Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Să ieși la pensie la 45 de ani e un act profund imoral. Purtăm pe umeri o minoritate tot mai întinsă, care pretinde semenilor să o întrețină

magistrați

Foto: Inquam Photos / George Calin

A ieși la pensie la 45 de ani mi se pare în primul rând un act profund imoral. Nu vorbesc aici despre lipsa oricărei moralități a celor care au putut, direct interesați și egoiști, să imagineze o lege care să îngăduie colegilor lor să se pensioneze după 20 de ani de muncă. Vorbesc doar de aceia care cred că, după ce statul le-a finanțat educația, doisprezece ani de liceu, încă patru sau cinci de facultate, iar ei au lucrat în folosul societății două decenii, aceeași societate ar avea obligația să-i întrețină pentru încă treizeci sau patruzeci, de ce nu încă cincizeci de ani.

Trebuie să ne imaginăm atunci că serviciile făcute celorlalți au fost atât de valoroase, de vitale, în scurta carieră publică, încât noi toți trebuie să o răsplătim cu munca și cu banii noștri timp de aproape șaizeci de ani. Noi toți purtăm pe umeri această minoritate tot mai întinsă și mai imorală, care nu are nicio remușcare să pretindă semenilor să o întrețină.

Solidaritatea socială e un act de reciprocitate și de echilibru. Nu poți pretinde celorlalți să fie solidari cu tine timp de șase decenii dacă tu ai fost solidar, prin munca ta, doar două decenii cu ceilalți.

De aceea, indiferent cât de mult ar funcționa justificarea formală că legea permite și încurajează pensionarea precoce, găsesc că orice pensionare la o vârstă la care pentru mulți viața adevărată abia atunci începe, este o decizie individuală profund imorală.

Las deoparte aici pentru o clipă argumentul contributivității și mă refer doar la modul în care ne raportăm la restul vieții atunci când avem 42 sau 45 de ani, adică atunci când suntem de fapt la jumătatea vieții, când unii aduc pe lume un copil, când se gândesc să-și construiască o casă ori chiar să-și întemeieze o familie. Abia intrați efectiv în tumultul vieții, în deplinătatea puterilor noastre fizice și psihice, decidem brusc că nu mai avem chef să lucrăm pentru ceilalți și le cerem să ne finanțeze cealaltă jumătate a vieții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu știu pe cineva care s-a pensionat la 39 de ani, persoana fiind bine, sănătoasă, în deplinătatea facultăților! Vi se pare ok? Mie nu!
  • Like 1
 • Ok,
  Așa este,
  Și ce facem.????
  Afară de vorbe??????
  • Like 3
  • @ Helmuth Diesing
   iesiti in strada !
   • Like 0
 • Oare despre acești ,,pensionari speciali" de ce nu vorbește nimeni?? De ce nici un post de tv nu abordează acest subiect, în timp ce chiar jurnaliștii au declanșat în mass-media o campanie furibundă împotriva pensiilor ocupaționale ale militarilor cu obligații militare în calitate de rezerviști operaționali? CE SERVICII DEOSEBITE AU ADUS STATULUI ROMÂN acești jurnaliști în afară de manipularea și persuasiunea zilnică care ne distrug sănătatea mintală și pacea socială?? https://m.hotnews.ro/stire/20966591?amp&fbclid=IwAR0GCRj1mvzCuOetARDoHuzlMo-iOYQjxtyUYXgXDOa4JooZsxq4t2QUCOc
  • Like 2
 • Trebuie prezentat Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de sanse, culte si minoritati din Parlamenttu României, discriminarile la care sunt supusi pensionarii militarii în cadrul societatii, din cauza necompensării privatiunilor la care sunt supusi militarii pe timpul carierelor militare, cu accent pe restrângerea și limitarea unor drepturi și libertăți constituționale. Societatea are obligativitatea să identifice solutiile corecte pentru compensarea acestora, conform prevederilor contractuluieîncheiat între angajatorul statul român și militarul care și-a onorat partea lui din acest contract chiar cu riscul pierderii vieții.pturi
  • Like 0
 • „Cerem desecretizarea protocolului de la Paris între Guvernul României și Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare, protocol în care sunt prevăzute anumite obligații pe care le avea de îndeplinit România post aderare NATO pentru alinierea legislației, a protectiei sociale si drepturile militarilor români, precum și a celorlalte forțe implicate în siguranța națională, conform legislației tuturor statelor NATO. Să se facă cunoscut poporului român dacă acele obligații au fost îndeplinite”
  • Like 0
 • Dacă tot vreți să fim egali la pensie, nu vreți voi să fim egali și în oportunitate, în egalitatea de șanse pe timpul vieții active? să fim egali în drepturi și libertăți fundamentale, de ex. dreptul de a deține și administra societăți comerciale, dreptul de a candida pentru funcțiile de primar, parlamentar, președinte ori alte demnități publice? să fim egali și în obligațiile militare după pensionare în calitate de rezerviști operaționali? Principiul egalității nu înseamnă uniformitate, în sensul că la situații egale se aplică un tratament egal, iar la situații diferite tratamentul nu poate fi decât diferit. Să nu ceară cumva militarii drepturi egale cu ale voastre!
  • Like 0
  • @ Lucas Campean
   Egalitatea de șanse există și pentru militari sau alți speciali. De exemplu ce-i împiedică pe aceștia după pensionare să-și facă firme sau să participe la viața politică că doar sunt o grămadă de speciali pensionați la 40 de ani angajați prin ministere sau parlament. Singura restricție e în perioada activă dar pentru asta au și o grămadă de avantaje nu doar restricții, în afara unui salariu mult peste media din România , beneficiază de norma de hrană, îmbrăcăminte plătită de stat, la unii și chiriile sau întreținerea locuinței ca să nu mai vorbesc de avantajele oferite și membrilor familiei ( de exemplu tratamentele medicale suportate de casa de asigurări specială sau tratamentele dentare unde spre deosebire de prostime se suportă totul de stat). Pe urmă de ce trebuie să aibă un regim special de pensionare , nu doar vârsta dar și cuantumul pensiei mult peste contributivitate deși au salarii suficiente să nu fie defavorizați la pensie. Dacă un magistrat de pildă cu un salariu de 20.000 de ron are o pensie pe contributivitate de 5000 de ron ( cam 1000 de euro ) nu e suficient ca să nu-și cerșească drepturile ? Ei însa sug în plus de la buget încă 15000 de ron peste contributivitate. Eu mă gândesc la ce drepturi au cei cu 1000-1500 de lei pensie și care ies la 65 de ani după 40 de ani de muncă. Iar cu mobilizarea în caz de război nu mai aruncați praf în ochi , la război e mobilizată toată populația și sunt curios ce va face un rezervist de 120 kg pensionar care în activitate cânta la trompetă în orchestră.
   • Like 2
 • Nu trebuie să reinventăm roata. E simplu. România intrată deja în NATO, trebuie să intre în circuitul de valori NATO si să se racordeze la standardele de profil militar ale Uniunii Europene, inclusiv în domeniul salarizării militarilor activi și a pensiilor militare de stat. În nici o țară membră nu o să vedeți rezerviștii militari pensionați, cu obligații militare în caz de asediu/mobilizare/război, umiliți, cerșindu-și drepturile în stradă!
  • Like 1
 • Tot ce trebuie să știți despre pensiile militare!
  http://presamil.ro/tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-pensiile-militare/?fbclid=IwAR13bqp08nQvRsSxjlUqdVYUKVzHxdGF-a_Z-IDqolKYrrSRSjw-ZtXP7A8

  ESTE DE MENȚIONAT FAPTUL CĂ PENSIONARII MILITARI REZERVIȘTI SUNT SINGURII PENSIONARI CARE AU OBLIGAȚII DE SERVICIU, OBLIGAȚII MILITARE, DUPĂ PERIOADA ACTIVĂ( TRECEREA ÎN REZERVA ARMATEI) ÎN SITUAȚIA DECLARĂRII STĂRII DE ASEDIU/MOBILIZARE/ RĂZBOI, DE UNDE ȘI DENUMIREA DE PENSIE DE SERVICIU!!! CEILALȚI CETĂȚENI, FEMEILE DE TOATE VÂRSTELE ȘI BĂRBAȚII PESTE 35 DE ANI, care nu au îndeplinit serviciul militar, NU AU OBLIGAȚII MILITARE LA DECLARAREA STĂRII DE MOBILIZARE SAU DE RĂZBOI! Așadar, o pensionară provenind din rândul cadrelor militare este aptă de luptă la 62 de ani, dar o tinerică de 32 de ani și un tânăr de 36 de ani ,sănătoși tun, mari cavaleri ai dreptății, de ce nu au obligația să îndeplinească serviciul militar obligatoriu la declararea stării de asediu/mobilizare/război? TRIST ȘI CINIC!!!
  • Like 1
 • Ooooo ! Un singur ins de ar fi în această postură ar fi suficient pentru ca de prea multă vreme compromisa DNA - și nu numai această instituție - ca și persoanele care s-au perindat la conducerea acesteia, să fie de la o vreme anchetate pentru nesocotirea rolului acestei instituții în apărarea statului de drept. Urmările le vedem și le suportăm pe întreaga viață care ne-a mai rămas. Nu știu dacă faptul că însăși marea UE, care, în mare măsură nu se prea deosebește de partea noastră de planetă din punctul de vedere al funcționării democrației, ne face să ne simțim mai puțin vinovați de acceptarea legii junglei care ne domină.
  • Like 0
 • In Franta magistratii iasa la pensie la 65 de ani, unii chiar mai tarziu. La noi se iasa la pensie la 45 de ani, dupa 20 de ani de magistratura si, in plus, ei mai primesc si o pensie imensa platita de la buget. Cred ca ar putea sa iasa la pensie cand vor, dar numai cu pensia pentru care au contribuit. La fel la politie sau in alte domenii privilegiate. In mod corect si normal ar trebui ca fiecare sa primeasca proportional cu ceea ce a contribuit in viata activa. Atunci pensia ar fi si ea proportionala cu salariul, recte cu importanta meseriei pe care a avut-o. De asemenea, fiecare are posibilitatea sa contrbuie in plus la o pensie privata si atunci va beneficia de ea. Insa este imoral ca cei care lucreaza pana la 65 de ani sa achite (de la buget) pensia unor indivizi tineri, care dupa ce au iesit la pensie, sa primesca doua pensii (contributiva si speciala) si apoi sa mai si lucreze, daca se poate, tot la stat !
  • Like 8
  • @ Gheorghe Grun
   Dan check icon
   Sa ..mai avem putintica rabdare , ,,caci dupa noua Lege care trebuie sa respecte Normele Europene , NU VOR MAI FI NICI SPECIALI SI NICI ,NESIMTITI ,, va fi Dreptatea mult asteptata de toti romanii pensionari care mai sunt ,,inca in viata !
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult
Text: Ciprian Mihali/ Voce: Florin Negruțiu
sound-bars icon