vrei și nu le ceri?
      • Like 0
    • @ Nume
      RazvanP check icon
      Cred că v-am înțeles greșit!
      Doar pentru claritate: "la tine acasă e haos și mizerie " se referă la străzile Europei de Vest pe care islamiștii și susținătorii lor fac legea, da?
      Pentru că nu îmi imaginez că vă refereați din greșeală la România, unde de bine de rău puținii susținători ai palestinei au fost păziți de jandarmi, nu lăsați s-o umple pe "Marianne" de graffiti...
      https://www.reddit.com/r/PublicFreakout/comments/176gswa/free_palestine_is_sprayed_on_place_de_la/
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult