Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Templul cinismului: chipul infernal al Partidului „care ține cu oamenii”

Dosarul de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate atestă - poate pentru prima dată după tragedia din Colectiv - că propoziția Corupția ucide nu e numai o lozincă strigată la protestele care au dus la căderea guvernului Ponta și mai târziu la abrogarea OUG 13.

CNAS este templul cinismului - în timp ce pacienții imobilizați sunt aduși cu tărgile la Bihor ca să demonstreze că există, că sunt bolnavi și că le trebuie adeverințe, înăuntru, la București, niște băieți unși politic de partidele care s-au instalat la palate în ultimele 3 decenii inventează, alături de avocați, persoane fictive care au nevoie de tratamente și servicii medicale ca să le deconteze. 

Scurg milioane de euro pe care le împart apoi, să aibă ca tot omul de o casă și o mașină luxoasă. Fură- la propriu- viețile bolnavilor.

Cazul de la CNAS este unic în felul său, față de toate ipostazele pe care le-a încercat cancerul corupției în România. Nu mai e vorba despre celebrul dosar Hexifarma, în care spitalele erau dezinfectate cu apa, nici despre niște panseluțele cumpărate la prețul unei alocații de elev (bani cu care s-ar fi putut construi cel puțin un spital în București din bugetele colosale aruncate de primarii de sector împreună cu performantul Robert Negoiță de la Sectorul 3). Nu mai e vorba nici măcar despre zilele petrecute de oameni pe DN 1 la Comarnic sau pe Valea Oltului, de metroul Drumul Taberei care nu e gata și centura Capitalei care e în construcție de 6 ani. Nici despre inspectorii ANAF care se fac că nu văd marile tunuri date de evazioniștii din industria legumelor importate, dar merg la Rise Project să caute sursele de finanțare ale unei publicații ce investighează averile mai marilor zilei. Și nici măcar despre banii la plic puși sub saltea la fostul primar Oprescu care nu punea mâna pe șpagă, nici despre această formă luată de corupție nu e vorba.

În toate aceste anchete, legătura dintre morții de pe șosele, pacienții infectați în spitale și șpăgile, comisioanele, autorizațiile de funcționare eliberate pe atenții era indirectă. De această dată, în dosarul CNAS, e vorba de o linie extrem de directă, vizibilă, palpabilă a evidentului, despre drumul cauză- efect - corupția ucide.

Pentru că dacă nu vedem că numirile politice, relațiile transpartinice, banii aruncați de primari pe spații verzi inexistente, pădurile tăiate, stadioanele construite în pantă, finanțarea partidelor cu bani negri au legătură cu accidentele rutiere, victimele din spitale, accesul redus la educație și sănătate, la CNAS, templul cinismului, bolnavii pe bune erau ținuți afară, în timp ce în interior, niște băieți deștepți ai partidelor făceau bani pe spinarea lor. 

Imaginați-vă cam ce e în toate domeniile în care se iau și se dau șpăgi, se aranjează licitații și se oferă comisioane, dacă atunci când la mijloc e viața unor oameni amărâți, acești indivizi nici măcar nu clipesc când se îmbuibă. „Ce dracu a scos curva aia iar… din ambulanţă, de acolo? Păi, da, dar nu trebuia să intre înăuntru, frate!", spune Bara, în timp ce Ovidiu Munteanu a încercat să îl calmeze: „Tontu ’ ăla de la poartă i-a lăsat şi m-am trezit cu ei la recepţie, ce vrei… las că sunt jos acuma, le ia buletinele şi pleacă…. Agentul de la uşă are interzis să mai primească tărgi”.

Incredibil este efectul propagandei anti-justiție din ultimul an: la câteva ore după ce scandalul a devenit public, pe contul de Facebook al șefului de la CNAS, Marian Burcea, diverse persoane își manifestau susținerea pentru acesta, vorbind despre o conspirație a procurorilor pentru a-l da jos din funcție.

În prejudiciul calculat de procurorii DNA la 3 milioane de euro sunt implicate 13 persoane, iar din filieră făcea parte până și șeful de la Antifrauda Casei. Schema corupției a durat un an, dar o întrebare legitimă este câte sute de milioane și-au pus prin conturi omorând pacienți alte garnituri de numiți ai partidelor perindați prin funcții în ultimele decenii? 

20 mai 2014. Polițiștii descoperă, la Institutul Oncologic Fundeni, peste 1.000 de rețete false, emise pe numele unor bolnavi de cancer. Într-o farmacie din București sunt găsite şi alte deconturi ilegale, de aproape două milioane de euro. 13 medici sunt audiaţi și alte 25 de persoane sunt chemate la DNA.

De remarcat că niciun partid, nici măcar din Opoziție, nu a tratat serios mafia de la CNAS, aducând pe agenda publică un audit și o reformare a instituției. Vlad Mixich publică pe contul său de Facebook un mic infografic despre corupția din sistemul medical și de la Casa de Asigurări. 4 președinți ai CNAS au probleme penale.

Corupția ucide, corupții au mâinile murdare de sânge, iar toate acestea se petrec în timp ce șeful primului partid al țării se teme că DNA ne arestează pe toți, ministrul de la Justiție vrea amputarea luptei anticorupție și a făcut un scop în cariera politică din demiterea șefei DNA, iar de azi se vorbește despre referendum pe tema familiei, pentru modificarea Constituției. 

Este atât de multă corupție în România, încât toți vor să se acopere de hârtii. S-a inventat un tip de birocrație născută din supra-reglementări pe de o parte și încercări de a da o tentă legală diverselor furtișaguri pe de altă parte. Cu alte cuvinte - să poți să furi cu legea în mână.

Victime - între alții - pacienții, care până să se facă bine, sunt îngropați în acte de tradus, legalizat, vizat. Un om cu o boală gravă e pus pe drumuri și umilit.

O ultimă experiență mediatizată este cea a prezentatoarei TV Magda Vasiliu, al cărei băiat a fost diagnosticat de curând cu o formă de cancer.

E ca la comisiile de acordare a certificatelor care atestă graduri handicap. Toată lumea știe că o bucată lungă a fost vorba despre șpăgi, așa că funcționarii și apoi politicienii au adus reglementări halucinante care au provocat situații aberante: o persoană care e paralizată de la naștere trebuia să vină să demonstreze că nu a început brusc să meargă.

Cam așa și aici: prea mulți funcționari care trebuie să se facă că fac ceva, prea multe hârtii, ștampile, vize, cozi, ghișee, ca să ținem în spate un aparat birocratic totalmente ineficient și stufos, locul perfect pentru corupție. Cu cât sunt mai mulți angajați la stat (Case de asigurări, direcții, primării, CJ-uri, prefecturi, instituții, comisii, autorități), cu atât România va sta pe loc. Va tăia de la investiții și se va chinui să le dea de mâncare ca să ne umilească și- iată-chiar să ne omoare pe banii noștri.

S-a mai auzit ceva de Sebastian Ghiță și aducerea sa în România? Acest individ protejat de toate partidele a tocat niște zeci de milioane de euro ca să facă un card de sănătate și un sistem ce ar trebui să semnaleze fraudele în câteva secunde. Ironia vremurilor pe care le trăim, postul său de televiziune e în topul audiențelor, frecventat de toți cei de la guvernare când au de transmis mesaje către poporul votant. E greu să le explici oamenilor când stau la cozi pentru adeverințe că patronul postului preferat de televiziune a făcut sistemul să nu meargă, și-a luat banii și a fugit din țară.

Despre creșterile de salarii de la stat - să nu generalizăm - sunt funcționari care-și fac treaba impecabil și le merită.

Însă este un semn de inconștiență și bătaie de joc faptul că aceste creșteri nu vin la pachet cu o evaluare serioasă a celor care ocupă scaune în instituții - personajele care vă spun că nu aveți dosarele complete, vă cer avize aberante, ștampile (deși acestea au fost scoase prin lege), vă tratează de sus de la ghișeele de care vă despart etajere și geamuri din sticlă, la care musai trebuie să stați aplecați, ca să vă audă în timp ce vă cereți dreptul, umil, de a le plăti lefurile.

Și nu vă faceți griji pentru cei prinși că omorau pacienții care aveau nevoie de tratamente ca să deconteze milioane de euro pe bolnavi fictivi. Vor benefica de propaganda luptei anti-justiție, vor fi în curând liberi ca pasărea cerului, reabilitați de partide, unși în alte funcții, mutați de colo-colo, chemați să servească partidul și vor scăpa de pedepse grație pachetului de măsuri legislative inițiat de Tudorel Toader, dacă acesta va trece de Parlament.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • bluenavy check icon
  Problema sistemului de azi nu e ca are "jmecheri"/ sociopati, ca asta exista oricum oriunde, ci NUMARUL lor. Deja sunt mult mai multi decat poate compensa populatia de "fraieri"/ sanatosi. Tinandu-se cu dintii de aceste obiceiuri daunatoare nu fac decat sa asigure de colaps. N-au nici macar atata inteligenta cat sa isi asculte simtul supravieturii: daca "fraierii" nu mai au resurse, nici "jmecherii" nu mai au ce fura.
  • Like 0
 • Cred ca ar trebui sa gasiti niste bani, poate din donatii sau de la sponsori, si sa faceti o versiune print a Republicii, care sa ajunga in special in mediul rural. Acolo oamenii nu prea stau pe internet, si nici nu se uita la Digi24 ci doar la TVR sau antene. Noi astia care i-am trage in teapa lui Tepes pe toti politicienii, fara exceptie, stim foarte bine cum sta treaba.
  • Like 2
  • @ Radu Andrei Malica
   Pentru mine sincer vorbind și articolul și propunerea dvs. sunt la fel de extraordinare. Presupunând că s-ar face și și-ar atinge scopul, atunci am avea asigurate persoanele determinate și cu curaj care să fie primele să ia furcile, topoarele și coasele și să iasă în stradă.
   • Like 0
 • Super aiurea.
  • Like 0
 • Ce se mai poate spune sau ce se mai poate adauga? Daca nu as spune despre jurnalistii care "se plang" si se jelesc despre cele ce se intampla in tara ca sunt "abrutizati" cu referire nu la evenimentele prezentate ci la efectele pe care le produc asupra sufletelor oamenilor, ca sa nu se supere as putea spune ca sunt copii, stiti care plang cand se cearta mama cu tata. Domnule daca mama si tata se cearta inseamna ca in momentul ala i-a prins al rrau de picior si nu ii lasa pana nu le pune piedica. Daca te duci sa o chemi si pe bunica o vei contagia si pe ea cu aceeasi stare de fapt caci "slaba de ingeri" fiind nu va avea putere sa ii stapaneasca pe amandoi si uite asa creste numarul victimelor...Daca ar creste putin mai mare si in intelepciune, copilul ar putea sa intervina sau dupa "desfasurare" sa ii ia pe fiecare in parte si sa le vorbeasca cum ar putea sa faca sa nu se mai certe! Asa ca domnule jurnalist generic adreseaza-te direct catre "X" sau "Y" atunci cand ai ceva sa le spui si nu ni-i mai baga noua pe gat caci nu ne mai prieste hrana si vom inmulti randurile bolnavilor iar dvs veti ramane intr-o "vale a plangerii"
  PS daca unii nu au inteles, lucrurile rele se intampla pentru ca oamenii le "creeaza": (avand o prietena cu un atac de panica a intrat in posesia unei carti in care se spunea sa repeti " moartea este prietena mea" ca sa nu iti fie frica, nu stiu cum a "intonat" ea aceasta caci in sala de asteptare a spitalului de urgenta de 9 ore a fost asezata langa un travestit cu parul incretit si negru si ochii asemenea fara a intra in detalii, care intruchipa mai mult sau mai putin.... moartea. In rest....no comment!
  • Like 0
 • Auzind de astfel de cazuri nu numai ca mi-e rusine ca sunt roman, mi-e rusine ca fac parte din specia umana :|, am vazut cu ochii mei ce insemna sa plimbi un bolnav in faza terminala fara rost. Sper ca astfel de articole sa mai trezeasca o parte dintre cei ce dorm in propria bula de sapun.
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult