Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Sunt aici ca să mă fac, ca părinte, din ce în ce mai puțin necesar copilului. Succesul meu, ca mamă sau ca tată, este fiecare minut în care el este cu sine

Copii alergând

Foto: Getty Images

După aproape două luni de tabere, adică de conviețuire personală între copii şi familii, las aici pentru părinți, în general, două gânduri:

- e importantă grija pentru cum se îmbracă, dacă mănâncă, dacă dorm, dacă nu plâng prea mult, dacă au prieteni; asta este latura administrativă a relaţiei, nu iubirea în sine.

- dar cel puţin la fel de importantă e grija pentru cum îndrăznește fiecare, câtă libertate şi încredere să rişte are, pentru cât reuşeşte să îşi depăşească limita de confort, pentru cum învață să îşi digere, până la capăt, emoţiile negative. Asta e iubirea.

Pe lângă toate grijile părinților - acelea mici, mărunte, supărătoare, pline de normală anxietate, trebuie neapărat să stea pălăria unui gând mare şi constant: sunt aici să îl ghidez din umbră, ca să îşi ia puterea singur, ca să se desprindă de mine, ca să zboare. Sunt aici ca să înţeleg cât de mult trebuie să fac pasul în spate, ca el să se simtă pe sine, ca să aibă acel rendezvous cu respirația propriului curaj.

Sunt aici ca să mă fac, ca părinte, din ce în ce mai puțin necesar lui. Succesul meu, ca mamă sau ca tată, este fiecare minut în care el este cu sine. Nu complementar mie, nici ataşat mie anxios, nesigur, cu mii de declarații de iubire şi confirmări. Iubirea nu e anxioasă, e sigură, limpede, cu spaţiu suficient pentru puterea de manifestare a fiecăruia, mic sau mare.

Copiii ştiu asta - sunt liberi, puternici, cutezători. Unii dintre ei, însă, poartă agățați de ei, ca pe o haină veche şi nepotrivită, umbra grea a emoţiilor părinţilor lor. Emoţiile unui alt destin, care nu îi priveşte şi care le amână zboruri.

Curaj tuturor părinților! Scuturaţi-vă de voi înşivă! Plecați-vă cu respect şi bucurie în faţa vieții noi care sunt ei!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult