Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Rușinea rușilor

Cristian Tudor Popescu

 În toată mașinăria de stat a Rusiei, s-a găsit un singur om capabil să-și învingă creierul reptilian. Fiecare homo sapiens are în adâncul encefalului un creier vechi, rămas de la reptile. Acesta, situat în trunchiul cerebral și cerebel, este sediul instinctului de conservare. Îi dictează să fugă, să se ascundă, să se conformeze ritualurilor tribului, să nu iasă din rând în niciun fel. Să respecte teritoriul și ierarhia socială. Sau, să atace și să ucidă, pentru a nu suferi schimbări, pentru a-și păstra starea existentă.

Diplomatul Rusiei la ONU, Boris Bondarev, a renunțat la toate acestea, demisionând și rostind cu glas tare ce gândește: „Cei care au conceput acest război doresc un singur lucru – să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase și de prost gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj și costuri cu întreaga marină rusă, bucurându-se de putere nelimitată și de impunitate totală. Pentru a obține acest lucru, ei sunt dispuși să sacrifice oricât de multe vieți. 

Mii de ruși și ucraineni au murit deja doar pentru asta.

Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea”.

Ca urmare, Bondarev va fi ostracizat, hăituit, arestat sau, mai simplu, omorât, cum a fost celălalt Boris, Nemțov. Craniul vorbitor al Kremlinului, Peskov, a glăsuit citând din Lenin și din protocomunistul (cum îl numește Putin) Iisus Hristos: „Putem spune că domnul Bondarev nu mai este cu noi, e împotriva noastră. Are o poziție în care condamnă acțiunile conducerii ruse, care sunt susținute de aproape întreaga populație a țării noastre”.

Urmează, cu siguranță, ca Bondarev să fie declarat trădător, „agent al străinătății”, cum au fost etichetați Garry Kasparov și Mikhail Hodorkovsky. Agenți ai străinătății – adică, pe Pământ există două lumi, Rusia și străinătatea, care nu poate fi decât dușmănoasă.

Boris Bondarev e conștient că gestul său nu va fi susținut de nimeni din ministerul lui Lavrov, unde creierul reptilian face legea. Și nici de vreun cetățean rus.

Subsemnatul îmi pun totuși speranța în acest sentiment: rușinea. Dacă veteranul Bondarev nu reușește să-l trezească, poate că rușilor le va fi rușine că, în vreme ce ei tac, o adolescentă, eleva de liceu Zukhra Albekova din Izberbaș, Daghestan, după ce și-a primit diploma de absolvire, a avut puterea să strige la microfon, în rusă: „Nu războiului! Libertate Ucrainei! Putin este diavolul!”.

Rușinea însă, se naște din neocortexul care, deși aflat la doar câțiva centimetri deasupra creierului reptilian, măsoară distanța, adunată în milioane de ani, dintre om și urmăritorul său, animalul. Sau, nu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult