Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România: cine-o iubește și lasă

aeroport plecări

Foto: Guliver Getty Images

 • „N-am văzut în lume un oraș mai prost administrat decât Bucureștiul. Fac o oră și jumătate din Romană în Băneasa. Plus mizeria și aglomerația. Gata, vreau să-mi cresc copiii într-o țară civilizată”.
 • „Băiatul meu face hochei. Nu e un sport ieftin. Părinții copiilor de la hochei sunt ceea ce s-ar numi upper middle class, oameni care au venituri peste medie. Ce m-a surprins e că toți vor să plece din țară. Părinții, nu copiii...”
 • „Băbăiete, ne bate și pe noi gândul să ne cărăm. Nu pentru noi, ci pentru asta mică...”
 • „Închid prăvălia și plec. Măcar așa am satisfacția că nu mai dau taxele mele hoților ăstora care sparg pe urmă banii mei în pomeni electorale sau îi împart la partid”.
 • „Am plecat anul trecut. Nu mi-e mai bine, dar cel puțin nu am sentimentul că tot timpul statul mă fură”.
 • „Măi, noi nu ne mai întoarcem. Am aplicat pentru cetățenie, n-a fost ușor în anii ăștia, dar măcar suntem liniștiți la cap”.
 • „Câștig foarte bine, iau într-o lună cât câștigau părinții mei într-un an. În doi ani mi-am luat casă. Vreau să plec pentru că, după ce ies din curtea mea îngrijită, dau în aceleași străzi desfundate, pline de gropi și în maldăre de gunoaie”.
 • „Mi-e silă de ghiolbani. Nu mai suport să-i văd pe toți nespălații care scuipă coji de semințe pe jos, pe toți nesimțiții care te claxonează în trafic, pe toți șmecherii agresivi... Plec pentru că mai am jumătate din viață și nu vreau să-mi bat joc de ea”.

Citind confesiunea Adei Bucur, mi-au venit în minte frânturi de dialoguri pe care le-am avut în ultimul an cu diverși oameni uniți de gândul plecării. Unii sunt pe punctul de a se arunca în necunoscut, alții au făcut-o deja. Oameni între 30 și 40 de ani, împliniți profesional, la primul sau la al doilea copil, sunt gata să o ia de la capăt în altă parte a lumii. De ce?

Motivația nu este una financiară. În urmă cu 10-15 ani, când intram în Europa și granițele ni se deschideau, românii au plecat masiv pentru „o viață mai bună”. În statistici comunitare erau numiți „migranți economici”, popular li se spunea „căpșunari”: ei au plecat, au muncit pe brânci, au trimis bani acasă, au făcut economii, ținând pe linia de plutire economia țării. Muncitorilor cu cârca, plecați în agricultură, pe șantiere sau la îngrijit bătrâne, li s-au adăugat în scurt timp muncitorii supercalificați, în special medici, și tinerii deștepți, la început de drum, scoși de mult hulita școală românească. Foarte puțini s-au mai întors, iar România le-a pierdut numărul. Se vorbește că ar fi 4 milioane, dar dacă întrebi la ministerul de resort primești răspunsuri halucinante, care explică, de fapt, de ce se pleacă din România.

Cei care pleacă acum sunt diferiți și de migranții „economici”, și de migranții „politici” care au părăsit în valuri România în anii '90, după ce trăiseră oroarea mineriadelor. Nu pleacă pentru profesie, pentru bani sau din motive politice. Pleacă pentru „liniște la cap”.

Nu există neapărat un motiv mare, istoric (un război, o revoluție, o altă mineriadă) care să provoace acest nou exod. Nu poți spune că pleci din cauza lui Dragnea, oricât de #rezistent ai fi fost. Dar poți spune că pleci din cauza corupției, care mutilează întreaga societate. Nu poți spune că pleci din cauza lui V.V. Dăncilă, dar poți spune că pleci din cauza dictaturii analfabetismului, care distorsionează întreaga scară de valori.

Dacă stai să le asculți argumentele celor care vor să plece, constați că mai supărătoare decât deciziile politicienilor sunt micile mizerii ale vieții de român: aberațiile considerate normale, negrul devenit alb, prostul clasei cocoțat pe catedră de unde dă lecții de patriotism, falimentul serviciilor sociale, penetrate de corupție și de clientelism politic. Școli dotate din banii părinților, spitale mizerabile, servicii publice execrabile, funcționari aroganți precum statul pe care-l deservesc, lipsa drumurilor, a parcurilor, a spațiilor comunitare - sunt tot atâtea motive personale de emigrare. Lor li se adaugă lipsa cumplită de igienă a societății în ansamblu: agresivitatea, înjurătura, bormașina de la 7 dimineața, aruncatul gunoiului în fața porții sau pe stradă, peste care tronează ca un neg pe obraz sfânta șpagă pe care trebuie să o dai peste tot.

Iar dacă cineva îi acuză pe acești noi „fugiți” de lipsă de patriotism ar greși: poți să-ți iubești țara și muncind cinstit și plătindu-ți taxele, fără a te sui pe masă urlând din toți bojocii „Noi suntem români”. Dragostea de țară este și dragostea față de copiii tăi, pe care să-i crești în cinste, bună cuviință și corectitudine (inclusiv gramaticală), în spiritul respectării legii și regulilor.

Prin urmare, oamenii aceștia fug de România pentru puțină civilizație, pentru ei și pentru copiii lor. Plecarea lor poate fi o soluție individuală de înțeles, dar reprezintă și un eșec. Este eșecul generației de 40 de ani, muncitoare și educate, de a-și face o viață mai bună nu doar pentru ea însăși, ci și pentru cei din jur. Este eșecul de a construi civilizația aici, acasă. Este eșecul oamenilor capabili să se descurce singuri de a construi o alternativă civilă, care să-și impună regulile și modul de viață în fața unui stat de la care am văzut că nu are rost să aștepți nimic bun. Este eșecul de a construi spiritul comunitar, ața care ține țesătura socială împreună. Cu fiecare om capabil care pleacă, România se deșiră puțin câte puțin. Fiecare salvare individuală este eșec colectiv.

Inutil de spus că statul acesta, reprezentat de actuala guvernare, nu va face nimic să oprească exodul, ba, mai mult, îl va încuraja tacit. Conducătorilor acestei țări le trebuie o țară mare, cu un popor mic. Cât de mic? Cam vreo 3 milioane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am vazut in multe locuri si ocazii insi care ne explica de ce pleaca ei din Romania. Ce rost are mai copii? Va simtiti singuri si vreti sa mai vina cineva cu voi, vreti sa aratati ce destepti si frumosi sinteti voi si ce fraieri sint ceilalti, cit sinteti de civilizati si nu mai suportati tirtanii locali (mult succes in gasirea de locuri fara tirtani, sint citeva)? Plecati mai frate si gata, ce atitea discutii?
  • Like 0

 • Fiecare salvare individuala este un esec colectiv, intr-adevar. DAR ASTA SE INTIMPLA DE ZECI DE ANI DEJA LA ROMANI. De cind a aparut republica, mai precis. Ce mai asteptam? Sa piara tara cu totul?
  P.S.
  Voi daca aveti REPUBLICA drept nume, poate va mai ginditi ca in monarhie vesticii venreau sa lucreze la noi...
  • Like 0
 • Dragă Florin,
  Și tu ești unul dintre tinerii de 40 de ani educați și civilizați care trăiesc în această țară și care ar fi putut face orice altă meserie în afara granițelor. Terminând un colegiu național de renume, care a dat țării mulți acedemicieni (și, mai nou, președinți ai Academiei Române), ai primit educația și cultura necesare înțelegerii acestui fenomen. Ni l-ai explicat pe îndelete. Și l-am înțeles.
  Ce nu am înțeles, eu personal, este modul în care, cei asemeni ție (cei care am ales totuși să rămânem aici și să ne creștem copiii în România) am putea face mai multe pentru a ne face auzită vocea. TU, Florin, ești o „voce” recunoscută. Aș vrea să te „aud” scriind și despre soluții. Să le bați obrazul unor guvernanți carevasăzică nu-l au sau unor oameni care (aparent, sper eu) ne domină prin mojicie este inutil și, cu siguranță, descurajator pentru cei care vor să rămână. Și mai vor să găsească, în spațiul public, voci asemeni lor. Voci care să denunțe mojicia, dar care să indice și antidotul. Sau măcar să ne unească spre a-l găsi împreună. Nu cred că „mitul salvatorului” este viu în România doar pentru o anumită clasă socială. Cu toții avem nevoie să credem în cineva, într-un NOI care vrea și poate altfel. Fă-ți auzită vocea și în sensul acesta!
  • Like 4
 • Deci, nu de la gubbernnie vine salvarea. Asta e destul de clar.
  Nu drăngnilică te va ajuta să revii. Dimpotrivă.
  De ce nu o fac „corporatiștii” ăștia, totuși? Dacă lor le trebuie oameni civilizați.
  Și așa, tot un fel de...enclave... se creează.
  Doar că frontierele lor nu se numesc civilizație.
  • Like 0
 • radu check icon
  Tragic dar adevărat. Când se spunea în 1992 că pensionarii,asistații și lichelele comunistoid-securiste vor distruge încet dar sigur România, săreau toți sentimentaliștii și ignoranții de fund în sus și acum se văd rezultatele din plin, și nu s-a terminat încă.
  • Like 2
 • Trexer check icon
  ”Iar dacă cineva îi acuză pe acești noi „fugiți” de lipsă de patriotism ar greși: ”


  Cand s-a pus problema ca IT-istii sa platească taxe, s-au facut ca closca si au zis ca pleaca fiindca nu vor sa plateasca. Cand manelistii au aflat ca trebuie sa plateasca taxe si impozite, unii au plecat.

  A se lasa cu ”patriotisme”. Vor o tara ca afara dar de fapt nu vor.
  • Like 1
  • @ Trexer
   Nu vor sa plateasca taxe aici, dar nu au o problema in a le plati afara. Ce va spune asta?
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Cred ca ne spune ca vor sa plateasca taxe intr-un loc in care sumele colectate se folosesc pentru binele comunitatii, pentru binele tuturor celor care traiesc acolo (adica pentru spitale, scoli, azile etc.). Si nu intr-un loc in care acestea se fura si se folosesc pentru binele celor carora nu le pasa decat de ei insisi...
   • Like 1
 • Am citit acest articol dureros,dureros pentru cei care pleaca ,dar mai ales pentru cei care raman.Si stiti ceva?Am ajuns sa-mi para rau ca in 89 nu am stiut ce ne asteapta si unde vom ajunge si ca nu am avut atunci curajul sa ne luam copii si sa plecam din tara.Acum fata ,si ginerele meu se gandesc sa faca acest pas.Si au votat si ei si noi.De fiecare data am cosiderat ca trebuie s-o facem,sa votam!.si ce daca,rezultatul este cel dezastruos de azi pentru ca...asta este!!Si stiti ce regret mai mult?.Regret ca am ajuns la varsta de pensie,am fost bugetara,dar am o pensie vai mama ei,nu am stiut sa-mi aleg categoria de bugetari,deci nu am pensie speciala,.De plecat nu o mai pot face,dar cu regretul tot raman,regretul ca nu pot da timpul inapoi s-o pot face,daca lucram in alta parte anii de dupa revolutie sunt sigura ca as fi primit o alta pensie decat cea pe care o am .Asa ca ,faceti ce credeti ca este mai bine pentru voi si familiile voastre fara sa va pierdeti Demnitatea si Omenia.
  • Like 1
 • Un citat din Atlas Shrugged (recomand cartea, e destul de potrivită cu situația din România unde incompetenții și corupții distrug orice șanse de progres și unde cei care încearcă să facă lucrurile în bine sunt forțați să moară sacrificând totul pentru stat sau să plece renunțând la tot):

  “Do not cry that it is our duty to serve you. We do not recognize such duty. Do not cry that you need us. We do not consider need a claim. Do not cry that you own us. You don’t.”

  Puțin context: când am plecat din România acum câțiva ani, planul era să fac legături cu multe universități din US și apoi să mă întorc la o universitate din România și să colaborăm cu cele din state pentru a face cercetare modernă, cu resurse potrivite, cu rezultate pe măsură. Dar e mult prea multă birocrație și se pun prea multe bețe-n roate.
  • Like 1
 • Ceea ce demonstrează ca „oamenii ăștia” prestează un cerșit soft:
  „Prin urmare, oamenii aceștia fug de România pentru puțină civilizație, pentru ei și pentru copiii lor. Plecarea lor poate fi o soluție individuală de înțeles, dar reprezintă și un eșec. Este eșecul generației de 40 de ani, muncitoare și educate, de a-și face o viață mai bună nu doar pentru ea însăși, ci și pentru cei din jur.”

  Concluzia („o soluție individuală de înțeles, dar reprezintă și un eșec) e un paleativ, ceva ce se vrea soft, in realitate fiind aceiași mârlănie ca si cea a cerșetorilor si țiganilor care au „dat culoare noii Românii”.
  De ce au ieșit briții din UE?
  • Like 0
  • @ Hornea Ionel
   Gogu check icon
   Eu n-am înțeles nimic din mesajul tau.
   • Like 3
  • @ Hornea Ionel
   Ce vreți să spuneți,d-le Hornea?
   Dacă tot v-ați apucat,măcar limpeziți concluzia,că prea ați lăsat-o ca-n gară!
   • Like 1
 • Problema cu tara asta sunt oamenii, indiferent din ce categorie fac parte: politicieni, oameni de afaceri, angajati din privat la un loc cu functionarii publici, samd! Politicienii sunt oglinda taraii, daca avem o problema cu ei trebuie sa ne uitam mai departe, cine i-a pus in functie! Stiu ca se generalizeaza ca votantii psd sunt cum sunt, dar sa nu uitam ca in Bucuresti totusi a fost votata Firea... Intr-adevar cand te uiti la politicieni, la ce ministri au pus acum in fruntea tarii iti vine sa fugi mancand pamantul. Pt mine problema nu sunt numai ei! Sunt angajatii care fura, angajatii pe care nu-i intereseaza sa-si faca treaba, sa aiba grija de bunurile societatii, angajatii care stau sa faca calculul patronului cat castiga dar nu e in stare sa isi faca el o afacere sa vada cat de greu este. Problema sunt si oamenii de afaceri "de carton"aparuti dupa revolutie, in general oameni care nu au caracter, oameni cu care nu poti sa "bati palma"si sa ramana batut in cuie... Oameni care nu respecta autoritatea statului, a institutiilor acestuia. Am ajuns ca infractorii sa aiba mai multe drepturi decat cei care aplica legea... La noi, dupa revolutie, democratia a fost inteleasa ca avem drepturi, in schimb nimeni nu mai are obligatii!!!Avem dreptul sa protestam dar uitam ca avem obligatia sa protestam pasnic, nu avem dreptul sa impingem gardurile montate de jandarmi, nu avem dreptul sa provocam caii jandarmilor! Avem dreptul sa protestam fata de un film care nu ne place dar asta nu inseamna ca avem dreptul sa blocam sala de cinema samd. Daca ambulanta ajunge greu la un bolnav se gandeste cineva cati nu se dau la o parte din calea ambulantei? Cand e aglomeratie pe autostrada si sunt "smecheri"care merg pe banda de urgenta blocand-o si pe aceea la un moment dat, cei care o blocheaza se gandesc oare ca poate circulatia e blocata din cauza unui accident iar in acel accident e prinsa vreo ruda de a lor si din cauza celor ca el ambulanta nu poate ajunge la timp? Nu se gandeste nimeni, de vina sunt aia de la ambulanta sau politicienii... Din cei care au participat la proteste, oare cati au dat si dau in continuare spagi sub diverse forme, atentii la gradinita, scoala, spitale, primarii, cati circula pe liniile de tramvai ca ei se grabesc... Ce ii invata pe copii lor, ca e normal sa dea si sa ia spaga! Exemplele pot continua la nesfarsit! Problema cu tara noastra sunt oamenii, individual sau impreuna, indifernt de etnie, functie, etc
  • Like 6
  • @ Laurentiu
   Aveți perfectă dreptate, da, așa este. Dar e valabil pentru București numai cu câteva excepții. Sunt orașe în țară unde societatea, TOTUȘI funcționează altfel. Capitala României este cucerită de magraoni, de mârlani și de mercenari sub acoperire fideli 100% puterii. În București ca să se facă ordine și curățenie, ar trebui aplicată pentru un an Legea Marțială. Este prea mult ceea ce este.
   • Like 2


Îți recomandăm

Dr. Iulia Savu

„Prima dată când am avut contact cu limita dintre viață și moarte eram destul de mică, prin clasa a patra. Bunica mea, cea mai dragă ființă după părinți, a murit aproape sub ochii noștri după un edem pulmonar. M-a frapat. Cum se poate de la un moment la altul să nu mai fii? De ce așa brusc? Se putea face ceva?”, povestește dr. Iulia Savu. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Simona Halep

Nu mi-a plăcut ce a făcut Simona în finala de la Roma. Nu pentru că a pierdut, ci pentru că nu a jucat.

Citește mai mult

Harry - Meghan

Cel mai emoţionant a fost de departe cel al Prinţului Charles, care a încheiat cu: „Bătrâne, mă bucur enorm pentru tine!” (My darling old Harry, I'm so happy for you!"), un apropo la faptul că prinţul a câştigat mult în înţelepciune în ultimii ani şi o dovadă a relaţiei calde, înduioşătoare, dintre tată şi fiu. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Dragnea si Dăncilă

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate, scrie Mediafax.

Citește mai mult