Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tehnologiile de avangardă nu ne lasă fără locuri de muncă, dar vom fi mai prost plătiți și mai puțin creativi

Ședință de roboți

Foto: Profimedia Images

Am fost și sunt de foarte mulți ani implicat în procese de dezvoltare a business-urilor prin inovație tehnologică. Am urmărit mereu subiectele legate de tehnologie și impactul acesteia, fiind interesat în special de efectele utilizării la scară largă a tehnologiilor de avangardă cu privire la viața noastră de zi cu zi, dar și de impactul acestora în business.

Dată fiind experiența acumulată în industriile care utilizează masiv inovație tehnologică, pot să afirm categoric că inteligența artificială, 5G sau tehnologiile blockchain sunt departe de a valida valoarea pe care investitorii speculativi se grăbesc, în general, să le-o atribuie.

Inteligența artificială nu va echivala inteligența umană mai devreme de 2070

Nemurirea este visul suprem al omenirii, însă este un deziderat deocamdată foarte îndepărtat. Estimările sunt, totuși, că în următorii 40 de ani vom ajunge la o durată maximă de viață de 150 de ani. Conform Forului Economic Mondial, durata medie de viață va creste și ea cu aproape 10 ani în același interval. Acest lucru se va întâmpla mai ales grație inovației din industria farmaceutică și a procedurilor medicale (transplant, regenerare celulară, programare genetică etc).

Perspectiva tehnică a nemuririi este "mind uploading" = încărcarea informațiilor din creier într-unul emulat și într-o formă digitală. Așadar, nemurirea digitală, fără să mai depindem de corpul fizic din carne și oase. Cercetările științifice în neuroștiință computaționalăa și neuroinformatică ne vor ajuta să dezvoltăm ce se numește astăzi inteligența artificială (AI=artificial intelligence). Deci, încarcăm datele și apăsam pe buton. Gata!

Inteligența artificială - o promisiune deocamdată nerealizată

90% din specialiștii în dezvoltarea de sisteme inteligente independente consideră că de abia peste 30 de ani inteligența artificială va avea capacitatea de a replica performanța umană.

Până atunci, tot ce putem discuta cu referire la AI este o calitate a mașinilor de a reproduce, doar programat, anumite mecanisme de decizie și operare, mai repede și mai bine. 

Expertiză mai puțină și salarii mai mici

Din predicțiile Băncii Mondiale de Investiții, rezulta că AI va determina, în prima instanță, nu o pierdere de locuri de muncă, așa cum poate am fi înclinați să credem, ci, mai curând, o creștere a acestora, însă, atenție, cu un grad mult mai redus de expertiză și mai prost plătite. Altfel spus, în următorii 10 ani ar trebui să ne așteptăm ca adoptarea tehnologiilor de avangardă să reducă la scară largă nevoia unui act educațional superior și a unei expertize înalt calificate.

Pentru că mulți dintre noi au urmărit recent Campionatul Mondial de fotbal, o să iau exemplul tehnologiei VAR (video assistant referee - arbitraj cu suport video, implementate în scopul obținerii unui act de arbitraj mai corect.

- înainte de VAR: 4 arbitri

- după implementarea VAR: 8 arbitri (+3 la pupitrul VAR, + 1 supraveghetor)

Observăm, așadar, că, deși impactul real al implementării tehnologiei VAR, distribuit pe întreaga competiție a fost neglijabil, adoptarea tehnologiei a generat o dublare a numărului de arbitri (de la 4 la 8).

Pentru că există VAR, tendința va fi aceea de a nu mai avea nevoie de arbitri de înaltă clasă, arbitri cu experiență, ci doar de o înregistrare video făcută de o cameră profesională și cineva care să revadă în buclă fazele controversate. 

Ați spune că așa am putea arbitra și oricare dintre noi și nu ați greși aproape cu nimic.

Monotonia și lipsa responsabilității de asumare a deciziilor va conduce la rotiri masive de personal.

Eu și cei ca mine din Generația X am trăit cu o foame de a descoperi și de a aplica o conduită de dezvoltare personală permanentă, de a deveni mai buni, de a câștiga respect printr-un nivel profesional și educațional ridicat. Pentru noi exemplele de urmat erau părinții, bunicii, profesorii și eventual sportivii de top.

Prin contrast, generația Z pare mai detașată și cu o ambiție aparent latentă către autodepășire. Vedem asta cel mai des în procesele de recrutare, în cele de integrare a lor în colectiv și în rezistența acestei generații de a îmbrățișa un obiectiv nou sau de a face extraperformanță. Modelele lor sunt altele, mai diverse, și orbitează în jurul vitezei sau ușurinței cu care pot ajunge la rezultat.

În contextul dat mai sus, am putea spune că e o potrivire perfectă intre tendințele determinate de automatizare și cele de mentalitate.

Să fi fost oare tehnologia de vină sau preconceptualizarea nu mai este relevantă?

La final, vă las cu câteva gânduri și recomandări, la care să reflectam împreună :

Pentru investitori: investiți în companii care au produse/soluții cu aplicabilitate multiplă nu (doar) în cele de nișă;

Pentru angajatori (companii): dezvoltați spații de lucru flexible și programe de engagement bazate în primul rând pe obiectivele angajatului nu ale companiei;

Pentru angajați: dezvoltați-vă abilități de inteligență emoțională și învățare pe orizontală (nu ultraspecializată) ;

MIT (Massachusetts Institute of Technology), probabil cea mai reputată pepiniera de inovație tehnologică, își propune să dezvolte roboți care se contruiesc singuri. Au lansat primul prototip în noiembrie 2022.

Sunteți gata să ne antrenăm în supravegherea roboților? Nu de alta dar să nu ne strice ăștia visul nemuririi.

Cât or plăti oare?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • <...abia peste 30 de ani inteligența artificială va avea capacitatea de a replica performanța umană...
    ...este o calitate a mașinilor de a reproduce, doar programat, anumite mecanisme de decizie și operare, mai repede și mai bine...
    Altfel spus, în următorii 10 ani ar trebui să ne așteptăm ca adoptarea tehnologiilor de avangardă să reducă la scară largă nevoia unui act educațional superior și a unei expertize înalt calificate >.
    Din ce am inteles, peste 30 de ani AI ar fi capabil de performante umane, dar in 10 ani se va reduce nevoia unui act educational superior. Nu cred. Omenirea mai are multe de invatat, de descoperit si de cercetat. Mecanismul uman, mintea umana, sufletul, inima, iubirea, ura, minciuna, fatarnicia, tradarea, altruismul, generozitatea nu vor fi niciodata inlocuite de catre o masinarie. Ele toate la un loc, calitati si defecte, alcatuiesc natura umana. Din cate stiu, niciodata pana in prezent, nicio masinarie, niciun instrument nu au reusit sa reproduca un sunet din natura facandu-l sa sune natural. Cum pot sa cred ca un robot ar putea inlocui mintea nuantata in milioane de culori a omului? Cine il va invata pe robot chestii pe care trebuie sa le faca? Iar daca robotul lucreaza in locul meu, mai bine si mai repede, productivitatea creste, calitatea creste, banii obtinuti in urma acestei munci de catre firma ce l-a angajat, unde se duc? Eu cred ca fiecare dintre noi o sa avem un robot care sa lucreze in locul nostru, iar salariul sa-l primim noi. Ar fi minunat: stam acasa, robotelul pleaca la job si se intoarce seara. Il stergem de praf, ii incarcam bateriile, apasam butonul Off pentru a se odihni si dimineata o ia de la capat. Asa vad eu lucrurile.
    E fascinant sa gandim ca ni se pot intampla lucruri de domeniul SF-ului. Cati nu si-ar dori sa lupte chiar si cu zombi intr-o apocalipsa nebuna, orice, numai sa traim aventuri ca-n filme. Sa ne batem cu Terminatori si sa salvam omenirea, pentru ca atunci cand se spune ca masinile vor lua locul oamenilor si vor incepe sa gandeasca singure, toti ne gandim la Arnold Schwarzenegger. In timp, cu siguranta, tehnologia se va dezvolta si vom avea un sprijin important in orice domeniu, din partea ei. Nimeni nu stie cum va arata viitorul, dar curiozitatea umana, imaginatia si perseverenta ne vor duce mai departe. Si apoi cine ne impiedica sa le scoatem din priza pe obraznicaturile alea mici in caz ca-si iau nasul la purtare, iar lucrurile incep sa evolueze in rau pentru noi?

    < Pentru că există VAR, tendința va fi aceea de a nu mai avea nevoie de arbitri de înaltă clasă, arbitri cu experiență, ci doar de o înregistrare video făcută de o cameră profesională și cineva care să revadă în buclă fazele controversate.
    Ați spune că așa am putea arbitra și oricare dintre noi și nu ați greși aproape cu nimic.>
    Atunci sigur ar iesi un talmes-balmes, cred ca un meci ar dura 5-6 ore. Daca la fiecare faza meciul trebuie intrerupt pentru ca cineva, cam incompetent conform teoriei de mai sus, analizeaza faza pe care o revede in bucla pana incep sa-l usture ochii, atunci clar ca totul ar fi o aiureala.
    Dar ati afirmat ca aparitia VAR-ului a dus la cresterea numarului de arbitri. Au aparut cei de la pupitru. Deci, tehnologia trebuie asistata si trebuie mereu pregatita, creata si imbogatita de catre oameni. Si sa nu uitam, avem butonul Off.
    • Like 1
    • @ Daniela Damian
      E.T. check icon
      Mi-a plăcut comentariul dvs. ...

      Țineți minte, nu demult (niște decenii, numa'), când o mulțime de ziariști (inclusiv Elisabeta Polihroniade, de nu m-oi înșela) ne spuneau că „o mașină nu va fi niciodată campioană mondială (la șah), fiindcă ... n-a plâns niciodată, n-a ... trântit niciodată tabla de pământ, n-a răsturnat niciodată tabla/masa de joc etc.” ?

      A venit marele Garry Kasparov, care abia s-a descurcat cu „Deep Thought”, apoi băieții anonimi (IBM, zice-se) au mai făcut niște „mici reglaje” și „Deep Blue” l-a lecuit pe Garrik să se mai pună cu mașina - pentru niște milioane amărâte, scoase în câteva minute la rotativă, după tehnologii antice - măcar fiindcă aceasta obosește greu, dacă nu de altceva. Azi, nici Magnus „Mozart” Carlsen nu pare dornic să se mai bage în lupta cu mașina (și nu cred că banii ar fi problema!) ... NU ?!

      Ziceți că aveți butonul „Off” ? Sigur ați fost la toate orele la școală ? Sigur ați privit în jur, de-atunci ? Sigur nu-l au ... proprietarii, apărați „by the rule of law” și „law enforcement agencies” ?

      Sigur „there is strength in numbers” ? SIGUR ? (Aveți măcar demonstrația formală ?)
      • Like 0
  • E.T. check icon
    Să schimbați ... sistemul nu vă gândiți ? :)

    Țineți minte când vă abureau PCR-iștii că progresul tehnologic vă va scurta săptămâna de lucru ?

    Poate da, poate nu. Cert este că americanii își amintesc că și lor li s-a sugerat asta, decenii mai devreme decât nouă! Iar ai noștri nu credeau, ziceau că ... depinde de sistem!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Începuse deja, cu roboții industriali. Numai că noi n-am dat atenție.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon