Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Sclavi imperiali, icoane cât peretele și pa restricții

Cristian Tudor Popescu

●„Ne doare în cot de sancțiunile Occidentului”. Așa a fost tradusă la noi, eufemistic, declarația ambasadorului Rusiei în Suedia. De fapt, Tatarintsev a zis, după cum titrează presa suedeză, „men vi skiter”: „Ne căcăm pe sancțiunile lor”. Exprimarea sintetizează strategia lui Putin în criza ucraineană, criză fabricată de Rusia.

Trivialitatea, brutalitatea enunțului se adresează în primul rând rușilor, dar și membrilor și simpatizanților partidelor anti NATO și anti UE din Europa. Însă în ce stare se află statul rus care amenință să atace Ucraina? O spune general-colonel Leonid Ivashov, fost înalt responsabil militar, președintele „Adunării ofițerilor ruși”, în apelul către Putin și cetățenii Rusiei, susținut de 5.000 de semnături: 

„Ce amenință astăzi existența Rusiei? Există într-adevăr o amenințare – țara este pe punctul de a-și încheia istoria. Toate zonele vitale, inclusiv demografia, se degradează constant, rata de dispariție a populației bate recorduri mondiale. Degradarea este sistemică. Este o amenințare de natură internă, derivată din modelul statal, calitatea celor aflați la putere și starea societății, iar cauzele sunt: stat neviabil, incapacitate și lipsă de profesionalism a sistemului de putere și administrație, pasivitatea și dezorganizarea societății. Amenințări externe, ele există. Dar nu sunt majore și nu amenință direct statul rus și interesele sale vitale. Structurile NATO nu se întăresc și nu au activități amenințătoare. Conducerea Rusiei, dându-și seama că nu e capabilă să scoată țara din criza sistemică, temându-se de o revoltă populară, a decis să activeze linia politică a războiului”.

Într-adevăr, asta este tot ce poate să livreze dictatura lui Putin unui popor trist, ținut în sclavie, trăind o viață cenușie, măcinată de corupție, boli și alcoolism: sentimentul că sunt sclavi imperiali. Ce altceva ar putea un kaghebist să pună în centrul sistemului său de valori decât puterea de a stârni frică? Dacă Rusia nu e iubită, măcar e un imperiu temut și poate să sfideze restul lumii. Cât o să-i mai fericească asta pe ruși, om vedea.

●Novak Djoković anunță că e gata să lipsească de la turneele Roland Garros și Wimbledon, unde e actualul deținător al titlurilor, întrucât nu e vaccinat și nu vrea să se vaccineze. Prima constatare care-mi vine în minte auzind asta este ridicolul mascaradei așa-zisului test pozitiv de covid, făcut la o chiuvetă din Belgrad, cu care a vrut să joace la Australian Open, unde toți ceilalți jucători erau vaccinați. Ar fi putut de atunci să spună ca acum, nu mă vaccinez, asta e, și să nu vină deloc la Melbourne, de vreme ce e gata să renunțe la RG și All England Club.

Nu-mi vine să cred că problema lui Djoković e doar corpul său și vaccinul. E un tip inteligent, nu prea are cum să creadă că vaccinul i-ar putea face mai rău decât boala covid, pe care a contractat-o după turneul său „dezlănțuit”, Adria Tour. Și știe foarte bine că niciun jucător din lume nu a acuzat efecte deranjante ale vaccinului. 

E posibil însă ca atitudinea campionului sârb să aibă rădăcini mai adânci: Djoković e mai mult decât antivaccinist, e antioccidentalist. Vaccinul nu e doar o substanță medicală, e o creație a Westului. Am putut studia la scenă deschisă naționalismul isteric, dezgustător, al rudelor sale apropiate, în cap cu tatăl, care zbiară că tot Occidentul putred complotează împotriva familionului Djoković și Serbiei. În conflictul Rusia vs NATO-UE, Novak și ai săi sunt cu siguranță de partea Rusiei imperiale, slave și ortodoxe – n-am văzut icoane mai mari decât cele cu care s-a pozat acum Djoković alături de ierarhi ai bisericilor din Serbia și Muntenegru.

Un singur lucru ar mai fi de spus: ca și vaccinul, tenisul, pe care îl practică de 30 de ani și care l-a făcut pe Novak Djoković ce este, e o invenție a Occidentului, nu a Estului pravoslavnic...

●Printre cei aproape 100 de oameni care mai țin morțiș să moară de covid într-o zi, s-a stins și un tânăr de 25 de ani, din Galați, nevaccinat. Supermajorității poporului român i se fâlfâie ca tricolorul de asta. Covid nu-i mai interesează nici măcar pe cei care se infectează. Restricțiile nu mai servesc decât ca pretext pentru maimuțeala de „convoaie ale libertății” și mitinguri ale hăitașilor lui G. Simion. Prin urmare, mi se pare logic să fie ridicate, de îndată, toate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult