Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rușii spun că reduc semnificativ acțiunile militare în jurul orașelor Kiev și Cernihiv

Soldați ucraineni apărând Kievul

Foto: Soldați ucraineni apărând Kievul/ Getty Images

Ministrul adjunct al Apărării al Rusiei, Alexander Fomin, susține că Rusia va „reduce radical” activitatea militară în apropierea Kievului și a Cernihivului, relatează BBC care citează TASS. 

Forțele ruse par să se fi blocat lângă Kiev, Ministerul Apărării al Regatului Unit declarând că forțele ucrainene au reușit să-i respingă pe ruși. Acesta a subliniat însă că Rusia rămâne o amenințare serioasă pentru Kiev, scrie BBC

Marți, rușii au continuat să tragă asupra orașului Cernihiv. Primarul orașului estimează că acolo au fost uciși 400 de locuitori de la începutul războiului.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reacționat marți după anunțul Rusiei că își va retrage trupele din unele zone ale Ucrainei. „Există ceea ce spune Rusia și există ceea ce face Rusia. Ne concentrăm pe aceasta din urmă”, a declarat Blinken reporterilor, citat de foxnews.com. „Iar ceea ce face Rusia este să trateze continuu cu brutalitate Ucraina și pe cetățenii ucraineni, iar asta continuă în timp ce vorbim. Ca urmare a acestei agresiuni, jumătate dintre copiii din Ucraina au fost strămutați din casele lor”, a continuat secretarul de stat al SUA.

Blinken a spus că ceea ce Rusia ar trebui să facă este „să pună capăt acum agresiunii, să nu mai tragă, să-și retragă forțele și, desigur, să se angajeze în negocieri”.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult