Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sunt olandez în Cârlibaba și mi se spune deseori: „Măi, te-ai cam făcut român!”. Și nu ca un compliment. Ce e cu voi, românii, că folosiți identitatea voastră ca jignire?

Carlibaba iarna

„Măi, te-ai cam făcut român!” Este un comentariu pe care l-am auzit frecvent de când trăiesc în România. Și culmea – niciodată ca un compliment. Nu când am reușit să public un articol în limba română sau când le-am servit tocăniță de cartofi cu mămăligă turiștilor noștri la Cabană - cu ocaziile acestea nimeni nu m-a făcut român. În schimb, când am întârziat undeva, când nu m-am ținut de cuvânt ocazional, sau când am băut paharul meu în pas cu restul grupului, atunci lumea m-a făcut român. Soția mea, care este expertă la superlativ, mi-a reproșat odată că sunt lăsător - parcă era ceva banal, gen prea puține lemne de foc în casă... După care a adăugat, ca lovitură de grație: „Să știi - tu de fapt te-ai născut român, Dumnezeu doar a greșit locul.” Despre mine, ca să fiu scurt, cred că m-am adaptat în mod convingător, dar despre voi – ce e cu voi că folosiți identitatea voastră ca jignire? 

Cârlibaba / Foto: arhiva personală a autorului 

Exact după ce am început să scriu un articol pe tema identitatea românească și disprețuirea de sine a românilor, am văzut un reportaj la televizor. Ministerul turismului vrea să plătească bani din fonduri europene pentru influenceri străini, ca să facă reclamă pentru România, o campanie ca să îmbunătățească imaginea României, pentru a atrage turiști străini. Simpatic, mult succes! A doua zi dimineața mă sună un prieten, a văzut reportajul la televizor și mă întreabă: tu ești un fel de influencer, tu scrii despre România, ești străin, nu aplici pentru fonduri? Am răspuns că nu cred că e cazul - am început să scriu în România, nu prea scriu pentru străini, și în plus a început să mă enerveze un pic ideea – nu-i cam superficial, ceva mai mult cosmetic? Poate chiar cinic? Să facem reclamă pentru o țară - evacuată de jumătate din propriul popor – ca să vină străini să se distreze? Și în afară de asta, nu știu dacă ar avea mult efect. Disprețuirea de sine a românilor reflectă o frustrare, o nemulțumire uriașă despre starea țării, ar fi timpul pentru autoexaminare în loc de reclamă. Precum s-ar întreba într-o firmă comercială: ce produs vrem să vindem și avem încredere în produsul respectiv? Pentru că pe fața proprietarului se vede că mărul pe care-l vinde are un vierme înăuntru. Pentru că el știe. Și lustruitul nu șterge rușinea lui.

Asta mă consumă când mă gândesc să fac o contrapropunere guvernului României. Nu facem o campanie împotriva corupției? Și de data asta convingătoare! Da, vă ofticați, unde în politică găsim un om cu credibilitate, cu integritate, care să poată duce o campanie de genul acesta la un bun sfârșit? Dar nu m-ați înțeles bine, nu căutam un om cu un blazon impecabil – trebuie acceptat faptul că România a trecut prin zeci de ani de haos sistemic – fiecare s-a descurcat cum a putut. Dar acum România a devenit o democrație cât de cât matură, cu o presă libera, pe care nu ezit să o folosesc ca să instig să faceți următorul pas. Avem nevoie de un om hotărât care să iasă în față, ca să fie un lider care vrea doar interesul țării, care își asumă: ce a fost, a fost, dar punem punct. Începem cu o ordonanță de urgență - la data de 27 martie 2023, să scoatem din aplicare sistemul vechi de spăgi, favoruri și drepturi. Și cu banii destinați influencer-ilor străini faceți o campanie care explică oamenilor cât de dăunător a fost sistemul vechi și care sunt avantajele unui sistem bazat pe merite și calități. 

Iarna la Cârlibaba/ Foto: arhiva personală a autorului

Trebuie să țin cont de posibilitatea ca guvernul să nu preia contrapropunerea mea și atunci din nou depinde doar de noi. Și văd trei faze pe care am putea să le urmăm: – din start renunțăm noi înșine la dare sau primire de șpagă, favoruri sau drepturi în orice caz. După care urmează faza în care strângem curaj și când auzim de alții care se laudă cu jmecheriile lor, cum au făcut bani ușor, nu-i mai felicităm! Le spunem franc în ochi - poate tu ai câștigat, dar România a pierdut. Asta face parte din spiritul civic nou. Așa încet-încet obiceiurile vechi o să devină rușinoase, o luptă de retragere. Și într-un final trebuie să ne adunăm – poate unii din vechea clasă de șpăgari rămân recidiviști - îi trecem în rezervă. Fără supărare, fără răzbunare, nepotrivirea de caracter cu funcția lor în România de după 27 martie 2023.

Trecând prin procesul ăsta, încrederea va crește, stima de sine o să fie restaurată. Ca să credem în România nu o să mai fie nevoie să apelăm la un trecut umflat, să ne amintim de România Mare, ce țară am fost odată. Putem trăi într-un prezent real și corect, cu valorile puse la punct, unde calitatea definește poziția și efortul răsplata. Nu o să mai fie nevoie de influenceri străini, pentru că – hai să fim sinceri - în primul rând, România nu are nevoie de reclamă. Cu un patrimoniu uriaș și de valoare, cu o natură sălbatică neegalată în Europa și un peisaj de vis, nu-i clar că avem ce să oferim turiștilor?! Doar trebuie să acordăm atenție și prezență, să luăm atitudine! Patrimoniul trebuie păstrat și restaurat, iar natura, protejată! Când România se trezește și se ridică cu fața spălată, legea atracției va face toată treaba, universul nu greșește, doar aveți de pregătit locuri de parcare pentru autobuze pline de străini!

Eu pentru scurt timp mă aflu în Olanda, în Cârlibaba acum s-a topit zăpada și pârtia s-a închis, mai durează până vin turiștii de (primă)vară. Deja mi-e dor de locul care m-a învățat multe despre viață. Aici stelele nu se disting și cerul pare mai departe, aerul orașului e pentru mine fără noimă, e ca berea veche, nu are treabă cu sezoanele, nu se simte respirația pădurii și nu se aude sunetul Bistriței, apele aici în Olanda sunt stătătoare. Pe unde pot, fac reclamă pentru România, mi-ar fi rușine să fiu plătit, pentru iubire nu se plătește. Și între mine și România rămâne ca orice relație – sunt implicat, mă dedic sută la sută, promit să rămân fidel până la adânci bătrâneți, acum trebuie să faceți și voi un pas, ca să meargă între noi!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am citit cu mare drag articolul publicat de dumneavoastra si vreau sa spun ca domnul acesta are multa dreptate. Locuiesc in diaspora si eu de 22 de ani si recent am cumparat o casa saseasca in SE Transilvaniei, satul Calnic sat protejat UNESCO. Intradevar constat asa cum spune Daniel statul (ministerul culturii) nu are inters in a proteja patrimoniile si cultura ce ne-a ramas mostenire de la stramosii nostri. M-am adresat Ministerului culturii rugindu-i in a-mi oferi ghidare, indrumare, insa mi-au raspuns ca nu e de competenta lor, refuzind orice forma de dialog.(Petitia cu nr. 243/11.04.2023). Doamna Valeria Oana Zaharia, Domnul Bogdan Trimbaciu (Institultul national al Patrimoniului. In satul Calnic, Judetul Alba, au mai ramas in jur de 20 de case cu traditie saseasca, si sincer ma doare sufletul sa vad ca nu exista interes sau cunostinta in ceea ce priveste valoarea patrimoniala a acestora. Am apelat pentru ajutor si sustinere si pe plan local si judetean si national. Mi-as dori sa pot restaura aceasta proprietate si o introduc intr-un circuit istoric, insa manlovesc de usi inchise. Casa se afla in zona protejata UNESCO si se afla in inscrisurile primariei ca fiind casa autentic saseasca. Am hotarit sa ma implic singura si sa intocmesc un proiect de restaurare a casei, apelind la un arhitect atamat pe cladiri de asemenea anvergura. Doamna arhitect , sfatuita de la judet, a intocmit o propunere de proiect enorm de supraevaluat, adaugind studii de evaluare care ulterior s-au dovedid inutile, si fara o necesitate, lucru ca m-a facut sa renunt la serviciile dumnealor. Costurile lucrarilor din spusele doamnei arhitect ridicindu-se la 700000 euro. Impartasesc cu dumneavoastra toate aceste lucruri deoarece imi doresc sa ma intorc in tara, imi doresc sa revin la viata aceasta simpla, si curata, si mi-as dori sa pot reda o farima de cultura, de traditie si copiilor mei care s-au nascut in Anglia, si nu prea cunosc Romania asa cum o cunosc eu. Dar ei sint incintati, si vin cu bucurie in Romania, baiatul meu cel mic spunind ca iubeste sa auda greierii in iarba dimineata.
    Va scriu cu drag aceste rinduri, si sincer nu imi pierd speranta ca poate cineva, cu drag de cultura si initiativa, m-i se va alatura in a salva, cat se mai poate, identitatea noastra, patrimoniul nostru cultural, valorile noastre culturale, lasate noua de cei ce au trait inaintea noastra.
    • Like 0
  • Cred ca e vorba mai degraba de autocritica decat de o jignire.
    'Te-ai nascut roman' inseamna 'esti constient de imperfectiunea ta'.
    Si acum, daca tot ti-ai vazut limitele, fa ceva pe chestia asta.
    De la 'adu mai multe lemne' la 'nu mai da spaga'.
    Felicitari pentru calitatea scriiturii!
    • Like 1
  • Presă liberă? Hehe.... de fapt tu nu prea ești român. :D Și nu o spun nici ca jignire, nici laudă. Nu prea mai există presă liberă în Românistan, marea majoritate a ziarelor, televiziunilor, siteurilor sînt în buzunarul mafiei transpartinice PSDNLUDMR.
    • Like 1
  • La ce vă aşteptaţi de la un popor care, timp de aproape jumătate de mileniu, a trăit cu expresii precum bacşiş şi peşcheş?
    • Like 0
  • Inainte de 89 "romanul" era tot ce putea sa fie mai bun in lume. La asta contribuiau media si serviciile (mana in mana). Dupa 89 alta media si alte serivcii s-au dovedit mai capabile sa impuna un alt narativ: "romanul" este cel mai rau lucru din lume. Cu corolarul "Numai in Romania se poate asa". Daca ne mutam spre Bulgaria sau chiar spre Polonia vom vedea ca acelasi narativ se regasea in toate tarile foste satelite ale Moscovei. Pana cand, prin politica nationala el a inceput sa fie contrabalansat. Asta poate sa ne ajute sa intelegem cine a fost in spatele acestui narativ. Romania are un ritm de dezvoltare comparabil cu cel al tigrilor asiatici (si asta se vede din cifre si din intentiile de investitii) dar cei ramasi prizonieri narativelor mentionate vor sterge cu burete acest lucru datorita unui primar care a dat aprobare de demolare a trei cladiri istorice sau a unui interlop care a batut doi politisti si a scapat nepedepsit. Este timpul ca romanii sa fie reinvatati sa gandeasca bine despre ei.
    • Like 2
    • @ Florian Berghea
      Tigrii asiatici se pare ca sunt de hartie, unii dintre ei. Mega-economia Chinei merge pe sarma din cauza crizei bancare si a domeniului de constructii. Cat despre investitii, si in Rusia se investea mult inainte de razboi. Asta inseamna ca aveau rusii o calitate a vietii buna? Poate la Moscova si Sankt Petersburg, in rest... rufele se spala in rau. Nu e romanul cel mai rau din lume, asta e clar. Mai sunt rusii, iranienii, nord-coreenii, talibanii, tarile foarte sarace din Africa si America de Sud in care si violenta e scapata de sub control etc. Dar motive sa ne batem cu pumnii in piept si sa radieze patriotismul din noi... sa fim seriosi, nu prea sunt, la cat ne furam caciula singuri.
      • Like 2
    • @ Jon Jonzz
      Din pacate nu sunt de acord cu dumneavoastra si nici statisticile nu va dau dreptate.
      • Like 0
    • @ Florian Berghea
      Sunt curios la care statistici va referiti. M-as mira sa aflu ca in mediul rural in Rusia calitatea vietii este buna, in timp ce soldati rusi sunt foarte ocupati sa fure vase de toaleta, masini de spalat si placi grafice din Ucraina. Inteleg ca le trebuie cipuri dar cu o ranga in cateva minute iei de la masina aia de spalat ce iti trebuie si cari mai putin dupa tine.
      • Like 3
    • @ Jon Jonzz
      Pai daca o sa fure cat englezii si americanii poate o sa ii ajunga din urma. Cea mai buna perioada a Rusiei a fost dupa al doilea razboi mondial cand au furat de la satelitii sai . Cea mai buna perioada a Angliei/Uk a fost in perioada clasica a colonialismului, cand au furat/taxat coloniile. Iar SUA inca ii in perioada de glorie cand "fura" mai stilat , exportand hartie denumita dolar. Intodeauna elitele au trait mai bine decat plebea , pana si in sua exista orase falimentare . Civilizatia vestica din ziua de azi traieste pe seama muncii ieftine din Asia de SE , nu din cauza ca tu esti inteligent si harnic. Priveste in jurul tau si vezi de unde provine fiecare produs.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Tocmai ca munca aia nu mai e chiar atat de ieftina, in China cel putin. Nu ca i-ar fi fortat vesticii pe chinezi sa-si vanda serviciile ieftin. Iar asta cu cine are succes are doar pentru ca fura suna un pic comunist. UK e in cacao din cauza Brexit-ului, dar se pare ca o sa-l dea si pe ala la intors asa, mai pe dupa perdea. Altfel UK n-a stat rau nici dupa ce a terminat-o cu coloniile. In UE erau o sursa importanta de fonduri. Iar US ... sorry, it's just good business. Au stiut sa-si valorifice atuurile - resurse naturale, tehnologie la greu si putere armata la greu. Rusii fura si ei, cum sa nu. Din propriul buget, pentru iahturile de juma' de miliard ale unora si altora. A, si teritoriile altor tari.
      • Like 2
    • @ Florian Berghea
      :)))))))))))))))) matale lucrezi bugetar, ori în conexiune cu statul, așa-i? Auzi, tigri asiatici...
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      De ce sa ataci interlocutorul si nu informatia? Înainte de a lua in derâdere ce am spus poate ar fi fost de ajutor sa verificați statisticile Bancii Mondiale pe ultimii 20 de ani. Rata de creștere economică a României susține cele spuse de mine.
      • Like 1
    • @ Jon Jonzz
      tigri asiatici nu sunt considerati rusia si nici macar china. de Coreea de sud, Taiwan, Singapore, ati auzit ?
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Cele mai dezvoltate tari sunt, paradoxal, cele care NU au avut colonii. De Finlanda, Islanda, Luxembrug, ati auzit ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult