Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Teroriștii” de la Bosfor şi arta islamico-propagandistică

protest Istanbul

Foto: Bulent Kilic / AFP / Profimedia

Încă din data de 4 ianuarie studenții de la Universitatea Bosfor (Boğaziçi) din Istanbul protestează față de o decizie luată de președintele Erdoğan: este vorba de numirea unui nou rector, Melih Bulu, activ membru de partid (AKP) și deci reprezentantul intereselor regimului în cadrul unei instituții academice reputate - binecunoscută și pentru comunitatea studențească de stânga. Până la tentativa de puci din 2016, numirea cadrelor se făcea intern; post 2016, șeful statului a luat în propriile mâini soarta tuturor universităților.

La debutul protestelor, canalul național de știri, TRT Haber, susținea faptul că protestatarii nici măcar nu erau studenți înscriși la Univ. Bosfor, ci agitatori "simpatizanți ai terorismului" de sorginte PKK sau Fetö (Fethullah Gülen).

S-au făcut arestări, poliția a intervenit în forță în rândurile manifestanților, care nu s-au lăsat intimidați, continuându-și acțiunile de protest și în săptămânile următoare, chiar cu riscul de a fi învinuiți de afiliere teroristă. 

Aici ar fi de menționat faptul că TRT Haber și-a făcut un obicei din a difuza zilnic (!) știri de tipul: "În urma unei razii în orașul X forțele de ordine au arestat 20 de membri ai organizației Fetö". Uneori era adăugată și fraza: „Aceștia și-au recunoscut vina." De curând, chiar și un înalt ofițer ar fi mărturisit colaborarea cu Fetö, depistată grație unei înregistrări audio...

Doar în luna decembrie, conform statisticilor oficiale, Turcia a arestat peste 250 de suspecți/vinovați de propagandă sau afiliere la organizații teroriste (Fetö sau PKK).

Iar la sfârșit de decembrie, s-au transmis imagini conform cărora locuitorii din satele de la granița cu Siria ar fi protestat pentru că PKK le-ar fi tăiat curentul și apa: oameni în vârstă ce vorbeau în arabă, nu în turcă, țineau pancarte în engleză pe care era scris: "PKK, dă-ne apa înapoi!" Fără comentarii suplimentare.

Cât despre protestele de la Universitatea Bosfor, începând cu vineri, 29 ianuarie, ele au luat, în mod voit, o turnură extrem de incomodă regimului - punctul sensibil a fost atins printr-un "manifest" artistic: o instalație ce ilustrează Kaaba din Mecca, sacră tuturor musulmanilor, alături de un steag LGBT, în culorile curcubeului. Desigur, efectul a fost cel scontat: stupoare și mânie din partea guvernului plus arestarea a 4 persoane. Purtătorul de cuvânt al lui Erdoğan a afirmat că autorii acestui act strigător la cer, ce nu se poate califica drept libertate de expresie ori de manifestare, vor primi pedeapsa cuvenită. Cei 4 au fost arestați și acuzați de "ponegrire a Islamului".

Într-adevăr, a țese o mreajă propagandistică de așa dimensiuni spațio-temporale este o artă - iar Erdoğan este un expert în domeniu; să nu uităm că maestrul (la propriu și la figurat) i-a fost chiar Fethullah Gülen; cantitatea de misticism adăugată "compoziției" este cea potrivită, cât despre credibilitate și perenitate… aici avem de-a face cu termeni ceva mai relativi.

Arestarea celor 4 a dus la o nouă serie de proteste desfășurate luni, 1 februarie, în campusul Boğaziçi: cum era de așteptat, acestea s-au soldat cu arestarea a 179 de studenți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • turcia merge cu pasi repezi spre ciuma din care a fost scoasa de ataturk, ma intreb cat va mai rezista statuia acestuia si cand vor schimba numele aeroportului...cat despre metode, sunt atat de tipic despotice incat amintesc de stalin. un stalin combinat cu un musulman bigot egal sfarsitul turciei moderne, mi-e mila de turcoaice, masculii insa se vor simti exceptional avand atata frica viscerala de jur imprejur. deja si-au adjudecat sfanta sofia si nimeni n-a avut curajul sa zica ceva, ma refer la puterile planetei nu la noi, muritorii de rand.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult