Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

„Teroriștii” de la Bosfor şi arta islamico-propagandistică

protest Istanbul

Foto: Bulent Kilic / AFP / Profimedia

Încă din data de 4 ianuarie studenții de la Universitatea Bosfor (Boğaziçi) din Istanbul protestează față de o decizie luată de președintele Erdoğan: este vorba de numirea unui nou rector, Melih Bulu, activ membru de partid (AKP) și deci reprezentantul intereselor regimului în cadrul unei instituții academice reputate - binecunoscută și pentru comunitatea studențească de stânga. Până la tentativa de puci din 2016, numirea cadrelor se făcea intern; post 2016, șeful statului a luat în propriile mâini soarta tuturor universităților.

La debutul protestelor, canalul național de știri, TRT Haber, susținea faptul că protestatarii nici măcar nu erau studenți înscriși la Univ. Bosfor, ci agitatori "simpatizanți ai terorismului" de sorginte PKK sau Fetö (Fethullah Gülen).

S-au făcut arestări, poliția a intervenit în forță în rândurile manifestanților, care nu s-au lăsat intimidați, continuându-și acțiunile de protest și în săptămânile următoare, chiar cu riscul de a fi învinuiți de afiliere teroristă. 

Aici ar fi de menționat faptul că TRT Haber și-a făcut un obicei din a difuza zilnic (!) știri de tipul: "În urma unei razii în orașul X forțele de ordine au arestat 20 de membri ai organizației Fetö". Uneori era adăugată și fraza: „Aceștia și-au recunoscut vina." De curând, chiar și un înalt ofițer ar fi mărturisit colaborarea cu Fetö, depistată grație unei înregistrări audio...

Doar în luna decembrie, conform statisticilor oficiale, Turcia a arestat peste 250 de suspecți/vinovați de propagandă sau afiliere la organizații teroriste (Fetö sau PKK).

Iar la sfârșit de decembrie, s-au transmis imagini conform cărora locuitorii din satele de la granița cu Siria ar fi protestat pentru că PKK le-ar fi tăiat curentul și apa: oameni în vârstă ce vorbeau în arabă, nu în turcă, țineau pancarte în engleză pe care era scris: "PKK, dă-ne apa înapoi!" Fără comentarii suplimentare.

Cât despre protestele de la Universitatea Bosfor, începând cu vineri, 29 ianuarie, ele au luat, în mod voit, o turnură extrem de incomodă regimului - punctul sensibil a fost atins printr-un "manifest" artistic: o instalație ce ilustrează Kaaba din Mecca, sacră tuturor musulmanilor, alături de un steag LGBT, în culorile curcubeului. Desigur, efectul a fost cel scontat: stupoare și mânie din partea guvernului plus arestarea a 4 persoane. Purtătorul de cuvânt al lui Erdoğan a afirmat că autorii acestui act strigător la cer, ce nu se poate califica drept libertate de expresie ori de manifestare, vor primi pedeapsa cuvenită. Cei 4 au fost arestați și acuzați de "ponegrire a Islamului".

Într-adevăr, a țese o mreajă propagandistică de așa dimensiuni spațio-temporale este o artă - iar Erdoğan este un expert în domeniu; să nu uităm că maestrul (la propriu și la figurat) i-a fost chiar Fethullah Gülen; cantitatea de misticism adăugată "compoziției" este cea potrivită, cât despre credibilitate și perenitate… aici avem de-a face cu termeni ceva mai relativi.

Arestarea celor 4 a dus la o nouă serie de proteste desfășurate luni, 1 februarie, în campusul Boğaziçi: cum era de așteptat, acestea s-au soldat cu arestarea a 179 de studenți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • turcia merge cu pasi repezi spre ciuma din care a fost scoasa de ataturk, ma intreb cat va mai rezista statuia acestuia si cand vor schimba numele aeroportului...cat despre metode, sunt atat de tipic despotice incat amintesc de stalin. un stalin combinat cu un musulman bigot egal sfarsitul turciei moderne, mi-e mila de turcoaice, masculii insa se vor simti exceptional avand atata frica viscerala de jur imprejur. deja si-au adjudecat sfanta sofia si nimeni n-a avut curajul sa zica ceva, ma refer la puterile planetei nu la noi, muritorii de rand.
    • Like 2


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult