Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sunt aici ca să mă fac, ca părinte, din ce în ce mai puțin necesar copilului. Succesul meu, ca mamă sau ca tată, este fiecare minut în care el este cu sine

Copii alergând

Foto: Getty Images

După aproape două luni de tabere, adică de conviețuire personală între copii şi familii, las aici pentru părinți, în general, două gânduri:

- e importantă grija pentru cum se îmbracă, dacă mănâncă, dacă dorm, dacă nu plâng prea mult, dacă au prieteni; asta este latura administrativă a relaţiei, nu iubirea în sine.

- dar cel puţin la fel de importantă e grija pentru cum îndrăznește fiecare, câtă libertate şi încredere să rişte are, pentru cât reuşeşte să îşi depăşească limita de confort, pentru cum învață să îşi digere, până la capăt, emoţiile negative. Asta e iubirea.

Pe lângă toate grijile părinților - acelea mici, mărunte, supărătoare, pline de normală anxietate, trebuie neapărat să stea pălăria unui gând mare şi constant: sunt aici să îl ghidez din umbră, ca să îşi ia puterea singur, ca să se desprindă de mine, ca să zboare. Sunt aici ca să înţeleg cât de mult trebuie să fac pasul în spate, ca el să se simtă pe sine, ca să aibă acel rendezvous cu respirația propriului curaj.

Sunt aici ca să mă fac, ca părinte, din ce în ce mai puțin necesar lui. Succesul meu, ca mamă sau ca tată, este fiecare minut în care el este cu sine. Nu complementar mie, nici ataşat mie anxios, nesigur, cu mii de declarații de iubire şi confirmări. Iubirea nu e anxioasă, e sigură, limpede, cu spaţiu suficient pentru puterea de manifestare a fiecăruia, mic sau mare.

Copiii ştiu asta - sunt liberi, puternici, cutezători. Unii dintre ei, însă, poartă agățați de ei, ca pe o haină veche şi nepotrivită, umbra grea a emoţiilor părinţilor lor. Emoţiile unui alt destin, care nu îi priveşte şi care le amână zboruri.

Curaj tuturor părinților! Scuturaţi-vă de voi înşivă! Plecați-vă cu respect şi bucurie în faţa vieții noi care sunt ei!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult