„Măi, te-ai cam făcut român!” Este un comentariu pe care l-am auzit frecvent de când trăiesc în România. Și culmea – niciodată ca un compliment. Nu când am reușit să public un articol în limba română sau când le-am servit tocăniță de cartofi cu mămăligă turiștilor noștri la Cabană - cu ocaziile acestea nimeni nu m-a făcut român. În schimb, când am întârziat undeva, când nu m-am ținut de cuvânt ocazional, sau când am băut paharul meu în pas cu restul grupului, atunci lumea m-a făcut român. Soția mea, care este expertă la superlativ, mi-a reproșat odată că sunt lăsător - parcă era ceva banal, gen prea puține lemne de foc în casă... După care a adăugat, ca lovitură de grație: „Să știi - tu de fapt te-ai născut român, Dumnezeu doar a greșit locul.” Despre mine, ca să fiu scurt, cred că m-am adaptat în mod convingător, dar despre voi – ce e cu voi că folosiți identitatea voastră ca jignire?
Cârlibaba / Foto: arhiva personală a autorului
Exact după ce am început să scriu un articol pe tema identitatea românească și disprețuirea de sine a românilor, am văzut un reportaj la televizor. Ministerul turismului vrea să plătească bani din fonduri europene pentru influenceri străini, ca să facă reclamă pentru România, o campanie ca să îmbunătățească imaginea României, pentru a atrage turiști străini. Simpatic, mult succes! A doua zi dimineața mă sună un prieten, a văzut reportajul la televizor și mă întreabă: tu ești un fel de influencer, tu scrii despre România, ești străin, nu aplici pentru fonduri? Am răspuns că nu cred că e cazul - am început să scriu în România, nu prea scriu pentru străini, și în plus a început să mă enerveze un pic ideea – nu-i cam superficial, ceva mai mult cosmetic? Poate chiar cinic? Să facem reclamă pentru o țară - evacuată de jumătate din propriul popor – ca să vină străini să se distreze? Și în afară de asta, nu știu dacă ar avea mult efect. Disprețuirea de sine a românilor reflectă o frustrare, o nemulțumire uriașă despre starea țării, ar fi timpul pentru autoexaminare în loc de reclamă. Precum s-ar întreba într-o firmă comercială: ce produs vrem să vindem și avem încredere în produsul respectiv? Pentru că pe fața proprietarului se vede că mărul pe care-l vinde are un vierme înăuntru. Pentru că el știe. Și lustruitul nu șterge rușinea lui.
Asta mă consumă când mă gândesc să fac o contrapropunere guvernului României. Nu facem o campanie împotriva corupției? Și de data asta convingătoare! Da, vă ofticați, unde în politică găsim un om cu credibilitate, cu integritate, care să poată duce o campanie de genul acesta la un bun sfârșit? Dar nu m-ați înțeles bine, nu căutam un om cu un blazon impecabil – trebuie acceptat faptul că România a trecut prin zeci de ani de haos sistemic – fiecare s-a descurcat cum a putut. Dar acum România a devenit o democrație cât de cât matură, cu o presă libera, pe care nu ezit să o folosesc ca să instig să faceți următorul pas. Avem nevoie de un om hotărât care să iasă în față, ca să fie un lider care vrea doar interesul țării, care își asumă: ce a fost, a fost, dar punem punct. Începem cu o ordonanță de urgență - la data de 27 martie 2023, să scoatem din aplicare sistemul vechi de spăgi, favoruri și drepturi. Și cu banii destinați influencer-ilor străini faceți o campanie care explică oamenilor cât de dăunător a fost sistemul vechi și care sunt avantajele unui sistem bazat pe merite și calități.
Iarna la Cârlibaba/ Foto: arhiva personală a autorului
Trebuie să țin cont de posibilitatea ca guvernul să nu preia contrapropunerea mea și atunci din nou depinde doar de noi. Și văd trei faze pe care am putea să le urmăm: – din start renunțăm noi înșine la dare sau primire de șpagă, favoruri sau drepturi în orice caz. După care urmează faza în care strângem curaj și când auzim de alții care se laudă cu jmecheriile lor, cum au făcut bani ușor, nu-i mai felicităm! Le spunem franc în ochi - poate tu ai câștigat, dar România a pierdut. Asta face parte din spiritul civic nou. Așa încet-încet obiceiurile vechi o să devină rușinoase, o luptă de retragere. Și într-un final trebuie să ne adunăm – poate unii din vechea clasă de șpăgari rămân recidiviști - îi trecem în rezervă. Fără supărare, fără răzbunare, nepotrivirea de caracter cu funcția lor în România de după 27 martie 2023.
Trecând prin procesul ăsta, încrederea va crește, stima de sine o să fie restaurată. Ca să credem în România nu o să mai fie nevoie să apelăm la un trecut umflat, să ne amintim de România Mare, ce țară am fost odată. Putem trăi într-un prezent real și corect, cu valorile puse la punct, unde calitatea definește poziția și efortul răsplata. Nu o să mai fie nevoie de influenceri străini, pentru că – hai să fim sinceri - în primul rând, România nu are nevoie de reclamă. Cu un patrimoniu uriaș și de valoare, cu o natură sălbatică neegalată în Europa și un peisaj de vis, nu-i clar că avem ce să oferim turiștilor?! Doar trebuie să acordăm atenție și prezență, să luăm atitudine! Patrimoniul trebuie păstrat și restaurat, iar natura, protejată! Când România se trezește și se ridică cu fața spălată, legea atracției va face toată treaba, universul nu greșește, doar aveți de pregătit locuri de parcare pentru autobuze pline de străini!
Eu pentru scurt timp mă aflu în Olanda, în Cârlibaba acum s-a topit zăpada și pârtia s-a închis, mai durează până vin turiștii de (primă)vară. Deja mi-e dor de locul care m-a învățat multe despre viață. Aici stelele nu se disting și cerul pare mai departe, aerul orașului e pentru mine fără noimă, e ca berea veche, nu are treabă cu sezoanele, nu se simte respirația pădurii și nu se aude sunetul Bistriței, apele aici în Olanda sunt stătătoare. Pe unde pot, fac reclamă pentru România, mi-ar fi rușine să fiu plătit, pentru iubire nu se plătește. Și între mine și România rămâne ca orice relație – sunt implicat, mă dedic sută la sută, promit să rămân fidel până la adânci bătrâneți, acum trebuie să faceți și voi un pas, ca să meargă între noi!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Va scriu cu drag aceste rinduri, si sincer nu imi pierd speranta ca poate cineva, cu drag de cultura si initiativa, m-i se va alatura in a salva, cat se mai poate, identitatea noastra, patrimoniul nostru cultural, valorile noastre culturale, lasate noua de cei ce au trait inaintea noastra.
'Te-ai nascut roman' inseamna 'esti constient de imperfectiunea ta'.
Si acum, daca tot ti-ai vazut limitele, fa ceva pe chestia asta.
De la 'adu mai multe lemne' la 'nu mai da spaga'.
Felicitari pentru calitatea scriiturii!