Una dintre primele mele amintiri despre fotbal mă surprinde țopăind pe un fotoliu în fața unui televizor alb-negru în casa bunicilor, strigând „Goool" cât puteam de tare când ar fi trebuit să dorm, bucurându-mă că România câștiga, chiar dacă nu aveam încă o idee clară de ce țin cu echipa asta, care sunt regulile exacte ale jocului sau ce importanță are pentru mine victoria lor.
Între timp am fost în stradă după câteva victorii spectaculoase și am fost dezamăgit de declinul constant al reprezentativei naționale, care pentru mulți a culminat în prestația foarte limitată din meciul cu Albania și cu o înfrângere care ne trimite acasă de la acest European.
Reacții dure cer acum suporterilor să nu mai sprijine echipa până nu au loc schimbări majore, critică conducerea Federației Române de Fotbal și modul în care sunt administrate atât cluburile, cât și campionatul intern, vorbesc despre cea mai mare rușine a fotbalului românesc și despre suporteri care ar trebui să se îndrepte spre rugby sau handbal până când fotbalul dă semne de revenire.
Echipa națională și campionatul românesc au mari probleme legate de finanțare, de organizare, și de înțelegere a jocului modern, dar ele nu trebuie să fie abandonate de suporteri, fie că e vorba de cei care vin la fiecare meci sau de cei care se uită doar la derby-uri la televizor.
Din păcate, implicarea apare doar când e vorba de momente foarte importante, de victorii răsunătoare sau de înfrângeri care au impact pe termen lung, ceea ce face relația românului cu fotbalul foarte asemănătoare de cea pe care o are cu politica.
Comentăm de pe margine, suntem nemulțumiți când favoriții pierd, când situația se înrăutățește, când selecția echipei sau a candidaților nu e pe gustul nostru, avem scenarii ideale care rămân simple fantezii și interiorizăm neimplicarea ca singură opțiune rațională, eliminând dezamăgirea, dar și orice șansă de a lucra pentru mai bine.
Probabil că vor trece decenii înainte ca echipa noastră națională să treacă de grupe într-un turneu final, dar până atunci sunt câteva lucruri simple pe care fiecare suporter le poate face pentru a-și manifesta sprijinul și pentru a îmbunătăți starea sportului din România.
Putem să ne alegem o echipă, preferabil mică, locală și cât mai puțin prezentă în presă când e vorba de scandaluri, la ale cărei meciuri să mergem din când în când și pe care să o popularizăm între prieteni (echipele de juniori sunt poate cele mai bune alegeri).
Putem să cerem administrațiilor locale să nu finanțeze, direct sau indirect, echipe din campionatul intern și să folosească sumele rezultate mai degrabă pentru dezvoltarea juniorilor și pentru pregătirea de antrenori.
Putem să ne bucurăm în continuare de marile meciuri ale campionatelor de club și naționale ca să înțelegem care sunt resursele, efortul și gândirea care le fac posibile și să cerem același nivel de implicare în România.
E normal să fim nervoși, dar aceste sentimente nu trebuie să ducă la abandon, ci să fie canalizate într-un efort de a schimba lucrurile în mai bine, chiar dacă e nevoie de timp și efort pentru asta.
Nu e ușor să îți legi speranțele de performanța a 11 jucători care reprezintă o țară pe un teren de fotbal, dar trebuie să credem și să contribuim pentru a putea să ne bucurăm cândva în viitor, țopăind din nou pe vreun fotoliu la un meci mare al naționalei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
IUBESC ROMANIA!
Sunt mandru ca sunt Roman si nimeni nu o sa-mi rapeasca asta vreodata! nici toti marii ziaristi care titreaza “Asa suntem noi romanii!”, nici toti cei carora dupa meciul de ieri le e rusine sa zica ca sunt romani. Dupa meciul cu Franta am purtat cu mandrie in mijlocul Parisului tricoul si steagul Romaniei si acum voi face la fel.
Constat cu tristete, cum, dupa esecul nationalei a murit nationalismul din patriotii de ocazie, care postau fel si fel de poze si mesaje legate de Romania. E bine macar ca au facut si atat.
Intr-o tara in care nationalismul si spiritul patriotic sunt de domeniul “science fiction” acest Euro ne-a adus totusi pe toti aproape, ne-a unit sub speranta si iluzia unui rezultat care sa ne faca sa strigam “Suntem mandri ca suntem romani!”. Da, am fi avut nevoie ca natie sa iesim in strada si sa strigam “Romaniaaa, Romaniaaa”. In aceasta saptamana in care am sperat la o calificare, am uitat de problemele din tara, am uitat de frustrarile noastre de zi cu zi si am fost toti bucurosi ca putem sa ii vedem pe baieti la treaba la EURO, ca suntem acolo cu marile natiuni. Sa recunoastem: toti am vrut sa le dam peste nas francezilor si sa aratam lumii intregi cine suntem, sa aratam lumii intregi ca putem. Insa poti sa faci asta tu personal prin actiunile tale, prin ceea ce gandesti, prin comportament si atitudine.
Decat sa asteptam o noua generatie de aur care sa ne scoata in strada ca sa ne putem aminti ca suntem romani, va intreb de ce nu iesiti in strada cand Nationala de Handbal joaca semifinale la Euro si Mondiale, cand CSM Bucuresti castiga Champions League, cand dam Lumii cea mai buna handbalista?
Sau sa pun o intrebare mai aspra, de ce nu faceti voi ceva care sa aduca mandrie tarii in care v-ati nascut si ati crescut? De ce doar criticati si nu luati atitudine? Asteptam sa se intample o tragedie ca sa iesim in strada, asteptam sa ne zica altii ce sa facem, il asteptam pe cel de langa noi sa ia atitudine sa vorbeasca ca sa ne alipim si noi lui.
Sa iubesti Romania inseamana sa o iubesti pana la capat, inseamna sa tii capul sus si cand te bate Albania si cand aproape faci egal cu Franta. Sa ai curajul sa spui SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN! indiferent de rezultat. Insa, intr-adevar, nu inseamna sa ne complacem in situatia in care suntem, ci inseamna sa privim obiectiv ceea ce s-a intamplat, sa invatam din greseli si sa schimbam ceva.
Trebuie sa fim constienti si realisti ca nu suntem la un nivel ridicat in fotbal si ca momentan atat s-a putut. In loc sa criticam in stilul caracteristic, hai sa fim bucurosi ca am ajuns aici, ca pana la urma acesti baieti ne-au oferit bucuria de a face parte din acest Euro 2016, hai sa fim bucurosi ca am umplut stadioanele la Paris, hai sa le ne bucuram ca le-am aratat francezilor ce inseamna sa fii roman cand am dominat atmosfera in meciul de deschidere. Am aratat ca suntem mai civilizati ca englezii si rusii. Am aratat ca ne iubim tara. Asa ca hai sa lasam memeurile in care ii ridiculizam pe baieti si sa mergem sa ii asteptam la aeroport si sa ii aplaudam pentru faptul ca ne-au dat oportunitatea de a trai acest Euro 2016.
EU IUBESC ROMANIA.
EU SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN.
TU?