Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Să ieși la pensie la 45 de ani e un act profund imoral. Purtăm pe umeri o minoritate tot mai întinsă, care pretinde semenilor să o întrețină

magistrați

Foto: Inquam Photos / George Calin

A ieși la pensie la 45 de ani mi se pare în primul rând un act profund imoral. Nu vorbesc aici despre lipsa oricărei moralități a celor care au putut, direct interesați și egoiști, să imagineze o lege care să îngăduie colegilor lor să se pensioneze după 20 de ani de muncă. Vorbesc doar de aceia care cred că, după ce statul le-a finanțat educația, doisprezece ani de liceu, încă patru sau cinci de facultate, iar ei au lucrat în folosul societății două decenii, aceeași societate ar avea obligația să-i întrețină pentru încă treizeci sau patruzeci, de ce nu încă cincizeci de ani.

Trebuie să ne imaginăm atunci că serviciile făcute celorlalți au fost atât de valoroase, de vitale, în scurta carieră publică, încât noi toți trebuie să o răsplătim cu munca și cu banii noștri timp de aproape șaizeci de ani. Noi toți purtăm pe umeri această minoritate tot mai întinsă și mai imorală, care nu are nicio remușcare să pretindă semenilor să o întrețină.

Solidaritatea socială e un act de reciprocitate și de echilibru. Nu poți pretinde celorlalți să fie solidari cu tine timp de șase decenii dacă tu ai fost solidar, prin munca ta, doar două decenii cu ceilalți.

De aceea, indiferent cât de mult ar funcționa justificarea formală că legea permite și încurajează pensionarea precoce, găsesc că orice pensionare la o vârstă la care pentru mulți viața adevărată abia atunci începe, este o decizie individuală profund imorală.

Las deoparte aici pentru o clipă argumentul contributivității și mă refer doar la modul în care ne raportăm la restul vieții atunci când avem 42 sau 45 de ani, adică atunci când suntem de fapt la jumătatea vieții, când unii aduc pe lume un copil, când se gândesc să-și construiască o casă ori chiar să-și întemeieze o familie. Abia intrați efectiv în tumultul vieții, în deplinătatea puterilor noastre fizice și psihice, decidem brusc că nu mai avem chef să lucrăm pentru ceilalți și le cerem să ne finanțeze cealaltă jumătate a vieții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul este ,,reincalzit , dar este oricum de mare actualitate , Dar nu inteleg de ce .
    --La noi ,ca la nimeni ,? Pentru ca ,la nimeni ,in Lume NU functioneaza o asa nebunie ,,cu PENSIILE NESIMTITE,, Am citit ,ca; ;pana si grecii ,au anulat ,acele pensii nesimtite ,apoi polonezii le fel
    -- Ori pe la noi ,,acest ministru --berbec,, al Justiteii ,pradoiu ,,, le promite acum culmea ,cand toata lumea vorbeste de ,reduceri anulari ,,mnealui promite majorari ,, DAR DE UNDE ,? PENTRU CA , DOMNUL GHINEA A GANDIT FOARTE BINE PROBLEMA , SI A LIMITAT FONDURILE DE PENSII LA 9,5 % PRIN PNRR,, FELICITARII DOMNULE GHINEA,,,
    Acum sunt foarte curios ,cum va rezolva ,,pradoiu ,, ( de la prada banilor ) aceste calcule ,caci oricum ai imparti cascavalul tot ,nu este de unde !!
    • Like 1
    • @ Dan Capitan
      cum de unde!, cum explica articolul, de la ceilalti pensionari; solidari la randul lor
      • Like 1
  • Ce faci cu un militar la 60 de ani?
    Probabil că îl trimiti la munca de birou, dar cate birouri ar trebui sa fie? Care e procentajul de locuri de munca la birou vs luptători?
    Pe la paradele la care ne uitam cu bucurie, câți bătrâni ați văzut defilând?
    E foarte ușor să ai o armata îmbătrânită, dar merită?
    • Like 0
    • @ Mihai Chetroeșu
      Pai cine a vorbit de 60 de ani?
      • Like 3
    • @ Mihai Chetroeșu
      il trimeti in viata civila, pt ca toti au si studii civile sau echivalate (s-au inventat zeci de legi si normative, pt aceste echivalari, de cele mai multe ori cu cateva examene de diferenta, si gata)
      de altfel asta si fac, se pensioneaza la 44 de ani si apoi lucreaza (pe blat sau chiar si cu acte in regula)
      • Like 0
    • @ corneliu apostol
      De nii obicei lucreaza unii ca , agenti de paza , etc,
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      astia sunt amaratii mai la vedere - soferi, paznici etc - dar, de fapt , sunt in tot felul de firme private , partide si alte, la diverse niveluri, (forta lor de munca nu se pierde - doar pentru putini , dar asta arata ca de fapt sunt in stare sa _mai - munceasca si sa contribuie la solidaritatea sociala , si nu doar sa suga din ea)
      • Like 0
  • Eu știu pe cineva care s-a pensionat la 39 de ani, persoana fiind bine, sănătoasă, în deplinătatea facultăților! Vi se pare ok? Mie nu!
    • Like 2
  • Ok,
    Așa este,
    Și ce facem.????
    Afară de vorbe??????
    • Like 4
    • @ Helmuth Diesing
      iesiti in strada !
      • Like 1
  • Oare despre acești ,,pensionari speciali" de ce nu vorbește nimeni?? De ce nici un post de tv nu abordează acest subiect, în timp ce chiar jurnaliștii au declanșat în mass-media o campanie furibundă împotriva pensiilor ocupaționale ale militarilor cu obligații militare în calitate de rezerviști operaționali? CE SERVICII DEOSEBITE AU ADUS STATULUI ROMÂN acești jurnaliști în afară de manipularea și persuasiunea zilnică care ne distrug sănătatea mintală și pacea socială?? https://m.hotnews.ro/stire/20966591?amp&fbclid=IwAR0GCRj1mvzCuOetARDoHuzlMo-iOYQjxtyUYXgXDOa4JooZsxq4t2QUCOc
    • Like 3
    • @ Lucas Campean
      Jurnalistii sunt educati in scolile lor - in principal prin disciplina Stiinta comunicarii de fapt Stiinta manipularii - CUM SA MANIPULEZE INFORMATIONAL potentialii lor clienti astfel incat sa le influenteze/ modifice comportamentele in sensul dorit de actionarii si managerii firmelor care angajeaza asemenea MERCENARI... In plus, cateva edituri au tradus si publicat in Romania multe zeci de carti privind metodele, tehnicile si instrumentele de manipulare !! Daca avem suficient discernamant am putea identifica macar scopul manipularii (comercial, ideologic, financiar, etc.) si am putea sa evitam orice mesaj manipulator renuntand la vizionarea emisiunilor posturilor TV romanesti "de stiri" intrucat avem telecomanda si ni se ofera 45 posturi TV in analogic si peste 200 posturi TV in digital! Avem deci de unde alege mai ales emisiuni nemanipulatoare, informative, educationale, muzicale, de divertisment, etc....
      • Like 0
  • Trebuie prezentat Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de sanse, culte si minoritati din Parlamenttu României, discriminarile la care sunt supusi pensionarii militarii în cadrul societatii, din cauza necompensării privatiunilor la care sunt supusi militarii pe timpul carierelor militare, cu accent pe restrângerea și limitarea unor drepturi și libertăți constituționale. Societatea are obligativitatea să identifice solutiile corecte pentru compensarea acestora, conform prevederilor contractuluieîncheiat între angajatorul statul român și militarul care și-a onorat partea lui din acest contract chiar cu riscul pierderii vieții.pturi
    • Like 0
    • @ Lucas Campean
      Militarii pot sa isi deschida firme in momentul in care s-au pensionat sau pot sa demisioneze ca sa-si deschida firma. Cred ca pentru marea majoritate a oamenilor care muncesc intens, implicati in ceea ce fac, si care mai au si familie, le ramane extrem de putin timp si energie ca sa deschida si sa administreze o firma.
      In mod similar, militarii pot la pensionare sa candideze pentru orice post din politica; tocmai avem un prim ministru venit dupa pensionarea din cariera militara.
      • Like 1
  • „Cerem desecretizarea protocolului de la Paris între Guvernul României și Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare, protocol în care sunt prevăzute anumite obligații pe care le avea de îndeplinit România post aderare NATO pentru alinierea legislației, a protectiei sociale si drepturile militarilor români, precum și a celorlalte forțe implicate în siguranța națională, conform legislației tuturor statelor NATO. Să se facă cunoscut poporului român dacă acele obligații au fost îndeplinite”
    • Like 1
  • Dacă tot vreți să fim egali la pensie, nu vreți voi să fim egali și în oportunitate, în egalitatea de șanse pe timpul vieții active? să fim egali în drepturi și libertăți fundamentale, de ex. dreptul de a deține și administra societăți comerciale, dreptul de a candida pentru funcțiile de primar, parlamentar, președinte ori alte demnități publice? să fim egali și în obligațiile militare după pensionare în calitate de rezerviști operaționali? Principiul egalității nu înseamnă uniformitate, în sensul că la situații egale se aplică un tratament egal, iar la situații diferite tratamentul nu poate fi decât diferit. Să nu ceară cumva militarii drepturi egale cu ale voastre!
    • Like 0
    • @ Lucas Campean
      Egalitatea de șanse există și pentru militari sau alți speciali. De exemplu ce-i împiedică pe aceștia după pensionare să-și facă firme sau să participe la viața politică că doar sunt o grămadă de speciali pensionați la 40 de ani angajați prin ministere sau parlament. Singura restricție e în perioada activă dar pentru asta au și o grămadă de avantaje nu doar restricții, în afara unui salariu mult peste media din România , beneficiază de norma de hrană, îmbrăcăminte plătită de stat, la unii și chiriile sau întreținerea locuinței ca să nu mai vorbesc de avantajele oferite și membrilor familiei ( de exemplu tratamentele medicale suportate de casa de asigurări specială sau tratamentele dentare unde spre deosebire de prostime se suportă totul de stat). Pe urmă de ce trebuie să aibă un regim special de pensionare , nu doar vârsta dar și cuantumul pensiei mult peste contributivitate deși au salarii suficiente să nu fie defavorizați la pensie. Dacă un magistrat de pildă cu un salariu de 20.000 de ron are o pensie pe contributivitate de 5000 de ron ( cam 1000 de euro ) nu e suficient ca să nu-și cerșească drepturile ? Ei însa sug în plus de la buget încă 15000 de ron peste contributivitate. Eu mă gândesc la ce drepturi au cei cu 1000-1500 de lei pensie și care ies la 65 de ani după 40 de ani de muncă. Iar cu mobilizarea în caz de război nu mai aruncați praf în ochi , la război e mobilizată toată populația și sunt curios ce va face un rezervist de 120 kg pensionar care în activitate cânta la trompetă în orchestră.
      • Like 6
    • @ Rusu Liviu
      Aveti dreptate. Chiar in acest moment avem un prim ministru care s-a pensionat dupa incheierea carierei militare.
      • Like 1
  • Nu trebuie să reinventăm roata. E simplu. România intrată deja în NATO, trebuie să intre în circuitul de valori NATO si să se racordeze la standardele de profil militar ale Uniunii Europene, inclusiv în domeniul salarizării militarilor activi și a pensiilor militare de stat. În nici o țară membră nu o să vedeți rezerviștii militari pensionați, cu obligații militare în caz de asediu/mobilizare/război, umiliți, cerșindu-și drepturile în stradă!
    • Like 1
  • Tot ce trebuie să știți despre pensiile militare!
    http://presamil.ro/tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-pensiile-militare/?fbclid=IwAR13bqp08nQvRsSxjlUqdVYUKVzHxdGF-a_Z-IDqolKYrrSRSjw-ZtXP7A8

    ESTE DE MENȚIONAT FAPTUL CĂ PENSIONARII MILITARI REZERVIȘTI SUNT SINGURII PENSIONARI CARE AU OBLIGAȚII DE SERVICIU, OBLIGAȚII MILITARE, DUPĂ PERIOADA ACTIVĂ( TRECEREA ÎN REZERVA ARMATEI) ÎN SITUAȚIA DECLARĂRII STĂRII DE ASEDIU/MOBILIZARE/ RĂZBOI, DE UNDE ȘI DENUMIREA DE PENSIE DE SERVICIU!!! CEILALȚI CETĂȚENI, FEMEILE DE TOATE VÂRSTELE ȘI BĂRBAȚII PESTE 35 DE ANI, care nu au îndeplinit serviciul militar, NU AU OBLIGAȚII MILITARE LA DECLARAREA STĂRII DE MOBILIZARE SAU DE RĂZBOI! Așadar, o pensionară provenind din rândul cadrelor militare este aptă de luptă la 62 de ani, dar o tinerică de 32 de ani și un tânăr de 36 de ani ,sănătoși tun, mari cavaleri ai dreptății, de ce nu au obligația să îndeplinească serviciul militar obligatoriu la declararea stării de asediu/mobilizare/război? TRIST ȘI CINIC!!!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: Ciprian Mihali/ Voce: Florin Negruțiu
sound-bars icon