Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Rușinea rușilor

Cristian Tudor Popescu

 În toată mașinăria de stat a Rusiei, s-a găsit un singur om capabil să-și învingă creierul reptilian. Fiecare homo sapiens are în adâncul encefalului un creier vechi, rămas de la reptile. Acesta, situat în trunchiul cerebral și cerebel, este sediul instinctului de conservare. Îi dictează să fugă, să se ascundă, să se conformeze ritualurilor tribului, să nu iasă din rând în niciun fel. Să respecte teritoriul și ierarhia socială. Sau, să atace și să ucidă, pentru a nu suferi schimbări, pentru a-și păstra starea existentă.

Diplomatul Rusiei la ONU, Boris Bondarev, a renunțat la toate acestea, demisionând și rostind cu glas tare ce gândește: „Cei care au conceput acest război doresc un singur lucru – să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase și de prost gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj și costuri cu întreaga marină rusă, bucurându-se de putere nelimitată și de impunitate totală. Pentru a obține acest lucru, ei sunt dispuși să sacrifice oricât de multe vieți. 

Mii de ruși și ucraineni au murit deja doar pentru asta.

Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea”.

Ca urmare, Bondarev va fi ostracizat, hăituit, arestat sau, mai simplu, omorât, cum a fost celălalt Boris, Nemțov. Craniul vorbitor al Kremlinului, Peskov, a glăsuit citând din Lenin și din protocomunistul (cum îl numește Putin) Iisus Hristos: „Putem spune că domnul Bondarev nu mai este cu noi, e împotriva noastră. Are o poziție în care condamnă acțiunile conducerii ruse, care sunt susținute de aproape întreaga populație a țării noastre”.

Urmează, cu siguranță, ca Bondarev să fie declarat trădător, „agent al străinătății”, cum au fost etichetați Garry Kasparov și Mikhail Hodorkovsky. Agenți ai străinătății – adică, pe Pământ există două lumi, Rusia și străinătatea, care nu poate fi decât dușmănoasă.

Boris Bondarev e conștient că gestul său nu va fi susținut de nimeni din ministerul lui Lavrov, unde creierul reptilian face legea. Și nici de vreun cetățean rus.

Subsemnatul îmi pun totuși speranța în acest sentiment: rușinea. Dacă veteranul Bondarev nu reușește să-l trezească, poate că rușilor le va fi rușine că, în vreme ce ei tac, o adolescentă, eleva de liceu Zukhra Albekova din Izberbaș, Daghestan, după ce și-a primit diploma de absolvire, a avut puterea să strige la microfon, în rusă: „Nu războiului! Libertate Ucrainei! Putin este diavolul!”.

Rușinea însă, se naște din neocortexul care, deși aflat la doar câțiva centimetri deasupra creierului reptilian, măsoară distanța, adunată în milioane de ani, dintre om și urmăritorul său, animalul. Sau, nu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult