Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

România: cine-o iubește și lasă

aeroport plecări

Foto: Guliver Getty Images

 • „N-am văzut în lume un oraș mai prost administrat decât Bucureștiul. Fac o oră și jumătate din Romană în Băneasa. Plus mizeria și aglomerația. Gata, vreau să-mi cresc copiii într-o țară civilizată”.
 • „Băiatul meu face hochei. Nu e un sport ieftin. Părinții copiilor de la hochei sunt ceea ce s-ar numi upper middle class, oameni care au venituri peste medie. Ce m-a surprins e că toți vor să plece din țară. Părinții, nu copiii...”
 • „Băbăiete, ne bate și pe noi gândul să ne cărăm. Nu pentru noi, ci pentru asta mică...”
 • „Închid prăvălia și plec. Măcar așa am satisfacția că nu mai dau taxele mele hoților ăstora care sparg pe urmă banii mei în pomeni electorale sau îi împart la partid”.
 • „Am plecat anul trecut. Nu mi-e mai bine, dar cel puțin nu am sentimentul că tot timpul statul mă fură”.
 • „Măi, noi nu ne mai întoarcem. Am aplicat pentru cetățenie, n-a fost ușor în anii ăștia, dar măcar suntem liniștiți la cap”.
 • „Câștig foarte bine, iau într-o lună cât câștigau părinții mei într-un an. În doi ani mi-am luat casă. Vreau să plec pentru că, după ce ies din curtea mea îngrijită, dau în aceleași străzi desfundate, pline de gropi și în maldăre de gunoaie”.
 • „Mi-e silă de ghiolbani. Nu mai suport să-i văd pe toți nespălații care scuipă coji de semințe pe jos, pe toți nesimțiții care te claxonează în trafic, pe toți șmecherii agresivi... Plec pentru că mai am jumătate din viață și nu vreau să-mi bat joc de ea”.

Citind confesiunea Adei Bucur, mi-au venit în minte frânturi de dialoguri pe care le-am avut în ultimul an cu diverși oameni uniți de gândul plecării. Unii sunt pe punctul de a se arunca în necunoscut, alții au făcut-o deja. Oameni între 30 și 40 de ani, împliniți profesional, la primul sau la al doilea copil, sunt gata să o ia de la capăt în altă parte a lumii. De ce?

Motivația nu este una financiară. În urmă cu 10-15 ani, când intram în Europa și granițele ni se deschideau, românii au plecat masiv pentru „o viață mai bună”. În statistici comunitare erau numiți „migranți economici”, popular li se spunea „căpșunari”: ei au plecat, au muncit pe brânci, au trimis bani acasă, au făcut economii, ținând pe linia de plutire economia țării. Muncitorilor cu cârca, plecați în agricultură, pe șantiere sau la îngrijit bătrâne, li s-au adăugat în scurt timp muncitorii supercalificați, în special medici, și tinerii deștepți, la început de drum, scoși de mult hulita școală românească. Foarte puțini s-au mai întors, iar România le-a pierdut numărul. Se vorbește că ar fi 4 milioane, dar dacă întrebi la ministerul de resort primești răspunsuri halucinante, care explică, de fapt, de ce se pleacă din România.

Cei care pleacă acum sunt diferiți și de migranții „economici”, și de migranții „politici” care au părăsit în valuri România în anii '90, după ce trăiseră oroarea mineriadelor. Nu pleacă pentru profesie, pentru bani sau din motive politice. Pleacă pentru „liniște la cap”.

Nu există neapărat un motiv mare, istoric (un război, o revoluție, o altă mineriadă) care să provoace acest nou exod. Nu poți spune că pleci din cauza lui Dragnea, oricât de #rezistent ai fi fost. Dar poți spune că pleci din cauza corupției, care mutilează întreaga societate. Nu poți spune că pleci din cauza lui V.V. Dăncilă, dar poți spune că pleci din cauza dictaturii analfabetismului, care distorsionează întreaga scară de valori.

Dacă stai să le asculți argumentele celor care vor să plece, constați că mai supărătoare decât deciziile politicienilor sunt micile mizerii ale vieții de român: aberațiile considerate normale, negrul devenit alb, prostul clasei cocoțat pe catedră de unde dă lecții de patriotism, falimentul serviciilor sociale, penetrate de corupție și de clientelism politic. Școli dotate din banii părinților, spitale mizerabile, servicii publice execrabile, funcționari aroganți precum statul pe care-l deservesc, lipsa drumurilor, a parcurilor, a spațiilor comunitare - sunt tot atâtea motive personale de emigrare. Lor li se adaugă lipsa cumplită de igienă a societății în ansamblu: agresivitatea, înjurătura, bormașina de la 7 dimineața, aruncatul gunoiului în fața porții sau pe stradă, peste care tronează ca un neg pe obraz sfânta șpagă pe care trebuie să o dai peste tot.

Iar dacă cineva îi acuză pe acești noi „fugiți” de lipsă de patriotism ar greși: poți să-ți iubești țara și muncind cinstit și plătindu-ți taxele, fără a te sui pe masă urlând din toți bojocii „Noi suntem români”. Dragostea de țară este și dragostea față de copiii tăi, pe care să-i crești în cinste, bună cuviință și corectitudine (inclusiv gramaticală), în spiritul respectării legii și regulilor.

Prin urmare, oamenii aceștia fug de România pentru puțină civilizație, pentru ei și pentru copiii lor. Plecarea lor poate fi o soluție individuală de înțeles, dar reprezintă și un eșec. Este eșecul generației de 40 de ani, muncitoare și educate, de a-și face o viață mai bună nu doar pentru ea însăși, ci și pentru cei din jur. Este eșecul de a construi civilizația aici, acasă. Este eșecul oamenilor capabili să se descurce singuri de a construi o alternativă civilă, care să-și impună regulile și modul de viață în fața unui stat de la care am văzut că nu are rost să aștepți nimic bun. Este eșecul de a construi spiritul comunitar, ața care ține țesătura socială împreună. Cu fiecare om capabil care pleacă, România se deșiră puțin câte puțin. Fiecare salvare individuală este eșec colectiv.

Inutil de spus că statul acesta, reprezentat de actuala guvernare, nu va face nimic să oprească exodul, ba, mai mult, îl va încuraja tacit. Conducătorilor acestei țări le trebuie o țară mare, cu un popor mic. Cât de mic? Cam vreo 3 milioane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Absolut tot ce se intampla rau in Romania este din cauza lipsei educatiei. Educatia primara (acei "7 ani de acasa"), educatia din sistemul de invatamant. Si da, politicienii sunt cei vinovati. Dar cum poti schimba 5-7 (sau cati or fi) milioane de romani peste noapte? Cum ii poti convinge sa judece? Sa judece ca politicienii actuali sunt corupti pana in maduva oaselor? Sa nu mai arunce gunoiul in fata blocului? Sa fie onesti? Sa aiba simt civic? Sa le pese si de cei din jurul lor? Cine ii poate schimba pe acestia? Copiii lor vor invata aceleasi lucruri de la ei. Cu cine sa lupti? Eu nu mai pot si nu mai vreau sa ma sacrific in continuare. Sunt satula sa aud "generatia de sacrificiu". Nu vreau sa plec, dar vreau, totusi, sa simt ca traiesc. Fara sa fiu nevoita sa stau zilnic cu arma la picior, sa citesc Constitutia, legi si OUGuri, sa ies in strada pe ger cumplit sau in arsita verii pt un dram de demnitate. Lumea care citeste Republica sau cateva putine siteuri normale nu este cea din strada. Ne amagim gandindu-ne ca sunt multi ca noi. Nuuuu! Uitati-va pe strada in jurul vostru, uitati-va la vecinii vostri. Cati dintre ei ies la mitinguri? Pe cati ii intereseaza politica? Cati au mintea sa judece ca datoria civica este fundamentala pt a pastra o democratie? Nu le e mai usor sa se duca la un gratar decat sa iasa in strada? Fiti onesti si spuneti cati sunt ca noi? Deci... care sunt sansele sa cladim ceva si pt noi? Nu doar pt copiii nostri?!!
  • Like 0
 • rumburak check icon
  haha :) religia, natia, pielea si toate celelalte concepte inventate de catre mintea umana ca metode de manipulare si control nu fac impreuna o ceapa degerata in fata individualismului. o data in plus ne este exemplificata evolutia.
  dar dincolo de asta, sa-mi aratati si mie unde in istoria speciei schimbarile pentru cei multi s-au facut pasnic. cu flori la jandarmi si copii plimbati in piete. unde s-au dat hotii la o parte de bunavoie de la cascaval?
  pentru cei care pleaca, foarte bine. o viata ai, traieste-o cum si unde crezi ca e mai bine. dar sa nu crezi ca romanii au inventat coruptia. o idee: tot timpul veti fi emigranti/straini/tolerati, mai ales in europa.
  pentru cei care raman, foarte bine. dar daca voi credeti ca speriati pungasii aprinzand telefoane in piata, atunci cred ca sunteti mai naivi decat aia care-i voteaza. o idee: veti fi, pentru restul vietii, la mana altora, pentru ca nu veti dori sa riscati putinul pe care-l aveti facandu-va singuri dreptate. veti spera din 4 in 4 ca stampila va va salva si altul se va sacrifica pentru voi.
  • Like 1
 • Ion Pop Ion Pop check icon
  In 15 ani la noi si in 10 la bulgari romii vor deveni majoritari. Un popor de 84% pasivi merita si trebuie sa dispara cat mai urgent.
  • Like 0
 • Am vazut in multe locuri si ocazii insi care ne explica de ce pleaca ei din Romania. Ce rost are mai copii? Va simtiti singuri si vreti sa mai vina cineva cu voi, vreti sa aratati ce destepti si frumosi sinteti voi si ce fraieri sint ceilalti, cit sinteti de civilizati si nu mai suportati tirtanii locali (mult succes in gasirea de locuri fara tirtani, sint citeva)? Plecati mai frate si gata, ce atitea discutii?
  • Like 0

 • Fiecare salvare individuala este un esec colectiv, intr-adevar. DAR ASTA SE INTIMPLA DE ZECI DE ANI DEJA LA ROMANI. De cind a aparut republica, mai precis. Ce mai asteptam? Sa piara tara cu totul?
  P.S.
  Voi daca aveti REPUBLICA drept nume, poate va mai ginditi ca in monarhie vesticii venreau sa lucreze la noi...
  • Like 0
 • Dragă Florin,
  Și tu ești unul dintre tinerii de 40 de ani educați și civilizați care trăiesc în această țară și care ar fi putut face orice altă meserie în afara granițelor. Terminând un colegiu național de renume, care a dat țării mulți acedemicieni (și, mai nou, președinți ai Academiei Române), ai primit educația și cultura necesare înțelegerii acestui fenomen. Ni l-ai explicat pe îndelete. Și l-am înțeles.
  Ce nu am înțeles, eu personal, este modul în care, cei asemeni ție (cei care am ales totuși să rămânem aici și să ne creștem copiii în România) am putea face mai multe pentru a ne face auzită vocea. TU, Florin, ești o „voce” recunoscută. Aș vrea să te „aud” scriind și despre soluții. Să le bați obrazul unor guvernanți carevasăzică nu-l au sau unor oameni care (aparent, sper eu) ne domină prin mojicie este inutil și, cu siguranță, descurajator pentru cei care vor să rămână. Și mai vor să găsească, în spațiul public, voci asemeni lor. Voci care să denunțe mojicia, dar care să indice și antidotul. Sau măcar să ne unească spre a-l găsi împreună. Nu cred că „mitul salvatorului” este viu în România doar pentru o anumită clasă socială. Cu toții avem nevoie să credem în cineva, într-un NOI care vrea și poate altfel. Fă-ți auzită vocea și în sensul acesta!
  • Like 5
 • check icon
  Tragic dar adevărat. Când se spunea în 1992 că pensionarii,asistații și lichelele comunistoid-securiste vor distruge încet dar sigur România, săreau toți sentimentaliștii și ignoranții de fund în sus și acum se văd rezultatele din plin, și nu s-a terminat încă.
  • Like 2
 • Trexer check icon
  ”Iar dacă cineva îi acuză pe acești noi „fugiți” de lipsă de patriotism ar greși: ”


  Cand s-a pus problema ca IT-istii sa platească taxe, s-au facut ca closca si au zis ca pleaca fiindca nu vor sa plateasca. Cand manelistii au aflat ca trebuie sa plateasca taxe si impozite, unii au plecat.

  A se lasa cu ”patriotisme”. Vor o tara ca afara dar de fapt nu vor.
  • Like 1
  • @ Trexer
   Nu vor sa plateasca taxe aici, dar nu au o problema in a le plati afara. Ce va spune asta?
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Cred ca ne spune ca vor sa plateasca taxe intr-un loc in care sumele colectate se folosesc pentru binele comunitatii, pentru binele tuturor celor care traiesc acolo (adica pentru spitale, scoli, azile etc.). Si nu intr-un loc in care acestea se fura si se folosesc pentru binele celor carora nu le pasa decat de ei insisi...
   • Like 3
 • Am citit acest articol dureros,dureros pentru cei care pleaca ,dar mai ales pentru cei care raman.Si stiti ceva?Am ajuns sa-mi para rau ca in 89 nu am stiut ce ne asteapta si unde vom ajunge si ca nu am avut atunci curajul sa ne luam copii si sa plecam din tara.Acum fata ,si ginerele meu se gandesc sa faca acest pas.Si au votat si ei si noi.De fiecare data am cosiderat ca trebuie s-o facem,sa votam!.si ce daca,rezultatul este cel dezastruos de azi pentru ca...asta este!!Si stiti ce regret mai mult?.Regret ca am ajuns la varsta de pensie,am fost bugetara,dar am o pensie vai mama ei,nu am stiut sa-mi aleg categoria de bugetari,deci nu am pensie speciala,.De plecat nu o mai pot face,dar cu regretul tot raman,regretul ca nu pot da timpul inapoi s-o pot face,daca lucram in alta parte anii de dupa revolutie sunt sigura ca as fi primit o alta pensie decat cea pe care o am .Asa ca ,faceti ce credeti ca este mai bine pentru voi si familiile voastre fara sa va pierdeti Demnitatea si Omenia.
  • Like 1
 • Un citat din Atlas Shrugged (recomand cartea, e destul de potrivită cu situația din România unde incompetenții și corupții distrug orice șanse de progres și unde cei care încearcă să facă lucrurile în bine sunt forțați să moară sacrificând totul pentru stat sau să plece renunțând la tot):

  “Do not cry that it is our duty to serve you. We do not recognize such duty. Do not cry that you need us. We do not consider need a claim. Do not cry that you own us. You don’t.”

  Puțin context: când am plecat din România acum câțiva ani, planul era să fac legături cu multe universități din US și apoi să mă întorc la o universitate din România și să colaborăm cu cele din state pentru a face cercetare modernă, cu resurse potrivite, cu rezultate pe măsură. Dar e mult prea multă birocrație și se pun prea multe bețe-n roate.
  • Like 1


Îți recomandăm