Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Stimați politicieni, este datoria dumneavoastră să faceți în așa fel încât părinții să nu mai alerge după o „școală bună”

An școlar 2020

Foto: Inquam Photos/ Casian Mitu

Stimați politicieni,

În acest moment, vă revine responsabilitatea de a salva sistemul nostru de învățământ. Nu e un drept. Nu e un beneficiu al alegerilor pe care tocmai le-ați câștigat. E o obligație. O obligație morală pe care o aveți față de copiii din România. O datorie pe care o aveți de foarte mult timp față de societatea românească și de care nu v-ați achitat niciodată. Educația trebuie să fie prioritatea dumneavoastră numărul unu. Nimic altceva nu poate fi posibil fără școală. Școală bine făcută.

Nu mâine. Nu altădată.

Acum.

În acest moment, școala românească se află în moarte clinică. Ne facem că facem educație. Ne acoperim cu hârtii. Eliberăm niște diplome. Și ucidem vise.

Stă în puterea dumneavoastră să așezați Educația spre drumul care duce spre un viitor mai bun. Să faceți din școală un loc al speranței și al dorinței reale de cunoaștere. Nu pentru note. Nu pentru hârtii care nu valorează nimic. Ridicați Educația la înălțimea unui far care să lumineze destinele societății românești atunci când rătăcim prin bezna unor etape istorice.

Scoateți școala românească în afara intereselor și calculelor politicianiste! Asumați-vă că Educația nu e un minister care să aducă beneficii de imagine. Nu e un domeniu din care să scoateți bani sau să aveți profit electoral. Dimpotrivă. Veți avea de luptat cu interesele de sindicat, cu fricile părinților, cu industria meditațiilor, cu blazarea și dezinteresul multora dintre noi. Va trebui să aveți curajul de a aduce curriculumul în secolul XXI. Să faceți reforma resursei umane în învățământ. Să încurajați și să atrageți oameni competenți și pasionați să vină la catedră. Să vă asigurați că toți copiii din România au șanse egale la educație. 

Este datoria dumneavoastră să faceți în așa fel încât părinții să nu mai alerge după o "școală bună"! După "doamna care scoate olimpici". Toate școlile din țara asta trebuie să fie bune. Toți elevii din România trebuie să aibă șansa de a descoperi la ce sunt buni. Ce îi pasionează și îi motivează cu adevărat.

Faceți un sistem de învățământ care să descopere geniul într-un copil. Nu să-i arate limitele cum o face acum.

Stimați politicieni,

Nu avem timp de pierdut. Numiți oameni capabili și curajoși în fruntea învățământului românesc. Oameni care să nu fie condiționați politic. Să-și poată duce proiectele la bun sfârșit. Pentru că schimbarea are nevoie de timp. Nu se face de la o zi la alta.

Și lăsați-i în pace să facă ce știu ei mai bine.

Educație.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Între timp, în lumea reală, observăm că oriunde în lume există școli bune și școli proaste, Poate că în unele locuri e împachetat altfel, școli normale și scoli de elită, dar până la urmă e același lucru. Asta e, nimic în univers nu e egal și e uman să îți dorești mai mult.
  • Like 3
 • Autorul traieste intr-o tara utopica nu in Romania!Poate sa vina finlandezul cel mai tare in proceduri de invatare,cu ce profesori aplica aceste proceduri?Parintii trag de scolile cica “ bune” pentru ca acoli sunt ceva sanse sa gaseasca profesori mai pregatiti,dar astea sunt max.20% din total.Si totusi in Occident sunt mii de studenti romani acceptati la universitati de prestigiu,prefatiti in sistemul de invatamant precar din Romania.Ca si sistemul medical romanesc care face fata epidemiei mai bine decat tari vestice cu bani investiti,echipamente si personal (inclusiv “produse” ale invatamantului romanesc!)!
  • Like 3
  • @ Arthur Chivulescu
   Cine iese din sistemul scolar romanesc si ajunge apreciat in occident e in pofida sistemului, nu multumita sistemului. Un om studios si dedicat va avea reusite in orice conditii, si din homeschooling si din scolarizare centralizata, iar nivelul unui profesor se vede nu cand lucreaza cu un elev studios si dedicat ci cand reuseste cu unu slab si fara bagaj educational de acasa si fara bagaj genetic prea bun.
   • Like 4
  • @ Claudia Olteanu
   "și fără bagaj genetic prea bun." Chiar așa?
   • Like 2
  • @ Mariana Ruzisca
   da, sunt in tara unde am intalnit si adulti cu sindrom Down cu job. Asta pt ca au fost cadre didactice ce au lucrat cu ei adecvat. Fara bugete mari in invatamant (nu au perdele in clasa, bancile sunt schimbate de donatiile parintilor etc), fara salarii mari profesorilor si pensionare la 65 ani (profesorii aici abia ajung la salariul mediu pe economie si dupa ani de predari si examene si cursuri, norma e de 35 ore pe sapt pt invatatori si 28 profesori, bicicleta e ceva intalnit pt ca nu isi permit masina, clasele sunt de 25-30 elevi iar conceptul de meditatii e ceva rar auzit !! ).
   Repet, un profesor bun e cel care reuseste din copilul fara baza de acasa sa ii insufle dragostea de a citi si de a gandi si invata singur. Romania are de 70 ani aproape jumatate de tara analfabeti si analfabeti functional - ceva merge prost acolo, la scoala.
   • Like 1
  • @ Arthur Chivulescu
   "Ca si sistemul medical romanesc care face fata epidemiei mai bine decat tari vestice cu bani investiti,echipamente si personal"


   Moșule, nu mai fuma lăuștean. Nu știu la care țări vestice te referi, tot ce știu e că România are DE 8 ORI mai mulți morți de covid decât țara mea, Canada. Asta dacă luăm în calcul doar cifrele oficiale...
   • Like 0
 • scoala romaneasca e in moarte clinica de peste 70 ani, Programa, metodologia si pedagogia se invata doar in facultate si acolo invechit si prost si apoi mare parte din cadrele didactice nu mai citesc/nu se mai adapteaza la nivelul vietii. Rolul cadrului didactic actual (de fapt de ceva zeci de ani) nu e sa invete copilul ceva, ci sa il ajute sa invete singur, sa il ghideze sa gandeasca si sa decida singur in explozia asta de informatie.
  Mi se pare penibil ca si in carantina profesorii continua sa dicteze pe zoom si sa predea ca pe timpul anilor 1950 cand nu era nici biblioteca, nici carti, nici internet. Daca tot au copiii internet, dati-le o foaie de citit, dati-le un subiect de studiu, apoi dezbateri in care fiecare copil sa vorbeasca ce a inteles, profesorul sa coordoneze. Puneti apoi sa scrie 3 randuri din ce au inteles. La matematica se poate construi din lectie in lectie si cu ghidare un copil destept si cu aripi primite va simti singur unde se poate altfel si unde vine alta notziune.
  De aceea parintii vaneaza scoli mai bune, pt ca vaneaza profesori mai buni. Eu am gasit asta in strainatate, unde sunt profesori ce abia au salariu mediu pe economie pt 37 ore pe sapt. si vin cu bicicleta la scoala si evident clasa nu are nici perdele si 19 gr si tot e mai bine.
  • Like 3


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult