Foto: Inquam Photos / George Calin
A ieși la pensie la 45 de ani mi se pare în primul rând un act profund imoral. Nu vorbesc aici despre lipsa oricărei moralități a celor care au putut, direct interesați și egoiști, să imagineze o lege care să îngăduie colegilor lor să se pensioneze după 20 de ani de muncă. Vorbesc doar de aceia care cred că, după ce statul le-a finanțat educația, doisprezece ani de liceu, încă patru sau cinci de facultate, iar ei au lucrat în folosul societății două decenii, aceeași societate ar avea obligația să-i întrețină pentru încă treizeci sau patruzeci, de ce nu încă cincizeci de ani.
Trebuie să ne imaginăm atunci că serviciile făcute celorlalți au fost atât de valoroase, de vitale, în scurta carieră publică, încât noi toți trebuie să o răsplătim cu munca și cu banii noștri timp de aproape șaizeci de ani. Noi toți purtăm pe umeri această minoritate tot mai întinsă și mai imorală, care nu are nicio remușcare să pretindă semenilor să o întrețină.
Solidaritatea socială e un act de reciprocitate și de echilibru. Nu poți pretinde celorlalți să fie solidari cu tine timp de șase decenii dacă tu ai fost solidar, prin munca ta, doar două decenii cu ceilalți.
De aceea, indiferent cât de mult ar funcționa justificarea formală că legea permite și încurajează pensionarea precoce, găsesc că orice pensionare la o vârstă la care pentru mulți viața adevărată abia atunci începe, este o decizie individuală profund imorală.
Las deoparte aici pentru o clipă argumentul contributivității și mă refer doar la modul în care ne raportăm la restul vieții atunci când avem 42 sau 45 de ani, adică atunci când suntem de fapt la jumătatea vieții, când unii aduc pe lume un copil, când se gândesc să-și construiască o casă ori chiar să-și întemeieze o familie. Abia intrați efectiv în tumultul vieții, în deplinătatea puterilor noastre fizice și psihice, decidem brusc că nu mai avem chef să lucrăm pentru ceilalți și le cerem să ne finanțeze cealaltă jumătate a vieții.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
--La noi ,ca la nimeni ,? Pentru ca ,la nimeni ,in Lume NU functioneaza o asa nebunie ,,cu PENSIILE NESIMTITE,, Am citit ,ca; ;pana si grecii ,au anulat ,acele pensii nesimtite ,apoi polonezii le fel
-- Ori pe la noi ,,acest ministru --berbec,, al Justiteii ,pradoiu ,,, le promite acum culmea ,cand toata lumea vorbeste de ,reduceri anulari ,,mnealui promite majorari ,, DAR DE UNDE ,? PENTRU CA , DOMNUL GHINEA A GANDIT FOARTE BINE PROBLEMA , SI A LIMITAT FONDURILE DE PENSII LA 9,5 % PRIN PNRR,, FELICITARII DOMNULE GHINEA,,,
Acum sunt foarte curios ,cum va rezolva ,,pradoiu ,, ( de la prada banilor ) aceste calcule ,caci oricum ai imparti cascavalul tot ,nu este de unde !!
Probabil că îl trimiti la munca de birou, dar cate birouri ar trebui sa fie? Care e procentajul de locuri de munca la birou vs luptători?
Pe la paradele la care ne uitam cu bucurie, câți bătrâni ați văzut defilând?
E foarte ușor să ai o armata îmbătrânită, dar merită?
de altfel asta si fac, se pensioneaza la 44 de ani si apoi lucreaza (pe blat sau chiar si cu acte in regula)
Așa este,
Și ce facem.????
Afară de vorbe??????
In mod similar, militarii pot la pensionare sa candideze pentru orice post din politica; tocmai avem un prim ministru venit dupa pensionarea din cariera militara.
http://presamil.ro/tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-pensiile-militare/?fbclid=IwAR13bqp08nQvRsSxjlUqdVYUKVzHxdGF-a_Z-IDqolKYrrSRSjw-ZtXP7A8
ESTE DE MENȚIONAT FAPTUL CĂ PENSIONARII MILITARI REZERVIȘTI SUNT SINGURII PENSIONARI CARE AU OBLIGAȚII DE SERVICIU, OBLIGAȚII MILITARE, DUPĂ PERIOADA ACTIVĂ( TRECEREA ÎN REZERVA ARMATEI) ÎN SITUAȚIA DECLARĂRII STĂRII DE ASEDIU/MOBILIZARE/ RĂZBOI, DE UNDE ȘI DENUMIREA DE PENSIE DE SERVICIU!!! CEILALȚI CETĂȚENI, FEMEILE DE TOATE VÂRSTELE ȘI BĂRBAȚII PESTE 35 DE ANI, care nu au îndeplinit serviciul militar, NU AU OBLIGAȚII MILITARE LA DECLARAREA STĂRII DE MOBILIZARE SAU DE RĂZBOI! Așadar, o pensionară provenind din rândul cadrelor militare este aptă de luptă la 62 de ani, dar o tinerică de 32 de ani și un tânăr de 36 de ani ,sănătoși tun, mari cavaleri ai dreptății, de ce nu au obligația să îndeplinească serviciul militar obligatoriu la declararea stării de asediu/mobilizare/război? TRIST ȘI CINIC!!!