Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

TikTok a devenit „cartoful fierbinte” în campania electorală dintre Trump și Biden. Aplicația chinezească e la un pas să fie interzisă în SUA

Imagine sugestivă cu aplicația TikTok. Foto: Porfimedia Images

Foto: Profimedia Images

Aleșii din Camera Reprezentanților a Congresului SUA au adoptat miercuri un proiect de lege bipartizan prin care compania chineză ByteDance este obligată să vândă aplicația TikTok dacă vrea ca această rețea socială să mai funcţioneze în Statele Unite.

Legea, intitulată „Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act”, se referă la aplicația TikTok ca la o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite din cauza faptului că este controlată de o companie din China, țară văzută ca un adversar al democrației americane.

Proiectul de lege va merge acum în Senat, unde se confruntă cu un viitor incert, deoarece senatorii par împărţiţi între a-l aproba sau a vota împotriva lui. Legea este sprijinită și de preşedintele Joe Biden, care a spus că va semna legea dacă ajunge pe biroul său. Asta, în ciuda faptului că de luna trecută Biden a început să-şi facă campanie și pe TikTok.

Ce presupune mai exact proiectul: păi obligă compania chineză ByteDance să renunţe la TikTok în cel mult şase luni de la adoptare, dacă doreşte ca aplicația să mai funcţioneze în Statele Unite. Acest lucru înseamnă că gigantul chinez nu va avea de ales decât să-și vândă divizia locală din SUA unor proprietari care nu sunt chinezi.

Trump ține mai mult la voturi decât la securitatea SUA

Donald Trump, contracandidatul lui Biden pentru alegerile din acest an, a vrut la rândul său să interzică TikTok în SUA, după cum remarcă și Washington Post. Dar acum spune că i-ar plăcea ca această rețea socială să fie disponibilă pentru americani. De ce? Pentru că Tik Tok este cel mai rapid mijloc prin care poți să răspândești dezinformare, deepfake și să construiești campanii de manipulare care să servească într-o competiție electorală.

De altfel, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a declarat marți că fostul președinte american consideră că atât timp cât TikTok este deținut de o companie chineză, această aplicație este o amenințare la securitatea națională. Dar Cheung a subliniat că Trump apreciază că aplicația Tik Tok este una pe care milioanele de oameni o îndrăgesc.

 Shou Zi Chew (CEO al TikTok) și Mark Zuckerberg (CEO al Meta), înainte de a depune mărturie în fața audierii Comisiei juridice a Senatului SUA. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

Din acest motiv, Trump spune acum că decizia de a interzice Tik Tok nu face face decât să ajute Facebook, platforma pe care fostul locatar de la Casa Albă o consideră drept „duşman al poporului”. Dar Trump are meciul său cu Meta, compania-mamă a Facebook. Să explicăm puțin: Fostul președinte american are resentimente față de fondatorul companiei, Mark Zuckerberg, pentru că acesta a donat 400 de milioane de dolari în 2020 pentru a ajuta administrațiile locale și centrale ale statelor din SUA să își desfășoare alegerile pe fondul unei pandemii, facilitând votul prin corespondență, sistem pe care Trump îl denumește fără temei ca fiind „plin de fraude”. 

Mai mult, Trump și aliații săi acuză, de asemenea, că Facebook a suprimat conținutul conservator și nu a scos în evidență poveștile despre Hunter Biden.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, atunci președintele Biden va putea identifica și desemna platformele sociale aflate sub controlul unor țări considerate adversare ale SUA ca fiind amenințări la adresa securității naționale. În cazul în care o platformă este considerată o amenințare la adresa securității naționale, aceasta ar fi interzisă din magazinele de aplicații și din serviciile de găzduire web, cu excepția cazului în care întrerupe toate legăturile cu țara străină adversă în termen de 180 de zile, după cum explică și revista TIME.

Deși proiectul de lege nu menționează TikTok în mod direct, congresmenii s-au concentrat foarte mult pe TikTok în declarațiile lor despre legislație.

Cum ar funcționa efectiv interdicția

De ce se vrea interzicerea TikTok în SUA? Depinde pe cine întrebi, dar, în esență, există un singur răspuns consistent: TikTok este o aplicație extrem de populară și este deținută de o companie chineză. Iar guvernul chinez exercită un control destul de mare asupra companiilor chineze. Așa că, unii critici ai TikTok se tem că guvernul chinez ar putea folosi TikTok pentru a aduna date personale ale cetățenilor americani, în timp ce alții susțin că guvernul chinez ar putea folosi TikTok pentru a influența politica americană.

Noul proiect de lege nu ar elimina TikTok de pe telefoanele oamenilor. Dar ar împiedica Apple și Google să distribuie aplicația din magazinele lor de aplicații și să o mențină prin actualizări, ceea ce ar face ca, în cele din urmă, aplicația să devină inutilizabilă. De asemenea, proiectul de lege ar interzice site-urilor web din SUA să găzduiască TikTok, arată Business Insider

Care sunt politicile din spatele proiectului de lege de interzicere a TikTok? Ei bine, anul trecut, majoritatea americanilor declarau că au avut preocupări legate de securitatea națională în legătură cu TikTok. Aceste preocupări au diferit considerabil în funcție de vârstă și ideologie, dar, în esență, americanii mai în vârstă, cu înclinații republicane, sunt mai îngrijorați de TikTok, în timp ce americanii mai tineri, cu înclinații democrate, sunt mai puțin îngrijorați.

În Senat, unde proiectul de lege ar avea nevoie de 60 de voturi pentru a fi adoptat, unii republicani, precum Lindsey Graham și Rand Paul, au semnalat deja că „sunt în conflict” cu privire la această lege și că nu s-au decis cum vor vota asupra ei.

Alegerile din SUA sunt în 237 de zile. Înseamnă asta că TikTok ar putea fi interzis înainte de alegerile din SUA din această toamnă? Teoretic, da. Practic, este greu de imaginat, având în vedere că ByteDance va contesta aproape sigur noua lege în instanță.

Dar cine oare ar cumpăra divizia TikTok din SUA? În 2020, când președintele de atunci, Donald Trump, a dorit ca ByteDance să vândă operațiunile TikTok din SUA unui cumpărător american, ByteDance și Microsoft au avut discuții despre o posibilă tranzacție, dar nu s-a concretizat nimic. De data aceasta, este foarte greu de imaginat că o companie Big Tech va cumpăra TikTok, având în vedere poziția antitrust a administrației Biden. Așadar, poate că ByteDance ar putea găsi o modalitate de a vinde divizia TikTok din SUA unor investitori non-chinezi, poate din Europa. Dar acest lucru ar fi foarte dificil și costisitor pentru compania chineză. 


Congresmenul american Jim McGovern, vorbind cu oamenii care demonstrează în sprijinul TikTok în fața Capitoliului SUA. Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Presa americană scrie că în lumea afacerilor din Silicon Valley, probabilitatea ca o vânzare a TikTok să aibă loc pare încă departe de realitate. Proiectul de lege se confruntă cu perspective incerte în Senatul SUA și, având în vedere că atât China, cât și proprietarul ByteDance se opun unei tranzacții, o luptă juridică este aproape sigură.

Dar unii analiști spun că există o mulțime de cumpărători potențial interesați în SUA, în special din lumea tehnologiei, dacă se va ajunge la acest punct, având în vedere creșterea rapidă a TikTok din ultimii ani. Unul dintre aceștia ar fi Snapchat, dar aceasta e mut prea mica pentru aș putea putea permite acest lucru.

În 2020, când administrația Trump voia ca divizia TikTok din SUa să se separe de compania-mamă chineză, 2020, TikTok era evaluat la aproximativ 50 de miliarde de dolari. Astăzi, raza de acțiune și veniturile din publicitate ale TikTok au crescut semnificativ. Se estimează că TikTok va genera venituri din publicitate în valoare de aproximativ 8,6 miliarde de dolari numai pe piața din SUA în acest an.

Un moment incredibil în istoria globalizării

Există, în tot acest context, temerea din partea chinezilor că ce fac americanii acum cu TikTok ar putea să genereze un efect de bulgăre de zăpadă, iar alte țări, în special cele din UE, ar dori să urmeze exemplul și să interzică platforma, notează Politico.

Conform analiștilor britanici, suntem aproape de un moment incredibil în istoria globalizării. Până la TikTok, giganții americani din domeniul tehnologiei au dominat lumea online, așa că mulți se întreabă dacă nu cumva interzicerea TikTok în SUA ar putea fi un test pentru ceea ce se întâmplă atunci când o națiune rivală își construiește o bază mare de clienți din SUA și un produs care să rivalizeze cu giganții tech americani.

Cum va reacționa politica americană la ascensiunea altor mărci chinezești online. De exemplu, Shein și Temu se află în prezent în fruntea clasamentului de descărcări de pe iPhone. Iar CapCut (deținut de aceeași companie-mamă ca și TikTok) este pe locul 33. În ceea ce privește TikTok, nu există dovezi solide că acesta colectează mai multe date decât Instagram sau Facebook, după cum susține BBC News.

În altă ordine de idei, întrebarea de pe buzele tuturor este dacă TikTok prezintă un risc de securitate națională? Cei care susțin proiectul de lege din Congresul SUA, precum și alte guverne occidentale care au interzis personalului să aibă aplicația pe dispozitivele de la locul de muncă, sunt ferm convinși că da, dar nu au prezentat dovezi clare care să susțină aceste afirmații.

Îngrijorările se bazează în principal pe ideea că compania-mamă a TikTok, ByteDance, ar putea fi obligată de guvernul chinez să predea date despre utilizatorii străini. ByteDance este înregistrată în Insulele Cayman și are birouri în Europa și în SUA, dar și la Beijing.

TikTok a insistat în repetate rânduri asupra faptului că datele sunt colectate și stocate în afara Chinei și că nu a împărtășit niciodată datele utilizatorilor americani cu autoritățile chineze. De asemenea, TikTok a declarat că nu ar preda datele dacă i s-ar cere acest lucru. Dar temerile, care se aseamănă cu cele pe care le aveau legislatorii americani cu privire la gigantul tehnologic Huawei și la rolul acestuia în rețelele sale de comunicații, au reapărut totuși și au stimulat în repetate rânduri eforturile legislative ale SUA.

Interzicerea TikTok ar putea să fie un cartof fierbinte petru campania electorală din SUA

Oricum, cazul interzicerii TikTok va fi o temă de campanie puternică. După cum știm, victoria lui Biden în 2020 a fost alimentată de votul tinerilor, care l-au preferat pe actualul președinte în detrimentul lui Trump. Dar sondajele recente arată că intențiile de vot ale tinerilor pentru Biden nu mai sunt aceleași ca acum patru ani.

Tinerii progresiști s-au revoltat împotriva lui Biden pentru că a sprijinit războiul Israelului împotriva Hamas și nu a sancționat drastic atrocitățile la care a fost supus poporul palestinian. Asta a contribuit la cele mai scăzute cote de aprobare pentru Biden din timpul președinției sale. Democrații pariază însă că majoritatea alegătorilor tineri se vor îndrepta spre Biden în noiembrie, temându-se de ceea ce ar însemna un al doilea mandat Trump pentru dreptul la avort și pentru viitorul democrației.

Numai că interzicerea TikTok ar putea să fie un cartof fierbinte. Mulți dintre tinerii votanți din SUA sunt pe TikTok, iar un sondaj realizat de Pew Research anul trecut a constatat că o treime dintre adulții americani sub 30 de ani parcurg în mod regulat TikTok pentru a afla știri, iar alte sondaje arată că platforma este sursa numărul unu de știri și informații în rândul generației Z.

Asta nu înseamnă că TikTok este exclusiv un paradis pentru conținutul progresist din punct de vedere social. Este, de asemenea, o platformă populară pentru susținătorii lui Trump și unde conținutul pro-Trump devine rapid viral. De altfel, experții în social media spun că TikTok poate fi un instrument de mobilizare util pentru fanaticii MAGA.

TikTok are aproximativ 170 de milioane de utilizatori în SUA, iar politicienii au fost determinați să folosească ei înșiși aplicația pentru a-și răspândi mesajele și a intra în legătură cu alegătorii mai tineri. Chiar și politicieni care cred că TikTok este o amenințare pentru securitatea națională au făcut și fac acest lucru.

TikTok a transmis public că speră că senatorii americani își vor „asculta alegătorii” înainte de a lua măsuri suplimentare care ar putea duce la interzicerea aplicației, în timp ce mai mulți creatori de conținut care câștigă bani din TikTok au început deja o campanie pe platformă sub îndemnul „De ce aș vota pe cineva care vrea să-mi reducă vocea?”.

În ceea ce privește UE, la un an după ce guvernele europene au decis să restricționeze utilizarea aplicației sociale deținută de chinezi din motive de securitate, politicienii și partidele din blocul comunitar se îndreaptă în număr mare către TikTok. În spatele dragostei lor reînnoite pentru platformă se află urmărirea votului tinerilor la alegerile europene din iunie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult