Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rușinea rușilor

Cristian Tudor Popescu

 În toată mașinăria de stat a Rusiei, s-a găsit un singur om capabil să-și învingă creierul reptilian. Fiecare homo sapiens are în adâncul encefalului un creier vechi, rămas de la reptile. Acesta, situat în trunchiul cerebral și cerebel, este sediul instinctului de conservare. Îi dictează să fugă, să se ascundă, să se conformeze ritualurilor tribului, să nu iasă din rând în niciun fel. Să respecte teritoriul și ierarhia socială. Sau, să atace și să ucidă, pentru a nu suferi schimbări, pentru a-și păstra starea existentă.

Diplomatul Rusiei la ONU, Boris Bondarev, a renunțat la toate acestea, demisionând și rostind cu glas tare ce gândește: „Cei care au conceput acest război doresc un singur lucru – să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase și de prost gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj și costuri cu întreaga marină rusă, bucurându-se de putere nelimitată și de impunitate totală. Pentru a obține acest lucru, ei sunt dispuși să sacrifice oricât de multe vieți. 

Mii de ruși și ucraineni au murit deja doar pentru asta.

Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea”.

Ca urmare, Bondarev va fi ostracizat, hăituit, arestat sau, mai simplu, omorât, cum a fost celălalt Boris, Nemțov. Craniul vorbitor al Kremlinului, Peskov, a glăsuit citând din Lenin și din protocomunistul (cum îl numește Putin) Iisus Hristos: „Putem spune că domnul Bondarev nu mai este cu noi, e împotriva noastră. Are o poziție în care condamnă acțiunile conducerii ruse, care sunt susținute de aproape întreaga populație a țării noastre”.

Urmează, cu siguranță, ca Bondarev să fie declarat trădător, „agent al străinătății”, cum au fost etichetați Garry Kasparov și Mikhail Hodorkovsky. Agenți ai străinătății – adică, pe Pământ există două lumi, Rusia și străinătatea, care nu poate fi decât dușmănoasă.

Boris Bondarev e conștient că gestul său nu va fi susținut de nimeni din ministerul lui Lavrov, unde creierul reptilian face legea. Și nici de vreun cetățean rus.

Subsemnatul îmi pun totuși speranța în acest sentiment: rușinea. Dacă veteranul Bondarev nu reușește să-l trezească, poate că rușilor le va fi rușine că, în vreme ce ei tac, o adolescentă, eleva de liceu Zukhra Albekova din Izberbaș, Daghestan, după ce și-a primit diploma de absolvire, a avut puterea să strige la microfon, în rusă: „Nu războiului! Libertate Ucrainei! Putin este diavolul!”.

Rușinea însă, se naște din neocortexul care, deși aflat la doar câțiva centimetri deasupra creierului reptilian, măsoară distanța, adunată în milioane de ani, dintre om și urmăritorul său, animalul. Sau, nu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult