Foto - Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu
Chiar dacă coaliția de guvernare nu vrea să o spună direct, situația bugetară a României arată rău. Peste toată povestea asta care cangrenează de ani buni de zile ce mai avem? Trebuie să investim masiv în securitate fiindcă asta e lumea acum și mai trebuie să investim în educație și sănătate, altfel nu avem nicio șansă. În plus, în câțiva ani vine cel mai mare val de pensionări pe un sistem public care este deja lipsit de sustenabilitate.
Acum avem două variante.
Începem o răfuială cu sumă zero ca să redistribuim ce avem și ne tocăm toată energia politică, socială și economică în asta. Rezultatul va fi că oricum nu ne ajung banii, problemele se vor acutiza și ajungem și cu nervii la pământ. Ca să nu zic nimic despre riscul să virăm către autoritarism.
Cealaltă variantă este să conștientizăm că România are un potențial enorm de creștere economică accelerată dacă terminăm cu prostiile.
Ce prostii?
Cu birocrația inutilă, fără reformă teritorială și administrativă, cu ANAF controlat politic, cu tot felul de fiefuri politice care strangulează județele sărace, cu justiție șchiopă, cu atitudine anti-business și anti-muncă, cu multinaționalele „care ne fură țara”. Dacă ne băgăm mințile în cap, într-un deceniu România se poate dezvolta mult mai mult decât a făcut-o în ultimul și ne vor ajunge banii pentru tot ce avem de făcut fără să ne luăm de gât, inclusiv politici sociale și de mediu. Altfel este imposibil, pentru că, în ciuda progresului imens, nu suntem încă suficient de bogați ca să le rezolvăm pe toate. Putem să fim.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"Mai baieti , noi suntem o familie aici , uite daca sunte-ti baieti muncitori , nu o sa lipsiti de la lucru , trageti tare , o sa vedeti ca la anul , pe vremea asta o sa imi iau altul si mai smecher. "
Asa si articolul asta , putem noi sa tragem cat vrem , ca daca nu se opreste risipa bugetara , tot dageaba . Doar o mana de oameni "privilegiati " o sa se bucure si o se infrupte din bugetul statului.
Pe de alta parte, acum am fost la serviciul de taxe si impozite sector 1, sa platesc o amenda. Nu se poate plati prin ghiseul.ro. Nici la posta de langa casa. nicicum altfel decat la ghiseul cu sticla si coada. Pana nu o sa dispara acest tip de birocratie, o sa mergem pe varianta unu...
și acolo completați toate informațiile solicitate, după care plătiți amenda tot online.
Deși autoritățile publice au făcut ceva pași importanți în reducerea birocrației, încă suntem departe cu digitalizarea. Nici informarea cetățenilor nu se face în mod unificat (ca dovadă că dați aici un fake info legat de plata amenzilor online) și nici interfețele pentru utilizatori nu sunt prea prietenoase, astfel încât, de multe ori, lumea preferă să meargă la “ghișeul de sticlă”, decât să-și bată puțin capul să rezolve online problemele administrative.
Dar eu mai completez cu ceva important: în România cred că principala problemă, mai importantă decât cele enumerate mai sus, este faptul că noi NU MAI PRODUCEM mai nimic. Nu poți să te dezvolți economic consumând (pe datorie) doar ce produc alte state. Ar fi ca într-o familie care nu prea are venituri proprii, dar se împrumută și cumpără tot ce are nevoie din afara ei. Nu produce și nu vinde nimic, deci nu obține venituri, în schimb consumă și tot consumă pe datorie. Dezechilibrul bugetar vine în primul rând de aici. Trebuie neapărat dezvoltată economia bazată pe producția națională și nu pe consumul produselor importate. Adică să încetăm să mai fim o simplă piață de desfacere a altor state. Sigur, pentru orice stat, întotdeauna există și export și import, dar pentru România balanța e dezechilibrată total.
mai bine ati fi utilizat cele cateva minute, in care ati scris acest raspuns, citind un paragraf dintr-o carte despre economie.
Faceti o SERIOASA confuzie intre deficitul bugetar (adica diferenta intre cat incaseaza STATUL si cat cheltuie) si deficitul de cont curent (adica diferenta dintre importuri si exporturi) !!!!
PS România a mai avut un noroc cu diaspora, pentru ca situația economică dramatică să se mai mențină pe linia de plutire. Cei din diaspora au ”scurs” pur și simplu, au dizlocat bani din circuitul economic al altor țări, bani pe care i-au introdus în circuitul economic românesc. Să fie primiți :-) :-)
Pe de altă parte, aveți din nou dreptate când vă referiți la deficitul balanței comerciale (importăm mai mult decât exportăm), însă trendul este de reducere a acestui deficit. Urmăriți acest link
https://een-erbsn.ro/noutati/deficitul-balantei-comerciale-in-romania-in-scadere-cu-172-in-primele-opt-luni-din-2023/#:~:text=Deficitul%20balan%C5%A3ei%20comerciale%20%C3%AEn%20Rom%C3%A2nia,opt%20luni%20din%202023%20%E2%80%93%20ERBSN
și, prin faptul că doar valoarea exportului este de aprox. 62 miliarde euro (și e vorba numai de trim. I și II/2023), sper să vă reconsiderați afirmația că în România nu se mai produce nimic.
Astfel, comentariul dumneavoastră aduce prea mult aminte de politica ceaușistă, în care se dorea ca totul să fie produs de economia națională, concomitent cu reducerea la zero a importurilor. Așa am ajuns, noi, ca ingineri electroniști, să folosim conectoare stanate made in FEPER, în loc de conectoarele aurite, marca Amphenol (de import) și pe urmă toată lumea se mira de ce sunt atât de proaste stațiile radio fabricate în platforma Pipera. Mai mult, cei care trasau sarcini fără să priceapă nimic din realitatea tehnico-economică, ne puneau să proiectăm transformatoare pentru echipamentele electronice, astfel încât cuprul să fie înlocuit cu sârmă de oțel. Sarcină de la partid! Hai, totuși, să fim mai atenți cu ce afirmații facem, să nu ne mai întoarcem la vremurile alea de foarte tristă amintire.
Deci nu vă mai gândiți numai la fiare, pentru că acum productivitatea cea mai mare se înregistrează acolo unde se folosește mai mult creier și mai puțin materie palpabilă. Ați ratat o lectură bună: Power Shift a lui Toffler, scrisă acum mai bine de un sfert de secol.
Și acum revenind la amintirile nostalgice pe care mi le-ați provocat.
L-am avut și eu profesor pe Edmond Nicolau la ”Măsurări Electrice și Electronice”, în anul 3. Cred că el nu mai preda atunci decât asta. Oricum la cât era el de notoriu și poli-specializat, mie mi s-a părut efectiv blazat și ”subțire” la curs. Iar la examen era subiectivismul în persoană. Era singurul profesor unde examenul era uneori loterie pură: puteai să știi și să pici (nimic anormal până aici) dar puteai și să NU știi și să treci. În folclor era ideea că totul ținea de biletul tras (că era examen oral). Adică el ar fi avut, ca la loterie, bilete ”câștigătoare” și ”necâștigătoare”. Asta e. Probabil fusese o somitate, dar deja nu mai era așa... Dar am avut mulți alți profesori deosebit de competenți, fiecare cu stilul său. L-am avut pe marele George Moisil (fratele lui Grigore, matematicianul) la Fizică în anul 1. Timotin la Bazele Electrotehnicii, în anul 2. Tot profesor bătrân și el, dar cu un curs ”brici” și opusul lui E. Nicolau, adică foarte exact în noțiunile predate și extrem de obiectiv și corect la examen. Dan Dascălu la DCE (Dispozitive și Circuite Electronice). În anul 3 Anca Manolescu la CIL (Circ. Integrate Liniare), Sanda Maican la CID (digitale)... alternativa ar fi fost Gheorghe Ștefan, dar mai bine nu... Ioan Constantin la SCS (Semnale, Circ. și Sisteme). În anul 4 Croitoru la TMC (Tehnica Modernă a Comunicațiilor), Petrescu (NU Rulea) la Microunde. Eu am fost din anul 4 (când am prins și momentul Revoluției) la secția de Microelectronică (pe stil vechi se numea ”Componente Electronice”). Astfel l-am avut pe Mircea Bodea la AEMC (Aparate Electronice pentru Măsurare și Control) și în plus la disciplinele de specialitate din domeniul componenetelor semiconductoare. El mi s-a părut profesorul cel mai bun dintre toți pe care i-am avut. Și exigent, dar și foarte competent, plus pasionat și dispus să facă eforturi pentru a te învăța. Și mai era și mucalit. Iar uneori ne oferea diverse provocări în domeniile predate. De exemplu, referitor la un amplificator cu reacție. Semnalul de ieșire e cules, atenuat prin rețeaua de reacție și adunat algebric cu cel de intrare. Dacă defazajul dintre cele două e zero, atunci avem o sumă aritmetică și reacția e pozitivă. Dacă defazajul e 180 grade, atunci avem o scădere aritmetică și reacția e negativă. Iar Bodea venea și ne băga în ceață întrebându-ne: dar dacă defazajul e să zicem 90 grade, cum o fi reacția? O fi negativă, o fi pozitivă? Și după ce ne lăsa paf ne zicea: vă mai gândiți... Sau: vorbind despre ”amplificatoare de semnal mic” ne întreba: ce înseamnă de fapt semnal mic? De exemplu un semnal de 1V o fi mic, o fi mare? Vă mai gândiți... Sau la problemele de proiectare de circuite nu suferea exprimările ”de tip revista Tehnium”, vorba lui. Nu puteai spune: alegem rezistența aia de valoare mică (sau mare). Trebuia să-i spui, conform calculelor: rezistența aia e limitată superior la valoarea aia și e limitată inferior la valoarea ailaltă. Între cele două limite, o alegem atât...
Mă opresc deocamdată aici cu amintirile nostalgice... Erau alte vremuri, vremurile tinereții.... Orice situație ar fi fost în țară, tinerețea e ”by default” un timp luminos. Acum în schimb, îi dau dreptate lui Eminescu: ”Iar timpul crește-n urma mea... mă-ntunec!”
Ce vremuri!